Top Stories , Arts & Culture

Σε δύο τολμηρές πολιτιστικές πρωτοβουλίες το βραβείο ECF Princess Margriet 2015

Σε Ελλάδα και Ουκρανία

Δημοσιεύτηκε στις 17 Μαρτίου 2015

Την Τρίτη 31η Μαρτίου, το βραβείο ECF Princess Margriet 2015 για τον πολιτισμό θα απονεμηθεί στην Μπιενάλε της Αθήνας και στο Visual Culture Research Center (Κίεβο, Ουκρανία), από την ίδια την πριγκίπισσα Margriet της Ολλανδίας.

H πριγκίπισσα Laurentien, πρόεδρος του European Cultural Foundation (ECF), θα προλογίσει την εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Καλών Τεχνών ΒΟΖΑR των Βρυξελλών. Κάθε ένας από τους δύο νικητές θα λάβει το χρηματικό έπαθλο των €25.000.

 

Η διεθνής επιτροπή του βραβείου αποφάσισε ομόφωνα να τιμήσει με το βραβείο ECF Princess Margriet 2015 αυτές τις δύο τολμηρές πολιτιστικές πρωτοβουλίες από την Αθήνα και το Κίεβο. Και οι δύο φετινοί νικητές επιλέχθηκαν χάρη στο έργο τους που καταπιάνεται με το δημόσιο χώρο προσφέροντας πολύτιμες δυνατότητες ανάπτυξης της καλλιτεχνικής φαντασίας, σε δύο χώρες οι οποίες βρίσκονται εν μέσω μίας τεράστιας κοινωνικής και πολιτικής αναστάτωσης. Με την ανάδειξη των δύο αυτών νικητών το ECF στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα για το μέλλον των ανεξάρτητων πολιτιστικών πρωτοβουλιών στον ευρύτερο χώρο της Ευρώπης, οι οποίες μας δείχνουν πόσο μπορεί να μας επηρεάσει και να μας αλλάξει ο πολιτισμός, ακόμη και κάτω από τις πιο δύσκολες πολιτικές και οικονομικές συνθήκες:

«Καλλιεργούν με τη δουλειά τους ένα ζωντανό περιβάλλον, ανοιχτό σε όλους, προσκαλώντας ένα ευρύτερο κοινό να συμμετάσχει σε πολιτιστικά δρώμενα και υπογραμμίζοντας έτσι τον ζωτικής σημασίας ρόλο που παίζει ο πολιτισμός στη δημοκρατική εξέλιξη των κοινοτήτων της Ευρώπης». – Katherine Watson, διευθύντρια του ECF.

 

Πριν την τελετή βράβευσης θα πραγματοποιηθεί μία δημόσια συζήτηση στην οποία θα συμμετάσχουν οι βραβευόμενοι και θα έχει ως συντονιστή τον Massimiliano Mollona, συγγραφέα και καθηγητή του Goldsmiths College του Λονδίνου. Προσκεκλημένοι ομιλητές είναι επίσης, ο  Πολωνός κριτικός τέχνης και Καλλιτεχνικός Διευθυντής της documenta 14 Adam Szymczyk, και ο Αυστριακός  επιμελητής εκθέσεων, δημοσιογράφος και συγγραφέας Georg Schöllhammer.

 

Η Μπιενάλε της Αθήνας
Η Μπιενάλε της Αθήνας επαναπροσδιορίζει το μοντέλο της μπιενάλε ως πεδίου φιλοξενίας της συζήτησης περί πολιτισμού και  αυτό-οργάνωσης στη σύγχρονη Ελλάδα. Έχει καταστήσει την μπιενάλε τέχνης φορέα που δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για να ευδοκιμήσουν νέες μορφές αλληλεγγύης μεταξύ τοπικών και διεθνών πολιτιστικών κοινοτήτων, εμπλέκοντας το ευρύ κοινό. Η πιο πρόσφατη μπιενάλε (ΑΒ4) οργανώθηκε το 2013 με τη μορφή μιας Αγοράς, που κατά την αρχαιότητα ήταν τόπος συνάντησης τόσο για κοινωνικές συζητήσεις όσο και για επαγγελματικές αλλά και πολιτικές. Με τεράστια μείωση χρηματοδότησης, η Μπιενάλε της Αθήνας αποδεικνύει τη δύναμη της αυτό-οργάνωσης και της θεμελίωσης κοινών τόπων μέσω του πολιτισμού.

 

Το Visual Culture Research Center, Ουκρανία
Το Visual Culture Research Center ιδρύθηκε το 2008 στο Κίεβο, ως πλατφόρμα για τη συνεργασία μεταξύ ακαδημαϊκών, καλλιτεχνών και ακτιβιστών, ο οποίος συνεισφέρει με μοναδικό τρόπο στη διαμόρφωση της τοπικής πολιτιστικής παραγωγής. Ενώνει ανθρώπους με διαφορετικό υπόβαθρο, από την Ουκρανία αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο, με στόχο να οικοδομήσει μια πιο σύνθετη αντίληψη του τρόπου με τον οποίο η τέχνη και η κριτική σκέψη που αφορά τον πολιτισμό μπορούν να ανοίξουν τους ορίζοντές μας και να ενισχύσουν τη φαντασία μας – θεμελιώδη εφόδια για μια προοδευτική δημοκρατική κοινωνία.

 

«Από τα πιο εύθραυστα σύνορα της Ευρώπης και αντιμέτωποι με ένα μέλλον αβέβαιο, το Visual Culture Research Center και η Μπιενάλε της Αθήνας μάς δείχνουν με θάρρος πώς μπορεί ο πολιτισμός να γίνει  μέσο αλληλεγγύης και κοινός τόπος επικοινωνίας για να δημιουργηθούν χειροπιαστές εναλλακτικές προοπτικές στις οικονομικές και πολιτικές διαμάχες της εποχής μας». – Chris Dercon, μέλος της κριτικής επιτροπής, διευθυντής της Tate Modern

 

Σχετικά με το βραβείο ECF Princess Margriet
Από τον εκλιπόντα Βρετανό θεωρητικό του πολιτισμού Stuart Hall έως την ιταλική κολεκτίβα Teatro Valle Occupato, οι προηγούμενοι κάτοχοι του βραβείου ECF Princess Margriet έχουν αποτελέσει πηγή έμπνευσης για βιώσιμες αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες αντιμετωπίζουν την Ευρώπη ως κοινό πολιτιστικό τόπο.

Με πρωτοβουλία του ECF, το βραβείο ECF Princess Margriet άρχισε να απονέμεται το 2008 και πήρε το όνομά του από την πρώην πρόεδρο του ιδρύματος, την πριγκίπισσα Margriet της Ολλανδίας. Θεσμοθετήθηκε σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού και Επιστημών, και το υπουργείο Εξωτερικών της Ολλανδίας.

Η κριτική επιτροπή για το βραβείο του 2015 περιελάμβανε τους: Bojana Cvejić, Chris Dercon, Christian Esch, Saskia van Stein, Rana Zincir Celal.

 

Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.culturalfoundation.eu/pma

Σχετικά

Ατζέντα
November 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close