Things to Do , Τι τρέχει στην Κύπρο

Το Φεστιβάλ Μέλισσας επιστρέφει στην Ορά

Με πλούσιο πρόγραμμα, μελισσοκόμους, εργαστήρια και άλλες δραστηριότητες

Δημοσιεύτηκε στις 09 Μαΐου 2022

Μετά την απουσία των δύο χρόνων η Γιορτή για τη Παγκόσμια Μέρα Μέλισσας διοργανώνεται ξανά στο όμορφο χωριό Ορά της ορεινής Λάρνακας.

Η φετινή γιορτή, την οποία διοργανώνει το Κοινοτικό συμβούλιο Οράς, με χορηγό το Υφυπουργείο Τουρισμού, θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Βουλής, την Κυριακή 22 Μαΐου 2022, από τις 11:00 - 19:00.

Στο Φεστιβάλ θα λάβουν μέρος 25 εκθέτες, μελισσοκόμοι και παραγωγοί παραδοσιακών εδεσμάτων, καινοτόμων προϊόντων κυψέλης. Στις ταβέρνες του χωριού θα μπορείς να απολαύσεις πλούσιο φαγητό.

Το πρόγραμμα: 
10.30 Μέλισσες και Νερό
Επίσημη Παράδοση Αγωγού Αρδευτικού από την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κ Αννίτα Δημητρίου και τον  Αναπληρωτή Κυβερνήτη της Ροταριανής Περιφέρειας 2452, κ. Peter Ashdjian
11.00    Χαιρετισμοί
11.30   Πανηγυρικό  Άνοιγμα του Φεστιβάλ με χορευτικά συγκροτήματα    
12.00 – 19.00  Διαδραστικά και εκπαιδευτικά εργαστήρια  –Χώρος παλιού δημοτικού
•    Εργαστήριο Κηραλοιφής με μελισσοκέρι και  αιθέρια έλαια 
•    Φτιάξτε το δικό σας ξενοδοχείο Μελισσών
•    Ζωγραφική με μέλισσες σε ανακυκλώσιμα υλικά 
•    Χειροτεχνίες και κοσμήματα με φυσικά υλικά που έχουν σχέση με την Μέλισσα
15.00  Παραδοσιακοί χοροί 
17.00   Ζωντανή Μουσική-  Έντεχνα Ελαφρολαϊκά 

Παγκόσμια Μέρα Μέλισσας
"Bee Engaged", είναι το σύνθημα της φετινής χρονιάς της Παγκόσμιας Ημέρας Μέλισσας και στόχος είναι η σημασία της συμμετοχής και των δράσεων των χωρών, των οργανισμών, των ερευνητικών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, της κοινωνίας των πολιτών, του ιδιωτικού τομέα, των αγροτών και των μελισσοκόμων, καθώς και κάθε ατόμου, για την προστασία των μελισσών και των άλλων επικονιαστών.

Ο κύριος σκοπός του Φεστιβάλ Μέλισσας, είναι η ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία των μελισσών και άλλων επικονιαστών για την επιβίωσή μας. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η απλή ανακήρυξη της Παγκόσμιας Ημέρας Μέλισσας δεν κάνει πολλά για τις μέλισσες και τους άλλους επικονιαστές, αλλά προσφέρει μια ξεχωριστή ευκαιρία ευαισθητοποίησης  για τη σημασία της και την προστασία της.

Οι μελισσοκόμοι και όσοι ασχολούνται με το περιβάλλον, θα ήθελαν να ζητήσουν από όλους να συμβάλουν στη βελτίωση των συνθηκών για τις μέλισσες, βελτιώνοντας έτσι τις συνθήκες επιβίωσης των ανθρώπων. Δεν απαιτούνται μεγάλα βήματα· αυτό που μετράει είναι κάθε ενέργεια που διευκολύνει την ύπαρξη των μέλισσών. 

Απλά βήματα που μπορούμε να κάνουμε
1.    Φύτευση μελισσοκομικών φυτών σε μπαλκόνια, βεράντες και κήπους.
2.     Αγοράζομε μέλι και άλλα προϊόντα κυψέλης από τον πλησιέστερο τοπικό μελισσοκόμο μας. 
3.    Ευαισθητοποιούμε  των παιδιά  και τους  έφηβους  σχετικά με τη σημασία των μελισσών και εκφράζουμε την υποστήριξή σας στους μελισσοκόμους.
4.     Δημιουργούμε μια όαση επικονιαστών στο μπαλκόνι, τη βεράντα ή τον κήπο μας. 
5.     Διατηρούμε τα παλιά λιβάδια – τα οποία διαθέτουν μια πιο ποικιλόμορφη σειρά λουλουδιών – και σπέρνουμε μελισσοκομικά φυτά που έχουν  νέκταρ.
6.     Προσφέρουμε κατάλληλες γεωργικές τοποθεσίες για την προσωρινή ή μόνιμη εγκατάσταση των μελισσών έτσι ώστε να έχουν αρκετό νέκταρ. Κατά συνέπεια, θα επικονιάσουν τα φυτά μας, τα οποία με αυτόν τον τρόπο θα αποφέρουν περισσότερους καρπούς.
7.     Χρησιμοποιούμε φυσικά φυτοφάρμακα που δεν βλάπτουν τις μέλισσες και ψεκάζουμε  σε κατάλληλο καιρό χωρίς αέρα, είτε πολύ νωρίς το πρωί, είτε αργά τη νύχτα, όταν οι μέλισσες αποσύρονται από τα άνθη.

Είναι σημαντικό, να έχουμε  επίγνωση των συνεπειών των πράξεων μας, στη φύση γύρω μας. Οι πρόγονοί μας ήξεραν ότι ό,τι παίρνεις από τη φύση πρέπει κάποια μέρα να το επιστρέψεις. Έτσι , η ισορροπία διατηρείται και η φύση μας γεμίζει με θετική ενέργεια. Ωστόσο, στη σύγχρονη εποχή η εντατική γεωργία και οι μόνο καλλιέργειες διαδίδονται ευρέως. Όλο και περισσότερες γεωργικές εκτάσεις φυτεύονται με μόνο καλλιέργειες , οι οποίες δέχονται συνεχώς επιθέσεις από παράσιτα και ασθένειες. 

Ευαισθητοποίηση των παιδιών 
Το Φεστιβάλ Μέλισσας θα αυξήσει την ευαισθητοποίηση των παιδιών σχετικά με τη σημασία των Μέλισσών στη ζωή μας, με εργαστήρια ανάπτυξης δεξιοτήτων για τη δημιουργία των δικών τους καλλυντικών με κερί μέλισσας, τα δικά τους ξενοδοχεία και οάσεις  μέλισσας και τέχνες και χειροτεχνίες που σχετίζονται με τις μέλισσες. Θα φυτέψουν επίσης το δικό τους μελισσοκομικό φυτό, και θα το πάρουν στο σπίτι. 
Ας φυτέψουμε όλοι ένα μελισσοκομικό φυτό για να  σώσουμε  τις μέλισσες μας.  Όταν φυτεύουμε ένα φυτό φιλικό προς τις μέλισσες, παρέχουμε τροφή για τις μέλισσες και άλλους επικονιαστές και αυξάνουμε την ποικιλία φρούτων και λαχανικών στα τραπέζια μας. Επιπλέον, συμβάλλουμε στη διατήρηση της φύσης για τις μελλοντικές γενιές.


 

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close