Δημοσιεύτηκε στις 14 Απριλίου 2025
Την κατανυκτική ατμόσφαιρα της Μεγάλης Παρασκευής θα μοιραστεί πλήθος πιστών στην Πάφο στη συνάντηση των Επιταφίων του Καθεδρικού Ναού Αγίου Θεοδώρου και του Ιερού Ναού Αγίου Κενδέου, στην Πλατεία 28ης Οκτωβρίου (Δημοτικού Μεγάρου).
Συνεχίζοντας μια παράδοση δεκαετιών, ο Δήμος Πάφου οργανώνει και φέτος την τελετή σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Πάφου, το Τακτικό Συγκρότημα 8ου Συντάγματος Πεζικού της Εθνικής Φρουράς, την Αστυνομική Διεύθυνση Επαρχίας Πάφου και το Σώμα Σταυραετών.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα της όλης τελετής, οι δύο Επιτάφιοι θα καταλήξουν στην Πλατεία 28ης Οκτωβρίου γύρω στις 9.30 μ.μ. Από τις 8.00 μ.μ., θα μεταδίδονται ηχητικά στην Πλατεία Εγκώμια του Επιταφίου Θρήνου, σύμφωνα με το πνεύμα της η-μέρας της κορύφωσης του Θείου Δράματος.
Η περιφορά του Επιταφίου του Καθεδρικού Ναού Αγίου Θεοδώρου αναμένεται να αρχίσει γύρω στις 9.20 μ.μ. και θα ακολουθήσει την εξής διαδρομή: Οδός Αγίου Θεοδώρου – Πλατεία Κωστή Παλαμά – οδός 25ης Μαρτίου - Πλατεία Διονυσίου Σολωμού – Λεωφόρος Γ. Γρίβα Διγενή – Πλατεία 28ης Οκτωβρίου. Για την περιφορά θα σχηματιστεί η καθιερωμένη πομπή με τη συμμετοχή του Ιερού Κλήρου και των επισήμων. Θα προηγείται η Φιλαρμονική του Δήμου Πάφου υπό τη διεύθυνση του κ. Ζαχαρία Ευαγγέλου και θα συνοδεύουν τιμητικό άγημα της Εθνικής Φρουράς και μέλη του Σώματος Σταυραετών.
Γύρω στις 9.40 μ.μ. και αφού γίνει η συνάντηση των δύο Επιταφίων, θα ψαλεί από εξέδρα στην Πλατεία 28ης Οκτωβρίου δέηση χοροστατούντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Πάφου κ. Τυχικού. Γι’ άλλη μια χρονιά, η Χορωδία του Μουσικού Ομίλου Πάφου θα ψάλει τον Επιτάφιο Θρήνο υπό τη διεύθυνση του κ. Σωτήρη Καραγιώργη, εμπλουτίζοντας την κατανυκτική ατμόσφαιρα.
Ο Δήμος Πάφου και η Αστυνομική Διεύθυνση Επαρχίας Πάφου έχουν προβεί σε ειδικές διευθετήσεις για απρόσκοπτη διεξαγωγή της όλης εκδήλωσης και την αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης. Συγκεκριμένα:
(1) Από τη 1.00 μ.μ. μέχρι τις 10.00 μ.μ. της Μεγάλης Παρασκευής 18 Απριλίου, θα απαγορεύεται η στάθμευση οποιωνδήποτε οχημάτων και άλλων τροχοφόρων στην οδό 25ης Μαρτίου (εφάπτεται του Δημοσίου Κήπου) και από τις 8.30μ.μ. στους άλλους δρόμους και σημεία από τους οποίους θα διέλθει η πομπή.
(2) Κατά το διάστημα 8.00 μ.μ. – 11.00 μ.μ., θα είναι κλειστοί περιοδικά για την τροχαία κυκλοφορία οι δρόμοι Γλάδστωνος, Νίκου Αντωνιάδη, Ανδρέα Ιωάννου, Ιωάννη Αγρότη, 25ης Μαρτίου, το τμήμα της Λεωφόρου Γ. Γρίβα – Διγενή από τη συμβολή της με την οδό 25ης Μαρτίου μέχρι την Πλατεία Κέννεντυ και το τμήμα της Λεωφόρου Ευαγόρα Παλληκαρίδη από την Πλατεία Κέννεντυ μέχρι τη συμβολή της με τις οδούς Ανδρέα Τσέλεπου και Χαράλαμπου Μούσκου.
(3) Για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών στάθμευσης οχημάτων, θα χρησιμοποιηθούν ο Χώρος Στάθμευσης παρά τον παλιό Κεντρικό Αστυνομικό Σταθμό, το Ιακώβειο Γυμναστήριο (πρώην γήπεδο Γ.Σ.Κ.), μέρος του γηπέδου δίπλα από το Ζ΄ Δημοτικό Σχολείο (είσοδος από την οδό Γρηγόρη Αυξεντίου), ο χώρος στάθμευσης των Νέων Κυβερνητικών Κτιρίων, ο ανοικτός χώρος δίπλα από τα Κτίρια της Επαρχιακής Διοίκησης Πάφου, ο Χώρος Στάθμευσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, ο πρόσφατα διαμορφωθείς χώρος παρά το κτήριο της Π.Ε.Ο. (οδός Νίκου Αντωνιάδη), ο ανοικτός χώρος πίσω από την πολυκατοικία "Sylva Court" (πρόσβαση από την οδό Ερμού και την οδό Νίκου Αντωνιάδη) και ο χώρος παρά το Μνημείο Γενοκτονίας Ποντιακού Ελληνισμού (Λεωφόρος Ευαγόρα Παλληκαρίδη).
Καλούνται οι οδηγοί όπως εφαρμόζουν πιστά τα έκτακτα μέτρα και συμμορφώνονται με την οδική σήμανση και τις οδηγίες των οργάνων της Αστυνομίας και της Τροχονομικής Υπηρεσίας του Δήμου.
Με την ευκαιρία αυτή, ο Δήμος Πάφου απευθύνει έκκληση προς τα άτομα νεαρής κυρίως ηλικίας όπως μη χρησιμοποιήσουν κροτίδες και άλλα απαγορευμένα πυροτεχνικά είδη, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία και την αρτιμέλεια των ιδίων και των συνανθρώπων τους.
Σχετικά
Weekend Agenda: 40 όμορφες εκδηλώσεις για ένα σαββατοκύριακο γεμάτο επιλογές στην Κύπρο
Θέατρο, μουσική, φεστιβάλ, παιδικές δράσεις, street parties και καλοκαιρινά openings δίνουν ρυθμό σε ένα από τα πιο γεμάτα weekends της σεζόν.
Το 3rd Kourion 3x3 Charity Basketball Tournament & Family Fun Day έρχεται το Σάββατο, 23 Μαΐου
«Παίζουμε για τη Συμπερίληψη»
Η Πάφος γιορτάζει τον Κατακλυσμό 2026: Όλα όσα θα γίνουν-Οι καλλιτέχνες που θα απολαύσουμε
Τετραήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων από τις 29 Μαΐου έως την 1η Ιουνίου με θέατρο σκιών, λαϊκό τραγούδι, χορευτικά συγκροτήματα και μια μεγάλη συναυλία με αγαπημένη τραγουδίστρια
Ευρωπαϊκή Ημέρα Natura 2000: Πού θα στηθεί η φετινή γιορτή για την προστασία της φύσης
Σε Ακάμα και Κρήτου Τέρα, με πολλές δραστηριότητες
Το πιο διάσημο food market επιστρέφει (για ένα ακόμα βράδυ) στη Λευκωσία
Μία ακόμα Παρασκευή με καλό φαγητό στον κήπο
Το Circus Atmosphere συνεχίζει να μαγεύει μικρούς και μεγάλους με εντυπωσιακές παραστάσεις
Το πρόγραμμα της εβδομάδας στη Λάρνακα
27ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Κύπρου με 6 πρωτοποριακές παραγωγές από Κύπρο και εξωτερικό
Μέσα από διαφορετικές καλλιτεχνικές προσεγγίσεις, τα έργα διερευνούν το σώμα ως φορέα μνήμης, εμπειρίας και μεταμόρφωσης
WAREHÅUS: Ένα μονοήμερο live performance event που γίνεται θα γίνει το προσωρινό “σπίτι" για καλλιτέχνες
Θα μεταμορφώσει έναν βιομηχανικό χώρο στη Λευκωσία σε ένα χώρο τέχνης
Το Δάλι βγαίνει στο πάρκο για δωρεάν γυμναστική όλο το καλοκαίρι
Το Γραμμικό Πάρκο γίνεται σημείο άθλησης για όλους!
Κατακλυσμός στο Πισσούρι με Καραντώνη και Χατζήμιχαηλ
Ραντεβού στην παραλία Πισσουρίου για έναν Κατακλυσμό γεμάτο μουσική, χορό και όμορφες στιγμές δίπλα στη θάλασσα
The Corridor: Η νέα δουλειά του Φώτη Νικολάου στη Λευκωσία
Λίγο πριν την παρουσίασή της στο Φεστιβάλ Αθηνών