10 November 2021
Things to Do , Τι τρέχει στην Κύπρο

«Ο πολιτισμός ως αντίδοτο»: Μία ημερίδα για τη "δύναμη" του πολιτισμού

Στο πλαίσιο του Παράλληλου Προγράμματους τουΔιεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας

Δημοσιεύτηκε στις 04 Νοεμβρίου 2021

Το Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας, στο πλαίσιο του Παράλληλου Προγράμματός του συνδιοργανώνει με τον Ιατρικό Σύλλογο Λευκωσίας-Κερύνειας «Ιπποκράτης» την ημερίδα με τίτλο «Ο πολιτισμός ως αντίδοτο» με συντονιστή τον Καθηγητή Ιστορίας και Θεωρίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Frederick κ. Γιάννη Τουμαζή.

Χαιρετισμούς στην ημερίδα θα απευθύνουν ο Υπουργό Υγείας κ. Μιχάλης Χατζηπαντέλας, ο Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Λευκωσίας-Κερύνειας «Ιπποκράτης» κ. Γιώργος Μιλτιάδους και η Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού Δήμου Λευκωσίας, Αντιπρόεδρος της Nicosia For Art και μέλος της επιτροπής του Φεστιβάλ κ. Λεώνη Ορφανίδου. 

Η ημερίδα θέτει ως στόχο να χαρτογραφήσει την μετά πανδημίας εποχή και τις επιπτώσεις της στον άνθρωπο με γνώμονα τον ρόλο και τη λειτουργία του πολιτισμού απέναντι στο καινούργιο περικείμενο της εποχής μας. Σε μία περίοδο που μετράμε ακόμη τις πληγές που άφησε πίσω της η πανδημία του κορωνοϊού, αξιοποιούμε τη δύναμη του πολιτισμού ο οποίος θα έρθει να λειτουργήσει ως αντίδοτο και βάλσαμο απέναντι στις επιπτώσεις της κατάστασης που βιώνουμε στην ψυχή, στο μυαλό και το σώμα μας. 

Οι πιο κάτω επιστήμονες, στο πλαίσιο της ημερίδας, θα αναπτύξουν μέσα από τις εισηγήσεις τους τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους, προσεγγίζοντας τον ρόλο του πολιτισμού στην εποχή που χαράζει μετά την πανδημία. 

1.    «Η συμβολή της τέχνης της ιατρικής στον πολιτισμό», Διονύσιος Κόκκινος, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πανεπιστημιακός συνεργάτης του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. 
2.    «Η εξέλιξη του ανθρώπου μέσω του πολιτισμού και αντίστροφα. Μια αναπτυξιακή και θεραπευτική σχέση», Γιώργος Πογιατζής, Ειδικός Ψυχολόγος, Διευθυντής Κέντρου Ψυχολογικής Στήριξης, Διευθύνων Σύμβουλος εταιρείας εφαρμοσμένης ψυχολογίας στο πεδίο των επιχειρήσεων.
3.    «Η τέχνη ως αντίδωρο», Αντώνης Βολανάκης, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Καλών Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Σύντομα βιογραφικά: 
Διονύσιος Κόκκινος

Εργάστηκε στο κορυφαίο Καρδιολογικό-Καρδιοχειρουργικό Κέντρο των ΗΠΑ Texas Heart Institute επί 4 έτη. Στην Ελλάδα διετέλεσε πανεπιστημιακός επιμελητής, ενώ υπηρέτησε στο Νοσοκομείο «Ο Ευαγγελισμός». Το 1978 εξελέγη διευθυντής της Καρδιολογικής του Τζανείου Νοσοκομείου. Συμμετείχε ενεργά στον σχεδιασμό και την οργάνωση του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου και από το 1993 έως και το 2009 διηύθυνε την Α ́ Καρδιολογική Κλινική του Κέντρου. Εξελέγη αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1993 και καθηγητής πρώτης βαθμίδος το 1998. Κατά τα έτη 2003 –2005 έλαβε τον τίτλο του ομότιμου καθηγητή. Έχει διατελέσει πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής  Εταιρείας. Από το 2009 είναι διευθυντής του Τομέα Καρδιάς-Αγγείων του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Στις 13 Δεκεμβρίου 2011, επελέγη ως αντεπιστέλλοντος μέλος Εξωτερικού στην Εθνική Ακαδημία Ιατρικής της Γαλλίας.       

Γιώργος Πογιατζής
Επαγγελματίας Ειδικός Ψυχολόγος. Κατέχει τη θέση του Διευθυντή Κέντρου Ψυχολογικής Στήριξης, ενώ παράλληλα είναι ιδρυτής και  Διευθύνων Σύμβουλος εταιρείας εφαρμοσμένης ψυχολογίας στο πεδίο των επιχειρήσεων. Είναι διορισμένος από το Υπουργικό Συμβούλιο στο Συμβούλιο Εγγραφής Ψυχολόγων, ενώ διετέλεσε και μέλος Διοικητικών Συμβουλίων του Παγκύπριου Συλλόγου Ψυχολόγων. Για περισσότερο από δεκαπέντε χρόνια πραγματοποιεί εργαστήρια, διαλέξεις και εκπαιδεύσεις σε θέματα ενδιαφέροντος της επιστήμης της Ψυχολογίας τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.
 

Αντώνης Βολανάκης
Ο Δρ. Αντώνης Βολανάκης (γεν.1976, Αθήνα) σπούδασε στο Λονδίνο, το Ελσίνκι, την Αθήνα και μετεκπαιδεύτηκε στην Νέα Υόρκη. Η πρακτική του αποτελεί αμάλγαμα συνέργειας μεταξύ εικαστικών και παραστατικών τεχνών, ανθρωπίνων σχέσεων και αισθητικής, ποίησης και πολιτικής. Το καλλιτεχνικό του έργο, εκθέσεις,  εγκαταστάσεις, περφόρμανς, δράσεις στη δημόσια σφαίρα μαζί-με-και-για κοινότητες  έχει παρουσιαστεί μεταξύ άλλων σε: Ηνωμένες Πολιτείες (Anya and Andrew ShivaGallery, Dixon’s Place, Kimmel Galleries), Αγγλία (Royal Opera House-Covent Garden, National Theatre), Ελλάδα (DOCUMENTA 14, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, Εθνικό Θέατρο, Εθνική Λυρική Σκηνή, Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Μουσείο Μπενάκη, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Ιδρύμα Ωνάση, Ίδρυμα Κακογιάννη, Μπιενάλε Αθήνας), Ελβετία (Αρχαιολογικό Μουσείο της Βασιλείας, Kaskadenkondensator), Γεωργία (Ιστορικό Μουσείο της Τυφλίδας, Κρατικό Μουσείο Μεταξιού),  Γαλλία, Καναδά, Τσεχία, Φιλανδία, κ.α.  Από το 2004 διδάσκει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στα Πανεπιστήμια Πελοποννήσου και Πανεπιστήμιο Πατρών, Ωδείο Αθηνών, Tisch School of Arts/ Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης NYU, σε ερευνητικό πρόγραμμα της École Nationale Supérieure des Arts Décoratifs/ ENSAD στο Παρίσι και πρόσφατα εκλέχτηκε Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Καλών Τεχνών/ Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Εχει λάβει υποτροφίες, βραβεία και διακρίσεις από τα Ιδρύματα: Fulbright, Linbury, Ωνάση, London Institute/Arts and Humanities Research Board, Βαρδινογιάννειο, Λεβέντη, Προποντίς, Σπυρόπουλος, και Β&Ε Γουλανδρή.  
To Παράλληλο Πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας είναι Powered by Tράπεζα Κύπρου

Διοργανωτές: Δήμος Λευκωσίας, Nicosia For Art
Χρυσός Χορηγός Φεστιβάλ: Υφυπουργείο Τουρισμού
Αργυρός Χορηγός: ΟΠΑΠ Κύπρου
Χάλκινος Χορηγός: ECOMMBX 
Χορηγός επικοινωνίας Παράλληλου Προγράμματος: OMEGA TV

Υποστηρικτές: Δήμος Αγίας Νάπας, Ινστιτούτο Διαβαλκανικής Συνεργασίας «Ρήγας Βελεστινλής», Λεβέντειος Πινακοθήκη, Mayopoula Dine & Wine, Map Hotel, Nissi Beach Resort, Travelhouse, Vassos Psarolimano
 

Πληροφορίες:
Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, Τετάρτη 10 Νοεμβρίου, 19:00
Είσοδος ελεύθερη
Τηλέφωνο: 22797979

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close