Δημοσιεύτηκε στις 14 Ιουλίου 2015
Περισσότεροι από 75 συμμετέχοντες έλαβαν μέρος στην 1η Ημερίδα "Συντήρησης και Αποκατάστασης Ξερολιθιών" που συνδιοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Κύπρου και τις Τοπικές Αρχές της ευρύτερης περιοχής Πιτσιλιάς, την Κυριακή 4 Ιουλίου 2015 στην Πλατανιστάσα. Η ημερίδα αποτέλεσε μέρος του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Προγράμματος RECARΕ, κύριος στόχος του οποίου είναι η συντήρηση, επανόρθωση και αποκατάσταση του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος που κινδυνεύει με κατάρρευση.
Το εργαστήρι προσέλκυσε ανθρώπους από όλη τη Κύπρο οι οποίοι έσπευσαν να λάβουν μέρος, αναγνωρίζοντας τη σημασία της διατήρησης των παραδοσιακών ξερολιθιών και της συμβολής τους στη δημιουργία ενός ελκυστικού τοπίου. Συστάθηκαν δύο ομάδες οι οποίες δούλεψαν ομαδικά για να αποκατασταθεί μία γκρεμισμένη γεωργική αναβαθμίδα ξερολιθιάς (δόμη) σε μια πλαγιά απέναντι από τον Νερόμυλο της Πλατανιστάσας και για να κατασκευαστεί εκ νέου ένας παραδοσιακός ξηρολιθικός τοίχος αντιστήριξης σε μονοπάτι της περιοχής. Καθ 'όλη τη διάρκεια του εργαστήριου, εμπειρογνώμονες και τεχνίτες της πέτρας, μοιράστηκαν τις γνώσεις τους σχετικά με την κατασκευή και τη συντήρηση πέτρινων αναβαθμίδων, ενώ οι συμμετέχοντες βοήθησαν τους εμπειρογνώμονες στην ολοκλήρωση της προγραμματισμένης εργασίας.
Μετά την ολοκλήρωση των αποκαταστάσεων, ο κοινοτάρχης της Πλατανιστάσας, ο κος Σάββας Μέντζης, είπε ότι «οι παραδοσιακές ξερολιθιές είναι ένας πολιτιστικός θησαυρός και η διατήρησή τους απαιτεί συλλογική εργασία, όπως ακριβώς είναι η σημερινή». Η κα Στέλλα Γαβριήλ, δασκάλα από την Δερύνεια, η οποία έλαβε μέρος στο εργαστήρι, σημείωσε ότι «τέτοιου είδους πρακτικά εργαστήρια θα πρέπει να διεξάγονται στο πλαίσιο των προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στα σχολεία για τη διατήρηση της τοπικής γνώσης για τη φροντίδα της γης και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».
Μετά την επιτυχία της πρώτης Ημερίδας, θα ακολουθήσουν στις αρχές του φθινοπώρου δύο ακόμη εργαστήρια - ημερίδες , σε συνεργασία με τα Κοινοτικά Συμβούλια και άλλους τοπικούς φορείς των χωριών Άλωνας και Πολύστυπου.
Το έργο RECARE, «Αποκατάσταση και Ανάδειξη του Δομημένου Περιβάλλοντος στην Ευρώπη μέσω της Φροντίδας της Γης», χρηματοδοτείται μέσω του 7ου Πλαισίου Προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Έρευνα και την Τεχνολογική Ανάπτυξη, βάση της συμφωνίας επιχορήγησης αρ. 603498.
Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον Δρ. Χρίστο Ζουμίδη: c.zoumides@cyi.ac.cy ή 22208607.
Σχετικά



Δωρεάν φαγητά και γλυκά σε μια ιδιαίτερη γιορτή στο χωριό
Τραγούδι, χορός και φαγητά δια χειρός σεφ Σάββα Σάββα (και όχι μόνο)

Ένα 6ήμερο παζαράκι με βιβλία από 50 σεντ
Θα υπάρχουν πέραν των 200,000 βιβλίων ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας

To Σάββατο, θα "ταξιδέψουμε" σε άλλη διάσταση με... εξωγήινους, ακροβατικά και εργαστήρια
Με αφορμή τα ανοιχτά εγκαίνια του Πλανηταρίου, κάτι "δυνατό" μάς περιμένει

Το ‘LAMENTA’ από το Βέλγιο έρχεται στο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Κύπρου 2023
To Lamenta εστιάζει στα διαφορετικά στάδια συναισθημάτων που βιώνει ο άνθρωπος όταν θρηνεί

Ζήσε κι εσύ τη μοναδική εμπειρία του Speed Dating
Μέσα σ' ένα βράδυ καλείσαι να γνωρίσεις ανθρώπους με διαφορετικά backgrounds και ιστορία

Λουκουμάδες, ρέσι και μουσική, σε ένα καλοκαιρινό παζαράκι στο χωριό
Με magic show, χειροτεχνίες και face painting για τα παιδιά

Μια πισίνα στη Λευκωσία, αποκλειστικά για οικογένειες
Πάμε και φέτος για ατελείωτες βουτιές και χαλάρωση με όλη την οικογένεια


Το street party του Bar Souvenir επιστρέφει δριμύτερο
Το διάσημο Στράτα Πάρτην έρχεται ξανά

Ένα street festival στην πλατεία Φανερωμένης, με φαγητό απ' όλο τον κόσμο
Το Φεστιβάλ για την Παγκόσμια Ημέρα Πρόσφυγα επιστρέφει και φέτος