Εστιατόρια , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Κριτική: Φάγαμε πλούσιο και καλοφτιαγμένο μεζέ, με μόνο €15

Πήγαμε, φάγαμε και μεταφέρουμε εντυπώσεις

Δημοσιεύτηκε στις 02 Νοεμβρίου 2021

Εκεί στον πυρήνα του Ιστορικού Αγίου Δομετίου, όπου τα πέτρινα δρομάκια και οι σκαλιστές, ξύλινες πόρτες με σιδεριές έχουνε τόσο πολυφωτογραφηθεί και ενέπνευσαν επώνυμους και μη, καλλιτέχνες, άνοιξε πριν από λίγους μήνες ένα ταβερνάκι.   Ένα ταβερνείο ζεστό και φιλόξενο όπως το αφεντικό του Κύπρο Πολυκάρπου, που είχε ένα όνειρο, να ανοίξει ένα κουτούκι γραφικό.

Ένα μαγαζάκι που να χωράει ίσαμε 60 και κάτι καλεσμένους –γιατί έτσι τους αποκαλεί– για να μπορεί να τους περιποιείται αξιοπρεπώς, όπως αρμόζει σε έναν σωστό οικοδεσπότη. Έτσι μας υποδέχτηκε κι εμάς μια Πέμπτη βράδυ, σε ένα μαγαζί που θύμιζε περισσότερο Σάββατο και μέρα γιορτής, με όλα του τα τραπεζάκια γεμάτα με χαρούμενα προσωπάκια, ζευγάρια, παρέες από τη δουλειά και οικογένειες με παππού, γιαγιά και όλα τα παιδιά μαζί, να πίνουν όλοι στην υγειά της παρέας. Η μουσική, ένα με τον χώρο, να σε ταξιδεύει από το χθες στο σήμερα, με έντεχνα πολλά, ιδίως τα βράδια της Παρασκευής με ζωντανή κιθάρα και τραγούδι.

Οι μυρωδιές, γνώριμες και θελκτικές. Γεύσεις και αρώματα που έχουν καταγραφεί στο DNA του κάθε Κύπριου μεζεδολάτρη, που κάθε τρεις και λίγο λιγουρεύεται μια μερίδα από καλοψημένα σουβλάκια, χαλλούμι και λουκάνικο στη σχάρα ή λίγα αρνίσια παϊδάκια τελειωμένα με χοντρό αλάτι και βουνίσια ρίγανη. Ο προκαθορισμένος μεζές του Ταβερνείου το Ιστορικόν, είναι φυσικά το απόλυτο πλάνο Άλφα (plan a) και είναι αυτό που θα σε ταξιδέψει πιότερο στις παραδοσιακές, αλλά και στις ψαγμένες γεύσεις του σεφ. Το πλάνο Βήτα (plan b) σε βάζει εσένα να κρατάς τα ηνία των επιλογών, βάζοντας «τικ» σε αυτά τα μεζεδάκια από την κάρτα και προτάσεις ημέρας, τα οποία συναντούν τα δικά σου γούστα, σύμφωνα με την εκάστοτε όρεξη αλλά και το βαλάντιο που διαθέτεις. Το τελευταίο πλάνο είναι γι’ αυτούς που επιθυμούν να απολαύσουν μια μόνο χορταστική μερίδα σε πιάτο ή σε πίτα, με τα πιάτα ημέρας να αποτελούν έναν πειρασμό στον οποίο σίγουρα δεν μπορεί κανείς να αντισταθεί.

Εμείς πάντως δεν καταφέραμε να αντισταθούμε στον ολοκληρωμένο μεζέ του ταβερνείου, που δεν άργησε να φτάσει κοντά μας, με πρώτη και καλύτερη την προικισμένη με φέτα, αγγούρι, ζουμερή ντομάτα, κρεμμύδι και πιπεριά, σαλάτα, καπελωμένη με εξαίρετης ποιότητας μαύρες ελιές. Πιτούλα ζεστή, για να βουτήξει στο δροσερό τζατζίκι, στο καλά χτυπημένο ταχίνι που αρτύστηκε με μαυροσούσαμο, αλλά και για να γίνει μια μπουκιά με το υπέροχο σε γεύση ντιπ παντζαριού, ξηρών καρπών και κύμινου.

Στο ντυμένο με το παραδοσιακό ερυθρόλευκο, καρό τραπεζομάντιλο, τραπέζι, κατέφτασαν σχεδόν αμέσως, ορθότατα ψημένα χωριάτικα λουκάνικα και ζεστό χαλλούμι που έλιωνε κυριολεκτικά στο στόμα. Τραγανό και το μανιτάρι σχάρας, με ιδιαίτερη εντύπωση να κάνει και στους δυο μας η ζωντανή χρωματικά ρόκα, που δέθηκε στο τηγάνι με αυγό. Το βραβευμένο με χρυσό, κυπριακό Syrah σερβιρίστηκε άψογα από το ευγενέστατο και πρόσχαρο, με κάθε σημασία της λέξης, προσωπικό, ενώνοντας τις βελούδινες τανίνες του με τις ισορροπημένες τανίνες των μελιτζάνων, που ψήθηκαν μαζί με καλά μεστωμένο κρεμμύδι και καπελώθηκαν με τρίμμα ελληνικής φέτας.

Οι παλιές φωτογραφίες στους τοίχους, τα λαμπιόνια της αυλής και οι αχνοφωτισμένοι δρόμοι των αναπαλαιωμένων γειτονιών του Αγίου Δομετίου, μας ταξίδευαν ασυναίσθητα καθόλη τη διάρκεια σε άλλες εποχές, με τον ίδιο τρόπο που ταξίδεψα στο σπίτι της γιαγιάς, απολαμβάνοντας το ιδανικά ψημένο, αρνίσιο συκωτάκι στιφάδο, αγγιγμένο με σωστό λεμονάκι και ισορροπημένα στο στόμα και στη μύτη, μπαχάρια. Τσουγκρίζουμε τα ποτήρια ξανά, συγχαίροντας τον σεφ που πέρασε κι από το δικό μας τραπέζι για να μας ευχαριστήσει που τον έχουμε επισκεφθεί, μα επικεντρωνόμαστε αμέσως στα μοσχομυριστά του χοιρινά σουβλάκια, στις άριστες σε γεύση, σεφταλιές, αλλά και στα εξαίρετα πανσετάκια του, πλάι σε ευλογημένα με ρίγανη, τρυφερά, κοτοπουλένια σουβλάκια.

Καταγράφουμε εικόνες και εντυπώσεις και από τα διπλανά τραπέζια και βάζουμε στο πλάνο μας για την επόμενή μας επίσκεψη – ίσως Κυριακή μεσημέρι που τα πιάτα ημέρας λέει το ένα στο άλλο «εγώ είμαι το καλύτερο»– τους τραγανούς ρεβυθοκεφτέδες, το κοτόπουλο κοντοσούβλι, τα αρνίσια παϊδάκια, τον αποδομημένο παστουρμά με αυγό, την αρνίσια σούβλα, τον μουσακά και τα μακαρόνια του φούρνου.

Καφεδάκι κυπριακό με πλούσιο καϊμάκι για το τέλος, ένα παγωτίνι τυλιγμένο λεπτά με σοκολάτα και μια μπουκίτσα από τυλιχτό μπακλαβαδάκι, το ύστατο χαίρε του σεφ και των εξαίρετων ψηστών, που κατάφεραν μέσα σε λίγους μήνες να πετύχουν το ακατόρθωτο. Να μαγνητίσουν κοντά τους, σε ένα σημείο της πόλης που δεν διαθέτει το πλεονέκτημα της τοποθεσίας, όλους τους λάτρεις της παραδοσιακής κυπριακής κουζίνας. Μια αξιέπαινη επίσης προσπάθεια, με υψηλή βαθμολογία και στον τομέα value for money, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι σε περιόδους σαν κι αυτές που ζούμε, που τα πάντα έχουνε ακριβύνει, απολαύσαμε ένα πλουσιοπάροχο μεζέ με μόνο €15 το άτομο.

 Λογαριασμός (για 2 άτομα)
2 Μεζέδες          €30
1 Κρασί Syrah   €19

Σύνολο             €49
Κατά άτομο       €24.50

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close