Things to Do , Εκδηλώσεις

4 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου

Για να νικήσεις τον εχθρό σου πρέπει να τον γνωρίζεις....

Δημοσιεύτηκε στις 04 Φεβρουαρίου 2015

Με γενικό σύνθημα "Μπορούμε!" η Παγκόσμια Μέρα Καρκίνου προσεγγίζει θετικά και προληπτικά την αντιμετώπιση του καρκίνου τονίζοντας ότι υπάρχουν λύσεις που είναι εφικτές.... όμως το πιο σημαντικό είναι να δώσουμε έμφαση στην πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση, ώστε να μπορεί ο καρκίνος να θεραπευτεί.

 

Ας ξεκινήσουμε από τα δύσκολα. Τα αποτελέσματα μιας νέας βρετανικής επιστημονικής έρευνας δεν είναι και τα καλύτερα, καταδεικνύοντας ότι οι μισοί άνθρωποι θα διαγνωστούν με κάποια μορφή καρκίνου κάποια στιγμή στη ζωή τους. Ένα στα δύο παιδιά που γεννιούνται σήμερα, θα εμφανίσει καρκίνο έως το τέλος της ζωής του.

Αν και η μελέτη αφορά τη Βρετανία, είναι ενδεικτική για το πόσο εξαπλωμένος -και δύσκολος αντίπαλος- είναι πλέον ο καρκίνος σε όλο τον κόσμο. Από την άλλη, όμως, οι άνθρωποι τείνουν να εξοικειωθούν περισσότερο μαζί του, ενώ το ενθαρρυντικό είναι ότι μολονότι τόσοι άνθρωποι θα εμφανίσουν τη νόσο, πολλοί τελικά δεν θα πεθάνουν από αυτήν, αλλά από άλλα αίτια. Καθώς αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής διεθνώς και με δεδομένο ότι ο καρκίνος είναι κυρίως μια ασθένεια της τρίτης ηλικίας (πάνω από το 60% των περιστατικών αφορά άτομα άνω των 65 ετών), αυξάνεται διαχρονικά το ποσοστό των ανθρώπων που θα εμφανίσουν τη νόσο.

Από την άλλη, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι διαχρονικά αυξάνονται επίσης τα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών, οπότε σιγά-σιγά ο καρκίνος -τουλάχιστον μερικές μορφές του- τείνει να εξελιχθεί σε μια χρόνια πάθηση, όχι κατ’ ανάγκη θανατηφόρα. Σχεδόν οι μισοί καρκινοπαθείς ζουν πλέον για πάνω από δέκα χρόνια.

Η ανακάλυψη νέων φαρμάκων και οι σωστές αλλαγές στον τρόπο ζωής (διακοπή καπνίσματος, σωματική άσκηση, έλεγχος βάρους, υγιεινή διατροφή, ψυχική χαλάρωση κ.ά.) βοηθούν σε αυτό.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον καθηγητή Πίτερ Σασιένι του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό για θέματα καρκίνου "British Journal of Cancer", σύμφωνα με το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο, εκτιμούν ότι ο κίνδυνος διαφέρει ανάμεσα στα δύο φύλα: σχεδόν το 54% των ανδρών θα εμφανίσουν καρκίνο έναντι 48% των γυναικών.

Η μείωση των θανάτων από καρδιά και λοιμώξεις «βοηθάει», ώστε οι άνθρωποι να ζουν περισσότερα χρόνια και έτσι να έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο. Σύμφωνα με τον Πίτερ Σασιένι, οι κατάλληλες αλλαγές στον τρόπο ζωής ενός ανθρώπου μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου κατά 30% έως 50%.

Και στο μέλλον, αναμένεται ότι οι καρκίνοι του προστάτη και του μαστού θα παραμείνουν οι συχνότερες μορφές της νόσου για τους άνδρες και για τις γυναίκες αντίστοιχα. Διαχρονική αύξηση παρουσιάζουν οι γαστρεντερικοί καρκίνοι, του στόματος και του λαιμού.
 

 

Στην Κύπρο...
Σε ανακοίνωσή τους, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου, ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου, η Europa Donna Κύπρου, ο ΠΑΣΥΚΑΦ και το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου αναφέρουν ότι στην Κύπρο τα νέα περιστατικά καρκίνου για το 2011 ανήλθαν στα 3.220, με βάση τα στοιχεία από το Αρχείο Καρκίνου Κύπρου. Τραγικό δεδομένο, αναφέρουν, είναι ότι το 30% θα μπορούσε να είχε προληφθεί.

Με στόχο την ανατροπή και τη μείωση της επίπτωσης του καρκίνου ως τη δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου κατά 30%, το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου, το Υπουργείο Υγείας, ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου, η Europa Donna Κύπρου και ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Καρκινοπαθών και Φίλων (ΠΑΣΥΚΑΦ), ενώνουν τις δυνάμεις τους.

Οι οργανώσεις υιοθετούν και στέλνουν ισχυρό το σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου "Μπορούμε!" (Not Beyond Us) με τους 4 άξονες πιο κάτω, όπως έχουν ορισθεί από τη Διεθνή Ένωση για Έλεγχο του Καρκίνου (UICC – Union for International Cancer Control):

  • Υιοθέτηση Υγιεινών Επιλογών (Πρόληψη) - μπορούμε να προλαμβάνουμε διάφορους καρκίνους κάνοντας υγιεινές επιλογές και αποφεύγοντας γνωστούς παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα
  • Εξασφάλιση Έγκαιρης Διάγνωσης  - μπορούμε να θεραπεύουμε αρκετούς καρκίνους όταν εντοπίζονται έγκαιρα
  • Θεραπεία για Όλους -  μπορούμε να εξασφαλίζουμε τις κατάλληλες και αποτελεσματικές θεραπείες για όλους
  • Ποιότητα Ζωής - μπορούμε  να διασφαλίζουμε την ποιότητα ζωής των ασθενών με καρκίνο και των οικογενειών τους
     

Παράλληλα, σημειώνουν ότι το κάπνισμα είναι ο πρώτος παράγοντας κινδύνου για διάφορους καρκίνους και ευθύνεται για 30% όλων των νέων περιστατικών καρκίνου, περιλαμβάνοντας όχι μόνο καπνιστές αλλά και παθητικούς καπνιστές, με βάση διεθνή στοιχεία, ο έλεγχος του καπνίσματος αποτελεί προτεραιότητα όλων και η διακοπή του καπνίσματος συνειδητή επιλογή.

Ισχυρός σύμμαχος στον έλεγχο και περιορισμό του καπνίσματος είναι, προσθέτει, η κατά γράμμα εφαρμογή της Νομοθεσίας για τον Έλεγχο του Καπνίσματος ιδιαίτερα στους κλειστούς χώρους.

Προγράμματα διακοπής του καπνίσματος προσφέρονται δωρεάν στο κοινό για όσους καπνιστές θέλουν να διακόψουν το κάπνισμα από το Υπουργείο Υγείας.

“Με σηματοδότες τους 4 πιο πάνω άξονες μπορούμε να μειώσουμε τα νέα περιστατικά και να μειώσουμε τους θανάτους από καρκίνο. Χρειάζεται όμως η εμπλοκή, η συνεργασία και η δέσμευση όλων” υπογραμμίζουν.

Σχετικά

Ατζέντα
September 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close