Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Η θέα από τα Τεισιά της Μαδαρής είναι συγκλονιστική (εικόνες)

Μία διαδρομή που εκτός από την επαφή με τη φύση προσφέρει πανοραμική θέα

Δημοσιεύτηκε στις 23 Δεκεμβρίου 2020

Είναι κάποιες φορές που η κυπριακή φύση μάς εντυπωσιάζει. Και είναι και άλλες φορές που νιώθουμε τυχεροί που ζούμε σε αυτόν τον τόπο, με τις χίλιες δυο ομορφιές.

Οι φωτογραφίες, που ανήρτησε η Chrystall Γεωργίου στη σελίδα Τοπία της Κύπρου/Landscapes of Cyprus, απαθανατίζουν το υπέροχο μονοπάτι της φύσης "Τεισιά της Μαδαρή" και αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Στις παρυφές της Μαδαρής ξεπετιούνται τα "τεισιά" της που είναι μεγάλοι, κάθετοι βράχοι, εντυπωσιακοί στην όψη, που μοιάζουν με ψηλά τείχη. Η Μαδαρή με κορυφή τους Αδελφούς έχει ύψος 1613 μέτρα και είναι η δεύτερη ψηλότερη κορυφή της Κύπρου μετά το σύμπλεγμα του Ολύμπου.

Η αρχή του Μονοπατιού Τεισιά της Μαδαρής βρίσκεται στο πλάτωμα κάτω από το ύψωμα όπου βρίσκεται το πυροφυλάκιο του Τμήματος Δασών, στο τέρμα του αδιέξοδου χωματόδρομου προς τη Μαδαρή. Μπορείτε να πάτε με το αυτοκίνητό σας μέχρι εκεί αλλά χρειάζεται προσοχή καθώς ο δρόμος είναι στενός, με βραχώδες, ανώμαλο κατάστρωμα. Εναλλακτικά, μπορείτε να αρχίσετε την πορεία σας σε σημείο πιο χαμηλά όπου υπάρχει κιόσκι, δίπλα από τις κεραίες της ΑΤΗΚ. Το μονοπάτι βρίσκεται μέσα στο Δάσος Αδελφοί σε τμήμα που έχει ενταχθεί στην περιοχή Natura 2000 «Μαδαρή - Παπούτσα». Το Μονοπάτι Τεισιά της Μαδαρής συνδέεται με τα Μονοπάτια Μαδαρή - Δόξα σοι ο Θεός και Μαδαρή - Σελλάδι Καραμανλή στο σημείο της αφετηρίας του.

Η διαδρομή στην αρχή, αρχίζοντας από την αφετηρία κοντά στο πυροφυλάκιο, είναι στενή αφού έχει κυριολεκτικά σκαφτεί πάνω στο σκληρό διαβασικό βράχο, αλλά μετά τα 200 μέτρα γίνεται ομαλή. Υπάρχουν μικρού μήκους ανηφοριές και κατηφοριές, οι οποίες όμως δεν είναι ιδιαίτερα κουραστικές και σε μερικά σημεία έχουν κατασκευαστεί σκαλοπάτια και αρκετές ξερολιθιές από το 1993 που κατασκευάστηκε το Μονοπάτι. Επίσης θα βρείτε σημεία ξεκούρασης με παγκάκια καθώς και σημεία θέας, το πρώτο 300 μέτρα περίπου από την αρχή.

Η διαδρομή προσφέρει πανοραμική θέα προς το Τρόοδος, τα χαμηλότερα σημεία της Σολιάς, τη Μεσαορία και στο πιο κοντινό πλάνο προς τα χωριά Καννάβια και Αγία Ειρήνη, Φράγμα Ξυλιάτου, Λαγουδερά, Πολύστυπος και στο τέλος προς την Πιτσιλιά και την επαρχία Λεμεσού.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close