Θέατρο , Μη χάσετε

Μαριλύ Μήλια: "Το Silent Sky είναι ένα όμορφο ταξίδι στα αστέρια!"

Τελικά, Μαριλύ, είναι ο ουρανός το όριο;

Δημοσιεύτηκε στις 29 Απριλίου 2022

Μπορεί αρχικά να σπούδασε μουσική, αλλά η υποκριτική ήταν αυτή που κέρδισε την καρδιά της. Εξ ου και από πολύ νεαρή ηλικία έχει εμφανιστεί στο θέατρο σε πρωταγωνιστικούς ρόλους ενώ το τηλεοπτικό της ντεμπούτο το έκανε 2006, σε ηλικία μόλις 20 ετών.

Ο λόγος για τη νεαρή και πολύ ταλαντούχα Ελληνίδα ηθοποιό Μαριλύ Μήλια, που αυτήν την περίοδο συμμετέχει στην παράσταση Silent Sky που ανεβάζει η Θεατρική Ομάδα Persona, σε μετάφραση και σκηνοθεσία Λέας Μαλένη.

Με αφορμή λοιπόν την επιτυχημένη παράσταση, θελήσαμε να μιλήσουμε μαζί της τόσο για το έργο και το ρόλο της σ' αυτό (υποδύεται τη μικρότερη αδερφή τής πολύ σημαντικής αστρονόμου Henrietta Leavitt) όσο και για το κίνημα #metoo, τη συνεργασία της με τη Λέα Μαλένη και τη γοητεία του επαγγέλματός της! 

Αυτή την περίοδο συμμετέχετε στο έργο Silent Sky από τη Θεατρική Ομάδα Persona, σε μετάφραση και σκηνοθεσία Λέας Μαλένη. Πείτε μας για το έργο και τον χαρακτήρα που υποδύεστε. 
Είναι ένα έργο που μιλά για τη ζωή και το έργο τής πολύ σημαντικής αστρονόμου Henrietta Leavitt, που έζησε στο τέλος του του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα ,σε μια εποχή μεγάλων αλλαγών για την ανθρωπότητα, τόσο επιστημονικά όσο και κοινωνικοπολιτικά. Το έργο μάς μεταφέρει στην εποχή εκείνη και βλέπουμε τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, όχι μόνο αυτή αλλά και οι άλλες γυναίκες συνάδελφοί της, ώστε να κερδίσει το δικαίωμα στην έρευνα και τη γνώση καθώς και τα αξιοθαύμαστα ευρήματά της που καθόρισαν τη μετέπειτα πορεία της επιστήμης της αστροφυσικής και εξακολουθούν ακόμα και σήμερα να είναι πολύτιμα εργαλεία για την αποκωδικοποίηση του σύμπαντος. Εγώ υποδύομαι τη Μάρτι, τη μικρότερή της αδελφή, ένα πολύ φωτεινό πλάσμα που φροντίζει την οικογένεια από τότε που πέθανε η μητέρα τους και παρ' όλο που ακολουθεί την "κοινή γραμμή" της γυναίκας της εποχής ως σύζυγος και μητέρα, βρίσκει τον τρόπο να είναι δημιουργική μέσα από τη μουσική της και την αγάπη της για τη σύνθεση. Μια επανάσταση "εκ των έσω" θα έλεγα.

Με ποια στοιχεία του χαρακτήρα της ηρωίδας σας θα λέγατε ότι ταυτίζεστε;
Νομίζω πως καταφέρνω να λειτουργώ δημιουργικά σε δύσκολα πλαίσια και να βρίσκω τους τρόπους για τις "ανάσες" μου. Η μουσική παίζει και για μένα πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή μου και ήταν πάντα το καταφύγιό μου. Ο μουσικός λόγος και η επίδρασή του στην καρδιά του ανθρώπου είναι και για μένα καθοριστική και απαραίτητη, σαν προσευχή.

Πρώτη φορά συνεργάζεστε με τη Λέα Μαλένη; Πώς είναι η συνεργασία σας;
Ναι, συνεργάζομαι πρώτη φορά με τη Λέα και πραγματικά αισθάνομαι ευγνώμων. Τη θαυμάζω για τη δύναμη και την υπομονή της, την αγάπη που διέπει κάθε κομμάτι της δουλειάς της και κάθε μικρή λεπτομέρεια που κάνει αυτό που δημιουργεί λίγο πιο ανάγλυφο, πιο ζωντανό. Μπορώ να πω πως είναι από τις λίγες δουλειές που έχω αισθανθεί τόση δημιουργική ασφάλεια και τέτοιο συναδελφικό σεβασμό. Έχει χτιστεί υπέροχη ομάδα και χαίρομαι πολύ που είμαι μέρος της.

Μέσα από την ανάγνωση του έργου και τις πρόβες, τι έχετε εντοπίσει για τη γυναίκα και τη θέση της στην κοινωνία που δεν είχατε σκεφτεί προηγουμένως;
Ότι η εποχή στην οποία εξελίσσεται το έργο είναι πολύ πιο κοντά μας από ό,τι πιστεύουμε και παρόλο που έχουν επέλθει τόσες αλλαγές τεχνολογικά και κοινωνικά, το θέμα των ισότιμων ευκαιριών στην εκπαίδευση, στην επιστημονική έρευνα, στην εργασία, στις αμοιβές, στην ποσόστωση της παρουσίας των γυναικών σε θέσεις διοικητικές και καίριες, παραμένει. Νομίζω πως ουσιαστικά, έχουμε αρκετό δρόμο ακόμα για να υπάρξει μια πιο βαθιά και αληθινή ισότητα των φύλων.

Πώς νιώθετε για την έκταση που πήρε το κίνημα #metoo στο χώρο της υποκριτικής; Μπορεί να ανατρέψει καθεστώτα και προσωπικότητες σε μικρές κοινωνίες όπως είναι η Κύπρος και η Ελλάδα; 
Η τήρηση της σιωπής ως άμυνα και καταφύγιο, έπαψε πια να είναι η μόνη επιλογή. Και αυτό είχε ως αποτέλεσμα ένα πολύ δυνατό κίνημα που ναι, θα μπορούσε -και ανέτρεψε ήδη- καθεστώτα. Η σιωπή δεν είναι λύση, και αυτό είναι για μένα το πιο σημαντικό κρατούμενο από όλες αυτές τις ιστορίες που ζούσαν μέσα στον καθένα και την καθεμία. Ελπίζω πως αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο ειλικρινή κοινωνία και κατ’ επέκτασιν έναν καλλιτεχνικό χώρο που μπορεί να δημιουργεί ουσιαστικά, με σεβασμό, ισότητα και αγάπη. Ουτοπία; Ίσως. Ίσως και όχι.

Ποια είναι η γοητεία του επαγγέλματός σας που οι υπόλοιποι δεν μπορούμε να καταλάβουμε;
Η επικοινωνία κάθε βράδυ με ένα διαφορετικό σύνολο ανθρώπων, που η μοναδικότητά τους μέσα στο κοινό, κάνει τη δουλειά σου τόσο ζωντανή κάθε φορά και τόσο διαφορετική. Αυτό πραγματικά με συναρπάζει και θεωρώ ότι είναι ένα από τα πιο όμορφα πράγματα στο επάγγελμό μας.

Επιβάλλεται ο θεατής να φεύγει από το θέατρο παίρνοντας μαζί του κάποιο μήνυμα από κάθε έργο που παρακολουθεί;
Αναμφίβολα ναι. Ως θεατής και εγώ η ίδια αναμένω να παίρνω κάτι από μία παράσταση που παρακολουθώ. Και ως δημιουργός, σίγουρα πιστεύω πως πρέπει να έχεις να δώσεις κάτι και αυτό είναι που κάνει τη μεγάλη διαφορά .Η ανάγκη του δημιουργού για επικοινωνία είναι -πρέπει να είναι- επιτακτική. Αλλιώς η Τέχνη γίνεται αυτοσκοπός και αυτό για μένα είναι άσκοπο και παντελώς βαρετό.

Το «Silent Sky» παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Κύπρο. Γιατί να έρθει ο κόσμος να το δει;
Είναι ένα πανέμορφο ταξίδι στο χρόνο, στην Ιστορία και την Επιστήμη, καμωμένο με πολλή αγάπη, κόπο και μεράκι από όλους τους συντελεστές... Ένα όμορφο ταξίδι στα αστέρια!

Είναι ο ουρανός το όριο;
Για εμένα ο ουρανός δεν είναι το όριο, είναι ο σκοπός. Το Φως είναι πάντα το ζητούμενο και ο άνθρωπος είναι αναμφίβολα φτιαγμένος για να κοιτάζει ψηλά.

INFO:
Παραστάσεις
: Παρ 29, Σ 30 Απριλίου, Κ 1η, Δ 2, Τετ 4, Πεμ 5, Παρ 6, Σ 7 & Κ 8 Μαΐου, Wherehaus 612 (Μιχαήλ Κουσουλίδη 5, Παλλουριώτισσα - Λευκωσία), 20.30.
Προπώληση εισιτηρίων: www.tickethour.com.cy και σε όλα τα υποκαταστήματα ACS Courier
Κρατήσεις & πληροφορίες: 70000138.
Είσοδος: 15 ευρώ / 12 ευρώ (φοιτητές, μαθητές, στρατιώτες, συνταξιούχους, ανέργους, ατέλειες).

*Φωτογραφίες: Αντώνης Φαρμακάς

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close