Things to Do , Εκδηλώσεις

Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου γιορτάζει 60 χρόνια

Με παλιούς γνώριμους και κάποιους πρωτοεμφανιζόμενους, πολύ θέατρο, αρκετή μουσική και λιγότερο χορό και εικαστικά, το Φεστιβάλ Αθηνών ξεκινάει στις 31/5 και γιορτάζει 60 χρόνια δημιουργίας.

Δημοσιεύτηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2015

Στον εορτασμό της επετείου των 60 χρόνων του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γιώργος Λούκος δεν θα είναι μόνος. Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε πριν από λίγες ώρες στο Μουσείο Μπενάκη για την επίσημη ανακοίνωση του προγράμματος είχε δίπλα του τρεις «σωματοφύλακες», τον υπουργό Πολιτισμού Νίκο Ξυδάκη, την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου και τον δήμαρχο της Αθήνας Γιώργο Καμίνη. Ειδικά η κυρία Δούρου δεσμεύτηκε πως η περιφέρεια θα βοηθήσει έμπρακτα το φεστιβάλ, αναλαμβάνοντας τρεις μεγάλες παραγωγές αλλά και ό,τι ακόμη μπορεί. Αν και είναι από τις λίγες χρονιές που δεν δόθηκε στη δημοσιότητα το ποσόν του προϋπολογισμού, το πρόγραμμα είναι πλούσιο, πολύ ενδιαφέρον και με κάποιες καινοτόμες προτάσεις για το θεσμό. 

 

Ο δήμαρχος Αθηνών Γιώργος Καμίνης, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Γιώργος Λούκος και ο Υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης

Δίπλα στις παραστάσεις των γνώριμων στο αθηναϊκό κοινό διεθνών προσκεκλημένων Ρομέο Καστελούτσι, Τόμας Οστερμάγερ, Μαγκί Μαρέν, Σιλβί Γκιλέμ (η Γαλλίδα ντίβα θα παρουσιάσει την παράσταση-«κύκνειο άσμα» προτού κλείσει τα 50 της χρόνια ) και Άλβις Ερμάνις αλλά και των πρωτοεμφανιζόμενων στη χώρα μας She She Pop (Βερολίνο ), Young Jean Lee’s Theater (Νέα Υόρκη ), Baxter Theatre (Νότια Αφρική ), Φρανσουά Τανγκί και Νταβίντ Μαμπούς (Γαλλία ) , την προσοχή μας τράβηξαν και κάποιες ελληνικές παραγωγές. 

Για πρώτη φορά εντάσσεται στο πρόγραμμα του φεστιβάλ ως χώρος το Λύκειο του Αριστοτέλη. Εκεί, σε ένα από τα τρία αρχαιότερα γυμνάσια της πόλης (μαζί με αυτό της Ακαδημίας Πλάτωνος και του Κυνοσάργους ), που ταυτίστηκε με την Περιπατητική Σχολή, τη φιλοσοφική σχολή την οποία ίδρυσε ο μεγάλος Έλληνας φιλόσοφος το 355 π.Χ., η Κατερίνα Ευαγγελάτου θα παρουσιάσει τον «Ρήσο» του Ευριπίδη σαν μια περιπατητική παράσταση. Για πρώτη φορά επίσης θα δούμε μια ομάδα αστέγων, οι οποίοι βρέθηκαν στο δρόμο λόγω της οικονομικής κρίσης, να αφηγείται την ιστορία της στην παράσταση του Πρόδρομου Τσινικόρη «Στη μέση του δρόμου» στο Τροχόσπιτο. 

Φέτος το φεστιβάλ συνδέεται με τα μεγάλα ζητήματα της κοινωνίας όπως μέσα από την παράσταση «Είμαστε οι Πέρσες» της Γιολάντας Μαρκοπούλου, με πρωταγωνιστές την ομάδα μεταναστών που συμμετείχε στο καλλιτεχνικό εργαστήρι θεάτρου, βίντεο, φωτογραφίας και εικαστικών Station Athens αλλά και τις «Ευμενίδες 2015» (προσωρινός τίτλος ), στις οποίες ο Ανέστης Αζάς ασχολείται με το Φαρμακονήσι, την υπόθεση του Παστίτσιου κ.λπ. «Εκκεντρικές», με ανεβασμένο τον πήχη των προσδοκιών, είναι οι συνεργασίες τόσο του Μιχαήλ Μαρμαρινού με Ιάπωνες του Θεάτρου Νο όσο και του Γιάννη Μπέζου με τον Κωστή Μαραβέγια σε ρόλο συνθέτη και ηθοποιού, όπως και του Κωνσταντίνου Ντέλλα με τον Γιάννη Αγγελάκα ως ηθοποιό. Η καρδιά των θεατρικών παραστάσεων θα χτυπήσει και φέτος στην Πειραιώς 260, ενώ παράλληλα τα θεάματα απλώνονται στο Ηρώδειο, στο προαναφερθέν Λύκειο του Αριστοτέλη και στα Θέατρα Οδού Κυκλάδων «Λευτέρης Βογιατζής» και Τέχνης «Κάρολος Κουν». Ακολουθεί το πλήρες πρόγραμμα.

Σχετικά

Ατζέντα
September 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close