Δημοσιεύτηκε στις 21 Ιανουαρίου 2025
Η Σιγκαπούρη αναδεικνύεται με διαφορά ως η χώρα που έχει το πιο ισχυρό διαβατήριο στον κόσμο, σύμφωνα με τον δείκτη Henley Passport Index για το 2025.
Το έθνος-κράτος ήταν μία από τις έξι χώρες που ισοδυναμούσαν με την πρώτη θέση το 2024 στη λίστα που εκπόνησε η εταιρεία συμβούλων μετανάστευσης Henley & Partners, η οποία κατατάσσει τα διαβατήρια με βάση τον αριθμό των προορισμών στους οποίους μπορούν να έχουν πρόσβαση οι κάτοχοι χωρίς να χρειάζονται βίζα.
Η Σιγκαπούρη ξεπέρασε τις υπόλοιπες πέντε χώρες —Ιαπωνία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία— με τους πολίτες της να έχουν πρόσβαση χωρίς βίζα σε 195 από τους 227 παγκόσμιους προορισμούς, σύμφωνα με την κατάταξη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.
Η Ιαπωνία κατατάσσεται στο Νο. 2, με πρόσβαση χωρίς βίζα σε 193 χώρες, ενώ οι τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες που ισοβαθμούσαν στην πρώτη θέση πέρυσι, συν η Φινλανδία και η Νότια Κορέα, μοιράζονται την τρίτη θέση, με καθεμία από τις οποίες να δίνει στους κατόχους διαβατηρίων της τη δυνατότητα να επισκεφθούν 192 προορισμούς χωρίς να χρειάζεται βίζα.
Ελλάδα και Κύπρος
Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 6η θέση μεταξύ των 20 πιο ισχυρών διαβατηρίων στον κόσμο, μαζί με την Αυστραλία, με το διαβατήριο να επιτρέπει πρόσβαση σε 189 παγκόσμιους προορισμούς, περισσότερες από το αμερικανικό διαβατήριο που κατατάσσεται στην 9η θέση μαζί με την Εσθονία.
Οι χώρες της Ευρώπης και η Νέα Ζηλανδία, κυριαρχούν στην υπόλοιπη λίστα των 20 κορυφαίων.
Η Κύπρος βρίσκεται στην 14η θέση του εν λόγω δείκτη με το κυπριακό διαβατήριο να δίνει πρόσβαση χωρίς βίζα σε 179 χώρες. Πάνω από την Κύπρο, όμως, δεν βρίσκονται 13 χώρες αλλά πολύ περισσότερες λόγω ισοβαθμίας αρκετών κρατών στην ίδια θέση- το ίδιο ισχύει και με την Ελλάδα κ.ο.κ. Ο Δείκτης Διαβατηρίων Henley χρησιμοποιεί δεδομένα από τη Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών για να κατατάξει 199 διαβατήρια στον κόσμο.
Ποια διαβατήρια ανέβηκαν και ποια έπεσαν στη λίστα
Το διαβατήριο των ΗΑΕ είναι ένα από αυτά που έκαναν άλμα στη λίστα, έχοντας αποκτήσει πρόσβαση χωρίς βίζα σε 72 προορισμούς την τελευταία δεκαετία, για συνολικά 185 προορισμούς παγκοσμίως, όπως επισημαίνει η Henley & Partners.
Είναι ακριβώς πίσω από τις ΗΠΑ, οι πολίτες των οποίων μπορούν να επισκεφθούν 186 περιοχές του κόσμου χωρίς να χρειάζονται βίζα, σύμφωνα με την κατάταξη.
Οι ΗΠΑ έχει ένα από τα 22 διαβατήρια που έπεσαν στην κατάταξη του δείκτη τα τελευταία 10 χρόνια.
Παραδόξως, δε, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ 2015 και 2025 μετά τη Βενεζουέλα, σημειώνοντας κατακόρυφη πτώση επτά θέσεων από τη 2η στην τρέχουσα 9η θέση τους, αναφέρεται συγκεκριμένα.
Τα διαβατήρια από το Ηνωμένο Βασίλειο – που ήταν στην κορυφή της λίστας το 2015 – και τον Καναδά επίσης έπεσαν στην κατάταξη.
Η Κίνα ανέβηκε στην κατάταξη για να φτάσει στην 60η θέση το 2025. Το άνοιγμα της σε άλλες χώρες επίσης αυξήθηκε σημαντικά, με την Κίνα να επιτρέπει πλέον σε πολίτες από 58 προορισμούς να επισκέπτονται χωρίς βίζα —οι μισοί από τους οποίους προστέθηκαν τον περασμένο χρόνο— σύμφωνα με την Henley.
Οι τελευταίοι της λίστας
Το Αφγανιστάν θεωρείται και πάλι ότι έχει το πιο αδύναμο διαβατήριο στη λίστα. Κατατάχθηκε τελευταία για την παραχώρηση πρόσβασης σε μόνο 26 από τους 227 προορισμούς. Οι πολίτες της μπορούν να επισκεφτούν μέρη όπως η Καμπότζη, οι Μαλδίβες, το Τζιμπουτί, η Σρι Λάνκα και η Αϊτή χωρίς να χρειάζεται να λάβουν βίζα.
Το χάσμα μεταξύ των ισχυρότερων και πιο αδύναμων διαβατηρίων στη λίστα είναι το μεγαλύτερο στην 19χρονη ιστορία του δείκτη, σύμφωνα με την Henley & Partners. Οι κάτοικοι της Σιγκαπούρης μπορούν να επισκεφθούν 169 περισσότερα μέρη από ό,τι οι Αφγανοί χωρίς να χρειάζονται βίζα.
Μετά το Αφγανιστάν, τα πιο αδύναμα διαβατήρια στη λίστα είναι αυτά από τη Συρία, το Ιράκ, την Υεμένη, το Πακιστάν, τη Σομαλία, το Νεπάλ, την Παλαιστίνη, τη Λιβύη και το Μπαγκλαντές. Ολα βρίσκονται κάτω από τη Βόρεια Κορέα, οι πολίτες της οποίας μπορούν να επισκεφθούν 41 προορισμούς παγκοσμίως, σύμφωνα με την κατάταξη.
Πηγή: ot.gr
Σχετικά

Πώς θα λειτουργήσουν την Πέμπτη σχολεία, αεροδρόμια και νοσοκομεία (λόγω απεργίας)
Παναπεργία 11ης Σεπτεμβρίου: Ποιοι επηρεάζονται και πώς θα λειτουργήσει η χώρα

Οι ευρωπαϊκοί προορισμοί που συνδυάζουν πολυτέλεια και διακριτικότητα
Περιοχές που βρίσκονται «κάτω απο το ραντάρ» και (ακόμα) τις γνωρίζουν λίγοι τουρίστες

"Καλά θα πάει κι αυτό": Η νέα κωμική σειρά του Δημήτρη Αποστόλου στο Σίγμα
Πρωταγωνιστεί ένα all star cast ηθοποιών

Πραγματοποιήθηκε η 99η συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της Κυπριακής Εταιρείας Αγροτουρισμού (ΚΕΑ)
Λόγω των πρόσφατων γεγονότων από την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε την περιοχή, η συνεδρία φιλοξενήθηκε στο ξενοδοχείο ‘’Απόκρυφο’’

Αναμένονται βροχές και καταιγίδες στα ορεινά - Στους 36 βαθμούς η θερμοκρασία
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Τα 10 πιο επισκέψιμα μέρη του πλανήτη
Είτε αναζητάτε ιστορία, περιπέτεια ή πολυτέλεια, αυτές οι πόλεις τα έχουν όλα!

Η Ryanair ανακοίνωσε νέα προσφορά για ταξίδια στην Αθήνα και σε άλλους 5 προορισμούς, με €14.99
Μόο για δύο μέρες


Σήμερα η αποκάλυψη του iPhone 17: Τα μοντέλα, οι τιμές και η τεχνητή νοημοσύνη
Η παρουσίαση του iPhone 17 θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της εταιρείας, στο θέατρο Steve Jobs του Cupertino

Oktoberfest 2025: Ένας πλήρης οδηγός για όλα όσα θα γίνουν φέτος στο Μόναχο
Το μεγαλύτερο φεστιβάλ μπύρας στον κόσμο επιστρέφει


Αυτή είναι η ευρωπαϊκή πόλη που θα στολιστεί πρώτη φέτος τα Χριστούγεννα
Η αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα έχει ήδη ξεκινήσει.