Things to Do , Τα καλύτερα της Κύπρου

All about beer...!

Τα δύο φεστιβάλ μπίρας της Λευκωσίας πλησιάζουν... κι εσύ δεν έχεις παρά να μάθεις 9+1 μύθους για την μπίρα... που καταρρίπτονται!

Δημοσιεύτηκε στις 04 Σεπτεμβρίου 2014

Με αφορμή τα δύο φεστιβάλ μπίρας που διοργανώνονται το Σεπτέμβριο στη Λευκωσία, το Septemberfest Nicosia Beer Fun Festival (Παρασκευή 5-Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου, Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακαδημίας, Αγλαντζιά) και το Nicosia Βeer Fest (Τετάρτη 10-Kυριακή 14 Σεπτεμβρίου, τάφρος Κωνστάντζα), το Check In σού παρουσιάζοι 9+1 μύθους για την μπίρα που πιθανόν να μην ήξερες.

 

Μύθος 1: Μπορείτε να νικήσετε την κοιλιά από την κατανάλωση ελαφριάς μπίρας.
Πραγματικότητα: Η αλήθεια είναι ότι η μπίρα έχει από 90-100 έως 150-175 θερμίδες. Ακόμα κι έτσι, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να πίνετε μπίρα κάθε μέρα, ή ότι απλά η μπίρα μπορεί να δικαιολογήσει την ύπαρξή της. Εκτός από την μπίρα, η "μπιροκοιλιά" μπορεί να προέρχεται από διάφορα σνακ, τα club sandwich, τα πατατάκια ή οι γκοφρέτες, που έχετε την τάση να τρώτε απερίσκεπτα, κατά τη διάρκεια της κατανάλωσής της ή μετά.

 

Μύθος 2: Η σκούρα-μαύρη μπίρα, περιέχει περισσότερο αλκοόλ.
Πραγματικότητα: Είναι ένας μεγάλος μύθος. Για παράδειγμα, σε κάποιες μπίρες, το χρώμα τους είναι λόγω των ψημένων malts και όχι λόγω της περιεκτικότητας σε αλκοόλη.

 

Μύθος 3: Η μπίρα δεν έχει καμία χρησιμότητα, εάν είναι ζεστή και στη συνέχεια ψύχεται.
Πραγματικότητα: Αυτό ισχύει μόνο αν το κάνει κάποιος ξανά και ξανά. Αλλιώς, η εκ νέου ψύξη της μπίρας δεν έχει δραματικές επιπτώσεις. Η μπίρα μπορεί να καταστραφεί μόνο αν παραμένει ανοικτή για πολύ ώρα και έχοντας επαφή με αέρα ή φως. Φυλάξτε την σε δροσερό και σκοτεινό μέρος και θα είναι αργότερα μια χαρά.

 

Μύθος 4: Μια μπίρα δεν θα πρέπει να έχει πικρή ή ξινή γεύση.
Πραγματικότητα: Η μπίρα είναι πικρή, λόγω του λυκίσκου που περιέχει. Αυτό βοηθά στην εξισορρόπηση των συστατικών malts που περιέχει και χρησιμεύει ως συντηρητικό. Ο λυκίσκος εξαρτάται από τον τύπο μπίρας. Λόγω του λυκίσκου, η μπίρα είναι ισχυρή, γήινη και έχει πικρή γεύση.

 

Μύθος 5: Οι πράσινες εμφιαλωμένες μπίρες είναι οι καλύτερες μπίρες.
Πραγματικότητα: Το χρώμα του μπουκαλιού της μπίρας δεν εξαρτάται από το είδος της μπίρας. Τα μπουκάλια μπίρας που έχουν πιο σκούρο χρώμα, μπορεί βοηθήσουν στην προστασία από το φως πολύ καλύτερα από μπουκάλια άλλων χρωμάτων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι όλα τα μπουκάλια μπίρας είναι πιο σκούρο χρώμα. Το πράσινο, το μαύρο ή το καφέ χρώμα της φιάλης, δεν αποφασίζει την ποιότητα της μπίρας.

 

Μύθος 6: Η εισαγόμενη μπίρα είναι καλύτερη από την εγχώρια.
Πραγματικότητα: Μάλλον πρόκειται για ένα τυπικό κλισέ και για έναν ακόμα "αστικό μύθο", που έχει τις ρίζες του στον 19ο αιώνα, τότε που οι εξαγωγές ήταν σχεδόν αναγκαίες σε χώρες όπως η Ινδία, για να βοηθηθούν κυρίως οι ντόπιοι να επιβιώσουν στα μακρινά τους ταξίδια. Στην προ ποτοαπαγόρευσης εποχή στην Αμερική, μπίρες όπως η Budweiser, θεωρούνταν ότι είχαν παραδοσιακά, πιο λεπτή γεύση σε σχέση με τις φημισμένες ευρωπαϊκές μπίρες. Σήμερα, όμως οι τοπικές ζυθοποιίες έχουν εξελιχθεί πολύ κι έτσι τα προϊόντα τους είναι εξίσου καλά με αυτά του εξωτερικού. Ενισχύστε συνεπώς, την εγχώρια αγορά της χώρας σας, ακόμη και αν είστε εξαιρετικά απαιτητικοί… Αναζητήστε την μπίρα εκείνη που θα ταιριάζει περισσότερο στα γούστα σας και σίγουρα, θα βρείτε κάτι που θα σας ικανοποιήσει.

 

Μύθος 7: Η μπίρα είναι το ποτό της εργατικής τάξης.
Πραγματικότητα: Μπορεί να είναι από τα πιο διαδεδομένα και πιο φθηνά ποτά στον κόσμο, σίγουρα όμως, είναι πολύ παρεξηγημένη. Ανεπιτήδευτη, η μπίρα απευθύνεται σε όλους και είναι πιο φιλική από τη λεπτεπίλεπτη γεύση του κρασιού. Σχεδόν οι πάντες καταναλώνουν πια μπίρα. Σύμφωνα δε με μελέτες, όσο πιο εύπορος είναι κάποιος, τόσο μεγαλύτερη τάση έχει να καταναλώσει μπίρα. Παρά το γεγονός αυτό, μερικοί εξακολουθούν να δείχνουν τον ίδιο "σνομπισμό" προς την ταπεινή μπίρα. Αυτό είναι κάπως υπερβολικό… αφού η μπίρα ταιριάζει με τα περισσότερα από τα γεύματα μας και μπορεί να είναι εξίσου "εκλεπτυσμένη" με το κρασί. Ανάλογα με την περίσταση επιλέξτε την μπίρα που σας ταιριάζει καλύτερα. Βλέπετε αγώνα με την παρέα σας; Είστε διακοπές ή θέλετε να πιείτε κάτι δροσιστικό με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ; Η μπίρα είναι η ιδανική πρόταση σε κάθε περίπτωση…


Μύθος 8: Όσο πιο φρέσκια, τόσο καλύτερη…
Πραγματικότητα: Μην αφήνετε τα εντυπωσιακά διαφημιστικά μηνύματα να σας παρασύρουν! Μπίρες από την παραγωγή απευθείας στην κατανάλωση, δεν υπάρχουν. Για παράδειγμα, υπάρχουν ποικιλίες μπίρας που χρειάζονται ένα διάστημα ωρίμανσης περίπου έξι εβδομάδων, πριν τοποθετηθούν στα μπουκάλια τους. Υπάρχουν επίσης, πολλοί τύποι μπίρας, που απαιτούν ακόμα μεγαλύτερο διάστημα ωρίμανσης, μέχρι να αναπτυχθεί πλήρως η γεύση τους. Συγκεκριμένοι βρετανικοί ή βελγικοί τύποι μπίρας για παράδειγμα, λόγω των υπολειμμάτων μαγιάς που περιέχουν, χρειάζονται μια δεύτερη φάση ζύμωσης των συστατικών τους, μετά τη συσκευασία τους, κοντά στους τρεις μήνες. Επόμένως, φρέσκια μπίρα δεν υπάρχει, ενώ η ωρίμανση της κάθε μπίρας εξαρτάται από το είδος της.

 

Μύθος 9: Η μπίρα κάνει κακό στην υγεία μας.
Πραγματικότητα: Μοιάζει κάπως με τις συνήθεις απαγορεύσεις και προειδοποιήσεις, για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος. Και ενώ στην περίπτωση του καπνίσματος δεν υπάρχει δεύτερη σκέψη, στην περίπτωση της μπίρας τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Κάθε τσιγάρο, που καπνίζουμε είναι βλαβερό για τον οργανισμό μας. Η προσεκτική και με μέτρο κατανάλωση της μπίρας όμως, δεν είναι επιβλαβής. Όπως προκύπτει και από σχετικές μελέτες, η "λογική" κατανάλωση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και είναι ωφέλιμη για την καρδιά. Ίσως αυτό να είναι και η λογική εξήγηση στην έρευνα του Πανεπιστημίου του Τέξας, ότι όσοι καταναλώνουν μικρές-φυσιολογικές ποσότητες μπίρας αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής τους, σε αντίθεση με εκείνους που φτάνουν τα όρια του αλκοολισμού.

 

Μύθος 10: Οι διαφημίσεις μπίρας παρασύρουν τους ανήλικους.
Πραγματικότητα: Παρά το γεγονός ότι συνεχείς μελέτες προσπαθούν να επισημάνουν τις αρνητικές συνέπειες από τη συνεχή διαφήμιση των αλκοολούχων ποτών, μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμιά απόδειξη της "αιτιώδους αυτής σχέση" ανάμεσα στη διαφήμιση και την κατανάλωση. Η έκθεση των ανηλίκων στο αλκοόλ λοιπόν, ίσως να μην πρέπει να αναζητηθεί μόνο, στη συνεχή έκθεση των παιδιών στα διαφημιστικά μηνύματα.

 

 

(πηγέ: http://www.healthful.gr & http://rockbourbon.gr/)

Σχετικά

Ατζέντα
September 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close