Eating News , Εστιατόρια

Τι είναι το sumac και πώς μπορείς να το αξιοποιήσεις;

Φτιαγμένο από αποξηραμένα μούρα, είναι ένα μπαχαρικό που δεν φαντάζεσαι πόσα πιάτα μπορεί να συμπληρώσει.

Δημοσιεύτηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2021

To sumac είναι μία ιδιαίτερη σκόνη με ιδιαίτερο χρώμα, συσκευασμένη και τοποθετημένη στο ράφι των μπαχαρικών στο σούπερ μάρκετ και είναι ένα από τα μπαχαρικά που δύσκολα θα επιλέξεις να βάλεις στο καλάθι σου. 

Φτιαγμένο από αποξηραμένα μούρα, είναι ένα μπαχαρικό που δεν φαντάζεσαι πόσα πιάτα μπορεί να συμπληρώσει.

Τι είναι το περιβόητο sumac;

Tο αλεσμένο μπαχαρικό, λοιπόν, θα το συναντήσεις σε χρώμα βυσσινί και είναι ένα από τα πιο χρήσιμα και λιγότερο γνωστά, ειδικά στη χώρα μας, μπαχαρικά. Το sumac έχει μια ιδιαίτερα ελκυστική γεύση που θυμίζει τάρτα λεμονιού και που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ευρέως, συνήθως για να δώσει μία πιο όξινη γεύση στο πιάτο. Είναι από τα πιο βασικά μπαχαρικά της κουζίνας στις χώρες της Μέσης Ανατολής. Συγκεκριμένα, στο Ιράν, το χρησιμοποιούν ως καρύκευμα, και, μάλιστα, το τοποθετούν σε κάθε τραπέζι μαζί με το αλάτι και το πιπέρι. Η βασική του χρήση είναι σε κρεατικά, όπως για παράδειγμα, το κεμπάπ και ο κιμάς, συνήθως μαζί με κάποιο άλλο καυτερό μπαχαρικό, π.χ. το μπούκοβο ή το τσίλι, το πιπέρι καγιέν και το κύμινο.

Πώς να χρησιμοποιήσεις στην κουζίνα σου το sumac;

Και γιατί να μη το χρησιμοποιήσεις και εσύ, αφού υπάρχει η δυνατότητα; Η γεύση που μπορεί να σου προσφέρει το sumac είναι πολύ καλή που είναι δύσκολο να πάει κάτι λάθος, όπου και αν επιλέξεις να το προσθέσεις. Γενικά, μπορείς να λειτουργείς με την ιδέα ότι μπορείς να το προσθέσεις σε οποιοδήποτε πιάτο θα έβαζες λεμόνι, έτσι ώστε να δώσεις οξύτητα αλλά και λίγο χρώμα, όπως σε ψητά κρέατα, παϊδάκια και μπριζολάκια, σε πανσέτες και στο κοτόπουλο. Επίσης, σε φαλάφελ και άλλους κεφτέδες οσπρίων, αλλά και στο χούμους αντί για το λεμόνι. Επιπλέον, ταιριάζει σε παντός είδους τηγανητά, στα θαλασσινά, στα κρεατικά, σε ριζότο ή σε καλοκαιρινές σαλάτες με όσπρια. Φυσικά, μπορείς να προσθέσεις ένα κουταλάκι του γλυκού ακόμα και στις σάλτσες τομάτας, στις σαλάτες ή στα dips που χρησιμοποιείς ως συνοδευτικά. Επίσης, μπορείς να πασπαλίσεις λίγο πάνω από το κοτόπουλο σου ή να προσθέσεις λίγο μέσα σε σάντουιτς. Aκόμη και στα smoothies σου μπορείς να το προσθέσεις, εάν θέλεις να τους δώσεις μία πιο εξωτική γεύση. Ένα πολύ ιδιαίτερο και απλό dip που μπορείς να κάνεις, για παράδειγμα, είναι να προσθέσεις λίγο sumac μαζί με αποξηραμένο σκόρδο στο γιαούρτι σου και voilla.!

Γιατί να το δοκιμάσεις;

Το sumac, όπως και όλα τα μπαχαρικά έχει κάποιες ιδιότητες που θα σε πείσουν λίγο περισσότερο να το δοκιμάσεις. Αρχικά, έχει ιδιότητες καταπραϋντικές, όσον αφορά το γαστρεντερικό σύστημα, τον πόνο στο στομάχι και το φούσκωμα. Επίσης, επριέχει τανίνες (ναι, όπως αυτές στο τσάι και το κρασί), που χαρακτηρίζονται από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά και, τέλος, σε μορφή αφεψήματος μπορεί να λειτουργήσει και ως αντιπυρετικό.

Πηγή: ΣΚΑΪ / savoir ville 

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close