News , Guide

Σκύλλα η φθινοπωρινή: το αγριολούλουδο του Φθινοπώρου

Ένα όμορφο μικρό φυτό που ανθίζει αυτή την περίοδο στους κυπριακούς αγρούς

Δημοσιεύτηκε στις 08 Οκτωβρίου 2021

Το φυτό «σκύλλα η φθινοπωρινή», επιστημονικά Scilla autumnalis, είναι ένα όμορφο μικρό φυτό που ανθίζει αυτή την περίοδο στους κυπριακούς αγρούς. Το όνομα του γένους Scilla προέρχεται από την αγγλική λέξη squill (κρεμμύδι), λόγω του βολβού που σχηματίζει στο υπόγειο τμήμα του, ενώ το επίθετο autumnalis, δόθηκε στο είδος λόγω της ανθοφορίας του κατά το Φθινόπωρο. Αυτό το φθινοπωρινό φυτό με τα μωβ άνθη, σας προτείνει να γνωρίσετε αυτόν τον Οκτώβρη το Υπουργείο, Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Το γένος Scilla, ανήκει στην οικογένεια Asparagaceae, και περιλαμβάνει περίπου 80 είδη, με εξάπλωση τις εύκρατες περιοχές της Ευρώπης και της Ασίας, την Μεσόγειο, την Αφρική και τα Ατλαντικά νησιά. Περιλαμβάνει πολυετείς, βολβώδεις πόες με εντυπωσιακά άνθη, που συχνά χρησιμοποιούνται και ως καλλωπιστικά. Στην Κύπρο αντιπροσωπεύεται με 3 ιθαγενή είδη, την Scilla autumnalisτην Scilla morrisii και την Scilla lochiae.

Σε πλήρη ανθοφορία από Σεπτέμβριο μέχρι Νοέμβριο
Η σκύλλα η φθινοπωρινή, είναι ένα κοινό ιθαγενές φυτό της Κύπρου που συναντούμε σε ξηρά λιβάδια, βραχώδεις πλαγιές και σε ανοίγματα θαμνώνων και φρύγανων, σε υψόμετρο 0-925 μέτρα. Είναι πολυετής, βολβώδης πόα, με έναν ή περισσότερους όρθιους ανθοφόρους βλαστούς, ύψους μέχρι 20 εκ. Τα φύλλα της είναι πολυάριθμα, συνήθως από 8-10, μήκους 7-12 εκ., τα οποία εμφανίζονται μετά την άνθιση (υστερανθή).

Τα άνθη της αναπτύσσονται σε αραιό ή πυκνό βότρυ στο άκρο του βλαστού. Είναι ακτινόμορφα, ερμαφρόδιτα, κωδωνοειδή, με εξαμερές περιάνθιο, πορφυρού ή ανοικτού μωβ χρώματος. Ο καρπός του φυτού είναι σφαιρική-τριγωνική κάψα, με σχεδόν σφαιρικά σπέρματα, ελαφρώς ρυτιδωμένα. Ανθίζει από Σεπτέμβριο μέχρι Νοέμβριο και καρποφορεί Οκτώβριο με Δεκέμβριο.

Το είδος έχει ευρεία εξάπλωση και μεγάλο πληθυσμό. Σημαντικό μέρος του πληθυσμού του βρίσκεται σε προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura 2000 και  Εθνικά Δασικά Πάρκα ή άλλη κρατική δασική γη με ελεγχόμενες δραστηριότητες.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close