Δημοσιεύτηκε στις 13 Απριλίου 2025
Παρά τους μακρύς χειμώνες και τη φήμη για υψηλή φορολογία, η Φινλανδία εμφανίζεται ξανά ως η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο. Στις 20 Μαρτίου, η χώρα των λιμνών βρέθηκε στην πρώτη θέση της Παγκόσμιας Έκθεσης Ευτυχίας για όγδοη συνεχή χρονιά, σε σύνολο 146 κρατών. Ακολούθησαν η Δανία, η Ισλανδία και η Σουηδία, επιβεβαιώνοντας τη σταθερή κυριαρχία των σκανδιναβικών χωρών στον παγκόσμιο δείκτη ευημερίας.
Η έκθεση δεν μετρά απλώς τα χαμόγελα και το γέλιο, αλλά συνολική ικανοποίηση από τη ζωή. Η έρευνα βασίζεται σε στοιχεία της εταιρείας δημοσκοπήσεων Gallup, με τους συμμετέχοντες να βαθμολογούν τη ζωή τους σε κλίμακα από το 0 έως το 10. Οι Φινλανδοί, που φημίζονται περισσότερο για τη σεμνότητά τους παρά για την εξωστρέφεια, έδωσαν στον εαυτό τους βαθμό 7,7, τη στιγμή που ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 5,6. Στην άλλη άκρη της κλίμακας, το Αφγανιστάν, που σπαράσσεται από τον πόλεμο, καταγράφει μόλις 1,4.

Προηγμένα, ασφαλή και ισότιμα κράτη
Η Φινλανδία και οι υπόλοιπες σκανδιναβικές χώρες συγκαταλέγονται σταθερά μεταξύ των πιο ασφαλών, προοδευτικών και κοινωνικά σταθερών κρατών του πλανήτη. Κυριαρχούν επίσης σε δείκτες όπως ο «γυάλινος ουρανός» του Economist, που καταγράφει την πρόοδο των γυναικών στην αγορά εργασίας. Ενδεικτικά, οι λεγόμενοι θάνατοι της απελπισίας (αυτοκτονίες, υπερβολικές δόσεις) εμφανίζουν μείωση στις βόρειες χώρες, αν και ξεκινούν από υψηλά ιστορικά επίπεδα.
Οι σκανδιναβικές χώρες είναι και από τις πλουσιότερες ανά κάτοικο, κάτι που ενισχύει σημαντικά την υποκειμενική ευημερία. Ωστόσο, άλλες περιοχές όπως η Λατινική Αμερική υπεραποδίδουν ως προς την ευτυχία σε σχέση με το κατά κεφαλήν εισόδημά τους. Εκεί, οι άνθρωποι γελούν συχνότερα και δηλώνουν περισσότερη απόλαυση στην καθημερινότητα.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι το κοινό φαγητό με άλλους, συγκριτικά με το να τρώει κανείς μόνος, αποτελεί έντονα καθοριστικό παράγοντα για την αίσθηση ευημερίας — το ίδιο σημαντικό με το εισόδημα ή την εργασία. Στη Λατινική Αμερική οι κάτοικοι τρώνε κατά μέσο όρο εννέα γεύματα την εβδομάδα με φίλους ή συγγενείς, έναντι λιγότερων από τα μισά σε περιοχές όπως η Νότια Ασία. Η κοινωνική συνοχή φαίνεται να παίζει μεγαλύτερο ρόλο από το ΑΕΠ.
Μόνοι και δυστυχισμένοι στις ΗΠΑ
Το φαινόμενο αυτό ίσως εξηγεί γιατί η ευτυχία έχει υποχωρήσει σε πλούσιες χώρες όπως οι ΗΠΑ, όπου αυξάνεται η μοναξιά. Οι Αμερικανοί τρώνε μόνοι, ζουν μόνοι και εργάζονται μόνοι. Σε έρευνα, το 18% των νέων ενηλίκων στις ΗΠΑ δήλωσε πως δεν έχει κανέναν στον οποίο να αισθάνεται κοντά. Αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι η ψυχική υγεία των νέων έχει σταθεροποιηθεί, η έλλειψη διαπροσωπικών σχέσεων παραμένει σοβαρό πρόβλημα.

Αντίθετα, η μοναχικότητα στη Φινλανδία έχει διαφορετικό πρόσημο. Οι Φινλανδοί αγκαλιάζουν τη σιωπή και τη μοναχική ζωή, συχνά περνώντας χρόνο σε εξοχικές κατοικίες (mökkis) και απολαμβάνοντας τη σάουνα ως τελετουργία εσωτερικής γαλήνης. Σε μια εποχή όπου η παγκόσμια ευτυχία απειλείται από την κοινωνική αποσύνδεση, οι Φινλανδοί δείχνουν πως η ευημερία δεν είναι απαραίτητα συλλογική ή θορυβώδης – αλλά μπορεί να είναι ήσυχη και στοχαστική.
Πηγή: Lifo.gr
Σχετικά
Η "Οικογένεια Πουλλάκη" κάνει πρεμιέρα στο Σίγμα
Ένα σύγχρονο κυπριακό ζευγάρι γύρω στα 45 που παλεύει, με χιούμορ και αγάπη, να επιβιώσει μέσα στο χάος της καθημερινότητας
Αυτές είναι οι καλύτερες (και οι χειρότερες) αεροπορικές εταιρείες για μακρινές πτήσεις το 2026
Σύμφωνα με νέα ανάλυση αυτές οι εταιρείες είναι οι καλύτερες για να κάνετε μια μακρινή πτήση
Αυτές είναι οι πιο επικίνδυνες και οι πιο ασφαλείς χώρες στον κόσμο για το 2026
Η θέση της Κύπρου και της Ελλάδας
Απόκριες 2026: Πότε ανοίγει το Τριώδιο και πότε θα γιορτάσουμε Τσικνοπέμπτη και Καθαρά Δευτέρα
Ετοιμαζόμαστε ήδη για το Καρναβάλι
Ryanair και Lufthansa ανακοίνωσαν νέες πτήσεις και προορισμούς για ταξίδια από την Πάφο
Αυξημένες πτήσεις της Ryanair από Γερμανικά αεροδρόμια και πτήσεις της Lufthansa από Μόναχο προς Πάφο για το Καλοκαίρι 2026
Η Ryanair αποκαλύπτει τους κορυφαίους προορισμούς για ταξίδι το 2026
Η πιο δημοφιλής ίσως αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης, η Ryanair αποκαλύπτει τους κορυφαίους προορισμούς για το 2026
Καιρός: Πτώση θερμοκρασίας, σφοδροί άνεμοι και χιόνια στα ορεινά τις επόμενες μέρες
Αναλυτικά η πρόγνωση
Eκλείψεις και υπερπανσέληνοι: To αστρονομικό ημερολόγιο του 2026
Τον Μάιο του 2026 θα υπάρξει και Μπλε φεγγάρι
Οι νέοι τουριστικοί φόροι και χρεώσεις στην Ευρώπη το 2026
Από τη Ρώμη μέχρι το Εδιμβούργο, παρακάτω θα δείτε όλες τις νέες χρεώσεις που πρέπει να γνωρίζετε πριν κανονίσετε ταξίδια για τη νέα χρονιά.
Netflix: Οι σειρές και ταινίες που έρχονται τον Ιανουάριο του 2026
Όλα όσα αξίζουν μια θέση στη watchlist της νέας χρονιάς
Τι πρέπει να ξέρεις για την Τελετή έναρξης της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Τροχαίες διευθετήσεις και άλλα μέτρα ασφάλειας για την Τελετή έναρξης της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κ.Δ. την Τετάρτη 07/01/2026
Οι 26 top προορισμοί παγκοσμίως για ταξίδια – Ποιος ελληνικός είναι στη λίστα
Σε έναν κόσμο που αλλάζει διαρκώς, το ταξίδι το 2026 δεν αφορά απλώς την απόδραση, αλλά την αναζήτηση αυθεντικών εμπειριών, πολιτισμού και ουσιαστικής επαφής με τον τόπο.