8 October 2021
Μουσική , Συναυλίες & Events

Οι "Quator Diotima" ανοίγουν την αυλαία του Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής "Φάρος"

Την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου στο "The Shoe Factory"

Δημοσιεύτηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 2021

Το Quatuor Diotima – ένα από τα πιο περιζήτητα σύνολα μουσικής δωματίου ανά το παγκόσμιο – θα ανοίξει το 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής Φάρος, την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021. Αντικατοπτρίζοντας τη μουσική της εποχής μας, το Quatuor Diotima προβάλλει ένα νέο φως στα αριστουργήματα του 19ου και του 20ού αιώνα, έχοντας συνεργαστεί στενά με πολλούς από τους σπουδαιότερους συνθέτες του ύστερου 20ού αιώνα, ιδιαίτερα τον Πιερ Μπουλέζ και τον Χέλμουτ Λάχενμαν. Το Κουαρτέτο εμφανίζεται τακτικά μέσα στο πλαίσιο φημισμένων σειρών μουσικής, στις πιο ξακουστές αίθουσες συναυλιών ανά το παγκόσμιο, όπως, Μπιενάλε Κουαρτέτου Εγχόρδων στη Φιλαρμονική του Παρισιού, Φιλαρμονική του Έλβα στο Αμβούργο, Muziekgebouw του Άμστερνταμ και Μέγαρο Συναυλιών της Στοκχόλμης, ενώ έχει αναπτύξει μια πλούσια δισκογραφία που απέσπασε αναρίθμητα βραβεία και διακρίσεις, μεταξύ άλλων, Diapason d'Or, Télérama, Grammophone, The Strad. Για τη συναυλία τους στην Κύπρο, το Quatuor Diotima θα ερμηνεύσει έργα των Μπέλα Μπάρτοκ, Ανρί Ντουτιλέ και Χέλμουτ Λάχενμαν. Τη συναυλία στηρίζει το Institut français de Chypre.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Ανρί Ντουτιλέ (1916 – 2013)
Ainsi la nuit (1976)

Μπέλα Μπάρτοκ (1881 – 1945)
Κουαρτέτο Εγχόρδων Αρ.3 (1927) 

Χέλμουτ Λάχενμαν (γ.1935)
Κουαρτέτο Εγχόρδων Αρ.3  “Grido” (2001)

QUATUOR DIOTIMA
Έχοντας ιδρυθεί το 1996 από απόφοιτους του Εθνικού Ωδείου του Παρισιού, το Quatuor Diotima αποτελεί σήμερα ένα από τα πιο περιζήτητα σύνολα μουσικής δωματίου ανά το παγκόσμιο. 

Το όνομα του Κουαρτέτου προκαλεί διπλούς μουσικούς συνειρμούς: η Διοτίμα αποτελεί μια αλληγορία του Γερμανικού Ρομαντισμού (ο Φρίντριχ Χαίλντερλιν δίνει αυτό το όνομα στην αγάπη της ζωής του στο μυθιστόρημά του Υπερίων) καθώς και ένα προμήνυμα για τη μουσική της εποχής μας, όπως τη διατύπωσε κραδαίνοντας ο Λουίτζι Νόνο στο έργο του, Fragmente-Stille, an Diotima. 

Το Quatuor Diotima έχει συνεργαστεί στενά με πολλούς από τους σπουδαιότερους συνθέτες του ύστερου 20ού αιώνα, ιδιαίτερα τον Πιερ Μπουλέζ (ο οποίος αναθεώρησε το μοναδικό κουαρτέτο του, Livre pour Quatuor, για το Κουαρτέτο Διοτίμα) και τον Χέλμουτ Λάχενμαν. Οι Diotima αναθέτουν συχνά τη σύνθεση νέων έργων σε ορισμένους από τους πιο λαμπρούς συνθέτες της εποχής μας, μεταξύ άλλων, Μάουρο Λάντσα, Γκέραρντ Πεσσόν, Ρεμπέκα Σόντερς, Τριστάν Μιράιγ. 

Αντικατοπτρίζοντας τη μουσική της εποχής μας, το Quatuor Diotima προβάλλει ένα νέο φως στα αριστουργήματα του 19ου και του 20ού αιώνα, ιδιαίτερα στα έργα των Μπετόβεν, Σούμπερτ, Γιάνατσεκ, Ντεμπισί, Ραβέλ, Μπάρτοκ, και της Δεύτερης Βιεννέζικης Σχολής (Σαίνμπεργκ, Μπεργκ και Βέμπερν). 

Το Diotima εμφανίζεται τακτικά μέσα στο πλαίσιο φημισμένων σειρών μουσικής δωματίου, στις σημαντικότερες αίθουσες συναυλιών ανά το παγκόσμιο, όπως, Μέγαρο Συναυλιών της Στοκχόλμης, Concertgebouw του Μπριζ, Muziekgebouw του Άμστερνταμ, Μποζάρ Βρυξελλών, Μπιενάλε Κουαρτέτου Εγχόρδων στη Φιλαρμονική του Παρισιού, Φιλαρμονική του Έλβα στο Αμβούργο, Φεστιβάλ Μπρούκνερ στο Λινζ, Λιντερχάλ Στουτγάρδης.

Η πλούσια δισκογραφία του επαινείται και βραβεύεται επανειλημμένα από τον διεθνή μουσικό τύπο: Diapason d'Or (πέντε βραβεία, συμπεριλαμβανομένων και δύο βραβείων Καλύτερο Άλμπουμ της Χρονιάς), Classica (Καλύτερο Άλμπουμ της Χρονιάς), Télérama, Grammophone (Επιλογή του Αρχισυντάκτη), The Strad, μεταξύ άλλων. Τα τελευταία δέκα χρόνια, το Quatuor Diotima ηχογραφεί αποκλειστικά για την εταιρεία Naïve – έχοντας κυκλοφορήσει, το 2016, τη σειρά Diotima Collection, η οποία είναι αφιερωμένη στα έργα μεγάλων συνθετών της εποχής μας.
Από το 2008, το Quatuor Diotima συνδέεται με το Σαντρ-Βαλ ντε Λουάρ, όπου φιλοξενείται ως εδρεύον Κουαρτέτο. Αυτή η συνεργασία αποτελεί παράλληλα ένα σημαντικό φυτώριο καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Οι Diotima έχουν αναπτύξει μια σειρά συναυλιών στην Ορλεάνη, στο Αβαείο του Νουαρλάκ, μέσω της οποίας διδάσκουν σε εργαστήρια, φέρνοντας κοντά συνθέτες και κουαρτέτα εγχόρδων της νέας γενιάς με καθιερωμένα σύνολα. Το 2018, το Quatuor Diotima τιμήθηκε με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς από το Γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & BOX OFFICE: Ίδρυμα Τεχνών Φάρος:
www.pharosartsfoundation.org & Τηλ. 22-663871 (Δευτέρα - Παρασκευή 10:00πμ-2:00μμ)    
 


 

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close