Δημοσιεύτηκε στις 14 Ιουλίου 2015
Περισσότεροι από 75 συμμετέχοντες έλαβαν μέρος στην 1η Ημερίδα "Συντήρησης και Αποκατάστασης Ξερολιθιών" που συνδιοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Κύπρου και τις Τοπικές Αρχές της ευρύτερης περιοχής Πιτσιλιάς, την Κυριακή 4 Ιουλίου 2015 στην Πλατανιστάσα. Η ημερίδα αποτέλεσε μέρος του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Προγράμματος RECARΕ, κύριος στόχος του οποίου είναι η συντήρηση, επανόρθωση και αποκατάσταση του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος που κινδυνεύει με κατάρρευση.
Το εργαστήρι προσέλκυσε ανθρώπους από όλη τη Κύπρο οι οποίοι έσπευσαν να λάβουν μέρος, αναγνωρίζοντας τη σημασία της διατήρησης των παραδοσιακών ξερολιθιών και της συμβολής τους στη δημιουργία ενός ελκυστικού τοπίου. Συστάθηκαν δύο ομάδες οι οποίες δούλεψαν ομαδικά για να αποκατασταθεί μία γκρεμισμένη γεωργική αναβαθμίδα ξερολιθιάς (δόμη) σε μια πλαγιά απέναντι από τον Νερόμυλο της Πλατανιστάσας και για να κατασκευαστεί εκ νέου ένας παραδοσιακός ξηρολιθικός τοίχος αντιστήριξης σε μονοπάτι της περιοχής. Καθ 'όλη τη διάρκεια του εργαστήριου, εμπειρογνώμονες και τεχνίτες της πέτρας, μοιράστηκαν τις γνώσεις τους σχετικά με την κατασκευή και τη συντήρηση πέτρινων αναβαθμίδων, ενώ οι συμμετέχοντες βοήθησαν τους εμπειρογνώμονες στην ολοκλήρωση της προγραμματισμένης εργασίας.
Μετά την ολοκλήρωση των αποκαταστάσεων, ο κοινοτάρχης της Πλατανιστάσας, ο κος Σάββας Μέντζης, είπε ότι «οι παραδοσιακές ξερολιθιές είναι ένας πολιτιστικός θησαυρός και η διατήρησή τους απαιτεί συλλογική εργασία, όπως ακριβώς είναι η σημερινή». Η κα Στέλλα Γαβριήλ, δασκάλα από την Δερύνεια, η οποία έλαβε μέρος στο εργαστήρι, σημείωσε ότι «τέτοιου είδους πρακτικά εργαστήρια θα πρέπει να διεξάγονται στο πλαίσιο των προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στα σχολεία για τη διατήρηση της τοπικής γνώσης για τη φροντίδα της γης και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».
Μετά την επιτυχία της πρώτης Ημερίδας, θα ακολουθήσουν στις αρχές του φθινοπώρου δύο ακόμη εργαστήρια - ημερίδες , σε συνεργασία με τα Κοινοτικά Συμβούλια και άλλους τοπικούς φορείς των χωριών Άλωνας και Πολύστυπου.
Το έργο RECARE, «Αποκατάσταση και Ανάδειξη του Δομημένου Περιβάλλοντος στην Ευρώπη μέσω της Φροντίδας της Γης», χρηματοδοτείται μέσω του 7ου Πλαισίου Προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Έρευνα και την Τεχνολογική Ανάπτυξη, βάση της συμφωνίας επιχορήγησης αρ. 603498.
Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον Δρ. Χρίστο Ζουμίδη: c.zoumides@cyi.ac.cy ή 22208607.
Σχετικά
Ξεκινούν οι δωρεάν ξεναγήσεις και περιπατητικές διαδρομές σε κοινότητες του Ακάμα και τα αστικά κέντρα
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τις «Ευρωπαϊκές Ημέρες Κληρονομιάς 2024»
Η Ekaterina Varnava ετοιμάζεται να μας παρασύρει με το μοναδικό show ‘DRAMA QUEEN!’!
Το ‘Drama Queen’ ετοιμάζεται να κατακτήσει το κοινό της Κύπρου σε πολύ λίγες μέρες
16 υπέροχα πράγματα για να κάνεις αυτή τη βδομάδα στην Κύπρο
Όλα όσα θα μας κάνουν να περάσουμε όμορφα τις επόμενες ημέρες
Γνωστό beach bar μετατρέπεται σε θερινό κινηματογράφο
Ταξιδεύουμε πίσω στο χρόνο με μια ρομαντική ταινία
40 υπέροχα πράγματα για να κάνεις αυτό το σαββατοκύριακο στην Κύπρο
Με βιβλία, θέατρο, μουσική και παράδοση
Ένα μοναδικό Fashion Show για καλό σκοπό
Από τον Φιλανθρωπικό Σύνδεσμος “Ανοικτή Αγκαλιά”
Φέτος τα Χριστούγεννα πάμε στα Πολεμίδια
Με μια μοναδική χριστουγεννιάτικη παραμυθούπολη
Διήμερες εκδομές στην Κύπρο με υπέροχες δραστηριότητες
Με μονοπάτια φύσης, ηλιοβασίλεμα και εξερεύνηση
Μία εκδήλωση που θα ενθουσιάσει και τα παιδιά και τα σκυλιά!
“Dog’s Day Out” Event στο Λούνα Παρκ Παπαφιλίππου στην Μακεδονίτισσα
Limassol Art Walks: Ένας ευχάριστος περίπατος στην καρδιά της πόλης
Ένας ευχάριστος περίπατος με 17 εκθέσεις