Εκδρομές να πας , Guide

2 τέλειες εκδρομές εντός, για την ημέρα των Φώτων

Μαγευτικά τοπία, γραφικοί προορισμοί

Δημοσιεύτηκε στις 05 Ιανουαρίου 2022

Έχοντας αποχαιρετήσει οριστικά το 2021, όλοι μας έχουμε την ευκαιρία να γυρίσουμε σελίδα και να κοιτάξουμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον. Να ονειρευτούμε, να χαλαρώσουμε και να δημιουργήσουμε αναμνήσεις μαζί με τα αγαπαημένα μας πρόσωπα.

Δώσε λοιπόν την ευκαιρία στον εαυτό σουνα ξεφύγει και να απολαύσει την κάθε στιγμή, και προσπάθησε, αυτή τη χρονιά, να μην αφήσετε ούτε λεπτό να πάει χαμένο!

Υπάρχει καλύτερος τρόπος να ξεκινήσει το 2022 από ένα short trip; 

Εμείς ξεχωρίσαμε 2 must-visit μέρη που βρίσκονται μία... ανάσα από τα κέντρα των πόλεων κι εσύ, το μόνο που πρέπει να κάνεις, είναι να επιλέξεις τον ιδανικό για εσένα και να απολαύσεις το ταξίδι σου.

BOYNI
ΕΠ. ΛΕΜΕΣΟΥ

Το Βουνί είναι ένα όμορφο, γραφικό χωριουδάκι της επαρχίας Λεμεσού και της περιφέρειας των κρασοχωρίων. Είναι κτισμένο σε μια πλαγιά με κλίση προς τα νότια με πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά και άγρια βλάστηση. Αξίζει να πας για να περιηγηθείς στα σοκάκια του, να δοκιμάσεις τις γεύσεις του και να χαλαρώσεις στην ηρεμία του! 

Μην παραλείψεις ωστόσο να επισκεφθείς την εκκλησία της Παναγίας της Περαβουνιώτισσας, την εκκλησία του Αγίου Μάμα και την Ιερά Μονή Αναστάσεως του Σωτήρος, το ναό του Τιμίου Προδρόμου, το ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη του Ρώσσου, καθώς και τα Μουσεία του Βουνιού, εκ των οποίων το Μουσείο Λαϊκής Παράδοσης, το Εκκλησιαστικό Μουσείο, το Οινολογικό Μουσείο αλλά και τον παραδοσιακό ελιόμυλο. 



Όσο για το πού θα φας, φημισμένες το χωριό για τα εδέσματά τους είναι η Ταβέρνα «Τάκης» (25943631), όπου πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις τα μακαρόνια στο πήλινο, το Εστιατόριο «Η ωραία Ελλάς» (25944328),  Το Βουνιώτικο (99316979), που θα δεις με την είσοδό σου στο χωριό, αλλά και το Ταβερνάκι της Λένιας (25 717117, 99 542803) που μόλις το περασμένο καλοκαίρι μετακόμισε στο χωριό, όπου σερβίρει κυπριακά μεζεδάκια, brunch και λουκουμάδες. Δοκίμασε όμως και τις αυθεντικές, ελληνικές γεύσεις του Monte Vouni (25 943987).

Για καφέ θα πας στο υπέροχο καφενείο Η Πλατεία. Βρίσκεται στην πλατεία του χωριού Βουνί, και αποτελεί ένα από τα πιο ωραία και γραφικά σημεία στην Κύπρο. Ο παλιός καφενές, με το μεγάλο εσωτερικό και τοην υπέροχη αυλή, αυτός με τις τόνενες καρέκλες και τα μπλε μεταλλικά τραπεζάκια που παραπέμπουν σε νησί της Ελλάδας, λειτουργεί τα τελευταία 111 χρόνια, ανανεώθηκε πρόσφατα και συγκεντρώνει ντόπιους αλλά και επισκέπτες στο χωριό. Θα σε κερδίσει τόσο ο χώρος του όσο και οι άνθρωποί του. Το δε μενού ου θα σου προτείνει από καφέ ψημένο στη χόβολη, μέχρι σπιτικά γλυκά, μπακλαβά, αναψυκτικά, ζιβανία και διάφορα αλκοολούχα ποτά, σνακ και γλυκά.

Για γλυκό κάθισε στην Γωνιά των αγγέλων (99401077). Έναν όμορφο παρεΐστικο χώρο όπου μπορείς να απολαύσεις και τη θέα του χωριού από την πίσω βεράντα. Εδώ, θα απολαύσεις μία σειρά από διάφορα γλυκά ημέρας, ποικιλία από παγωτά, καφέδες, ζεστά και κρύα ροφήματα. Επίσης, δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού.

Τελευταία προσθήκη στο χωριό, αποτελεί Το Μαχαζάκι (96 611909), ένα φιλόξενο στέκι  στη γραφική πλατεία του χωριού, που φτιάχνει κρέπες, γλυκά και αλμυρά σνακ, ζουμερά burgers, αλλά και κάθε είδους ροφήματα.

Για διαμονή οι επιλογές είναι πολλές. Ρίξε μια ματιά στα Vouni Lodge (99685395) ή το Ipio Vouni Suites (99577140), ένα πέτρινο συγκρότημα από έξι deluxe studio δύο ατόμων (μεταξύ των οποίων και δύο όμορφες σουίτες), που βρίσκεται στην καρδιά του χωριού Βουνί, σε ένα αναπαλαιωμένο αρχοντικό, που μετρά περίπου 200 χρόνια ζωής. Δες ακόμα το Οινοχώρι (99 511587), το Nostos Suites (99 577140), τη Villa Cabernet (25 944244), ο Vouni Hideaway και Lookout (25 352066, 99 834719), το Balcony House (25 352066, 99 834719), και το Oinou Strata Oinou Strata Luxury Suites & Wine Bar (25944244), το πολυτελές αγροτουριστικό που βρβαεύθηκε για τις εγκαταστάσεις του. Τσέκαρε όμως και το The Vouni Collection (99834719), έναν όμορφο ξενώνα που προσφέρει απαράμιλλη γαλήνη και ηρεμία. 

Σημείωσε όμως το εντυπωσιακό Serenity Boutique Houses (99226600), που αποτελείται από δύο ξεχωριστές πολυτελείς σουίτες σε μια πλήρως ανακαινισμένη, πετρόκτιστη τριώροφη οικία, σχεδιασμένες με πολύ αγάπη για να δώσουν μια ιδιαίτερη νότα χαλάρωσης και ηρεμίας. Η suite with garden view και η deluxe queen suite μπορούν να μετατραπούν κατόπιν συνεννόησης σε μια τριώροφη κατοικία και να προσφερθεί για τέσσερα άτομα.  

ΦΟΙΝΙ
ΕΠ. ΛΕΜΕΣΟΥ

Το Φοινί είναι ένα ορεινό χωριό της Λεμεσού, μέσα στο δάσος του Τροόδους, σε μέσο υψόμετρο 920 μέτρων. Είναι γνωστό ως χωριό των Πιθαράδων, με μεγάλη παράδοση στην αγγειοπλαστική, λόγω του κόκκινου χώματος που διαθέτει και είναι ιδανικό για πήλινα αγγεία.

Το Φοινί είναι ένα χωριό με πλούσια φυσική ομορφιά. Σίγουρα θα έχεις ακούσει για τον περίφημο καταρράκτη της Χαντάρας, τον οποίο πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείς. Αν είσαι τολμηρός, δοκίμασε να κολυμπήσεις στα παγωμένα νερά του. Ο καταρράκτης ξεπροβάλλει μέσα από ένα άγριο φυσικό τοπίο με σκλήδρους, πλατάνια, πεύκα, λατζιές, ρούδια και κουμαριές. Οι μυρωδιές του λάδανου, της φασκομηλιάς και της λεβάντας σε συνδυασμό τον ρόχθο του νερού καθώς πέφτει και το γλυκό κελαήδημα των πουλιών θα σε συνεπάρουν.

Επόμενος σταθμός η περιοχή ‘Ρέξιμο’ στις όχθες του ποταμού Διαρίζου, όπου θα εντυπωσιαστείς τόσο από τους σταλακτίτες και τις μικρές σπηλιές, που στα τοιχώματά τους δημιουργούνται κρύσταλλοι σε κόκκινο χρώμα, όσο κι από τα εξαιρετικά χρώματα της πυκνής βλάστησης, που σε συνδυασμό με το καθρέφτισμα του φωτός στις σταγόνες που πέφτουν προσφέρουν ένα μαγευτικό θέαμα. Η επίσκεψή σου στο Πηλαβάκειο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης (25421508), που βρίσκεται στο κεντρικό σημείο του χωριού, θα δώσει μια ιδιαίτερη πινελιά στην εκδρομή σου. Το Φοινί διαθέτει ένα μοναδικό στο είδος του αγροτικό μουσείο λαϊκής τέχνης με μια τεράστια συλλογή από αγγεία -κούζες, στάμνες, εντυπωσιακά πιθάρια- και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Απέναντι, θα βρεις το καφενείο Η Πάστρα (99066783) και θα πιεις μερακλίδικο κυπριακό καφέ χαλαρώνοντας με τάβλι ή χαρτιά. Λίγο πιο κάτω, μέσα από τα στενά δρομάκια με τα πλινθόκτιστα σπίτια ξεπροβάλλει το παμπάλαιο καμπαναριό της εκκλησίας του Τιμίου Σταυρού, που στέκει αγέρωχο εδώ και 155 χρόνια. Ρώτησε τους χωριανούς να σου πουν για τα άλλα τέσσερα ξωκλήσια γύρω από το χωριό. Δεν γίνεται να φύγεις από το Φοινί, αν δεν περάσεις από την κυρία Ουρανία Πίσσουρου (99379989), για να πάρεις φοινιώτικα λουκούμια και να δεις τη διαδικασία παρασκευής τους στο εργαστήρι της. Με άρωμα περγαμόντο, σκέτα ή με αμύγδαλο και με γεύση τριαντάφυλλο.

Στάση όμως αξίζει και στο σημείο θέας του χωριού. Πιο συγκεκριμένα, λίγο πριν την είσοδο στο χωριό, ο επισκέπτης μπορεί σαν από μπαλκόνι να απολαύσει πανοραμική θέα στην κοιλάδα του ποταμού Διαρίζου, από το Φοινί μέχρι την Πάφο. Κατηφορίζοντας στο δρόμο για το Φοινί συναντούμε τη βρύση της Πελλομαρούς. Κάποτε εκεί κοντά έμενε μία γυναίκα που θεωρούνταν τρελή κι έτσι πήρε το όνομα της και η βρύση. 

Περιμετρικά του χωριού υπάρχουν 3 μεσαιωνικά γεφύρια (του Πισκόπου, της Ελιάς και της Εκκλησιάς), 2 από τα οποία στέκουν ακέραια και αποτελούν ιστορικά μνημεία για την περιοχή. Η παρουσία τους υποδηλώνει τα περάσματα που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι του νησιού μέχρι και τον 20ο αιώνα. Η ακριβής χρονολόγησή των γεφυριών είναι δύσκολη, όμως μάλλον έχουν κατασκευαστεί κατά τον 16ο αιώνα.

Στην κοίτη του ποταμού Διάριζου λειτουργεί εδώ και δεκαετίες ένα ιχθυοτροφείο πέστροφας, το οποίο τροφοδοτεί καθημερινά την περιοχή, αλλά και ολόκληρη την Κύπρο, με φρέσκα ψάρια. Όσοι βρεθούν στο Φοινί, μπορούν να τα δοκιμάσουν στις ταβέρνες του χωριού.

Στο εστιατόριο Νεράιδα (25421680) θα φας φοινιώτικος, χοιρινός ταβάς, φτιαγμένο σε πήλινο σκεύος και φυσικά πέστροφα, που έρχεται ολόφρεσκια από το ιχθυοτροφείο του Φοινιού, ψήνεται στα κάρβουνα και συνοδεύεται από μια εξαίρετη, δικής τους παρασκευής, σoς λαδολέμονο και σκόρδο (με λάδι δικής τους επίσης παραγωγής), σπιτικούς κεφτέδες και λαδερά, νόστιμα κουπέπια, γεμιστά, σπιτικό παστίτσιο, σαλάτα με χόρτα και λαχανικά από το αγρόκτημά τους, όπως επίσης και καλοψημένα κρέατα στη σχάρα, σούβλες (κοτόπουλο και αρνί), είναι κάποια μόνο από τα αγαπημένα πιάτα των ντόπιων αλλά και των επισκεπτών της ταβέρνας! 

Κι αν η όρεξή σου προστάζει steak, κάνε μια στάση στην ταβέρνα Fini Tavern (25421828) που φημίζεται για αυτό. 

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close