15-31 October 2021
Θέατρο , Νέες Παραστάσεις

"Κουκούτσι": Η νέα παράσταση του Χρήστου Γρηγοριάδη στο Θέατρο Ανεμώνα

Μια γλυκύτατη κοινωνική κωμωδία με πολύ και αβίαστο γέλιο αλλά και γνήσια συγκίνηση

Δημοσιεύτηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2021

Το θέατρο Ανεμώνα εγκαινιάζει τη χειμερινή σεζόν με το πιο πρόσφατο έργο του συμπατριώτη μας συγγραφέα-ηθοποιού Χρήστου Γρηγοριάδη, "Κουκούτσι". Είναι το τρίτο θεατρικό έργο του Γρηγοριάδη που ανεβαίνει στη σκηνή του θεάτρου Ανεμώνα ενώ στο παρελθόν ανέβηκαν και τρεις δικές του διασκευές.

Το "Κουκούτσι" είναι μια γλυκύτατη κοινωνική κωμωδία με πολύ και αβίαστο γέλιο αλλά και γνήσια συγκίνηση! Ένα ανθρώπινο έργο με χαρακτήρες που όσο κι' αν μπορεί να μοιάζουν σε πρώτη ανάγνωση ασυνήθιστοι και ανοίκειοι, είναι ουσιαστικά τόσο γνώριμοι σε όλους που αποτελούν κομμάτια του κοινωνικού παζλ και μπορούν να στήσουν καθρέφτη στον σημερινό παρανοϊκό τρόπο ζωής, ένα καθρέφτη παραμορφωτικό και σατιρικό. 

Είναι το "Κουκούτσι" μια πικρή κωμωδία ή ένα κωμικό δράμα; Το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για ένα απολαυστικό και ανθρώπινο έργο που αφήνει την αίσθηση του γλυκόπικρου που μας δίνει η ζωή παρά το αβίαστο γέλιο που προσφέρει στους θεατές του. Με το προσωπικό στυλ γραφής του Χρήστου Γρηγοριάδη, το έργο είναι τρομακτικά σημερινό και αντιπροσωπευτικό της νεοκυπριακής πραγματικότητας-αναγάγει σε πρωταρχικό στόχο την επικοινωνία με χιούμορ και ειλικρίνεια, των κωμικών και φαρσικών στοιχείων καθώς και την αλληλουχία των δραματικών στιγμών. Μια γρήγορη κωμωδία, ατακαδόρικη, με ανάγλυφους τους ανάλαφρους χαρακτήρες του αλλά και μετρημένες δόσεις ωραίου ελεγχόμενου μελό. Το κοινό ταυτίζεται, ή αναγνωρίζει γνωστές καταστάσεις και γνώριμους χαρακτήρες, ή αποστασιοποιείται, μα σε κάθε περίπτωση γελάει με τα χάλια μας, προβληματίζεται και ενίοτε συγκινείται. Το έργο δεν ρητορεύει, δεν μας κουνάει το δάχτυλο μα έντεχνα και υπογείως στέλνει τα μηνύματα του, ταρακουνά, καταγγέλνει, ευαισθητοποιεί.. έχουμε όλοι εγκλωβιστεί σε μια εικονική πραγματικότητα, γίναμε υπηρέτες του ψεύδους, του επίπλαστου, του γρήγορου κέρδους και ζούμε για να τρέφουμε τη ματαιοδοξία και τις αυταπάτες μας..

ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ του έργου, ένας διαφημιστής του οποίου η ζωή φαίνεται να τα έχει όλα (επαγγελματική καταξίωση, λεφτά, επιτυχίες και ένα εικονικά επιτυχημένο γάμο), δεν μπορεί να αντέξει άλλο το ψέμα που ζει και υπηρετεί μέσω των διαφημίσεων που φτιάχνει και προωθεί. Έτσι δημιουργεί διαφημιστικές καμπάνιες που πλασάρουν ωμά και ξεκάθαρα την αλήθεια! Γράφει όσα οι καταναλωτές δεν θα ήθελαν ποτέ να ξέρουν.. Ο αδίστακτος εργοδότης του, τον στέλνει μετά από μια νευρική κρίση, σε μία ιδιωτική ψυχιατρική κλινική. Εκεί υπάρχουν κάποιοι τρόφιμοι τους οποίους η κοινωνία μας ονόμασε «περιθωριακούς» για να μπορεί να τους απομονώσει και να τους κρύψει από την καθημερινότητα μας. Οι σχέσεις μεταξύ των τροφίμων και οι σχέση του διαφημιστή μαζί τους δημιουργούν κωμικοτραγικές καταστάσεις και επιφυλάσσουν απρόσμενες εξελίξεις και ανατροπές.. 

Το έργο πραγματεύεται τα όρια της αλήθειας και του ψεύδους. Το ψέμα που κατακλύζει την καθημερινότητα μας σε όλους τους τομείς: στη δουλειά, στις σχέσεις, στην τέχνη, στην πολιτική, στα μέσα ενημέρωσης. Πραγματεύεται κάποτε με κωμικό και κάποτε με δραματικό τρόπο το «ψέμα» που ονομάζουμε «αλήθεια» για να καταφέρουμε να ζούμε. Εξετάζει τις πρακτικές του σημερινού «νορμάλ» ανθρώπου, το πόσο χειριστικός μπορεί να γίνει στην προσπάθεια του να απαλλαγεί από τους μη «νορμάλ», βλέπει τη μοναξιά του, τις ανασφάλειες, τις φοβίες του, τους στόχους του.. 


Την παράσταση υπογράφει ο Χρήστος Γρηγοριάδης που σκηνοθετεί το έργο του, κάνει τη μουσική επιμέλεια και παίζει έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Μόνικας Χατζηβασιλείου και ο φωτιστικός σχεδιασμός του Βασίλη Πετεινάρη. 

Τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Μαρίνος Ξενοφώντος, Χρήστος Γρηγοριάδης, Ιωάννα Σιαφκάλη, Έλια Ιωαννίδου, Νικόλας Πέτρου, Έλενα Ολυμπίου και ο Γιώργος Τζωρτζής. 

Η ζωγραφική εκτέλεση σκηνικού είναι του Martin Maeson.

Η ΠΡΕΜΙΕΡΑ του έργου θα δοθεί την παρασκευή 15 Οκτωβρίου στις 20:30.
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ στην έδρα μας θα δίνονται: Κάθε Παρασκευή & Σάββατο στις 20:30 και την Κυριακή στις 19:00 μέχρι τις 28 Νοεμβρίου.

ΓΙΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ: τηλ. 70007721 

*Στις παραστάσεις θα τηρούνται αυστηρά όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοιού.

Η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο με την επίδειξη safepass:

•    είτε αρνητικής εργαστηριακής εξέτασης (PCR) ή εξέτασης ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου(RAPID TEST) με τη δειγματοληψία να έχει πραγματοποιηθεί εντός 72 ωρών, 
•    είτε πιστοποιητικού εμβολιασμού για τον COVID-19 τουλάχιστον με τη μία δόση και νοουμένου ότι έχει παρέλθει διάστημα τριών εβδομάδων μετά την ημερομηνία εμβολιασμού,
•    είτε πιστοποιητικού ανάρρωσης από τον COVID-19 και νοουμένου ότι δεν έχει παρέλθει διάστημα έξι μηνών από την ημερομηνία δειγματοληψίας της αρχικής διάγνωσης.

Ώρα έναρξης προσέλευσης την Παρασκευή και το Σάββατο 19:50 και την Κυριακή 18:20 

ΜΕΓΑΣ ΘΕΣΜΙΚΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ: ΘΟΚ.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close