Δημοσιεύτηκε στις 11 Απριλίου 2025
Το "ΤOC TOC" αποτέλεσε τεράστια επιτυχία στη Γαλλία όταν πρωτοανέβηκε το 2005 και έκτοτε έχει μεταφερθεί και σε άλλες χώρες με παρόμοια ανταπόκριση- στην Ελλάδα παίζεται εδώ και πολλά χρόνια με αμείωτη επιτυχία- ενώ το 2017 πέρασε επιτυχώς και στη μεγάλη οθόνη. Πρόκειται για ένα σύγχρονο γαλλικό έργο ιδιαίτερης προσέγγισης και αισθητικής, μια σπαρταριστή κοινωνική κωμωδία, από αυτές που σε κάνουν να κλαις από τα γέλια και που τελειώνοντας κουβαλάς μαζί σου τους προβληματισμούς της.
Στην ιστορία του έργου, έξι άνθρωποι που πάσχουν από κάποιο ψυχαναγκαστικό σύνδρομο, συναντιούνται στην αίθουσα αναμονής ενός διάσημου ψυχιάτρου, που όμως έχει καθυστερήσει η πτήση του και έτσι αναγκάζονται να τον περιμένουν ξεδιπλώνοντας παράλληλα ο καθένας τα δικά του θέματα.. Έξι άνθρωποι διαφορετικών ηλικιών και μορφωτικού επιπέδου, με διαφορετικά επαγγέλματα και διαφορετικές διαταραχές:
Ο Βασίλης, οδηγός ταξί και φανατικός Παοκτζής, είναι μια μαθηματική διάνοια που δεν σταματά ποτέ να μετράει, να μετράει..τα πάντα!
Ο Φώτης, ελληνογάλλος και σεφ στο επάγγελμα, βωμολοχεί ασυστόλως χωρίς όμως να το θέλει, ενώ συχνά πυκνά.. γαβγίζει ακούσια τρομάζοντας τον κόσμο.
Η Άννα Μαρία, μια θρησκόληπτη κυρία που μελετά και γνωρίζει τα εκκλησιαστικά άπαντα, υποφέρει από το σύνδρομο της επαλήθευσης.
Η Νίτσα με καταγωγή από την Κύπρο, εργάζεται ως βοηθός σε ιατρικό εργαστήρι και είναι υποχονδριακή-δεν σταματά ποτέ να καθαρίζει- ενώ βασανίζεται από αρρωστοφοβία.
Η Λίλη, γυμνάστρια, είναι μια κοπέλα που ταλαιπωρείται από δύο φαινόμενα του συνδρόμου Tourette, την παλιλαλία και την.. ηχολαλία.Επαναλαμβάνει πάντα τα λόγια της δύο φορές ενώ κάποιες φορές επαναλαμβάνει και λέξεις ή φράσεις που λένε οι άλλοι.
Ο Μπάμπης είναι προγραμματιστής υπολογιστών και αντιμετωπίζει σοβαρό θέμα με.. τη συμμετρία! η εμμονή αυτή του δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη ζωή ενώ όταν αγχώνεται- και αγχώνεται συχνά- τραυλίζει..
Οι άνθρωποι τους κοιτάζουν παράξενα και κάποιοι τους κοροϊδεύουν.. Αισθάνονται μόνοι και εγκαταλελειμμένοι, πιστεύουν πως ποτέ δεν θα βρεθεί λύση στο πρόβλημά τους, όμως επισκέπτονται τον διάσημο ψυχίατρο σε μια ύστατη προσπάθεια να βρουν τη σωτήρια λύση και μια ζεστή ελπίδα πως επιτέλους θα βοηθηθούν.
Η επί σκηνής συνύπαρξη των έξι αυτών χαρακτήρων, δημιουργεί και αναπτύσσει κωμικοτραγικές πραγματικά καταστάσεις, που αναδεικνύουν τις "τραγικές" προσωπικότητες των ηρώων του έργου με ένα άκρως χιουμοριστικό τρόπο.
Η λοξή μα τρυφερή ματιά και το γλυκόπικρο στοιχείο, η χιουμοριστική προσέγγιση σε ένα κατεξοχήν κοινωνικό θέμα και ο συγκερασμός τραγικότητας και κωμικότητας, μαζί με μια ανάλαφρα αρμονική συνύπαρξη ακραίων συμπεριφορών και μια ελεγχόμενη παράλληλη δράση με οργανωμένη ακρίβεια, θριαμβεύουν στην παράσταση και απογειώνουν τη διάθεση!
Το έργο με τους έξι χαρακτήρες που πάσχουν από ιδεοψυχαναγκαστικές διαταραχές και που μοιράζονται μεταξύ τους τις εμμονικές τους σκέψεις καθώς περιμένουν τον διάσημο ψυχίατρο, μπορεί να αφορά τον καθένα μας ή ο καθένας από εμάς μπορεί εύκολα σε αυτό να αναγνωρίσει οικεία του πρόσωπα. Αυτός ο μικρόκοσμος του έργου, μέσα από τον μεγάλο παραμορφωτικό καθρέφτη του θεάτρου που κλείνει το μάτι στη σύγχρονη καταθλιπτική και αυτοτιμωρητική κοινωνία μας, δοσμένος ανάγλυφα και με ακριβείς δόσεις χιούμορ, θα προσφέρει στον κόσμο γνήσια ξεγνοιασιά και πηγαίο γέλιο ταυτόχρονα με ένα ανεπιτήδευτο προβληματισμό.
Γιατί το γέλιο και η αγάπη είναι-με συνταγή γιατρού- η καλύτερη ψυχολογική υποστήριξη!
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Μαρίνος Ξενοφώντος
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Κώστας Σπυρόπουλος
ΣΚΗΝΙΚΑ-ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Θέλμα Κασουλίδου
ΦΩΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ: Βασίλης Πετεινάρης
ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Σωτήρης Μεστάνας, Ευαγόρας Θεοδοσίου, Έλενα Ευσταθίου, Έλια Ιωαννίδου, Μαρία Πέτρου, Δημήτρης Γιωρκάτζης.
Συμμετέχει: Αντρέας Αλκιβιάδης
Χειρισμός φωτισμού-ήχου: Μαρίλια Κωνσταντίνου
Bοηθός σκηνοθέτη: Νικόλας Πέτρου
Γραφικά: Θεοδώρα Πέτρου
Φωτογραφίες: Χρήστος Αβρααμίδης
ΠΡΕΜΙΕΡΑ: 2 ΜΑΙΟΥ 2025
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ: Κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 20:30 μέχρι 15 Ιουνίου.
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ:
ΠΑΦΟΣ: 20 ΜΑΙΟΥ(ΤΡΙΤΗ), ΜΑΡΚΙΔΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟ
ΛΑΡΝΑΚΑ: 27 ΜΑΙΟΥ(ΤΡΙΤΗ), ΔΗΜ. ΘΕΑΤΡΟ Γ.ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ
ΛΕΜΕΣΟΣ: 28 ΜΑΙΟΥ(ΤΕΤΑΡΤΗ), ΠΑΤΤΙΧΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟ
Έναρξη παραστάσεων 20:30
ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: ΘΕΑΤΡΟ ΑΝΕΜΩΝΑ, ΤΗΛ. 70007721
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ONLINE: SOLDOUT TICKETS

-
Θέατρο Ανεμώνα
02 Μαΐου - 04 Μαΐου 2025
09 Μαΐου - 11 Μαΐου 2025
16 Μαΐου - 18 Μαΐου 2025
-
Μαρκίδειο Θέατρο Πάφου
20 Μαΐου 2025
-
Θέατρο Ανεμώνα
23 Μαΐου - 25 Μαΐου 2025
-
Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας
27 Μαΐου 2025
-
Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού
28 Μαΐου 2025
-
Θέατρο Ανεμώνα
30 Μαΐου - 01 Ιουνίου 2025
06 Ιουνίου - 08 Ιουνίου 2025
13 Ιουνίου - 15 Ιουνίου 2025
Σχετικά

Μαθήματα Κωμωδίας: Για πρώτη φορά στην Κύπρο η συνεχώς sold-out παράσταση της Αθήνας
Η κωμωδία του Θοδωρή Αθερίδη φτάνει στο νησί μας

Οι Συκοφάντισσες έρχονται σε Λευκωσία και Λάρνακα
Η Χριστιάνα Αρτεμίου και η Χριστίνα Αργύρη παρουσιάζουν ένα ξεχωριστό comedy show

Το Γκρούφαλο: Η μαγική, μουσική θεατρική παράσταση για παιδιά βασισμένη στα επιτυχημένα βιβλία
Tων Τζούλια Ντόλαντσον και Άξελ Σέφλερ

Πρεμιέρα για την θεατρική παράσταση "Το πάρτι γενεθλίων" του Χάρολντ Πίντερ
Ανεβαίνει από την ομάδα "Σόλο για τρεις"

Δύο δωρεάν παραστάσεις για το έργο «Το γατάνιν» του σπουδαίου Κύπριου ποιητή και συγγραφέα
Σε σκηνοθεσία Αλεξίας Παπαλαζάρου

«Black Money»: Μια τρελή κωμωδία με συνεχείς ανατροπές, πυροβολισμούς, καταστροφές και πολύ γέλιo
Όλα τα έσοδα θα δοθούν για ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου Δήμου Λατσιών-Γερίου

"Win-Win": Το ψυχολογικό δράμα των Στέλιου Θεοχάρους & Χριστίνας Βραχίμη ανεβαίνει στο Κτήριον 53
Η ιστορία εκτυλίσσεται σε δύο διπλανά δωμάτια ξενοδοχείου, καθώς μια νέα υγειονομική κρίση ξεσπά

"Το Πρώτο Ραντεβού" με τον Κωνσταντίνο Ιωάννου στην Λεμεσό
Μία stand-up comedy παράσταση με απόλυτη ειλικρίνεια και γέλιο

«18/9»: Ένας συγκλονιστικός μονόλογος ταξιδεύει από την Αθήνα στην Κύπρο
Στο επίκεντρο βρίσκεται η εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, η δολοφονία του Παύλου Φύσσα και η εμβληματική δίκη για τη ναζιστική οργάνωση.

Σχολικοί Αγώνες Θεάτρου 2025: Όλοι οι νικητές και οι διακριθέντες
Περισσότερα από 50 σχολεία Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης συμμετείχαν στη φετινή διοργάνωση

“Το Τικ και το Τακ”: Μετά από τις sold out εμφανίσεις τα γαϊδουράκια επιστρέφουν ξανά
Παιδική θεατρική παράσταση με σκηνοθεσία που υπογράφει η Πέννυ Φοινίρη

Αυτοσχεδιάζουμε επί σκηνής μαζί με "Τα Κόζια" χωρίς σενάριο και όρια
Μια μοναδική εμπειρία, όπου οι ιδέες μεταμορφώνονται σε κωμωδία