Εστιατόρια , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Το καφενείο που μετέτρεψε τον Φαρμακά στον απόλυτο προορισμό για brunch

1842 που τον τζιησβέ στο fréddo: Μία ιδέα που εξελίχθηκε σε ένα πραγματικό success story

Δημοσιεύτηκε στις 01 Φεβρουαρίου 2022

Ο χώρος αυτός που δημιουργήθηκε στην πιο ωραία τοποθεσία του χωριού Φαρμακάς, έφερε κάτι καινούργιο στην ορεινή Λευκωσία, κάτι που έλειπε. Και δεν είναι μόνο η διακόσμηση που σε ταξιδεύει σε αλλοτινές εποχές ούτε τα πιάτα, που κάνουν ακόμη και τους περαστικούς να ρίχνουν τις ματιές τους στο εσωτερικό του. Είναι κυρίως η φιλοσοφία του που ποντάρει στα φρέσκα υλικά, για τα οποία δίνει προτεραιότητα στους παραγωγούς της περιοχής, και στα αυστηρώς homemade πιάτα. 

Ο λόγος για το καφενείο με το ιδιαίτερο όνομα "1842 που τον τζιησβέ στο fréddo", που αντικατοπτρίζει πλήρως το concept του μαγαζιού, μιας και συνδυάζει αρμονικά το χθες με το σήμερα! Τον καφέ της χόβολης με τον καφέ της μηχανής, το brunch και τα platters, με την ντόπια ζιβανία και την πομιλοροτηγανιά με τα πεντανόστιμα κέικ. Συνδυάζει, με λίγα λόγια, τα παραδοσιακά στοιχεία της κυπριακής κουζίνας με μία μοντέρνα αντίληψη!  

Προκειμένου μάλιστα να επιτευχθεί αυτή η ισορροπία στο μενού, οι υπεύθυνοι του χώρου, απευθύνθηκαν στον γνωστό - από το τηλεοπτικό σόου μαγειρικής- σεφ Σταυρή Γεωργίου, ο οποίος ανέλαβε την επιμέλεια του μενού, παρουσιάζοντας μας πιάτα φτιαγμένα με εποχιακά, ολόφρεσκα προίόντα.     

Mε λίγα λόγια το 1842 συνδυάζει όλα εκείνα τα στοιχεία που μπορεί να το κατατάξουν ανάμεσα στα καλύτερα μέρη για παραδοσιακό brunch. Εξ ου κι εμείς θελήσαμε να μάθουμε όλο το success story του 1842, από τον ιδιοκτήτη Παναγιώτη Κίτση, αλλά και τον σεφ Σταυρή Γεωργίου! 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΙΤΣΗΣ

Το καφενείο αυτό έχει την ιστορία του! Μιλήστε μας γι’ αυτήν.
Το καφενείο κτίστηκε εδώ για πρώτη φορά το 1842, τη χρονιά που ανακαινίστηκε (για να μεγαλώσει) και ο ναός της Αγίας Ειρήνης. Μέσα από τους δύο αιώνες σχεδόν ύπαρξής του έχει πάρει διάφορες κτιριακές μορφές, με το σημερινό κτίριο να παραμένει αναλλοίωτο από τη δεκαετία του '80. Παλιά τα καφενεία προσέφεραν πολλαπλές υπηρεσίες στους ανθρώπους της υπαίθρου. Ήταν χώροι για ανταλλαγή πολύτιμων πληροφοριών για την καλλιέργεια της γης, χώροι όπου πουλούσαν τα προϊόντα τους αλλά και χώροι για συζητήσεις πολιτικών και κοινωνικών θεμάτων καθώς και τόποι ψυχαγωγίας. Χτιζόντουσαν στα προαύλια των εκκλησιών και ήταν ουσιαστικά το κέντρο των χωριών.

Πώς πήρατε την απόφαση να ανοίξετε ένα παραδοσιακό καφενείο στο χωριό;
Η απόφαση πάρθηκε την περίοδο του lockdown και ο κύριος λόγος ήταν η επιθυμία για τη δημιουργία ενός ξεχωριστού project. Το καφενείο ήταν διαθέσιμο, πλειοδοτήσαμε και το πήραμε. Ουσιαστικά είναι ένα lockdown project.

Μιλήστε μας για το χώρο, ο οποίος συνδυάζει τόσο αρμονικά το παλιό με το καινούριο.
Λόγω της ιστορικότητας του χώρου, θέλαμε να συνδυάσουμε το μοντέρνο με το παραδοσιακό όμως λόγω του κτιρίου (που δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό χαρακτήρα), εστιάσαμε στο εσωτερικό όπου το παραδοσιακό αντιπροσωπεύεται κυρίως από το φωτογραφικό υλικό που αποτυπώνει την εξέλιξη του καφενείου και κατ’ επέκταση του χωριού, μέσα στους δύο σχεδόν αυτούς αιώνες. 

Πώς αντιμετώπισαν οι παλαιότεροι τη δημιουργία του καφενείου και πώς οι νεότεροι; 
Νομίζω, με εξαίρεση πολύ λίγα άτομα (μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού), όλο το χωριό αγκάλιασε με αγάπη το 1842. Βλέποντας τον κόσμο που έρχεται στο κέντρο του χωριού, που περιφέρεται στην αυλή της εκκλησίας και γενικά κάνει τη βόλτα του στα στενά σοκάκια, χαίρεται γιατί έχει αποκτήσει ζωή το χωριό στον πυρήνα του. 

Η συνεργασία με τον νεαρό σεφ Σταυρή Γεωργίου, πώς προέκυψε;
Η συνεργασία με τον Σταυρή, προέκυψε μετά από έρευνα που είχα κάνει σχετικά με το τι προσφέρουν τα γειτονικά χωριά σε φαγητό brunch. Ήθελα να διαφοροποιηθούμε από τα υπόλοιπα χωριά και ποιος θα ήταν καλύτερος να κάνει αυτή τη διαφοροποίηση από τον ταλαντούχο Σταυρή; Τον πήρα τηλέφωνο, αποδέχτηκε την πρότασή μου, έβαλε το μαγικό του άγγιγμα και τα υπόλοιπα πήραν τον δρόμο τους. 

Εντυπωσιακό επίσης είναι ότι έχτε δημιουργήσει έναν κατάλογο που βασίζεται στην παράδοση και την εποχικότητα των υλικών, τα οποία μάλιστα προμηθεύεστε από ντόπιους παραγωγούς. Τι θα βρούμε στο μενού σας; 
Ήθελα να προσφέρουμε προϊόντα του τόπου μας, προϊόντα που έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές συγχωριανών μου, απλά δοσμένα με ένα διαφορετικό τρόπο. Τα βασικά υλικά μας είναι εποχιακά υλικά από το χωριό και οι προμηθευτές μας είναι επίσης από το χωριό, δημιουργώντας έτσι ένα δίχτυο προμηθευτών από το χωριό για το οποίο προσωπικά είμαι πολύ περήφανος. Με αυτό τον τρόπο όλο το χωριό συμβάλλει στην επιτυχία του 1842 –ο κρεοπώλης, οι γεωργοί, οι ιδιοκτήτες των κοτετσιών και τόσοι άλλοι. Ακόμα και τα αλκοολούχα ποτά μας είναι από χωριό, όπως ο μηλίτης Μηλίτσα. 

Τι είναι αυτό που θέλουν οι περισσότεροι που επισκέπτονται το καφενείο;
Πλέον το καφενείο έχει γίνει γνωστό σαν στέκι για brunch. Τους καλοκαιρινούς μήνες είμαστε ανοικτοί καθημερινά αλλά τους υπόλοιπους μήνες ανοίγουμε μόνο Σαββατοκύριακα. Επομένως κάποιος που θα έρθει στο "1842" θα δοκιμάσει οπωσδήποτε το brunch μας ή θα έρθει για καφέ και παραδοσιακά γλυκό. 

ΣΤΑΥΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Σταυρή, πες μας για την απόφασή σου να συνεργαστείς με το 1842 στον Φαρμακά.

Όπως έχετε καταλάβει από τις μέχρι τώρα επαγγελματικές μου δραστηριότητες είμαι ένας άνθρωπος που μου αρέσουν οι νέες προκλήσεις. Το 1842 στο Φαρμακά αποτέλεσε πρόκληση για εμένα δεδομένου ότι πρόκειται για ένα τελείως διαφορετικό concept, που έχει ως βάση τα παραδοσιακά προϊόντα και με τις μαγειρικές πινελιές μου καταφέραμε να το απογειώσουμε.

Από πού εμπνέεσαι τα πιάτα του μενού;
Έμπνευση μού έδωσαν τα ντόπια παραδοσιακά προϊόντα που διαθέτει το χωριό καθώς και οι ντόπιοι παραγωγοί σε συνδυασμό με την κυπριακή κουλτούρα.

Ποιο θα επέλεγες ως το πιο χαρακτηριστικό σας πιάτο;
Το πιο χαρακτηριστικό πιάτο είναι η πομηλοροτηγανιά, που βασικό συστατικό της είναι η ντομάτα του Φαρμακά.

Ποιες είναι οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιείς πιο συχνά στα πιάτα σου;
Είναι η ντομάτα Φαρμακά, τα φρέσκα λαχανικά του χωριού, τα αλλαντικά, τα αυγά από τα κοτέτσια και πολλά άλλα προϊόντα. 

Έχεις παρατηρήσει κάποιες διαφορές στις επιλογές ντόπιων και ξένων, στο brunch για παράδειγμα;
Οι ντόπιοι πιστεύω επιλέγουν να δοκιμάσουν τα πιάτα που έχουν ντομάτα, ενώ οι ξένοι επιλέγουν να δοκιμάσουν το παραδοσιακό μπούκωμα που περιλαμβάνει χαλλούμι και παραδοσιακά λουκάνικα.

Για κάποιον που αποφεύγει το κρέας τι θα πρότεινες να δοκιμάσει;
Θα πρότεινα να δοκιμάσει τη μοναδική πομηλοροτηγανιά και το φανταστικό κέικ γεωγραφίας. Αυτήν την περίοδο μάλιστα λανσάραμε το χειμερινό μενού μας, το οποίο περιλαμβάνει πολλές επιλογές για όλα τα γαστρονομικά γούστα: από vegan πιάτα μέχρι σούπα και ντάκος καθώς και την πίτα 1842 που θα μπορείτε να δοκιμάσετε μόνο στο 1842.

(99631175) Φαρμακάς, επ. Λευκωσίας. Ανοιχτό μόνο σαββατοκύριακα, από 09:00 μέχρι 06:00. Τους καλοκαιρινούς μήνες ανοιχτό καθημερινά. 

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close