Δημοσιεύτηκε στις Dec. 22, 2017, 1:30 p.m.

Τα κρασιά των γιορτών από 9 οινοποιεία της Κύπρου

Φέτος, στο γιορτινό τραπέζι επιλέγουμε και σερβίρουμε υπέροχα κρασιά από τη χώρα μας. Η άνθηση του κυπριακού αμπελώνα και η άνοδος της ποιοτικής στάθμης των εγχώριων κρασιών τα τελευταία χρόνια φέρνουν στο προσκήνιο το κυπριακό κρασί. Οι μέρες των γιορτών που έρχονται είναι μία πολύ καλή αφορμή να γνωρίσεις και εσύ που δεν γνωρίζεις αρκετά, τα ποιοτικά κυπριακά κρασιά, από εκλεκτά οινοποιεία του νησιού μας. Από το πιο ορεινό χωριό της Πάφου μέχρι τα Κρασοχώρια και Κουμανταροχώρια της Λεμεσού και της ορεινής Λευκωσίας και Λάρνακας θα βρεις εξαίσια και βραβευμένα κρασιά, κουμανταρίες και ζιβανίες που θα δώσουν ένα άλλο τόνο στα γιορτινά τραπεζώματα που ακολουθούν το επόμενο διάστημα.

Οινοποιείο Άης Αμπέλης

Οινοποιείο Άης Αμπέλης

Το οινοποιείο Άης Αμπέλης ιδρύθηκε το 1992, με βασικό όραμα την δημιουργία στην Κύπρο οίνων υψηλής ποιότητας και μοναδικού χαρακτήρα. Το κτήμα βρίσκεται στις πλαγιές του Καλού Χωριού Ορεινής Λευκωσίας, 28 χλμ νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας. Το οινοποιείο, με το μοναδικό του αρχιτεκτονικό ρυθμό, είναι κτισμένο σε δύο επίπεδα και περιλαμβάνει σύγχρονες οινοποιητικές εγκαταστάσεις και εξοπλισμό, καθώς και υπόγεια κάβα για παλαίωση κρασιών σε βαρέλια και φιάλες. Το οινοποιείο περιβάλλεται από ιδιόκτητο αμπελώνα 30 δεκαρίων όπου καλλιεργούνται, με φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές, οι ποικιλίες Μαραθεύτικο και Shiraz.

Το οινοποιείο Άης Αμπέλης, είναι ανοιχτό για το κοινό που επιθυμεί να επισκεφθεί τις υπερσύγχρονες οινοποιητικές εγκαταστάσεις του και να γευτεί τις πολυβραβευμένες ετικέτες κρασιών.

Για το γιορτινό τραπέζι

  1. Άης Αμπέλης-Όμηρος Ερυθρός Οίνος Ξηρός
    100% Μαραθεύτικο
    Το Μαραθεύτικο είναι μια σπάνια και αρχέγονη γηγενής ποικιλία της Κύπρου , που επανήλθε στο προσκήνιο πριν από μερικά χρόνια. Τα αρώματα και οι γεύσεις που χαρακτηρίζουν τις blended ποικιλίες, είναι αρμονικά ισορροπημένα σε αυτό το κρασί, με έντονο ‘σώμα’. Συγκεκριμένα, τα αρώματα από μούρα, μαύρα κεράσια και τριαντάφυλλα είναι χαρακτηριστικά, ενώ η μεταξένια γεύση του, με νότες από μπαχαρικά , οδηγεί σε μια μακρά και αρμονική επίνευση.
  2. Άης Αμπέλης-Μωροκανέλλα
    100% Μωροκανέλλα
    Ένα πλούσιο και πολύπλοκο κρασί, από αρχέγονη γηγενή ποικιλία της Κύπρου που προσφέρει ένα αναζωογονητικό και ισορροπημένο μίγμα από φρουτώδη αρώματα και γεύσεις, όπως λευκό ροδάκινο, κυδώνι, άγρια λουλούδια και κανέλα, που οδηγεί σε μια ευχάριστη επίγευση.
  3. Άης Αμπέλης-Ροζέ Οίνος Ξηρός
    Μαραθεύτικο, Λευκάδα
    Οίνος με λαμπερό, ζωηρό ροζ χρώμα και έντονο αρωματικό και γευστικό χαρακτήρα, όπου κυριαρχεί το άρωμα τριαντάφυλλου, καθώς και νότες κόκκινων φρούτων όπως βύσσινο, φράουλα και ρόδι. Σερβίρεται στους 10°C και συνδυάζεται ιδανικά με ζυμαρικά, μαλακά τυριά και κρέατα σχάρας. Στον φετινο 10ο Κυπριακό Διαγωνισμό Οίνου, απονεμήθηκε στο Άης Αμπέλης Ροζέ του 2016 το Χρυσό Μετάλλιο. Το συγκεκριμένο κρασί, έλαβε την υψηλότερη βαθμολογία, ανάμεσα σε όλα τα λευκά, ερυθρά και ροζέ ξηρά κρασιά, που συμμετείχαν στο διαγωνισμό.
  4. Άης Αμπέλης-Κουμανδαρία
    Κουμανδαρία, το επιδόρπιο κρασί από την Κύπρο, είναι σύμφωνα με το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, το παλαιότερο κρασί που έχει κατασκευαστεί στον κόσμο, με τις ρίζες της ανάγονται στον 8 αιώνα Π.Χ.. Η κουμανδαρία είναι μια προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) κρασιού και παράγεται αποκλειστικά και μόνο στην περιοχή της Κουμανδαρίας του Τροόδους, από τις ποικιλίες σταφυλιών Ξυνιστέρι και Μαύρο από πολύ παλιούς, χαμηλής απόδοσης αμπελώνες. Η κουμανδαρία παράγεται συνεχώς στο νησί της Κύπρου από την αρχαιότητα. Γευτείτε την Κουμανδαρία Αής Αμπέλης και γίνετε και εσείς ένα κομμάτι της ιστορίας. Η κουμανδαρία Άης Αμπέλης, έχει βραβευθεί επί τρία συνεχή έτη στο διεθνή διαγωνισμό οίνου, Decanter World Wine Awards, 2014, 2015, 2016,  στον οποίο συμμετέχουν πέραν των 15 χιλιάδων κρασιών,  με ένα  χρυσό και δύο αργυρά μετάλλια, ενώ φέτος κατέκτησε το Μεγάλο Χρυσό Μετάλλιο του 10ου Κυπριακού Διαγωνισμού Οίνου.

Επίσημος διανομέας για την Κύπρο, η Fereos Fourpoint Distribution Ltd (25837070)

Οινοποιείο Άης Αμπέλης
Έτος ίδρυσης 1992
Καλό Χωριό Ορεινής, Λευκωσία
Τηλ. 99 651 361, 99 835 663
E-mail: aesambelis@cytanet.com.cy
Facebook.com/AesAmbelisWinery
www.aesambelis.com
Ώρες και μέρες επισκέψεων
Για γευστική δοκιμή: Δ-Παρ 09.00-17.00 & Σ 09.00-16.00. Για ξενάγηση μόνο μετά από συνεννόηση.
Οινοποιός
Ian Pirlea

Οινοποιείο Βλασίδη

Οινοποιείο Βλασίδη

Το οινοποιείο Βλασίδη ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1998, στο κέντρο του χωριού Κοιλάνι στην επαρχία Λεμεσού. Το 2012 μετεγκαταστάθηκε σε ένα πρωτοποριακό κτίσμα στο αμπελοτόπι Κολώνη, στην καρδιά των ιδιόκτητών του γραμμικών αμπελώνων. Ο ενιαίος αμπελώνας εξήντα στρεμμάτων που περιτριγυρίζει το οινοποιείο και βρίσκεται δύο χιλιόμετρα έξω από το Κοιλάνι, στον δρόμο προς το Βουνί, απέκτησε κεντρικό ρόλο στις πειραματικές καλλιέργειες και οινοποιήσεις του Σοφοκλή Βλασίδη. Τα κρασιά του Οινοποιείου Βλασίδη παράγονται σήμερα κυρίως από τις ερυθρές ποικιλίες Shiraz, Cabernet Sauvignon και Merlot, καθώς και από τις λευκές Ξυνιστέρι και Sauvignon Blanc. Εκτός από το Ξυνιστέρι, στους αμπελώνες του Κτήματος έχουν φυτευτεί κι άλλες κυπριακές ποικιλίες όπως το Μαραθεύτικο, το Γιαννούδι και η Πρωμάρα, ποικιλίες που χρησιμοποιούνται σε νέα ενδιαφέροντα χαρμάνια.

Σύντομα κυκλοφορούν τρία νέα, ιδιαίτερα κρασιά από τη σειρά Δοκιμές, τα οποία αποτελούν απόρροια των προσωπικών πειραματισμών του οινοποιού.

Για το γιορτινό τραπέζι 

  1. Sauvignon Blanc
    Χρησιμοποιούνται σταφύλια από τους ιδιόκτητους αμπελώνες στην Κολώνη και στον Καράμανο. Έχει το χαρακτηριστικό κιτρινοπράσινο χρώμα της ποικιλίας, εκρηκτικά
    αρώματα, φρουτώδη χαρακτήρα και επίγευση που αφήνει την αίσθηση λεμονιού.
    Ποικιλία: Sauvignon Blanc
    Τύπος: Λευκό Ξηρό
    Χρονιά: 2017
    Αλκοόλ: 12%
    Σερβίρεται στους: 10-12®C
    Συνδυασμός με φαγητό: Συνδυάζεται εύστοχα με ψητό ψάρι, κοτόπουλο, θαλασσινά και μακαρονάδες.
  2. Shiraz
    Είναι ένα από τα αγαπημένα ερυθρά της Κύπρου και θεωρείται αντιπροσωπευτικό της ποικιλίας. Τα αρώματα από βατόμουρο συνδυάζονται ισορροπημένα με τα μπαχάρια που προκύπτουν από την ωρίμανση σε δρύινα βαρέλια. Είναι πλούσιο, με μαλακές τανίνες.
    Ποικιλία: Shiraz
    Τύπος: Ερυθρό Ξηρό
    Χρονιά: 2016
    Αλκοόλ: 14.5%
    Σερβίρεται στους: 16-18®C
    Συνδυασμός με φαγητό: Με μαγειρευτά, με λευκά κρέατα ή πιατέλες τυριών και αλλαντικών.

3. Opus Artis
Το Opus Artis είναι ένα blend από Μerlot από το αμπελοτόπι Καράμανος, Cabernet Sauvignon από τον Αφάμη και Shiraz από την Κατόσιη. Κάθε ποικιλία δίνει τον καλύτερο εαυτό της. Το Merlot τού χαρίζει βελούδινο, πλούσιο χαρακτήρα. Το Cabernet Sauvignon τού δίνει τη δυνατότητα εξέλιξης σε βάθος δεκαετίας και το Shiraz το ανανεώνει και του προσθέτει 'φρεσκάδα'.
Ποικιλία: Merlot, Cabernet Sauvignon, Shiraz
Τύπος: Eρυθρό Ξηρό
Χρονιά: 2012
Αλκοόλ: 15%
Σερβίρεται στους: 18®C
Συνδυασμός με φαγητό: Συνοδεύεται με πιάτα με πλούσιο χαρακτήρα, όπως κόκκινο κρέας και κυνήγι.

  1. Cabernet Sauvignon
    Ένα Cabernet Sauvignon με σύνθετο και πολυδιάστατο χαρακτήρα. Έχει βαθυκόκκινο χρώμα και στη μύτη κυριαρχούν αρώματα από μούρα, μπαχάρια και σοκολάτα. Οι μαλακές του τανίνες προδίδουν την παλαίωσή του σε βαρέλι και φιάλη.
    Ποικιλία: Cabernet Sauvignon
    Τύπος: Ερυθρό Ξηρό
    Χρονιά: 2015
    Αλκοόλ: 15%
    Σερβίρεται στους: 18®C
    Συνδυασμός με φαγητό: Με πικάντικα φαγητά, κόκκινο κρέας, μαγειρευτά και κυνήγι.

Οινοποιείο Βλασίδη
Έτος ίδρυσης 1998
Διεύθυνση: Τηλ.: 99441574, Κοιλάνι, επ. Λεμεσού.
www.vlassideswinery.com, Email: mail@vlassideswinery.com, Facebook: vlassides (Vlassides Winery - Οινοποιείο Βλασίδη).
Ώρες και μέρες επισκέψεων
Καθημερινά από τις 11.00-16.00, εκτός Κυριακής. Ανοιχτό για ξενάγηση στους χώρους και για γευσιγνωσία κρασιών.
Οινολόγος
Σοφοκλής Βλασίδης

Οινοποιείο Καλαμαντέρενα

Οινοποιείο Καλαμαντέρενα

Το Οινοποιείο Καμαντέρενα, που βρίσκεται στην μέση του Παφίτικου Αμπελώνα, μεταξύ των χωριών Στρουμπί και Πολέμι, είναι ιδιοκτησία του Συνεργατικού Οργανισμού Διάθεσης Αμπελουργικών Προϊόντων.  Από το 2004, χρονιά ανέγερσης του Οινοποιείου, η Καμαντέρενα παράγει Μοντέρνα Κρασιά ποιότητας, από Κυπριακά και Μόνον σταφύλια, με κυρίως Νεοκοσμικό χαρακτήρα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε νέες μεθόδους οινοποίησης, όπου χρησιμοποιούνται η τελευταίου τύπου διαθέσιμη τεχνολογία, αλλά και η πολύχρονη πείρα των Οινολόγων μας, όπως και ο σεβασμός στη Κυπριακή Οινική Ταυτότητα.

Η ποιότητα είναι εμφανής σε όλες τις κατηγορίες Κρασιών και Οινοπνευμάτων του Οινοποιείου, με τις σειρές ‘Καμαντέρενα’ και ‘Στρούμπελη’, γι αυτό και οι πάμπολλες διακρίσεις σε Παγκόσμιους Διαγωνισμούς Οίνων, όπως το Decanter World Wine Awards, International Wines & Spirits Competition, το AWC Vienna, o Διεθνής Διαγωνισμός Οίνων της Θεσσαλονίκης, και στη Γαλλία, ο Παγκόσμιος Διαγωνισμός για τα καλύτερα Chardonnay και Ροζέ στον Κόσμο, το ‘Chardonnay du Monde’ και ‘Rose du Monde’. Τα 217 Μετάλλια και Διακρίσεις από το 2004 μέχρι σήμερα, μαρτυρούν ότι το Οινοποιείο Καμαντέρενα, όχι μόνον παράγει Κυπριακά Κρασιά και Αποστάγματα Παγκόσμιας Κλάσης, αλλά το κάνει με συνέπεια, κάθε χρόνο, από καταβολής του. Τέτοιου βεληνεκούς επιτυχίες, σίγουρα δεν έρχονται τυχαία, αλλά είναι αποτέλεσμα συνεχούς προσπάθειας αναβάθμισης της ποιότητας όλων των προϊόντων του Οινοποιείου μας, και συνάμα υπόσχεση για ακόμα πιο ποιοτικά Κρασιά, που θα μας κάνουν περίφανους για τα Κυπριακά Κρασιά, σε Παγκόσμιο επίπεδο.

Για το γιορτινό τραπέζι 

  1. Στρούμπελη Μαραθεύτικο 
  2. Καμαντέρενα Ξυνιστέρι/Semillion
  3. Καμαντέρενα Ξυνιστέρι 
  4. Καμαντέρενα Ροζέ 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.kamanterena.com.cy ή το νέο αναβαθμισμένο Tasting Room. Πληρ. 26633000.

Οινοποιείο Λαμπούρη

Οινοποιείο Λαμπούρη

Στις γραφικές Πλάτρες παράγονται τα εξαιρετικής ποιότητας κρασιά του οινοποιείου. Το διάσημο θέρετρο με τους αμπελώνες του απλωμένους στις νότιες πλαγιές του Τροόδους και σκαρφαλωμένο σε ένα υψόμετρο 1128 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, συγκαταλέγεται στις υψηλότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης. Στη μεγάλη συλλογή του οινοποιείου θα βρεις κρασιά με διεθνείς διακρίσεις, αρχίζοντας από εξαίσια λευκά, κόκκινα και ροζέ και συνεχίζοντας με τα εξαιρετικής ποιότητας Cabernet και Seaside Dream Vintage 2016, το περίφημο Μαραθεύτικο και ακολούθως την υπέροχη σειρά κρασιών οργανικής προέλευσης. Αξιόλογα είναι, επίσης, τα επιδόρπια κρασιά, όπως ο Ερυθρός Γλυκός, το Μοσχάτο και η κεχριμπαρένια Κουμανταρία. Πολύ εύκολα κάποιος μπορεί να αναγνωρίσει στα αρώματα των κρασιών του τη φρεσκάδα των βουνών του Τροόδους και το πάθος του οινοποιού. Αυτές είναι, άλλωστε, οι ιδεώδεις συνθήκες και προϋποθέσεις παρασκευής των ξεχωριστών κρασιών του οινοποιείου.

Το οινοποιείο έχει ιστορία 300 χρόνων και σε κάθε του μπουκάλι ‘σφραγίζει’ τα αρώματα του βουνού και τις γνώσεις του οινοποιού.

Για το γιορτινό τραπέζι 

  1. Κουμανταρία Legacy
    Η κουμανταρία Λαμπούρη από σταφύλι Μαύρο και Ξυνιστέρι έχει πάρει πολλά παγκόσμια μετάλλια. Αυτό το γλυκό, σκουρόχρωμο επιδόρπιο κρασί βγάζει έντονα αρώματα από αποξηραμμένα φρούτα, μπαχαρικά και βαρέλι και συνοδεύεται πιο πολύ με επιδόρπια και σοκολάτα.
    Ποικιλία: Μαύρο και Ξυνιστέρι
    Τύπος: Γλυκός οίνος
    Χρονιά: 2009
    Αλκοόλ: 14.5%
    Σερβίρεται στους: 8-10®C
    Κατηγορία: ΟΕΠ Κουμανταρίας
    Συνδυασμός με φαγητό: Η καλύτερη επιλογή για να τελειώσει ένα δείπνο σαν επιδόρπιο ή με ζεστές σαλάτες.

2. Cabernet Merlot
Αυτό το ξηρό κόκκινο κρασί από ποικιλίες Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc και Merlot έχει χρώμα δαμασκηνί, πλήρες σώμα και έντονη γεύση από μούρα του δάσους.
Ποικιλία: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc και Merlot
Τύπος: Ερυθρό Ξηρό
Χρονιά: 2008
Αλκοόλ: 12.5%
Σερβίρεται στους: 16-18®C
Κατηγορία: Γεωγραφική Ένδειξη Λεμεσός
Συνδυασμός με φαγητό: Ορτύκια, φασιανούς, λαγό στιφάδο, ημί- σκληρα και σκληρά τυριά.

  1. Μαραθεύτικο
    Είναι φτιαγμένο από σταφύλι Μαραθεύτικο, μια απόλυτα κυπριακή ποικιλία που κρύβει όλα τα αρώματα του νησιού. Με χρώμα κερασί, έχει ισοζυγισμένες τανίνες και αρώματα που δίνουν μια επίγευση από μούρα του δάσους, ξινοκέρασα, ρόδι, άσπρο πιπέρι και μπαχαρικά.
    Ποικιλία: Μαραθεύτικο
    Τύπος: Ερυθρό Ξηρό
    Χρονιά: 2007
    Αλκοόλ: 13%
    Σερβίρεται στους: 16-18®C
    Κατηγορία: Γεωγραφική Ένδειξη Λεμεσός
    Συνδυασμός με φαγητό: Πάπια με μήλα, χήνα ή κυνήγι με λαχανικά φούρνου.
  2. Seaside Dream
    Ένα λευκό ξηρό κρασί φτιαγμένο από την κυπριακή ποικιλία Ξυνιστέρι. Το χρώμα του είναι φωτεινό χρυσό, στη μύτη θα εντοπίσεις αρώματα εσπεριδοειδών όπως γκρείπφρουτ και lime καθώς και τη φρεσκάδα του πράσινου μήλου. Στο στόμα, είναι ανάλαφρο, ευχάριστο θα σε κερδίσει η φρέσκαδα του και η φρουτώδης επίγευσή του.
    Ποικιλία: Ξυνιστέρι
    Τύπος: Λευκό Ξηρό
    Χρονιά: 2016
    Αλκοόλ: 12%
    Σερβίρεται στους: 10-12®C
    Κατηγορία: Γεωγραφική Ένδειξη Πάφος
    Συνδυασμός με φαγητό: Θαλασσινά και ψάρι στη σχάρα, μακαρονάδες με απλές ελαφριές σάλτσες
  3. Crimson Sky
    Πρόκειται για ένα καθαρά κατακόκκινο κρασί από Μαραθεύτικα και Grenache Noir σταφύλια, το οποίο εκπέμπει μεσογειακές μυρωδιές από βότανα, κεράσι και βατόμουρο. Αν και ξηρό, είναι ελαφρύ, φρουτώδες και με φρεσκάδα στην επίγευση.
    Ποικιλία: Γηγενές Μαραθεύτικο και Grenache Noir
    Τύπος: Ερυθρό Ξηρό
    Χρονιά: 2015
    Αλκοόλ: 13%
    Σερβίρεται στους: 16-18®C
    Κατηγορία: Γεωγραφική Ένδειξη Πάφος
    Συνδυασμός με φαγητό: Λαχανικά σχάρας, πικάντικο κοτόπουλο, ψάρι σχάρας και πάστες.

Οινοποιείο Λαμπούρη 
Έτος ίδρυσης αρχές του 1700
Διεύθυνση
Τηλ.: 25422525, Αγίου Δημητρίου 24Α, Πλάτρες, επ. Λεμεσού.
www.lambouri-winery.com, Facebook: Lambouri Winery.
Ώρες και μέρες επισκέψεων
Δ-Σ 09.00-16.30, Κ 10.30-16.30.
Οινολόγος
Roland Wig

Οινοποιείο Μακκάς

Οινοποιείο Μακκάς

Στηριζόμενοι στην παράδοση των οινοποιών προγόνων τους, οι άνθρωποι του οινοποιείου Μακκάς έθεσαν ως στόχο την ανάδειξη -τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό- των ξεχωριστών και ποιοτικών χαρακτηριστικών των οίνων, που μπορεί να παράγει η κυπριακή γη! Τοποθετημένος στην εύφορη γη της περιοχής Στατού-Αγίου Φωτίου στην ορεινή Πάφο, σε υψόμετρο 900-1150 μέτρων, ο αμπελώνας του Μακκά συμβάλλει στην παραγωγή ποιοτικού σταφυλιού. Με σεβασμό στην ιστορία και παράδοση, οι άνθρωποι του οινοποιείου φροντίζουν με αγάπη και πάθος να τηρείται κάθε λεπτομέρεια της παραγωγής. Κύριος τους στόχος είναι να προσφέρουν έναν ποιοτικό οίνο και να δοθεί συνέχεια στην παρακαταθήκη, που άφησαν οι παλαιότεροι και που με τις προσπάθειές τους, κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, οδήγησαν στην ίδρυση του οινοποιείου.

Οι οίνοι Μακκάς έχουν ήδη φτάσει σε προορισμούς όπως η Κίνα, η Ελβετία, η Σιγκαπούρη, η Γερμανία και η Γαλλία. Σημειώνεται ότι το οινοποιείο Μακκάς έχει κερδίσει τα μόνα δυο προγράμματα καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2014.

Για το γιορτινό τραπέζι

  1. Μαραθεύτικο
    Τα σταφύλια προέρχονται από ελεγχόμενους αμελώνες της ορεινής Πάφου. Το κρασί παλαιώνει για 12 μήνες σε βαρέλια, εμφιαλώνεται αφιλτράριστο και γι' αυτό συστήνεται μετάγγιση. Στη μύτη θα διακρίνεις αρώματα πράσινου πιπεριού, βύσσινου και νότες σοκολάτας. Στο στόμα είναι γεμάτο και αφήνει μακρά επίγευση.
    Ποικιλία: Μαραθεύτικο
    Τύπος: Ερυρθό Ξηρό
    Χρονιά: 2012
    Αλκοόλ: 13.5%
    Σερβίρεται στους: 16-18®C
    Συνδυασμός με φαγητό: Ταιριάζει απόλυτα με κυπριακή κουζίνα, καπνιστό χοιρινό, κόκκινο κρέας, π.χ. κουνέλι και αρνί με σάλτσα, και παλαιωμένα τυριά.
  2. Ξυνιστέρι
    Αυτό το κρασί της πιο γνωστής λευκής κυπριακής ποικιλίας παράγεται από σταφύλια, που βρίσκονται σε αμπελώνες της ορεινής Πάφου. Μέρος του κρασιού παλαιώνει σε βαρέλια ακακίας. Στη μύτη θα διακρίνεις αρώματα ροδάκινου, μήλου, μέντας και νότες λευκών λουλουδιών. Ελαφρύ στο στόμα με μια φρέσκια και καλή οξύτητα.
    Ποικιλία: Ξυνιστέρι
    Τύπος: Λευκό Ξηρό
    Χρονιά: 2016
    Αλκοόλ: 12.5%
    Σερβίρεται στους: 10-12®C
    Συνδυασμός με φαγητό: Ιδανικό να συνοδεύει πιάτα με λευκό κρέας π.χ. κοτόπουλο, διάφορα ψάρια ψημένα στη σχάρα και φυσικά, φρέσκα φρούτα.
  3. Syrah
    Τα αμπέλια βρίσκονται στην επαρχία Πάφου (Λετύμπου, Πολέμι, Χούλου, Στατό-Άγιο Φώτιο). Παλαιώνει για 12 μήνες σε βαρέλια και εμφιαλώνεται αφιλτράριστο, άρα χρειάζε- ται μετάγγιση. Μυρίζοντάς το θα διακρίνεις αρώματα δαμάσκηνου, σύκου και νότες φρέσκου καπνού. Στο στόμα είναι γεμάτο, με τανίνες, ενώ αφήνει μακρά επίγευση.
    Ποικιλία: Syrah
    Τύπος: Ερυθρό Ξηρό
    Χρονιά: 2012
    Αλκοόλ: 14.5%
    Σερβίρεται στους: 16-18®C
    Συνδυασμός με φαγητό: Απόλαυσέ το με κόκκινο κρέας ψημένο στη σχάρα (λουκάνικα, παϊδάκια με σάλτσα barbecue), πικάντικες γεύ- σεις και παλαιωμένα τυριά.
  4. Red
    Φτιάχνεται από τέσσερις διαφορετικές ποικιλίες και τα σταφύλια προέρχονται από ελεγχόμενους αμπελώνες της ορεινής Πάφου. Μυρί ζοντάς το θα διακρίνεις αρώματα κερασιού, φράουλας και νότες βιολέτας, ενώ στο στόμα, υπάρχει μια κομψότητα στην επίγευση.
    Ποικιλία: Syrah, Μαραθεύτικο,
    Grenache, Λευκάδα
    Τύπος: Ερυθρό Ξηρό
    Χρονιά: 2016
    Αλκοόλ: 14%
    Σερβίρεται στους: 14-16®C
    Συνδυασμός με φαγητό: Συνόδεψέ το με λευκό και κόκκινο κρέας, όπως κοτόπουλο, βοδινό και πάπια και γενικά με ελαφριές
    γεύσεις.
  5. Ροδοστάφυλο
    Το ροζέ κρασί του οινοποιείου φτιάχνεται με σταφύλια, που προέρχονται από ελεγχόμενους αμπελώνες στην ορεινή Πάφο. Τα αρώματα, που το χαρακτηρίζουν, είναι βύσσινο, φράουλα και διακριτικές νότες ροδιού. Με μέτριο σώμα, στο στόμα έχει μια πολύ καλή οξύτητα.
    Ποικιλία: Μαραθεύτικο και Λευκάδα
    Τύπος: Ροζέ Ξηρό
    Χρονιά: 2016
    Αλκοόλ: 13%
    Σερβίρεται στους: 10-12®C
    Συνδυασμός με φαγητό: Θα το απολαύσεις με διάφορα είδη κρέατος π.χ. αρνί, ασιατική κουζίνα και ιδιαίτερα γιαπωνέζικη σε πιάτα όπως σολομό, ξιφία, καθώς και μακαρονάδες με ελαφριές σάλτσες.

Οινοποιείο Μακκάς 
Έτος ίδρυσης 2007
Διεύθυνση
Τηλ.: 77772221, Φίλιππου Κρητιώτη 9, Στατός-Άγιος Φώτιος, επ. Πάφου.
www.makkaswinery.com.cy, info@makkaswinery.com.cy.
Ώρες και μέρες επισκέψεων
Κατόπιν ραντεβού.
Οινολόγος
Γιώργος Γιαλιτάκης
Γεωπόνος-Οινολόγος
Γιώργος Γκένος

Wine Awards
72 διεθνείς βραβεύσεις
9 βραβεία από τους 9 οίνους Μακκάς, που συμμετείχαν στο Decanter 2016
10 βραβεία από τους 11 οίνους Μακκάς, που συμμετείχαν στο AWC Vienna 2016

Οινοποιείο Νικολΐδη

Οινοποιείο Νικολΐδη

Το οινοποιείο Νικολαΐδη βρίσκεται στο χωριό Ανώγυρα της επαρχίας Λεμεσού, σε ένα οροπέδιο 400-600 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, σε μια περιοχή παραδοσιακά αμπελουργική, στην οποία φυτεύτηκαν τα πρώτα κλήματα κυπριακών ποικιλιών. Οι εξαιρετικές εδαφοκλιματολογικές συνθήκες της περιοχής με κύριο χαρακτηριστικό το μεσογειακό κλίμα και τα φτωχά αργιλοασβεστούχα εδάφη είναι πραγματικά δώρα της φύσης για καλό, ποιοτικό κρασί. Η παράδοση της οικογένειας Νικολαΐδη για τρεις και πλέον γενιές είναι άρρηκτα δεμένη με την τέχνη της οινοποιίας, την οποία συντηρεί, προάγει και αναβαθμίζει με συνέπεια και συνέχεια στον χώρο και τον χρόνο. Πρώτος δούλεψε στο αμπέλι και το κρασί ο παππούς Νικόλας, παραδοσιακός κατασκευαστής κρασιού, ούζου και ζιβανίας.

Το 1986 η σκυτάλη πέρασε στα παιδιά του, Αγαθοκλή και Χρύσανθο. Η πρώτη τους οινοποίηση, μόνο 600 φιάλες κρασί, έγινε στα πήλινα πιθάρια του πατέρα τους. Το καθήκον να συνεχίσει το οικογενειακό έργον ανέλαβε αργότερα ο νεότερος της οικογένειας και σημερινός οινολόγος του οινοποιείου, Νίκος Νικολαΐδης, με σπουδές στη νότια Γαλλία και συγκεκριμένα στο Montpellier, όπου βρίσκεται η αρχαιότερη σχολή αμπελουργίας οινολογίας της χώρας. Έκανε πρακτική σε πολλά οινοποιεία και συνεταιρισμούς, όπου εκπαιδεύτηκε σε διάφορες τεχνικές εφαρμογές αμπελουργίας και οινολογίας. Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες 10 εκταρίων, καλλιεργούνται με συστήματα καλλιέργειας γραμμωτών αμπελώνων και αναπληρώνονται και με νέες ποικιλίες, ενώ οι σύγχρονες εγκαταστάσεις του οινοποιείου στελεχώνονται από ανοξείδωτες, δεξαμενές περιορισμένων όγκων με συστήματα ψύξης, πνευματικό πιεστήριο και νέες γραμμές εμφιάλωσης, όπως επίσης δρύινα βαρέλια ζύμωσης και ωρίμανσης. Σήμερα, 31 τόσα χρόνια μετά την πρώτη οινοποίηση, οινοποιούνται περίπου 100 χιλιάδες φιάλες, κρασί ετησίως.

Όταν η έμπνευση συνδυάζεται με το πάθος, το μεράκι, την πείρα, και την επιστημονική γνώση, δεν μπορεί παρά το αποτέλεσμα να είναι κρασιά μοναδικής ποιότητας, κι αυτό ακριβώς προσφέρει το οινοποιείο Νικολαΐδη.

Για το γιορτινό τραπέζι 

  1. Λευκός Oίνος
    Οίνος με λαμπερό χρυσοκίτρινο χρώμα και φρέσκα αρώματα. Διακρίνονται χαρακτήρες λευκών ανθών, εσπεριδοειδών και άλλων μεσογειακών φρούτων.
    Ποικιλία: Ξυνιστέρι
    Τύπος: Λευκό Ξηρό
    Χρονιά: 2016
    Αλκοόλ: 12.5%
    Σεβίρεται στους: 8-10®C
    Κατηγορία: Τοπικός Οίνος Λεμεσού
    Συνδυασμός με φαγητό: Η δροσερή οξύτητα, η ήπια γευστική δομή και η αρωματική ένταση δένουν αρμονικά με χοιρινό, πουλερικά, ψάρια, λαχανικά σχάρας
    και σαλάτες.
  2. Αρετή
    Οίνος με λαμπερό, κίτρινο χρώμα με πράσινες ανταύγειες, πλούσιος αρωματικά, που χαρακτηρίζεται από αρώματα πράσινου μήλου, λωτού και λευκού ροδάκινου.
    Ποικιλία: Sauvignon Blanc
    Τύπος: Λευκό Ξηρό
    Χρονιά: 2016
    Αλκοόλ: 12%
    Σερβίρεται στους: 8-10®C
    Κατηγορία: Τοπικός Οίνος Πάφου Συνδυασμός με φαγητό: Η πλούσια γεύση, η αρωματική ένταση και η δροσερή οξύτητα ταυτίζονται αρμονικά με την χαρακτηριστική καπνιστή γεύση από το κάρβουνο, ψαριά και σαλάτες.
  3. Λιβάδι
    Οίνος με λαμπερό χρυσοκίτρινο χρώμα και αρώματα τροπικών φρούτων. Διακρίνονται χαρακτήρες ανανά και λευκόσαρκων εσπεριδοειδών.
    Ποικιλία: Chardonnay
    Τύπος: Λευκό Ξηρό
    Χρονιά: 2016
    Αλκοόλ: 12%
    Σερβίρεται στους: 10-12®C
    Κατηγορία: Τοπικός Οίνος Λεμεσού
    Συνδυασμός με φαγητό: Μεσογειακή κουζίνα, οστρακοειδή και άλλα θαλασσινά, λευκά κρέατα με πλούσιες σάλτσες και ώριμα τυριά.
  4. Aphrodino Rose
    Οίνος ερυθρωπός με εκρηκτικά αρώματα φρούτων. Διακρίνονται χαρακτήρες ροδίου, φράουλας, άγριου τριαντάφυλλου και ανάμεικτων ζαχαρωτών.
    Ποικιλία: Λευκάδα, Cabernet Sauvignon
    Τύπος: Ροζέ Ημίξηρο
    Χρονιά: 2016
    Αλκοόλ: 13.5%
    Σερβίρεται στους: 8-10®C
    Κατηγορία: Ποικιλιακός Οίνος
    Συνδυασμός με φαγητό: Συνοδεύει μεσογειακά πιάτα, ασιατική κουζίνα, θαλασσινά, σαλάτες, φρούτα και γλυκά.
  5. Syrah
    Βαθύ κόκκινο χρώμα με ελαφριές μωβ αντιθέσεις. Αρώματα κόκκινων φρούτων του δάσους, βιολέτας και γλυκόριζας. Η παλαίωση σε γαλλικό δρύινο βαρέλι προσθέτει αρώματα βανίλιας, μπαχαρικών και καραμέλας. Οι μαλακές τανίνες, άλλα και η ισοζυγισμένη οξύτητα δίνουν ένα αρμονικό αποτέλεσμα.
    Ποικιλία: Syrah
    Τύπος: Ερυθρό Ξηρό
    Χρονιά: 2013
    Αλκοόλ: 14%
    Σερβίρεται στους: 16-18®C
    Κατηγορία: Τοπικός Οίνος Πάφου
    Συνδυασμός με φαγητό: Συνοδεύει κόκκινα κρέατα και πλούσιες σάλτσες, κυνήγι, ζυμαρικά και τυριά.

Οινοποιείο Νικολαΐδης
Έτος ίδρυσης 1986
Διεύθυνση
Τηλ.: 97778897, Κόκκινων 2, 4603, Ανώγυρα, επ. Λεμεσού.
Facebook: nicolaideswines.
Ώρες και μέρες επισκέψεων
Ανοιχτό όλες τις μέρες και ώρες και η επίσκεψη μπορεί να διευθετηθεί κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης.
Οινολόγος
Νίκος Νικολαΐδης

Οινοποιείο Τσιάκκας

Οινοποιείο Τσιάκκας

Το πολυβραβευμένο οινοποιείο διαθέτει τον υψηλότερο αμπελώνα στην Κύπρο, σε υψόμετρο 1.530 μέτρων, στην περιοχή Πετράλωνα στον Αγρό. Πρώτη παραγωγή ήταν το 1988 με 500 φιάλες. Σήμερα, στο Οινοποιείο Τσιάκκας παράγονται 160.000 φιάλες, κυρίως κυπριακές και κοσμοπολίτικες ποικιλίες, με έμφαση στις κυπριακές την τελευταία δεκαετία. Τα κρασιά του οινοποιείου εξάγονται σε 6 χώρες.

Είναι το πρώτο κυπριακό οινοποιείο, του οποίου τα κρασιά αξιολογήθηκαν από τον πιο αναγνωρισμένο παγκοσμίως οινικό κριτή, Robert Parker. Η αιχμή του δόρατος του οινοποιείου, είναι σήμερα το Ξυνιστέρι, η Βαμβακάδα, το Γιαννούδι, η Κουμανταρία και η Ζιβανία. Από την γκάμα των προϊόντων του οινοποιείου δεν θα μπορούσαν φυσικά να λείπουν και οι κοσμοπολίτικες ποικιλίες Cabernet, Merlot, Chardonnay και Sauvignon, ποικιλίες που λόγω του υψομέτρου της περιοχής του οινοποιείου δίνουν εξαιρετικά κρασιά. Όλοι οι ιδιόκτητοι αμπελώνες είναι βιολογικοί και το οινοποιείο διατηρεί εκτεταμένο δίκτυο με συνεργαζόμενους αμπελώνες στην γύρω περιοχή. Παράλληλα, χτίζει μακροχρόνιες συνεργασίες με εξωτερικούς συμβούλους από την Ελλάδα και Γαλλία, όπως επίσης με πανεπιστημιακά ιδρύματα για έρευνα τόσο στο αμπέλι όσο και στο οινοποιείο.

Είναι το πρώτο οινοποιείο που πήρε διάκριση στον διεθνή διαγωνισμό Θεσσαλονίκης το 2001, τον διεθνή διαγωνισμό Decanter στο Λονδίνο το 2004 και το πρώτο Regional Trophy για την Κύπρο στον ίδιο διαγωνισμό το 2015. Είναι το πρώτο οινοποιείο, που αξιολογήθηκε από τον διασημότερο οινοκριτικό στον κόσμο, Robert Parker, και μάλιστα με πολύ ψηλές βαθμολογίες και την ψηλότερη βαθμολογία, που πέτυχε ποτέ κυπριακό κρασί σε διεθνή διαγωνισμό, 96/100, στον τελευταίο διαγωνισμό Decanter στο Λονδίνο την άνοιξη του 2017.

Για το γιορτινό τραπέζι 

  1. Chardonnay Βαρέλι
    Το χρώμα του είναι έντονο χρυσό λόγω καλής ωρίμανσης, παρατεταμένης εκχύλισης και παραμονής στο βαρέλι. Στη μύτη συνδυάζονται οι μυρωδιές του ροδάκινου και ανανά σε αρμονία με την αίσθηση του βαρελιού. Γεμάτο, σχεδόν πληθωρικό στόμα, στρογγυλό, με μακρά επίγευση.
    Ποικιλία: Chardonnay από τον
    αμπελώνα στα Πετράλωνα.
    Τύπος: Λευκό Ξηρό, οινοποιημένο
    σε καινούρια δρύινα βαρέλια με
    ωρίμανση για άλλους έξι μήνες σε
    βαρέλια.
    Χρονιά: 2016
    Αλκοόλ: 13%
    Σερβίρεται στους: 12®C
    Κατηγορία: Single vineyard,
    Τοπικός οίνος Λεμεσού.
    Συνδυασμός με φαγητό: Συνοδεύει ελαφριά κόκκινα κρέατα, γαλοπούλα, πάπια, ψάρια με έντονες γεύσεις, πολύχρωμες σαλάτες με γαρνίρισμα, τυριά με έντονες γεύσεις.
  2. Γιαννούδι
    Η ευχάριστη έκπληξη του κυπριακού αμπελώνα τα τελευταία χρόνια. Με μόλις λίγα χρόνια στον αμπελώνα και ακόμα λιγότερα στο οινοποιείο, αυτή η ποικιλία έδειξε ότι μπορεί να ανταγωνιστεί χωρίς καμιά δυσκολία διεθνείς ποικιλίες. Μόλις τον δεύτερο χρόνο παραγωγής του πήρε αργυρό μετάλλιο στο μεγαλύτερο διαγωνισμό κρασιού στον κόσμο Decanter 2016 στο Λονδίνο.
    Ποικιλία: Γιαννούδι
    Τύπος: Ερυθρό Ξηρό
    Χρονιά: 2015
    Αλκοόλ: 13.5%
    Σερβίρεται στους: 18®C
    Κατηγορία: Τοπικός οίνος Λεμεσού
    Συνδυασμός με φαγητό: Συνοδεύει κόκκινο κρέας, κυνήγι και φαγητά με έντονες γεύσεις.
  3. Ζιβανία
    Η ζιβανία του Οινοποιείου ΤΣΙΑΚΚΑΣ παράγεται όπως η κλασική ζιβανία, αλλά παλαιώνεται για αρκετά χρόνια σε δρύινα βαρέλια όπως ένα single malt ουίσκι ή ένα παλαιωμένο κονιάκ. Χαρακτηρίζεται από παστά βερίκοκα και ώριμα σύκα. Το σώμα είναι σύνθετο και πολύπλοκο. Η ευχάριστη έκπληξη σε αυτή τη ζιβανία είναι η μακρά και έντονη αίσθηση της στρογγυλάδας στην επίγευση. Είναι ένα τέλειο ποτό μετά το δείπνο. Στους τελευταίους δύο διαγωνισμούς αποσταγμάτων στη Θεσσαλονίκη κατέκτησε και στις δύο περιπτώσεις την 1η θέση.
    Ποικιλία: Kυπριακή
    Τύπος: Παλαιωμένο Απόσταγμα
    Αλκοόλ: 45%
    Σερβίρεται στους: 14-16®C
    Συνδυασμός με φαγητό: Με σούπα τραχανά, κρεατικά στη σχάρα, μετά το φαγητό σαν επιδόρπιο.
  4. Κουμανδαρία 
    Για την παρασκευή της χρησιμοποιείται μόνο Ξυνιστέρι. Η οινοποίηση γίνεται σε ισοθερμικά δοχεία στην περιοχή Κουμανδαρίας, και η ωρίμανση σε δρύινα βαρέλια στις ισοθερμικές κάβες του οινοποιείου. Δεν προστίθεται οινικό απόσταγμα όπως είναι η συνήθης πρακτική στις κλασικές κουμανδαρίες και σαν αποτέλεσμα η Κουμανδαρία Τσιάκκας εκφράζει πλήρως τα αυθεντικά αρώματα των ώριμων κυδωνιών και γλυκού κίτρου. Η αναζωογονητική οξύτητά της χαρίζει μια ευχάριστη και ελκυστική ισορροπία.
    Ποικιλία: Ξυνιστέρι
    Τύπος: Γλυκός Οίνος
    Χρονιά: 2011
    Αλκοόλ: 13%
    Σερβίρεται στους: 14-16®C
    Συνδυασμός με φαγητό: Συνοδεύει τέλεια τα σκληρά παλαιωμένα τυριά, καθώς και γλυκά στο τέλος του δείπνου.

Οινοποιείο Τσιάκκας 
Έτος ίδρυσης1988
Διεύθυνση
Τηλ.: 25991080, Πελένδρι, επαρχία Λεμεσού. Εmail: tsiakkaswinery@cytanet.com.cy, Facebook: Tsiakkas Winery.
Ώρες και μέρες επισκέψεων
Δ-Σ 09.00-16.00.
Ομάδα
Οινολόγοι: Κώστας Ντάνος, Ορέστης Τσιάκκας.
Γεωπόνοι: Μαρία Θεοδώρου, Έκτορας Τσιάκκας

Οινοποιείο Φικάρδος

Οινοποιείο Φικάρδος

Το οινοποιείο Φικάρδος είναι ένα από τα πρώτα ιδιωτικά οινοποιεία στην Κύπρο. Όλα ξεκίνησαν από το πάθος ενός ανθρώπου για το καλό κρασί. Αρχικά ένα μικρό οινοποιείο στο σπίτι του παππού και στην συνέχεια ένα υπερσύγχρονο οινοποιείο στο χωριό Μεσόγη. Το οινοποιείο Φικάρδος παράγει σήμερα μια μεγάλη γκάμα από κρασιά χρησιμοποιώντας γηγενείς και ξένες ποικιλίες σταφυλιών. Πάντοτε σε στενή συνεργασία με τους αμπελουργούς για την παραγωγή των καλύτερων σταφυλιών. Στο οινοποιείο Φικάρδος η οινοποίηση γίνεται με εξαιρετική προσοχή χρησιμοποιώντας σύγχρονο εξοπλισμό και εξειδικευμένες μεθόδους. Η αγάπη , το πάθος και η επιδεξιότητα αποτελούν τα βασικά συστατικά των υψηλά ποιοτικών κρασιών μας. Το όραμά μας είναι η παραγωγή κρασιών που αναδεικνύουν τον αληθινό χαρακτήρα της Κύπρου.

Για το γιορτινό τραπέζι 

  1. Φικάρδος Μαραθεύτικο
    Αποκλειστικά από την γηγενής ποικιλία Μαραθεύτικo. Έντονες γεύσεις από μαύρο βατόμουρο, μαύρο κεράσι, φραγκοστάφυλο και νότες από γλυκά μπαχαρικά.
    Ποικιλία: Μαραθεύτικο
    Τύπος: Ερυθρό Ξηρό
    Χρονιά: 2014
    Αλκοόλ: 12,5%
    Σερβίρεται στους: 16-18C
    Κατηγορία: Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Πάφος
    Συνδυασμός με φαγητό: Το Μαραθεύτικο συνδυάζεται καταπληκτικά με κόκκινο κρέας και πιάτα όπως βοδινό φιλέτο στην σχάρα, βοδινό ψητό κατσαρόλας και πικάντικο ψητό αρνί μπούτι. Τα παραδοσιακά κυπριακά πιάτα Κλέφτικο, Στιφάδο Λαγού και Αφέλια είναι επίσης εξαιρετικός συνδυασμός.
  2. Φικάρδος Shiraz
    Βαθύ κόκκινο χρώμα και αρώματα από μαύρα βατόμουρα, μαύρη σοκολάτα, φραγκοστάφυλο και μαύρο πιπέρι. Λεπτές τανίνες, υπέροχη οξύτητα και γεύση από υπερώριμα κερασιά στο στόμα.
    Ποικιλία: Σιράζ
    Τύπος: Ερυθρό Ξηρό
    Χρονιά: 2014
    Αλκοόλ: 14%
    Σερβίρεται στους: 16-18C
    Κατηγορία: Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Πάφος
    Συνδυασμός με φαγητό: Το Φικάρδος Σιράζ συνδυάζεται εξαιρετικά με κόκκινο κρέας και πιάτα όπως Ψητή Πάπια με Κεράσια, Μπριζόλα Ριμπ Αι με Ψητές Πατάτες και Βοδινή Μπριζόλα με Σάλτσα από Κόκκινο Κρασί.
  3. Φικάρδος Cabernet Sauvignon
    Βαθύ κόκκινο χρώμα και αρώματα από μαύρο κεράσι, φραγκοστάφυλο και μαύρο πιπέρι. Πλούσιες, ώριμες τανίνες, και ευχάριστη οξύτητα.
    Ποικιλία: Cabernet Sauvignon
    Τύπος: Ερυθρό Ξηρό
    Χρονιά: 2013
    Αλκοόλ: 14.5 %
    Σερβίρεται στους: 16-18C
    Κατηγορία: Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Πάφος
    Συνδυασμός με φαγητό: Το Φικάρδος Καμπερνέ Σοβινιόν συνδυάζεται ιδανικά με κόκκινο κρέας και πιάτα όπως Ψητό Βοδινό Φιλέτο, Ψητό Αρνίσιο Μπούτι και Τηγανητό Ελάφι με Σάλτσα από Βατόμουρο. Τα παραδοσιακά κυπριακά πιάτα Κλέφτικο, Σεφταλιά και Σούβλα συνδυάζονται επίσης εξαιρετικά.

Οινοποιείο Φικάρδος 
Έτος ίδρυσης 1990
Διεύθυνση: 22 Μιχαλάκι Σαββίδη, Μεσόγη, Πάφος, Κύπρος 
Τ.Κ. 8280
Tηλ: 26-949814
Ιστοσελίδα: www.fikardoswines.com.cy  
Ηλεκτρονική διεύθυνση: info@fikardoswines.com.cy
Facebook: https://www.facebook.com/FikardosWinery  
Twitter: https://twitter.com/FikardosWines 
Instagram: https://www.instagram.com/fikardoswinery/
Ώρες και μέρες επισκέψεων
Δ-Παρ 08.00-13.00 & 14.00-17.00, Σ 08.00-13.00, Κ κλειστό.
Οινολόγος
Θεόδωρος Φικάρδος

Οινοποιείο Χρυσορρογιάτισσας

Οινοποιείο Χρυσορρογιάτισσας

Βρίσκεται στην περιοχή του ομώνυμου Μοναστηριού της Παναγίας της Χρυσορρογιάτισσας στο χωριό Παναγιά της Πάφου. Ιστορικά ξεκίνησε από τα υπόγεια της Μονής με τα πιθάρια, που σώζονται μέχρι σήμερα, ενώ τα πρώτα μηχανήματα αγοράστηκαν το 1928 και το κρασί, που παράχθηκε, καταναλώθηκε όλο στα εγκαίνια του ιστορικού ξενοδοχείου ‘Βερεγγάρια’ στον Πρόδρομο. 

Το 1984, ο σημερινός Ηγούμενος Διονύσιος επαναλειτούργησε το οινοποιείο στους χώρους του παλιού οινοποιείου και με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση το οινοποιείο μετακινήθηκε σε καινούριες εγκαταστάσεις στους αμπελώνες της Μονής, επενδύοντας στη σύγχρονη τεχνολογία και οινοποίηση. Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες του Μοναστηριού βρίσκονται σε υψόμετρο 1000 μέτρων και προσφέρουν ανώτερη ποιότητα, σταθερότητα και ποικιλία σταφυλιών. Στο οινοποιείο παράγονται τέσσερα βασικά κρασιά: Άγιος Ανδρόνικος (λευκό ξηρό), Άγιος Ηλίας (ερυθρό ξηρό), Αγία Μαράνα (ροζέ ξηρό) και Μοναστήρι (ερυθρό ξηρό). Τα κρασιά είναι ξεχωριστά με πλούσια αρώματα, φανερώνοντας την ποιότητα των αμπελιών της περιοχής.

Το κρασί Άγιος Ανδρόνικος ήταν το πρώτο κυπριακό κρασί, που κέρδισε χρυσό βραβείο σε Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου στη Σλοβενία το 1989.

Για το γιορτινό τραπέζι 

  1. Άγιος Ανδρόνικος
    Παράγεται από εκλεκτά σταφύλια της ντόπιας ποικιλίας Ξυνιστέρι από τους αμπελώνες της Ιεράς Μονής Χρυσορρογιάτισσας. Είναι πλούσιο σε αρώματα φρέσκων λουλουδιών, με
    ευχάριστη φρουτώδη γεύση.
    Ποικιλία: Ξυνιστέρι
    Τύπος: Λευκό Ξηρό
    Χρονιά: 2016
    Αλκοόλ: 12.5%
    Σερβίρεται στους: 8-10®C
    Συνδυασμός με φαγητό: Λευκό κρέας, ψάρια, φρούτα και ξηρούς καρπούς.
  2. Άγιος Ηλίας
    Παράγεται από εκλεκτά σταφύλια της ντόπιας ποικιλίας Μαραθεύτικο σε ανάμειξη με τις ποικιλίες Shiraz και Cabernet Sauvignon. Είναι ένα κρασί μαλακό, ευχάριστο, με απαλή γεύση και αρώματα κερασιού, πιπεριού και ώριμων φρούτων.
    Ποικιλία: Μαραθεύτικο, Shiraz,
    Cabernet Sauvignon.
    Τύπος: Ερυθρό Ξηρό
    Χρονιά: 2016
    Αλκοόλ: 13.5%
    Σερβίρεται στους: 16-18®C
    Συνδυασμός με φαγητό: Κόκκινο κρέας και κίτρινα τυριά.
  3. Μοναστήρι
    Παράγεται από σταφύλια της ποικιλίας Cabernet Sauvignon. Είναι κρασί με βαθύ κόκκινο χρώμα και με αρώματα ώριμων φρούτων κερασιού και δαμάσκηνου.
    Ποικιλία: Cabernet Sauvignon
    Τύπος: Ερυθρό Ξηρό
    Χρονιά: 2015
    Αλκοόλ: 13.5%
    Σερβίρεται στους: 16-18®C
    Συνδυασμός με φαγητό: Κόκκινο κρέας και κίτρινα τυριά.
  4. Μαράνα
    Παράγεται από τις κυπριακές ποικιλίες σταφυλιών Μαραθεύτικο και Nτόπιο Μαύρο. Είναι κρασί μαλακό, ευχάριστο, με πλούσια αρώματα λουλουδιών και φρούτων.
    Ποικιλία: Μαραθεύτικο,
    Nτόπιο Μαύρο
    Τύπος: Ερυθρωπό Ξηρό
    Χρονιά: 2016
    Αλκοόλ: 12.5%
    Σερβίρεται στους: 8-10®C
    Συνδυασμός με φαγητό: Λευκό κρέας, ψάρια και ζυμαρικά.

Οινοποιείο Χρυσορρογιάτισσας 
Έτος ίδρυσης
1984
Διεύθυνση
Τηλ.: 99547063 & 99626642, Ιερά Μονή Χρυσορρογιάτισσας, Παναγιά, επ. Πάφου.
Ώρες και μέρες επισκέψεων
Κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης.

Διανομείς
Τα κρασιά Χρυσορρογιάτισσας διανέμονται από τη Βάσσος Ηλιάδης Λτδ. (22897300, Λευκωσίας 23, Βιομηχανική Περιοχή Δαλιού).
Οινολόγος
Ανδρέας Φεττά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close