Eating News , Εστιατόρια

Δεν έρχεται αύξηση στο σουβλάκι: Τι λένε 5 επιχειρηματίες

Υπερβολικές χαρακτηρίζουν τις αναφορές για αυξήσεις της τάξης του 25% σε ταβέρνες και σουβλατζίδικα οι επαγγελματίες του κλάδου.

Δημοσιεύτηκε στις 08 Νοεμβρίου 2021

Ως υπερβολικές περιγράφουν τις αναφορές για αυξήσεις των τιμών σε ταβέρνες και εστιατόρια της τάξης του 25% οι επαγγελματίες και ειδικοί των χώρων εστίασης.

Πέραν των καταναλωτών η φημολογία για τους επερχόμενους τσουχτερούς λογαριασμούς σε σουβλιτζίδικα και ταβέρνες έχει ενοχλήσει και τους επαγγελματίες που την χαρακτηρίζουν ως «αφορμή βοήθα με».

Το Economy Today επικοινώνησε με τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων οι οποίοι αναφέρουν ότι η φημολογία που κάνει λόγο για αυξήσεις της τάξης του 25% είναι εκτός πραγματικότητας.

Τι καταγράφουν στο Economy Today ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Κρεοπωλών Κύπρου, ένας από τους κύριους παραγωγούς κοτόπουλων στην Κύπρο, ο ΠΑΣΙΚΑ και επιχειρηματίες της εστίασης.

«Αφορμή βοήθα με» τα δημοσιεύματα για τις αυξήσεις
Τα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεων έχουν όντως αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, ωστόσο οι αναφορές για 25% στις τιμές που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές σε ταβέρνες και εστιατόρια είναι παντελώς εκτός της πραγματικότητας τόνισε στο Economy Today ο Παναγιώτης Μέντζης, ιδιοκτήτης της ταβέρνας Ζανέττος.

Σημείωσε ότι τα όσα γράφονται είναι «αφορμή βοήθα με» για όσους θέλουν να αυξήσουν τις τιμές τους. Εξηγώντας είπε ότι τα βασικά έξοδα των επιχειρήσεων που είναι οι μισθοί και τα ενοίκια είναι σταθερά, ενώ η πλειοψηφία των προμηθευτών τροφίμων δεν έχει μεταβάλει τις τιμές τους.

Ωστόσο και αν τις μεταβάλουν για παράδειγμα κατά 10% τότε αυτό σημαίνει ότι αυξάνεται το κόστος των επιχειρήσεων στις αγορές των τροφίμων που περίπου είναι το 30% του συνολικού κόστους.

Ως εκ τούτου, θα δικαιολογείτο μία αύξηση το μέγιστο 10% που αντιμετωπίζουν οι πελάτες και όχι περισσότερο, πάντοτε εάν και εφόσον παρατηρηθεί σοβαρή αύξηση των τιμών των πρώτων υλών που παραλαμβάνουν τα εστιατόρια.

«Θα γυρίσουν μπούμερανγκ οι αδικαιολόγητες αυξήσεις»
Ο Κώστας Θωμά ιδιοκτήτης της ταβέρνας Σπήλαιο στη Δευτερά τόνισε ότι πρόκειται περί υπερβολών οι αναφορές για αυξήσεις της τάξης του 25% και θα γυρίσει μπούμερανγκ στις επιχειρήσεις αν προχωρήσουν σε τέτοιες μεταβολές των τιμών.

Όντως υπάρχουν αυξήσεις στο κόστος των επιχειρήσεων στον χώρο εστίασης, ωστόσο όποιος προχωρήσει σε αδικαιολόγητες ανατιμήσεις θα ζημιώσει, είπε ο κ. Θωμά στο Economy Today.

Αν γίνουν οι όποιες τροποποιήσεις των τιμών που θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές για κανένα λόγο δεν θα ξεπερνούν το 10% και αυτό ίσως να γίνει αν αλλάξει δραματικά η κατάσταση.

Σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνονται με προσοχή οι όποιες δηλώσεις που τρομάζουν τους καταναλωτές και βεβαίως μετά από ενδελεχή ανάλυση, αναφερόμενος ξανά στα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο «για αυξήσεις φωτιά».

«Το χοιρινό κρέας δεν έχει αυξηθεί ούτε σεντ» - Ανυπόστατοι οι ισχυρισμοί για το σουβλάκι
Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Κρεοπωλών Κώστας Λειβαδιώτης τόνισε ότι η τιμή του χοιρινού είναι σταθερή αυτή την στιγμή παρά την πίεση που υπάρχει για να μειωθούν περαιτέρω οι τιμές.

Αυτή την περίοδο υπάρχει πλεόνασμα της παραγωγής χοιρινού κρέατος και υπάρχει τάση για μείωση των τιμών στο χοιρινό κρέας, ωστόσο τίθεται και το θέμα επιβίωσης των επιχειρήσεων που παράγουν χοιρινό κρέας.

Οι όποιες αναφορές για αυξήσεις των τιμών του κυπριακού χοιρινού κρέατος είναι ανυπόστατες παρά τις αυξήσεις που υπάρχουν διεθνώς στις τιμές των ζωοτροφών.

Ο κ. Λειβαδιώτης σημείωσε ότι η φημολογία για αυξήσεις στις τιμές για παράδειγμα στην πίττα με τα σουβλάκια είναι εντελώς ανυπόστατες και είναι λάθος να προκαλείται ντόρος για ζητήματα που δεν υπάρχουν.

Σαφώς ο καθένας μπορεί να τιμολογεί όπως θέλει τα προϊόντα του αλλά υπάρχουν και οι κανόνες της αγοράς και δη η προσφορά και η ζήτηση που καθορίζουν γενικά τις τιμές.

«Μόνο με διαφάνεια και χωρίς υπερβολές θα περάσουμε αυτή την περίοδο»
Μιλώντας στο Economy Today ο Σταύρος Σταυρινού Διευθυντής Πωλήσεων των Κοτόπουλων Νεφέλη σημείωσε ότι υπήρξαν όντως αυξήσεις του κόστους παραγωγής τους τελευταίους μήνες κυρίως από τις ανοδικές τιμές των ζωοτροφών.

Εξήγησε ότι οι τιμές του καλαμποκιού και της σόγιας έχουν σχεδόν διπλασιαστεί, ανεβάζοντας το κόστος παραγωγής της εταιρείας περίπου στο 10% σε συνδυασμό με τις αυξήσεις των τιμών ενέργειας.

Επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία θα προχωρήσει στις αυξήσεις των τιμών που θα αντιμετωπίσουν οι πελάτες τους, δηλαδή υπεραγορές, κρεοπωλεία και χώροι εστίασης γύρω στο 5% με 10%, ωστόσο αυτό θα είναι προσωρινό μέχρι την εξισορρόπηση των τιμών.

Οι ανατιμήσεις των προϊόντων έχουν γίνει με πλήρη διαφάνεια και σε συνεννόηση με τους πελάτες ενώ οι αυξημένες τιμές θα κρατήσουν μόνο όσο υπάρχουν αυτές οι αναταράξεις στην αγορά, τόνισε ο κ. Σταύρος Σταυρινού.

Ως εκ τούτου, ο κ. Σταυρινού ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει να γίνονται υπερβολές και να μεγαλοποιούνται οι προσωρινές αυξήσεις των τιμών, επειδή αυτό θα είναι καταστροφικό για τις επιχειρήσεις, αφού τρομάζουν οι καταναλωτές χωρίς να είναι βάσιμα τα όσα γράφονται.

ΠΑΣΙΚΑ: «Φουσκωμένα τα όσα γράφονται για τις αυξήσεις»
Ο Φάνος Λεβέντης Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Κέντρων Αναψυχής ανέφερε ότι κάποιες φορές είναι παραφουσκωμένα τα όσα γράφονται για τις αυξήσεις των τιμών σε εστιατόρια και ταβέρνες.

Σημείωσε ότι οι επιπτώσεις σε επιχειρήσεις της εστίασης που έχουν εξαρτώνται από πρώτες ύλες που εισάγονται από το εξωτερικό είναι διαφορετικές από τις επιχειρήσεις που εξαρτώνται από πρώτες ύλες της ντόπιας αγοράς.

Υπάρχει σύσταση προς τους επιχειρηματίες να συγκρατήσουν τις ενδεχόμενες αυξήσεις των τιμών τους, αφού αυτό πιθανότατα να επιφέρει και μείωση των εσόδων τους, είπε ο κ. Λεβέντης.

Θα πρέπει οι επιχειρήσεις να μην μειώσουν ούτε την ποσότητα αλλά ούτε και την ποιότητα να είναι όμως προσεκτικοί στις αγορές τους και να έχουν ως στόχο τη μηδενική σπατάλη.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close