Πάμε Ταξίδι , Guide

Αυτές οι 5 πόλεις είναι -ίσως- οι πιο ενδιαφέρουσες της Ευρώπης

Μπορεί να μην είναι οι πιο όμορφες αρχιτεκτονικά πόλεις της Ευρώπης αλλά εκεί δεν θα βαρεθείς ποτέ

Δημοσιεύτηκε στις 17 Νοεμβρίου 2021

Οι παλιοί ναυτικοί έλεγαν ότι τα περισσότερα λιμάνια δεν είναι όμορφα, ακριβώς επειδή είναι κάτι πολύ σπουδαιότερο: Ενδιαφέροντα. Τι θα πει ενδιαφέροντα; Θα πει γεμάτα ιστορίες, ενίοτε και Ιστορία με γιώτα κεφαλαίο, με πράγματα να κάνεις αντί για πράγματα να δεις, και με την ατμόσφαιρα εκείνη που έχει και η Αθήνα: Αυτή που σου δίνει την εντύπωση πως οτιδήποτε μπορεί να συμβεί στην επόμενη γωνία του δρόμου.

Σημαίνει αυτό πως οι πόλεις που μοιάζουν βγαλμένες από πίνακες ζωγραφικής, η Φλωρεντία, η Πράγα, η Βαλέττα, είναι βαρετές; Όχι. Το ανάποδο, όμως, ισχύει: Οι λιγότερο κουκλάρες είναι συνήθως ενδιαφέρουσες, όπως θα διαπιστώσεις στην δεύτερη βόλτα (με την πρώτη συνήθως δεν το αντιλαμβάνεσαι) σε μια από τις πόλεις που ακολουθούν.

Η Νάπολη
Θα μπορούσε η πόλη που χάρισε στην ανθρωπότητα την πίτσα να μην είναι ιδιαίτερη περίπτωση πόλης; Ο ορισμός του λιμανιού που πολύ περισσότερο από γοητεία έχει ιστορικό και πολιτισμικό ενδιαφέρον, όπως λέγαμε και στην αρχή, η Νάπολη έχει ένα ιστορικό κέντρο που περιλαμβάνεται ολόκληρο και αδιαίρετο στη λίστα πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας. Έχει, επίσης, έναν από τους πιο συναρπαστικούς αρχαιολογικούς χώρους της Ευρώπης, την θρυλική Πομπηία, στα δυο βήματα από το κατώφλι της –μισή ώρα μακριά, για να ακριβολογούμε. Και βέβαια, μια από τις νοστιμότερες εκδοχές της ιταλικής κουζίνας που δοκίμασες ποτέ.

Το Βερολίνο
Αν δεν πήγε συνειρμικά εδώ το μυαλό σου με το που διάβασες τον τίτλο μας, μάλλον δεν έχεις ταξιδέψει πολύ στην Ευρώπη. Στο Βερολίνο, που λες, χτυπά η καρδιά της σημερινής Ευρώπης, ακροβατώντας με το ένα πόδι στην Ιστορία και με το άλλο στην σύγχρονη (λίγο underground, λίγο αβανγκάρντ) κουλτούρα. Βερολίνο είναι τα αξιοθέατα σαν την Πύλη του Βραδεμβούργου και τα απομεινάρια του Τείχους, κι άλλο τόσο Βερολίνο είναι οι εναλλακτικές του γειτονιές, τα κουλ μπαράκια, η θεατρική και καλλιτεχνική σκηνή του. Πρόσθεσε στο μείγμα μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα μουσεία της Ευρώπης, κι έχεις την τέλεια συνταγή για μια από τις πιο ενδιαφέρουσες πόλεις του πλανήτη.

Το Βελιγράδι
Το έχουμε πει και θα το ξαναπούμε, πολύ περισσότερο από τα ποτάμια του, το κάστρο του, και το γλυκύτατο, πεζοδρομημένο κέντρο του, αυτό που κάνει το Βελιγράδι απολαυστικό είναι η διαρκής αίσθηση ότι επισκέπτεσαι φίλους: Το πόσο αβίαστα πιάνουν όλοι κουβέντα με όλους, και το πόσο εύκολα μπορείς να βρεθείς από εκεί που τρως αμέριμνος την πίτα σου στο pekara της γειτονιάς να παρτάρεις σε ένα υπόγειο με τους καινούριους σου φίλους. Ακριβώς όπως και η Αθήνα, το Βελιγράδι είναι από τις πόλεις εκείνες που λιγότερο τις χαζεύεις και περισσότερο τις ζεις. Άσε που έχει και ένα ολόκληρο μουσείο αφιερωμένο στην πιο άδικα υποτιμημένη μεγαλοφυΐα που γέννησαν η ανθρωπότητα και ετούτη εδώ η πόλη, τον Νίκολα Τέσλα.

Η Βαρσοβία
Συμβαίνει το εξής παράδοξο στην πρωτεύουσα της Πολωνίας: Το μικρό, γλυκύτατο ιστορικό της κέντρο είναι μεν πανέμορφο, αλλά με μια πρώτη ματιά μοιάζει κάτι μαζί του να πηγαίνει λάθος. Αν έχεις έρθει διαβασμένος/η ξέρεις τι είναι, αν όχι το μαθαίνεις στην πορεία: Η Βαρσοβία έγινε συντρίμμια στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ολόκληρη, δεν έμεινε όρθιο τίποτα. Το ιστορικό της κέντρο ξαναχτίστηκε εξαρχής, ακριβώς όπως ήταν, όταν ο πόλεμος τελείωσε. Γι’ αυτό βλέπεις κτίρια που μοιάζουν να χτίστηκαν προχτές, πιστά στην αρχιτεκτονική του 18ου και του 19ου αιώνα.

Έξω από το ιστορικό της κέντρο, η Βαρσοβία μπορεί να μην έχει την καρτποσταλική ομορφιά άλλων πολωνικών πόλεων, όπως ας πούμε η Κρακοβία ή το Γκντανσκ, έχει όμως αξιοζήλευτη νυχτερινή ζωή, βαριά Ιστορία κουρνιασμένη σε ενδιαφέροντα μουσεία και σύγχρονη κουλτούρα η οποία ξεχειλίζει σε γειτονιές όπως η Πράγα, γεμάτες χώρους μοντέρνας τέχνης.

Η Μαδρίτη
Παρομοίως, μπορεί η Βαρκελώνη και οι πόλεις του νότου να της κλέβουν την δόξα με την καθολικά παραδεδεγμένη ομορφιά τους, κανείς όμως δεν μπορεί να αρνηθεί ότι η Μαδρίτη είναι το «τώρα» της Ισπανίας, εκεί που συμβαίνουν τα πράγματα –κι έχει και τις όμορφες γωνιές της, δεν θα την έλεγες συνολικά άσχημη πόλη. Δύο από τα πιο ενδιαφέροντα μουσεία της Ευρώπης ολόκληρης βρίσκονται εδώ, το Prado και το Reina Sofia, όπως και μερικές από τις πιο πολυπολιτισμικές γειτονιές της Ισπανίας, το ξακουστό κυριακάτικο παζάρι του El Rastro, τα πλήθη της Gran Via που είναι γνωστή ως «ο δρόμος που ποτέ δεν κοιμάται», και τα tapas bar που σερβίρουν μικρά γαστρονομικά αριστουργήματα σχεδόν σε κάθε γωνιά της πόλης.

Πηγή: in2life

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close