News , Guide

Σήμερα γιορτάζουμε την Παγκόσμια Μέρα Χελώνας

... και δεν θα μπορούσαμε να μην την γιορτάσουμε στην Κύπρο, καθώς δύο είδη θαλάσσιων χελωνών

Δημοσιεύτηκε στις 23 Μαΐου 2025

Σήμερα γιορτάζουμε την Παγκόσμια Μέρα Χελώνας, και δεν θα μπορούσαμε να μην την γιορτάσουμε στην Κύπρο, καθώς δύο είδη θαλάσσιων χελωνών, η καρέτα (Caretta caretta) και η πράσινη χελώνα (Chelonia mydas) αναπαράγονται στο νησί μας. Μάλιστα, η πράσινη χελώνα γεννά στη Μεσόγειο σχεδόν αποκλειστικά στο νησί μας και στην Τουρκία. Και τα δύο είδη προστατεύονται τόσο από την Εθνική και Κοινοτική Νομοθεσία όσο και από Διεθνείς Συμβάσεις.


Από το 1978 το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ) υλοποιεί το «Πρόγραμμα Προστασίας και Παρακολούθησης των Θαλάσσιων Χελωνών». Παράλληλα με το εν λόγω πρόγραμμα, γίνεται επιτήρηση των προστατευόμενων περιοχών για την εφαρμογή της νομοθεσίας, καθώς και πληροφόρηση του κοινού για τα είδη αυτά, τις απειλές που αντιμετωπίζουν, τις δράσεις προστασίας τους και των βιότοπων τους.
Επιπρόσθετα, το Ερευνητικό Κέντρο Θαλάσσιας Υδατοκαλλιέργειας Κύπρου (ΕΚΘΥΚ) του ΤΑΘΕ στο Μενεού λειτουργεί και ως κέντρο διάσωσης και πρώτων βοηθειών για τις θαλάσσιες χελώνες.
Το ΤΑΘΕ παρουσιάζει επίσης διαδραστικά εκπαιδευτικά παιχνίδια αφιερωμένα στις θαλάσσιες χελώνες στα σχολεία ανά το παγκύπριο. Η ενημέρωση γίνεται είτε στα πλαίσια των έργων/ερευνητικών προγραμμάτων που συμμετέχει ανά διαστήματα το ΤΑΘΕ (ΠΘΑΥ 2021-2027, LIFE IP Physis, LIFE ADAPTS), είτε στα πλαίσια του εθνικού σχεδιασμού για την περιβαλλοντική εκπαίδευση του ΤΑΘΕ.

χελωνα.jpg


Οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν είναι τόσο πολλοί που μόνο 1 στα 1000 χελωνάκια θα καταφέρει να επιβιώσει και να φτάσει στην ενηλικίωση. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας κυρίως λόγω των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, που απειλούν τους πληθυσμούς των θαλάσσιων χελωνών. Μερικές από τις απειλές και πιέσεις που δέχονται αποτελούν η ενόχληση/ καταστροφή των φωλιών, η θαλάσσια ρύπανση, η φωτορύπανση, η διάβρωση των παραλιών, η κλιματική αλλαγή κλπ.


Ως εκ τούτου, παρακαλούμε το κοινό όπως αποφεύγει τις οποιεσδήποτε ενέργειες, όπως αυτές που αναφέρονται πιο πάνω, που ενδεχομένως να έχουν αρνητικά αποτελέσματα στην προσπάθεια που γίνεται για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών.


Τα καταπληκτικά αυτά ζώα υπάρχουν στη γη από τον καιρό των δεινοσαύρων. Ας δώσουμε σε αυτούς τους αρχαίους θαλασσοπόρους μια ευκαιρία για ζωή!

Photo credits: MEDTRACS, Μαρία Χρίστου, Γιάννα Σαμουήλ

χελωνα3.jpg

Σχετικά

Ατζέντα
May 2025
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close