Δημοσιεύτηκε στις 31 Μαρτίου 2025
Τέλος εποχής για ένα από τα πιο αγαπημένα μαγαζιά της Αθήνας, το εμβληματικό Γιασεμί στα σκαλάκια της οδού Μνησικλέους, στην Πλάκα.

Το καφέ-μπιστρό Γιασεμί αποτελούσε ανέκαθεν ένα ξεχωριστό καταφύγιο για κάθε είδους επισκέπτη. Τα σπιτικά και με πολύ αγάπη φτιαγμένα πιάτα του, τα κοκτέιλ, οι ζεστοί καφέδες του και το κυριότερο τα καθίσματά του στο εμβληματικό σποτ της Πλάκας, θα μείνουν αξέχαστα σε όποιον το επισκέφθηκε μέσα στα 16 χρόνια λειτουργίας του.
Ποιος δεν το θυμάται επίσης, στην γνωστή ταινία "Αν" του Χριστόφορου Παπακαλιάτη...

Το Γιασεμί, το οποίο άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του τον Απρίλιο του 2009, κλείνει τον κύκλο του, όπως ανακοίνωσαν οι άνθρωποί του, μέσω των λογαριασμών του μαγαζιού στα social media.
Γιασεμί: Η ανάρτηση για το κλείσιμο του μαγαζιού στην Πλάκα
"Γιασεμί", το ταξίδι συνεχίζεται!
Οι κύκλοι όταν κλείνουν είναι πράγμα δύσκολο!
Κι ο δικός μας ο κύκλος με το μυρωδάτο όνομα "Γιασεμί" άνοιξε πριν ακριβώς 16 χρόνια.
Ήταν Μεγάλο Σάββατο του 2009, απόγευμα στις έξι, λίγο πριν αρχίσει να βραδιάζει. Το Άγιο Φως ανέβαινε για το Μετόχι, ο Γιάννης ο Κούκλης μ’ έστειλε μ’ ένα φαναράκι να το φέρω. Άναψε ένα ψηλό κερί, έκανε το σταυρό πάνω από την πόρτα και μου είπε: Καλορίζικο…
Έτσι άρχισαν όλα!
Με φως που έλαμψε προς στιγμήν και που δεν σταμάτησε να οδηγεί τις επιλογές μας επί 16 όμορφα χρόνια. Το Γιασεμί δεν ήταν μόνο η μικρή του ιστορία. Ούτε μόνο οι νοστιμιές της κουζίνας μας, που οι περισσότερες είχαν πηγή τα κιτάπια και τα λόγια της γιαγιάς μου. Ούτε και ήταν μόνο τα αρώματα των ροφημάτων μας. Ήταν κάτι πέρα από εμάς. Ήταν και παραμένει ο κόσμος που το αγάπησε. Ήταν οι μουσικοί που έντυσαν με νότες και ήχους αυτή την ιστορία, αυτό το ταξίδι. Ήταν οι άνθρωποι που δούλεψαν μαζί μας. Ήταν τα απολαυστικά πρωινά στα σκαλάκια της Μνησικλέους. Ήταν τα χαλαρωτικά μεσημέρια, όταν χάιδευε ο ήλιος τα πρόσωπα της μεγάλης μας παρέας. Ήταν τα βράδια που η ψυχή μας χουζούρευε απολαμβάνοντας από το πιάνο ήχους Χατζηδακικούς. Μουσικές κλασσικές και μουσικές σύγχρονες, νότες που σκάλωναν στους τοίχους μπερδεμένες συχνά με τα ηχηρά και αλλεπάλληλα "τικ" των διαττόντων σπιθών καθώς τα φλεγόμενα ξύλα στο τζάκι μας ταξίδευαν σε χορούς κυκλωτικούς, σε παραλίες τις εφηβείας μας. 31/3/2025 Δευτέρα ξημερώματα, κοντεύει Πάσχα.
Με ευγνωμοσύνη αγκαλιάζουμε απόψε τα μαξιλάρια όπου νωχελικά πάνω τους ακουμπήσατε την αγάπη και την εμπιστοσύνη σας.
Ο Νίκος ο Δημητροκάλης σηκώνει το πιάνο στο άδειο "Γιασεμί" κι ανοίγουμε πανιά για νέες θάλασσες, νέα λιμάνια.
Στο @yiasemi.cottage , της οδού Ηρακλειδών 7 θα πάρουμε μια ανάσα. Εκεί η αγάπη και η εμπειρία μας στο φαγητό που δημιουργεί συναισθήματα, γεμίζει τα ράφια ενός delicatessen. Το Γιασεμί σηματοδότησε "κάτι" τα τελευταία χρόνια στη ζωή και την ιστορία της Πλάκας. Γι αυτό και σύντομα, χάριν του νόστου και της νοστιμιάς, αλλά κυρίως χάρη στην αγάπη σας, θα επανέλθει.
Εις το επανιδείν!
Μαρίζα Κουζέλη
της οικογένειας του "Γιασεμί",
των φίλων και των συνεργατών
Πηγή: .thetoc.gr
Σχετικά
Taste the Asian Fusion στο Akakiko!
Μια όμορφη εμπειρία όπου η ιαπωνική παράδοση συναντά σύγχρονες τεχνικές και δημιουργικές γεύσεις.
Αυτήν την (ιαπωνική) εμπειρία πρέπει να τη ζήσεις
Η άνοιξη σερβίρεται στα wagamama με το Hanami menu
Tο wine gathering της IconVines, που μας ταξίδεψε στον κόσμο του καλού κρασιού
Μια ολοκληρωμένη εμπειρία γαστρονομικής αισθητικής και υψηλής ποιότητας
Από το Bugatsan μέχρι τη Dubai Chocolate και το Brookie: Οι viral λιχουδιές που «έσπασαν» το ίντερνετ (και μας έστησαν στις ουρές)
Όλα όσα προκάλεσαν ντελίριο.... στο κυπριακό κοινό!
Η πρώτη εφαρμογή δωρεάς τροφίμων στην Κύπρο
Η νέα πλατφόρμα Food Connect παρουσιάστηκε με επιτυχία
10+1 μαγαζιά με σοκολατένια αβγά-υπερπαραγωγή
Πασχαλινές νοστιμιές, μικρά έργα τέχνηςαπό 10 καταστήματα σε όλη την Κύπρο
Ζήσε το Πάσχα αυθεντικά στο Παλιό Σινεμά στον Καλοπαναγιώτη!
Σε έναν ζεστό, αυθεντικό χώρο που αποπνέει παράδοση, η ταβέρνα ετοιμάζει μια γιορτή γεμάτη γεύση και κυπριακή φιλοξενία
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΦΛΑΟΥΝΕΣ: Πού θα βρεις φέτος τις καλύτερες
Το παραδοσιακό έδεσμα του Πάσχα στην Κύπρο έχει την τιμητική του
Η Καλαβασός (μοσχο)μύρισε φλαούνες και τσουρέκια
Στον Φούρνο του Κύπρου στην Καλαβασό μυρίζει Πάσχα
H Λάρνακα απολαμβάνει θεϊκό brookie διά χειρός σεφ Σταυρή
Το brookie που έγινε το πιο hot γλυκό της πόλης, στου σεφ Σταυρή σερβίρεται ζεστό, με παγωτό stracciatella, bueno και flakes αλατιού
Ο Γκόρντον Ράμσεϊ ανοίγει το 100ό του εστιατόριο
Το μενού προσφέρει επίσης ένα "ηλίθιο σάντουιτς" βασισμένο στην viral στιγμή του Ράμσεϊ με χοιρινό, τυρί και τσάτνεϊ ντομάτας συνοδευόμενο από μια μερίδα πατάτες τηγανητές
Πάσχα με αυθεντικές γεύσεις στην καλύτερη ταβέρνα του νησιού
Στην Ταβέρνα Καμασιάς, ξέρουν να κάνουν τις στιγμές αξέχαστες