News , Guide

«Η Λεμεσός εξακολουθεί να έχει την υψηλότερη μετάδοση κορωνοϊού αυτή τη στιγμή»

Τι ανέφερε στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «Πρωτοσέλιδο», ο Δρ. Πέτρος Καραγιάννης και για την γενική χαλάρωση των μέτρων

Δημοσιεύτηκε στις 26 Φεβρουαρίου 2021

Για τη μικρή αύξηση στα κρούσματα μια ανάσα πριν τη χαλάρωση των μέτρων την 1η Μαρτίου μίλησε στο Πρωτοσέλιδο το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης.

Σχολιάζοντας το ρίσκο του ανοίγματος, σημείωσε ότι «ρίσκο είναι υψηλότερο τη δεδομένη περίοδο, επειδή αρχίσαμε τις χαλαρώσεις με 100-120 κρούσματα σε αντίθεση με τα 5-10 που είχαμε όταν κάναμε τις χαλαρώσεις τον Μάιο πέρσι. Επίσης, οι χαλαρώσεις γίνονται σε μια χειμερινή περίοδο που όλοι είμαστε σε κλειστούς χώρους λόγου του ψύχους. Αυτές οι συνθήκες ευνοούν τη μετάδοση του ιού εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα».

Απαντώντας στις κατηγορίες για «μέτρα χωρίς λογική», επεσήμανε ότι στην προχθεσινή συνεδρίαση που ήταν παρόντες και οι πολιτικοί αρχηγοί, τους δόθηκαν απαντήσεις για το σκεπτικό και την πορεία και το γεγονός ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να χαλαρώσουμε τα μέτρα απότομα, με μαζική επάνοδο σε όλες τις δραστηριότητες και επαγγέλματα και να μην έχουμε πισωγύρισμα σε 2-3 εβδομάδες».

Συμπλήρωσε ότι «έχουν ήδη περάσει τρεις εβδομάδες από τις πρώτες χαλαρώσεις και ήδη βλέπουμε αύξηση που αντιστοιχεί στο 1/3 των κρουσμάτων που είχαμε. Επομένως δεν πρέπει να θεωρούμε ότι βγήκαμε από την πανδημία και ότι δεν υπάρχει κίνδυνος πισωγυρίσματος. Ο ιός θα είναι μαζί μας για αρκετό χρονικό διάστημα ακόμα. Εναπόκειται σε εμάς να διαχειριστούμε την κατάσταση με τον καλύτερο τρόπο, ούτως ώστε να μην μας ξεφύγει η πανδημία για ακόμα μια φορά».

Όσον αφορά στη Λεμεσό, είπε ότι «έχει ένα πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Θεωρούμε ότι επειδή είχε τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων, εξακολουθεί να έχει την υψηλότερη μετάδοση στην Κύπρο αυτή τη στιγμή. Χρειάζεται προσοχή τώρα με το άνοιγμα για να μην υπάρξει πρόβλημα κυρίως στα σχολεία».

Ερωτηθείς για τη λογική των μέτρων πίσω από το ποδόσφαιρο, απάντησε ότι «η είσοδος στα αποδυτήρια είναι με την εφαρμογή των πρωτοκόλλων. Επομένως, μετά τα προβλήματα που είχαμε με τις ποδοσφαιρικές ομάδες, θεωρώ ότι τον τελευταίο καιρό δεν παρουσιάζονται ιδιαίτερα προβλήματα. Τα πρωτόκολλα για τα άλλα αθλήματα δεν σημαίνει θα παραμείνουν εσαεί ως έχουν αυτή τη στιγμή».

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close