17 June 2022
Νέες Εκθέσεις , Τέχνη

«H φωτογραφική ματιά του Γιάννη Καστρίτση και το εικαστικό του έργο» στην Κύπρο

Μια παρουσίαση και ένα ταξίδιφωτογραφικής πορείας

Δημοσιεύτηκε στις 08 Ιουνίου 2022

Η Φωτοδός διοργανώνει, στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 20χρονα του σωματείου, την παρουσίαση «H φωτογραφική ματιά του Γιάννη Καστρίτση και το εικαστικό του έργο».

Ο εικαστικός Γιάννης Καστρίτσης έρχεται την Παρασκευή 17 Ιουνίου, για να είναι μαζί μας, αφού θα ταξιδέψει ειδικά για αυτό τον σκοπό από την Ελλάδα.

Η βραδιά θα αρχίσει με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Γιάννης Καστρίτσης ο άνθρωπος και ο ίσκιος του» παραγωγής ΕΡΤ. Στη συνέχεια ο καλλιτέχνης θα μιλήσει για τη φωτογραφική του πορεία αλλά και τη σχέση της φωτογραφίας με το εικαστικό του έργο.

Την Παρασκευή 17 Ιουνίου στις 7:30μ.μ., στο οίκημα "Φωτοδός", στην οδό Ξάνθης Ξενιέρου 37 (δίπλα από το Sarah’s Jazz Club).

Η εκδήλωση είναι ανοικτή στο κοινό και η είσοδος είναι ελεύθερη. 

Να σημειωθεί πως η εκδήλωση θα οπτικογραφηθεί.

Γιάννης Καστρίτσης: “Θα πραγματοποιήσω μια διαδρομή της φωτογραφικής μου πορείας ξεκινώντας από τις πρώτες Α/Μ φωτογραφίες ως σήμερα. Μια πορεία παράλληλη με τις εικαστικές μου αναζητήσεις, στην αρχή με την ζωγραφική και αργότερα με την γλυπτική. Η φωτογραφική μου ματιά άλλοτε κινείται ανεξάρτητα και άλλοτε λειτουργεί συμπληρωματικά  εμπλουτίζοντας το καλλιτεχνικό μου έργο. Στην παρουσίαση θα επιχειρήσω να παρουσιάσω αυτή την διασύνδεση και τον συσχετισμό με το συνολικό έργο μου. Θα παρουσιαστούν φωτογραφίες από τον γενέθλιο τόπο μου την Δάφνη Ευρυτανίας, κυρίως πρόσωπα φωτογραφημένα διαχρονικά στο οικείο περιβάλλον τους . Επιπλέον, θα παρουσιαστούν φωτογραφίες που προέκυψαν από την μακρόχρονη μετακίνησή μου από το κέντρο προς την περιφέρεια και αντίστροφα καταγράφοντας πρόσωπα και τοπία σε μια διαρκή μεταμόρφωση.” 

Σχετικά με το ντοκιμαντέρ: «Γιάννης Καστρίτσης ο άνθρωπος και ο ίσκιος του» (Ελλάδα, 2017, 52’), πρόκειται για ένα κινηματογραφικό πορτρέτο του εικαστικού Γιάννη Καστρίτση και ταυτόχρονα ένα καθηλωτικό ταξίδι σ’ έναν πρωτογενή κόσμο εικόνων, πραγμάτων και ανθρώπινων μορφών. Ένα εικαστικό οδοιπορικό στα βουνά της Ευρυτανίας, εκεί όπου έζησαν και άφησαν τον ίσκιο τους ο Διονύσιος εκ Φουρνά, ο Φυσίκας, η Ανάστω και ο Σύντροφος... 

Το ντοκιμαντέρ, εκτός από την επίσημη συμμετοχή του στο 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και στο London Greek Film Festival, έλαβε το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Fine Arts Film Festival, στο Λος Άντζελες των ΗΠΑ



Βιογραφικό του Γιάννη Καστρίτση
Γεννήθηκε στη Δάφνη Ευρυτανίας το 1960. Σπούδασε Ζωγραφική στην Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης από το 1985 έως το 1990 στο εργαστήριο του Βαγγέλη Δημητρέα. Αποφοίτησε το 1990. Συνέχισε τις σπουδές του στη ζωγραφική στο μεταπτυχιακό τμήμα του Brooklyn College της Νέας Υόρκης από το 1990 έως και το 1993. ΄Έχει διδάξει στο ΤΕΙ Αθηνών, Τμήματα Γραφιστικής και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Το 2014 εξελέγχθηκε Επίκουρος καθηγητής και το 2017 Αναπ. Καθηγητής στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Από το 2020 εκτελεί χρέη προέδρου και κοσμήτορα. Παρουσίασε το έργο του σε πολλές ατομικές εκθέσεις, ενώ παράλληλα έλαβε μέρος σε δεκάδες ομαδικές εκθέσεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Παράλληλα με τη ζωγραφική έχει ασχοληθεί και με τη δημιουργία ταινιών μικρού μήκους καθώς και με τη φωτογραφία και τη γλυπτική.

Ο Γιάννης Καστρίτσης αντλεί την έμπνευσή του από την παρατήρηση στοιχείων της φύσης καθώς και των οργανικών στοιχείων, τα οποία επεξεργάζεται και εμπλουτίζει ώστε να χάνουν την άμεση αναφορά στην καταγωγή τους. Δομεί τον χώρο του σε διαφορετικά επίπεδα με τα αδρά περιγράμματά τους και τους απτούς τους όγκους, που φανερώνουν τη γνώση του σχεδίου. Αναδεικνύει τις μορφοπλαστικές ιδιότητες του χρώματος, το οποίο χειρίζεται με δεξιοτεχνία και δυναμισμό, προσδίδοντας ρυθμικότητα στις συνθέσεις του. Με την εναλλαγή γαιώδους και φωτεινής χρωματικής κλίμακας διερευνά τις σχέσεις του ανθρώπου με το φυσικό του περιβάλλον και την κατανόηση της αλληλεπίδρασής τους μέσα από τη ζωγραφική πράξη. Ο κύκλος της φύσης γίνεται ο κύκλος της ζωής του ανθρώπου, συχνά με την απουσία της ίδια της μορφής, καθώς αυτή υποχωρεί για να αφήσει απλώς ίχνη, ανάσες και σκιές.

Περισσότερα για τον καλλιτέχνη μπορείτε να βρείτε εδώ.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close