Wine Guide , Εστιατόρια

Τα καλύτερα κρασιά για το γιορτινό τραπέζι

To Check in Cyprusπροτείνει τις καλύτερες επιλογές κρασιών για τις μέρες των Χριστουγέννων.

Δημοσιεύτηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2021

Τα γιορτινά τραπέζια πλησιάζουν και μπορεί φέτος -από ό,τι φαίνεται- να μην είναι όσο πολυπληθή πιστεύαμε, αλλά αυτό καθόλου δεν μας ενοχλεί.

Θα μαζέψουμε λίγους και εκλεκτούς, θα μαγειρέψουμε μυρωδάτες συνταγές που μοσχοβολούν… Χριστούγεννα και φυσικά θα τις παντρέψουμε με εξαιρετικούς οίνους.

Ποιοι θα είναι αυτοί; Πιο κάτω σού δίνουμε κάποιες επιλογές από τον κυπριακό αμπελώνα για τα καλύτερα γιορτινά wine pairings.

Εσύ το μόνο που μένει να κάνεις είναι να τα προμηθευτείς:

Argyrides Winery
Με τα Χριστουγεννιάτικα εδέσματα θα σου προτείναμε το πολύ γευστικό και γεμάτο Chardonnay Limited Edition 2018 αφού είναι ένα λευκό κρασί με πολύ δυναμική. Chardonnay το οποίο ωριμάζει για 7 μήνες σε καινούργια γαλλικά δρύινα βαρέλια από τους καλύτερους αμπελώνες του οινοποιείου και εννοείται είναι κρασί που χρειάζεται καλό φαγητό για να το υποστηρίξει. Επίσης θα προτείναμε το ερυθρό Merlot Cabernet του 2017 αφού με τα αρώματα κυρίως των μαύρων φρούτων, της κανέλας μαζί τη βελούδινη υφή λόγω του merlot και τις μαλακές τανίνες του cabernet θα ταίριαζε άψογα με μια ζωική πρωτεΐνη καλομαγειρεμένη στο πιάτο σου.
>> Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Οινοποιείου, http://www.argyrideswinery.com/ ή επικοινωνήστε μέσω email στο pargyrides@cytanet.com.cy ή τηλεφωνικώς στο 25 945999.

Οινοποιείο Βλασίδη
Για το γιορτινό τραπέζι θα πρότεινα δύο ξεχωριστά κρασιά που αποτελούν και τα δύο νέες κυκλοφορίες του Οινοποιείου Βλασίδη: Το πολύ γευστικό λευκό ΑLΆTES, το οποίο παράγεται από  παλαιούς, μη αρδευόμενους αμπελώνες της ποικιλίας Ξυνιστέρι που βρίσκονται σε υψόμετρο 900 μέτρων. Στη μύτη είναι αρκετά έντονο με αρώματα ψωμιού, ώριμων εσπεριδοειδών, βοτάνων, βρεγμένου βότσαλου και γλυκών μπαχαρικών. Στο στόμα είναι ξηρό, ισορροπημένο με δροσερή οξύτητα, λιπαρότητα, ορυκτότητα και μακρά επίγευση. Και το ερυθρό ΌROMAN, το οποίο είναι  φτιαγμένο κυρίως από την ποικιλία Γιαννούδι. Ωριμάζει σε γαλλικά δρύινα βαρέλια 3ης και 4ης χρήσης για 12 μήνες, εμφιαλώνεται αφιλτράριστο και περνά ακόμη ένα χρόνο στη φιάλη μέχρι να βγει στην αγορά. Έχει δυνατότητα παλαίωσης 8-10 χρόνια. Αρωματικά συνδυάζει το ώριμο μαύρο κεράσι και τα γλυκά μπαχαρικά με τον καπνό και τη βανίλια. Γευστικά έχει μέτριο προς γεμάτο σώμα, πλούσια γεύση κόκκινων φρούτων και μπαχαρικών και είναι  κομψό με ισορροπημένη οξύτητα, βελούδινες τανίνες και μακρά επίγευση.
>> Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του οινοποιείου https://vlassideswinery.com ή επικοινωνήστε μέσω email στο marketing@vlassideswinery.com ή τηλεφωνικώς στο 97789560.

Οινοποιείο Εκφράσεις
Για τις εορταστικές συναθροίσεις, από το οινοποιείο Εκφράσεις, προτείνω να επιλέξεις το λευκό κρασί Madari Hills Collection Ευτοπία το οποίο παράγεται από τις ποικιλίες Ξυνιστέρι, Sauvignon Blanc και Ασύρτικο. Κρασί με καθαρά και έντονα αρώματα αχλαδιού, εσπεριδοειδών και γιασεμιού ενώ στο στόμα κυριαρχούν το πράσινο μήλο και το πεπόνι. Για ερυθρό κρασί προτείνω το Madari Hills Collection Δελεάρ από τη γαλλική ποιικιλία Pinot Noir. Εδώ το Pinot Noir μας δίνει αρκέτα έντονη μύτη από αρώματα άγριων κερασιών, μαύρα και κόκκινα μούρα και στο στόμα οι απαλές τανίνες, η υψηλή οξύτητα και η μακρά επίγευση δείχνουν ότι το κρασί είναι έτοιμο για κατανάλωση τώρα αλλά μπορεί να παραμείνει και στη φιάλη για ακόμα λίγα χρόνια, για καλύτερη απόλαυση. 
>> Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Οινοποιείου, https://www.ekfraseis.com/ ή επικοινωνήστε μέσω email στο info@ekfraseisvineyards.com ή τηλεφωνικώς στο 25 211604.

Οινοποιείο Ζαμπάρτας
Για τις χριστουγεννιάτικές σου αγορές θα πρότεινα δύο πολύ ιδιαίτερα ερυθρά κρασιά του οινοποιείου Ζαμπάρτας. Το κρασί Mataro - Γιαννούδι 2019, το οποίο είναι ένα ιδιαίτερο χαρμάνι που δίνει ένα κρασί με έντονο μπουκέτο αρωμάτων κυρίως κόκκινων φρούτων, γλυκά μπαχαρικά και στο στόμα βελούδινο με μαλακές τανίνες. Το δεύτερο ξεχωριστό κρασί του οινοποιείου είναι το Μαραθεύτικο 2019. Κρασί με το χαρακτηριστικό άρωμα βιολέτας και μαύρων. Στο στόμα πλούσιο με γεύσεις κόκκινων και μαύρων φρούτων, μαλακές τανίνες και μακρά επίγευση μπαχαρικών. Και τα δυο κρασιά θα τα έβλεπα δίπλα σ’ ένα καλοψημένο αρνάκι στη σχάρα ή στον φούρνο.
 >> Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Οινοποιείου, zambartaswineries.com/, επικοινωνήστε μέσω email στο visit@zambartaswineries.com, ή τηλεφωνικώς στο 25 942424.

Οινοποιείο Κυπερούντας
Για τα εορταστικά σας δώρα και τα χριστουγεννιάτικα τραπέζια προτείνουμε τα δύο icon κρασιά του οινοποιείου θα έλεγα, τα ΕΠΟΣ Λευκό και ΕΠΟΣ Ερυθρό φυσικά! Το ΕΠΟΣ Λευκό με την ποικιλία Chardonnay από τους ιδιόκτητους αμπελώνες ζυμώνεται και ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια, αποκτώντας αρωματική πολυπλοκότητα, αρώματα από εξωτικά φρούτα, ροδάκινο, λευκά λουλούδια και ξηρούς καρπούς και έχει δυνατότητα εξέλιξης στη φιάλη. Σερβίρεται δροσερό, στους 10-12ºC, δίπλα σε λευκά κρέατα, ζυμαρικά, ψάρια και μαλακά τυριά. Μπορεί να ωριμάσει στη φιάλη για 5 τουλάχιστον χρόνια. Το ερυθρό ΕΠΟΣ με τις ποικιλίες Syrah και Cabernet Sauvignon, από τους ιδιόκτητους αμπελώνες, χαρίζουν ένα γεμάτο κρασί που ωριμάζει για 24 μήνες σε καινούργια δρύινα βαρέλια. Με μαυροκόκκινο χρώμα και πολυπλοκότητα στη μύτη εξαιτίας των δυνατών αρωμάτων ευκαλύπτου, μέντας, μαύρου πιπεριού, βανίλιας και κόκκινων φρούτων. Είναι ένα κρασί που θα συνεχίσει να εξελίσσεται στη φιάλη για 8-10 ακόμη χρόνια. Ταιριάζει τέλεια με εντονα πιάτα, όπως κυνήγι, κόκκινο κρέας ή σκληρά τυριά και αλλαντικά.
>> Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Οινοποιείου, είτε στο www.kyperoundawinery.com είτε στο http://photiadesgroup.com/kyperounda/ ή επικοινωνήστε μέσω email στο minas.mina@photiadesgroup.com ή τηλεφωνικώς στο 25 532043.

Οινοποιείο ΛΟΕΛ
Για τις γιορτινές μέρες προτείνουμε το ερυθρό «Ευάμπελος Γη» και το πολυποικιλιακό κόκκινο κρασί «ΠΟΛΥΦΗΜΟΣ» που αποτελεί ακόμα μια νέα δημιουργία του νέου Οινοποιείου στον Άγιο Σύλα. Το σταφύλι του ''Ευάμπελος γη'' Μαραθεύτικο, προέρχεται από την περιοχή της Παναγιάς στην Πάφο και η ωρίμανσή του γίνεται σε δρύινα γαλλικά βαρέλια για 9 μήνες και μετά άλλους έξι μήνες στη φιάλη πριν βγει στην αγορά. Πρόκειται για ερυθρό ξηρό με έντονο βαθυκόκκινο χρώμα, γεμάτο σώμα και πλούσια αρώματα κόκκινων φρούτων του δάσους και αρώματα μπαχαρικών. Tο πολυποικιλιακό ερυθρό ξηρό της σειράς ΠΟΛΥΦΗΜΟΣ είναι φτιαγμένο από τις ποικιλίες; Μαύρο, Cabernet Franc, Λευκάδα, Shiraz και Mourvedre των ιδιόκτητων αμπελώνων στη περιοχή Λεμεσού. Είναι ένα κρασί με πορφυρό χρώμα, έντονα αρώματα κυρίως μαύρων φρούτων και με νότες μαύρου πιπεριού. Στο στόμα πλούσιο, φινετσάτο. με απαλές τανίνες και με μακρά επίγευση. 
>> Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Οινοποιείου, www.laikogroup.com/, επικοινωνήστε μέσω email στο info@laikocosmos.com, ή τηλεφωνικώς στο 22 717300.

Οίνου Γη – Κτήμα Βασιλειάδη
Για τα γιορτινά τραπέζια προτείνουμε τα ερυθρά κρασιά OÍKADE και Geróklima. Το πρώτο δημιουργημένο αποκλειστικά από την αδάμαστη γηγενή ποικιλία Γιαννούδι.  Το OÍKADE έχει ελκυστικό σκούρο και δυνατό μπλε-μαύρο χρώμα με βυσσινί ανταύγειες, γεμάτο σώμα και χαρακτηριστικά έντονα αρώματα κανέλας, βανίλιας, καραμέλας, μούρων και καπνού και ταιριάζει απόλυτα με μοσχαρίσιο φιλέτο και κυνήγι, καθώς και με παλαιωμένα τυριά. Επιπλέον, το Geróklima από τα αιωνόβια κλήματα της γηγενούς ποικιλίας Μαραθεύτικο. Το βαθύ πορφυρό του χρώμα συνοδεύεται από ένα μπουκέτο αρωμάτων που θυμίζει κόκκινα φρούτα του δάσους, όπως αγριοβύσσινο και αγριοκέρασο. Ισορροπημένο στο στόμα χαρίζει πικάντικες νότες φρεσκοτριμμένου πιπεριού και σπάνιων μπαχαρικών, γοητεύοντας κυριολεκτικά κάθε απαιτητικό ουρανίσκο συνοδεύεται ιδανικά με κόκκινα κρεατικά στη σχάρα, ποικιλία αλλαντικών αλλά και κίτρινα.
>> Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του οινοποιείου https://www.oenouyi.wine/ ή επικοινωνήστε μέσω email στο info@oenouyi.wine ή τηλεφωνικώς στο 25 446000.

Οινοποιείο Τσιάκκας
Για εσάς που αναζητάτε εορταστικά κρασιά για τα οικογενειακά σας τραπέζια, θα πρότεινα φυσικά δύο γηγενείς ποικιλίες: Το ΠΙΤΣΙΛΙΑ 2020 το οποίο είναι ιδιαίτερο λευκό από Ξυνιστέρι, που ζυμώνει και παλαιώνει σε δρύινα βαρέλια κουμανδαρίας για 9 μήνες. Ένα πλούσιο λευκό, με έντονη λιπαρότητα και σώμα, αρώματα εσπεριδοειδών, νότες περγαμόντου και λουλουδιών. Για ερυθρό (αν και φρέσκο) θα έλεγα το αγαπημένο Γιαννούδι 2019. Κρασί με έντονα αρώματα μαύρων φρούτων, μαύρο πιπέρι και γλυκά μπαχαρικά σε συνδυασμό με το πλούσιο σώμα του και τις βελούδινες τανίνες του, που θα ταίριαζε εξαιρετικά με το ξεχωριστό φαγητό των Χριστουγέννων.  
>> Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Οινοποιείου, www.tsiakkaswinery.com/  ή επικοινωνήστε μέσω email στο tsiakkaswinery@cytanet.com.cy ή τηλεφωνικώς στο 25991080.

Οινοποιείο Χρυσορρογιά 
Για τα γιορτινά σου δώρα και χριστουγεννιάτικα τραπέζια προτείνουμε το πολυποικιλιακό ερυθρό κρασί Άγιος Ηλίας. Κρασί με λαμπερό πορφυρό χρώμα, πολύπλοκο μπουκέτο από μαύρα φρούτα, αρώματα δαμάσκηνου, καφέ αλλά και πινελιές καραμέλας και βουτύρου. Στο στόμα κυριαρχούν τα πιο υπερώριμα φρούτα. Το δεύτερο κρασί είναι και πάλι ερυθρό, θεωρείται το καινούργιο απόκτημα του οινοποιείου και αξίζει να το δοκιμάσεις. Αναφερόμαστε στο 100% Μαραθεύτικο. Κρασί με έντονη μύτη από μαυροκέρασο, μπαχαρικά, ελαφριά βοτανικότητα και στο στόμα ολοκληρώνεται τέλεια με τις μαλακές τανίνες και τη μακρά επίγευσή του.  
>> Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Οινοποιείου, https://chrysorroyia-winery.business.site/ ή επικοινωνήστε τηλεφωνικώς στο 99 547083.

Vasilikon Winery
Για τα φετινά γιορτινά τραπέζια προτείνουμε τα δύο κρασιά Αιών και Λευκάδα και τα δύο της χρονιάς 2017. Και τα δύο κρασιά είναι ερυθρά ξηρά που ταιριάζουν πολύ με τις κρύες νύχτες των Χριστουγέννων. Από τη μια έχουμε το πλούσιο σώμα του Αιών, τα αρώματα των ώριμων μαύρων φρούτων, βανίλιας από την ώριμανση στα δρύινα βαρέλια και τα γλυκά μπαχαρικά, τις μαλακές τανίνες και τη μακρά απαλή επίγευση που συνδυάζεται ιδανικά με το μαγειρευτό κόκκινο κρέας. Από την άλλη έχουμε το βαθύ ρουμπινί χρώμα από το κρασί Λευκάδα που με τα αρώματα κόκκινων αλλά και μαύρων φρούτων, την ανθικότητα αλλά και κάποιες νότες βοτανικότητας θα το έβλεπα τέλεια δίπλα σ’ ένα νόστιμο αρνάκι στη σχάρα με μπόλικη ρίγανη.   
>> Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Οινοποιείου, https://vasilikon.com/ ή επικοινωνήστε μέσω email στο info@vasilikon.com ή τηλεφωνικώς στο 26 633999.

Μάθε περισσότερα για τα κυπριακά οινοποεία ΕΔΩ.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close