Things to Do , Τι τρέχει στην Κύπρο

Πάμε σε έναν αγώνα πτηνοπαρατήρησης!

Τι λες να συμμετέχεις;

Δημοσιεύτηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2021

Ψάχνετε για μια εναλλακτική φθινοπωρινή δραστηριότητα στη φύση; Αν η απάντηση είναι ναι, τότε προτείνουμε να δημιουργήσεις μια ομάδα με τους φίλους ή την οικογένειά σου (μόνο ενήλικες) και να πας στη χερσόνησο Ακρωτηρίου την Κυριακή 3 Οκτωβρίου. Εκεί θα γιορτάσουμε όλοι μαζί τη φθινοπωρινή μετανάστευση των πουλιών μέσα από έναν αγώνα πτηνοπαρατήρησης!

Τι είναι ο αγώνας πτηνοπαρατήρησης;
Κατά τη διάρκεια του αγώνα, οι ομάδες που συμμετέχουν προσπαθούν να καταγράψουν όσα περισσότερα διαφορετικά είδη πουλιών μπορούν να δουν ή να ακούσουν στη Χερσόνησο Ακρωτηρίου, από τις 7.30 μέχρι τις 12.00, μετακινούμενοι από το ένα σημείο στο άλλο με το αυτοκίνητό τους. Στο τέλος του αγώνα, οι ομάδες θα επιστρέψουν σε προκαθορισμένο σημείο συνάντησης και θα υποβάλουν τις καταγραφές τους για έλεγχο. Θα δοθούν βραβεία για τη Μεγαλύτερη Λίστα Πουλιών (1η, 2η, 3η θέση) και για το Σπανιότερο Πουλί.

Και αν κάποιοι δεν γνωρίζουμε τα πουλιά;
Ένας αγώνας πτηνοπαρατήρησης απαιτεί βασικές γνώσεις αναγνώρισης πουλιών. Αν δεν γνωρίζετε τα πουλιά της περιοχής Ακρωτηρίου ή δεν είστε εξοικειωμένοι με την περιοχή, μην ανησυχείτε! Όταν εγγραφείτε στον αγώνα, μπορείτε να μας ενημερώσετε και θα φροντίσουμε να έχουμε στην ομάδα σας ως οδηγό έναν έμπειρο πτηνοπαρατηρητή (οι οδηγοί θα είναι προσωπικό ή μέλη του Συμβουλίου του BirdLife Cyprus ή απλά μέλη του οργανισμού μας). Στόχος της εκδήλωσης είναι να απολαύσουμε χρόνο στη φύση, να παρατηρήσουμε και να μάθουμε τα πουλιά με τα οποία μοιραζόμαστε την προστατευόμενη χερσόνησο Ακρωτηρίου.

Πρόγραμμα ημέρας
7.00 Άφιξη στο σημείο συνάντησης (Oceania Beach Lounge & Bar, Lady’s Mile)
7.30-12.00 Αγώνας πτηνοπαρατήρησης στη Χερσόνησο Ακρωτηρίου
12.00-12.15 Επιστροφή στο Oceania Beach Lounge & Bar και υποβολή παρατηρήσεων
12.15-13.00 Ανακοίνωση νικητών, ροφήματα.

Κανόνες κατά τη διάρκεια του αγώνα πτηνοπαρατήρησης:
Επιτρεπόμενη περιοχή για πτηνοπαρατήρηση: Χερσόνησος Ακρωτηρίου, μέσα στα όρια που καθορίζονται στον χάρη που θα δοθεί στις ομάδες.
Διάρκεια: όλες οι παρατηρήσεις πουλιών πρέπει να γίνουν από τις 07.30 πμ μέχρι τις 12.00 μμ, με τελικό σημείο συνάντησης το Oceania Beach Lounge. Οι ομάδες πρέπει να αφιχθούν στο σημείο συνάντησης το αργότερο μέχρι τις 12.15.
Καταγραφές: όλα τα άγρια είδη πουλιών (και υποείδη & ποικιλίες) που θα δουν ή θα ακούσουν τουλάχιστον δύο μέλη της ομάδας.
Απαγορεύεται η χρήση συσκευών ή έξυπνων εφαρμογών που μιμούνται τους ήχους πουλιών, όπως και οποιαδήποτε ενόχληση στα πουλιά ή την υπόλοιπη άγρια ζωή.
Μέγεθος ομάδων: 2 μέχρι 5 ενήλικες (επιπλέον 1 έμπειρος πτηνοπαρατηρητής του οργανισμού μας, εάν το επιλέξετε στη φόρμα εγγραφής).

Σημαντικές πληροφορίες για τους συμμετέχοντες:
Όλοι οι συμμετέχοντες πρέπει να είναι τουλάχιστον 18 χρόνων και να σχηματίσουν ομάδες των 2-5 ατόμων.
Η μετακίνηση των ομάδων από το ένα σημείο στο άλλο θα γίνεται με αυτοκίνητο, για να καλυφθούν όσο το δυνατό περισσότερα σημεία ενδιαφέροντος.
Άλλος εξοπλισμός (προαιρετικό): οδηγός πουλιών, κιάλια. Αν δεν έχετε κιάλια, μπορούμε να δανείσουμε στην ομάδα σας. (*υπάρχει περιορισμένος αριθμός κιαλιών και θα δίνονται στις ομάδες κατά σειρά προτεραιότητας)
Ακολουθώντας τις προφυλάξεις για περιορισμό της πανδημίας covid-19, όλοι οι συμμετέχοντες πρέπει να κατέχουν Safe pass.

Πώς να δηλώσετε συμμετοχή;
Κάντε εγγραφή της ομάδας σας μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου σε αυτό τον σύνδεσμο: https://forms.gle/rsCfxRvmLwwSHgnD8
Για αποφυγή συνωστισμού, υπάρχει περιορισμένος αριθμός θέσεων.
Η εκδήλωση διοργανώνεται στα πλαίσια του EuroBirdwatch.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close