12-27 February 2022
Θέατρο , Νέες Παραστάσεις

Ο «Φιλάργυρος» στο Σατιρικό

Η πασίγνωστη κωμωδία του Μολιέρου ανεβαίνεισε διασκευή και σκηνοθεσία Μαριάννας Καυκαρίδου.

Δημοσιεύτηκε στις 02 Φεβρουαρίου 2022

Την πασίγνωστη κωμωδία του Μολιέρου «Ο Φιλάργυρος» ανεβάζει η Κεντρική Σκηνή του Σατιρικού Θεάτρου, σε διασκευή και σκηνοθεσία Μαριάννας Καυκαρίδου. 

Βασικός ήρωας του έργου, είναι ο τσιγκούνης Αρπαγκόν, ο οποίος ζει μονίμως με το φόβο ότι θα του κλέψουν την περιουσία. Μόνη του χαρά η καταμέτρηση  των κρυμμένων λιρών του, ο δανεισμός χρημάτων με εξωφρενικό τόκο και οι κερδοφόροι γάμοι που  σχεδιάζει για τα παιδιά του, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις δικές τους επιθυμίες. Τα πράγματα περιπλέκονται και παίρνουν απρόβλεπτη τροπή, όταν ο αυταρχικός πατέρας αποφασίζει να παντρευτεί την όμορφη Μαριάννα, με την οποία είναι ερωτευμένος ο γιος του Κλεάνθης. Και επειδή στον έρωτα και στον πόλεμο τα πάντα επιτρέπονται, οι ερωτευμένοι νέοι θα χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο για να υπερασπιστούν αυτό που προστάζει η καρδιά τους.

Φέτος κλείνουν 400 χρόνια από τη γέννηση του Μολιέρου, ενός από τους σημαντικότερους συγγραφείς στον κόσμο. Ο ιδιοφυής Γάλλος συγγραφέας, έγραψε πάνω από 30 έργα, δίνοντας νέα πνοή στο θέατρο μέσα από την κωμωδία και είναι από τους πιο πολυπαιγμένους διεθνώς. 

Με την πεποίθηση ότι μια κωμωδία πρέπει να διασκεδάζει, αλλά και να βελτιώνει τον άνθρωπο, ο Μολιέρος έχει ως στόχο στα έργα του την σκιαγράφηση της ανθρώπινης φύσης, πλάθοντας  τύπους σύνθετους, ικανούς να ξεπεράσουν την εποχή τους.

Εστιάζοντας σε ένα χαρακτηριστικό έμμονο τους πάθος, το οποίο συγκρούεται με άλλα στοιχεία του χαρακτήρα τους, δημιουργεί ήρωες με εμβέλεια οικουμενική. Τέτοιος είναι και ο Αρπαγκόν στο «Φιλάργυρο», όνομα που προέρχεται από το λατινικό harpago, που σημαίνει γάντζος. Ο Αρπαγκόν  είναι τσιγκούνης αλλά και ερωτευμένος και το υπερβολικό του πάθος για το χρήμα συγκρούεται με την πολύ ανθρώπινη ανάγκη για αναγνώριση, σεβασμό και στοργή.

Η παράσταση του Σατιρικού θεάτρου είναι τοποθετημένη στην εποχή που γράφτηκε το έργο αλλά με  πολύπλευρους παραλληλισμούς και αναγωγές στο σήμερα, σε διαχρονικά θέματα όπως η ηθική, η εξουσία, η πίστη κι ο έρωτας. Μέσα από ένα παιγνιώδες δρώμενο, διανθισμένο με μουσική και τραγούδια, γεμάτο αντροπές, εκπλήξεις και επίκαιρο χιούμορ, σατιρίζονται οι αιώνιες κακίες της ανεξάντλητης ανθρώπινης φύσης: η εξουσία του πλούτου και η απληστία, οι κοινωνικές διακρίσεις, η αλαζονεία, η διαφθορά και η υποκρισία.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: 
Διασκευή/Σκηνοθεσία: Μαριάννα Καυκαρίδου, Σκηνικά/Κοστούμια: Λάκης Γενεθλής
Μουσική: Γιώργος Κολιάς, Χορογραφίες: Εύα Παπαγεωργοπούλου, Κίνηση/Σκηνική Μάχη: Αντρέι Κρουπά, Σχεδιασμός Φωτισμού: Βικέντιος Χριστιανίδης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαριαλένα Παπαδοπούλου, Βοηθός Σκηνογράφου: Μικαέλλα Κάσινου, Μake up: Στέφανη Παναγή
Φωτογραφίες: Χρίστος Αβρααμίδης, Σχεδιασμός αφίσας: Νεόφυτος Αβραάμ, 
Τrailer: Χάρης Αριστείδου, Υπέυθυνος Επικοινωνίας/Σχεδιασμός προγράμματος: Λέανδρος Ταλιώτης,
Ζωγραφική εκτέλεση σκηνικού: Martin Meason, Κατασκευή Σκηνικού: Γιώργος Χριστιανόπουλος

ΔΙΑΝΟΜΗ: Βασίλης Μιχαήλ (Αρπαγκόν), Χριστιάνα Αρτεμίου (Φροσύνη), Σπύρος Γεωργίου (Ανσέλμ), Ηρόδοτος Μιλτιάδους (Ιάκωβος) Ανδρέας Ρόζου (Κλεάνθης), Χάρης Αριστείδου (Βαλέριος), Άντρη Αγγελίδου (Μαριάννα), Γεωργία Νικολάου (Λίζα), Νικόλας Κουρουζίδης (Σαΐτας - Αστυνόμος), Γιώργος Αχιλλέως (Σίμος - Λιανός)

ΠΡΕΜΙΕΡΑ: ΣΑΤΙΡΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ - Σάββατο, 12 Φεβρουαρίου 2022 στις 8.00μ.μ.
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ:
● ΛΕΥΚΩΣΙΑ, Κεντρική Σκηνή 
Κάθε Σάββατο στις 8.00μ.μ. και Κυριακή στις 6.30μ.μ. 
● ΛΕΜΕΣΟΣ, Θέατρο Ριάλτο
Τετάρτη 16 Μαρτίου στις 8.30μ.μ.

ΕΙΣΟΔΟΣ:  €15 | €12 (μαθητές, φοιτητές, συνταξιούχοι)
Εισιτήρια: www.soldoutticketbox.com / SoldOut Tickets
Πληροφορίες/Κρατήσεις:  ΣΑΤΙΡΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ 22312940 – 22421609 
Email: satiriko.tameio@cytanet.com.cy

Λόγω του περιορισμένου αριθμού διαθέσιμων θέσεων είναι απαραίτητη η προκράτηση και η προαγορά εισιτηρίου.
Η πολιτική του θεάτρου για την είσοδο του κοινού, θα καθορίζεται από τις πρόνοιες του Διατάγματος το οποίο θα ισχύει κατά την περίοδο διεξαγωγής των παραστάσεων.

Ο ΦΙΛΑΡΓΥΡΟΣ
Μια σπαρταριστή διασκευή της γνωστής κωμωδίας του Μολιέρου.
Πρεμιέρα: Σάββατο, 12 Φεβρουαρίου 2022, 8.00μ.μ.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close