Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Ο διάσημος και επιβλητικός Βράχος της Επισκοπής, έχει θέα που κόβει την ανάσα

Μία περιοχή μεμια άγρια φυσική ομορφιά και δύο εκκλησίες που προσδίδουνμια μεγαλοπρέπεια

Δημοσιεύτηκε στις 18 Ιανουαρίου 2022

Οι διαδρομές στην ορεινή Κύπρο προσφέρουν πάντοτε την ευκαιρία στον ταξιδιώτη να ρεμβάσει και να απολαύσει το τοπίο και να θαυμάσει όλα όσα απλόχερα μας χαρίζει η φύση καθημερινά! 

Και πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα από τα "Μετέωρα της Κύπρου" δύσκολα θα βρεις! 

Οι φωτογραφίες, που ανήρτησε η κ. Yioula Agapiou στη σελίδα Τοπία της Κύπρου/Landscapes of Cyprus, απαθανατίζουν το υπέροχο υπερθέαμα που βρίσκεται στην Επισκοπή της Πάφου!

Σήμα κατατεθέν και πόλος έλξης του γραφικού χωριού της Επισκοπής Πάφου αποτελεί ο εντυπωσιακός «Βράχος της Επισκοπής», ο οποίος έχει χαρακτηριστεί και ως «Μετέωρα της Κύπρου», καθώς επάνω σε αυτόν βρίσκεται κτισμένη η κύρια εκκλησία του χωριού, αφιερωμένη στον Άγιο Ιλαρίωνα τον Μέγα.

Η σημερινή εκκλησία κτίστηκε έπειτα από τον καταστροφικό σεισμό του 1953, που κατέστρεψε μέρος της αρχικής εκκλησίας του Αγίου Ιλαρίωνα. Ενώ η εκκλησία δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο αρχιτεκτονικά, εντούτοις η θέα, από το σημείο στο οποίο βρίσκεται κτισμένη, είναι άκρως εντυπωσιακή, καθώς προσφέρει μια πανοραμική θέα προς την κοιλάδα της Έζουσας.

Η παλαιά πετρόκτιστη καμαροσκέπαστη εκκλησία, η οποία έχει κηρυχθεί ως αρχαίο θρησκευτικό μνημείο από το Τμήμα Αρχαιοτήτων, βρίσκεται κάτω από τον γιγάντιο βράχο και αποτελεί κτίσμα της Υστεροβυζαντινής περιόδου (1100 μ.Χ.). Στα ερείπια της έχει τοποθετηθεί εικόνισμα του Αγίου Ιλαρίωνα μαζί με άλλες εικόνες, όπου οι πιστοί μπορούν να ανάβουν το κερί τους.

Κάτω από το γκρεμό, στο ίδιο σημείο που βρίσκεται η παλαιά εκκλησία συναντάμε και το ασκητήριο του Αγίου Ιλαρίωνα του Μέγα. Ο άγιος ο Ιλαρίωνας ο Μέγας, υπήρξε ένας από τους πιο σπουδαίους παλιούς χριστιανούς ερημίτες. Γεννήθηκε στην Παλαιστίνη το 290 μ.Χ. από γονείς ειδωλολάτρες. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στην Αλεξάνδρεια μυείται στο χριστιανισμό. Από νεαρή ηλικία ακολουθεί τον ασκητισμό και βρίσκεται κοντά στο φημισμένο ασκητή Μέγα Αντώνιο. Στην ηλικία των 63 χρόνων, ο Άγιος Ιλαρίωνας θα έλθει στην Κύπρο μαζί με το μαθητή του Ησύχιο. Επιλέγει να ζήσει τα τελευταία χρόνια της ζωής του σε ένα σπήλαιο, σε μια βραχώδη τοποθεσία, δίπλα από ένα ειδωλολατρικό ναό, στο χωριό Επισκοπή. Στη διάρκεια της ασκητικής ζωής του προέβη σε πολλά θαύματα. Όταν πέθανε στην ηλικία των 80 ετών, τα πνευματικά του παιδιά θα τον θάψουν εκεί όπου βρισκόταν το ασκητήριο του. Ο μαθητής του Ησύχιος, ο οποίος έμενε μαζί με τον άγιο, πήρε το ιερό σκήνωμα του Αγίου και το μετέφερε στην Παλαιστίνη, στην Ιερά Μονή Μαϊουμά. Κατά τη διαμονή του αγίου Ιλαρίωνα στην Επισκοπή λειτουργούσε και μικρό μοναστήρι, αφιερωμένο στον Τίμιο Σταυρό, κατάλοιπα του οποίου βρίσκονται σήμερα στην περιοχή. Ο άγιος Ιλαρίωνας, ο οποίος θεωρείται ο πολιούχος άγιος της Επισκοπής, μνημονεύεται στις 21 Οκτωβρίου.

Η περιοχή, όπου βρίσκονται οι δυο εκκλησίες του Αγίου Ιλαρίωνα και το ασκητήριο του, χαρακτηρίζεται από μια άγρια φυσική ομορφιά που προσδίδει μια μεγαλοπρέπεια στο τοπίο και δημιουργεί έντονα αισθήματα κατάνυξης και ηρεμίας.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close