Δημοσιεύτηκε στις 02 Δεκεμβρίου 2024
Ο Δήμος Λάρνακας και η Art Unison σε συνεργασία με το ΕΚΑΤΕ παρουσιάζουν την εικαστική έκθεση «Εξερευνώντας την Κυπριακή Τοπογραφία – ενότητα εν μέσω διχασμού». Πενήντα καλλιτέχνες εκθέτουν με αφορμή τα πενήντα χρόνια εισβολής και κατοχής, σε μια αναδρομική πορεία της κυπριακής τέχνης, εμπνεόμενοι από την τοπογραφία του νησιού.
Η έκθεση «Εξερευνώντας την Κυπριακή Τοπογραφία» σηματοδοτεί μια αντανάκλαση της τοπογραφίας του νησιού, συνδυάζοντας τη φυσική ομορφιά, την ιστορική σημασία και τις συνεχείς μεταμορφώσεις της Κύπρου, όπως φαίνονται μέσα από την εικαστική τέχνη της.
Μέσα από την εικαστική διερεύνηση και αφήγηση, δημιουργείται ένα οπτικό ταξίδι στην καρδιά της Κύπρου, από τα αρχαία ερείπια στις σύγχρονες πόλεις της, από τις γραφικές ακτές της μέχρι τα απόκρημνα βουνά της. Η έκθεση παρουσιάζει τη δουλειά τόσο ιστορικών και σπουδαίωνΚυπρίων καλλιτεχνών όσο και ανερχόμενων ταλέντων, προσφέροντας μια πανοραμική ιδέα του πώς η τοπογραφία του νησιού έχει εμπνεύσει και διαμορφώσει την εικαστική σκηνή εδώ και δεκαετίες.
Η έκθεση αντικατοπτρίζει τη βαθιά σύνδεση μεταξύ της γης και της ταυτότητας του ανθρώπου. Μετρώντας πενήνταχρόνια από την εισβολή και την κατοχή του νησιού, τα έργα τέχνης που περιλαμβάνονται στην έκθεση αποτελούν φόρο τιμής στο διαρκές πνεύμα της γης, την πολιτιστική ανθεκτικότητα του λαού της και το βαθύ αποτύπωμα που αφήνει η τοπογραφία του νησιού στην καλλιτεχνική έκφραση.
Αυτή η μοναδική έκθεση καλύπτει τρεις γενιές Κύπριων καλλιτεχνών. Έργα εμβληματικών προσωπικοτήτων που άφησαν το στίγμα τους στον πολιτισμό της χώρας, οι οποίοι προσδίδουν μια αντανάκλαση της τοπογραφικής εξέλιξης του νησιού σε περιόδους πολιτικών αλλαγών, ενώ ανερχόμενοι καλλιτέχνες παρουσιάζουν τις δικές τους ερμηνείες των τοπίων της Κύπρου στο πλαίσιο της σύγχρονης ζωής. Από αφηρημένες αναπαραστάσεις έως ρεαλιστικές απεικονίσεις, η έκθεση υφαίνει μια αφήγηση της πολύπλοκης ιστορίας της Κύπρου και της σύνδεσής της με τη γη που την καθορίζει.
«Η τοπογραφία, με τη φυσική και μεταφορική της έννοια, είναι κεντρική στην εμπειρία της έκθεσης», όπως αναφέρει η επιμελήτρια Κατερίνα Σταύρου. «Αυτή η έκθεση δεν είναι απλώς μια γιορτή της φυσικής ομορφιάς του νησιού, αλλά και μια αντανάκλαση του τρόπου με τον οποίο η τέχνη ανταποκρίθηκε στη γη και τις εμπειρίες των ανθρώπων της. Παρουσιάζοντας έργα τόσο καταξιωμένων όσο και ανερχόμενων καλλιτεχνών, καλούμε τον θεατή να συμμετάσχει σε έναν διάλογο για το παρελθόν του νησιού, το παρόν και το μέλλον του, μέσα από την αφήγηση του τοπίου».
Η έκθεση θα ανοίξει στις 11 Δεκεμβρίου στην Δημοτική Πινακοθήκη της Λάρνακας η ώρα 19:00 και θα διαρκέσει έως τις 30 Δεκεμβρίου.
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή: 9:00-13:00 & 15:00-18:00, Σάββατο: 9:00-13:00, Κυριακή: κλειστά
Επιμέλεια: Κατερίνα Σταύρου
Συντονισμός: Σουζάνα Αναστάση
Παραγωγή: Art Unison Cy
Καλλιτέχνες:
1. Σπύρος Αγαθού
2. Δημήτρης Αγαπίου
3. Βασίλεια Αναξαγόρου
4. Αθηνά Αντωνιάδου
5. Αντρούλλα Αντωνιάδου
6. Ιωάννης Αντωνίου
7. Adi Atassi
8. Αντρέας Ασπρόφτας
9. Πέτρος Αυγουστίνος
10. Γιώργος Γαβριήλ
11. Θεόδουλος Γρηγορίου
12. Έλενα Δανιήλ
13. Βάσος Δημητρίου
14. Αριστοτέλης Δημητρίου
15. Glyn Hughes
16. Άννα Θωμαΐδου
17. Ümit İnatçı
18. Μαρία Ιωάννου
19. Στέφανος Καράμπαμπας
20. Στέργιος Καρατσαβίδης-Σουρλόπουλος
21. Susan Kerr
22. Έλενα Κούμα
23. Νίκος Κουρούσιης
24. Ιωάννα Κυθραιώτου
25. Ξάνθια Κωνσταντίνου
26. Λία Λαπίθη
27. Sevan Malikyan
28. Δάφνη Μαυροβουνιώτη- Τριμικλινιώτη
29. Miriam McConon
30. Γεωργία Μιχαηλίδου- Saad
31. Φωτεινή Μιχαηλίδου
32. Νίκος Παπαλουκά
33. Αντρέας Παρασκευάς
34. Στας Παράσκος
35. Simon Pruciak
36. Ksenia Roshart
37. Ξένια Ρούσσου
38. Χριστόφορος Σάββα
39. Χαρά Σαββίδης
40. Πάρης Σεργίου
41. Λήδα Σολομωνίδου
42. Κώστας Στάθη
43. Κατερίνα Σταύρου
44. Ρήνος Στεφανή
45. Μαρία Τριλλίδου
46. Κατερίνα Φουκαρά
47. Χρήστος Φουκαράς
48. Δέσποινα Φυσέντζου
49. Ελένη Χαρικλείδου
50. Αβραάμ Χοιροδοντής
Σχετικά


"Ηλιακό Τοπίο": Η έκθεση ζωγραφικής της Μύριας Ευθυμίου στην Λάρνακα
Τα εγκαίνια θα τελέσει ο έντιμος Δήμαρχος Αραδίππου

Siesta, η πρώτη ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας Hannah Lüneburg στη Κύπρο
Η Siesta αντλεί έμπνευση από την αγάπη της καλλιτέχνιδας με την χαλαρώτητα και φωτεινότητα που εμπνέουν τα μεσογειακά τοπία

H Περιπλανώμενη της Ανθούλας Σημαδιακού κάνει στάση στην Πάφο
Νέα έκθεση ζωγραφικής στην Πινακοθήκη Χάνι του Ιμπραήμ

Larnaca: the silence: Έργο της Ιωάννας Κασίκη στις Αλυκές Λάρνακας
Το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2025 παρουσιάστηκε και φωτογραφήθηκε στις Αλυκές της Λάρνακας η εικαστική εγκατάσταση, Larnaca: the silence, της Κύπριας καλλιτέχνιδος Ιωάννας Κασίκη

Αναδρομική έκθεση της Δάφνης Τριμικλινιώτη στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λεμεσού
Παρουσιάζονται αντιπροσωπευτικά δείγματα από μια πορεία 70 ετών της εικαστικού

Κινδυνεύει να κλείσει το Μουσείο Βαν Γκοχ
Το Μουσείο Βαν Γκοχ στο Άμστερνταμ προειδοποίησε την Τετάρτη ότι είναι αντιμέτωπο με κλείσιμο χωρίς περισσότερη κρατική βοήθεια

Εγκαίνια εικαστικής έκθεσης με τίτλο «Θρησκευτική Παράδοση»
Μία έκθεση του καλλιτέχνη Πανίκου Παναγή Χατζηδάκη και συμμετεχόντων καλλιτεχνών

Η πρώτη ατομική έκθεση της Έρης Παπαδοπούλου στη Λάρνακα
Το έργο της γεφυρώνει παραδοσιακές και σύγχρονες προσεγγίσεις, ενσωματώνοντας τόσο αφηρημένα όσο και ρεαλιστικά στοιχεία


15 (ξεχωριστές) εικόνες από την έκθεση που πρέπει να δεις αυτό το καλοκαίρι
Πήγαμε στα εγκαίνια της έκθεσης "Στον παράδεισο έχω σημαδέψει ένα νησί”, που φιλοξενείται στο υπέροχο Almyra Hotel

«Το μήνυμα των χρυσαλλίδων»: Η ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης στο Αρχαίο Κάστρο Κολοσσίου
Σε επιμέλεια της Στέλλας Χριστοφή