Δημοσιεύτηκε στις 07 Σεπτεμβρίου 2015
Η Άλκη Ζέη συγκαταλέγεται αδιαμφισβήτητα ανάμεσα στους σημαντικότερους σύγχρονους έλληνες συγγραφείς: τα βιβλία της θεωρούνται σταθμός στην ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας, έχουν αγαπηθεί τόσο από το νεανικό όσο και από το ενήλικο κοινό, έχουν μεταφραστεί σε είκοσι γλώσσες και κυκλοφορούν σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Ως «πρύτανης» της παιδικής λογοτεχνίας αλλά και πεζογράφος σημαντικών έργων για ενήλικες, ως συγγραφέας που παραμένει ενεργή μέχρι σήμερα και έχει αποσπάσει πλήθος βραβείων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, επισκέπτεται φανατικά και με μεγάλο ενθουσιασμό σχολεία όλης της Ελλάδας και συνομιλεί τακτικά με τους αναγνώστες της, και ως άνθρωπος που συμμετέχει στα κοινά, η Άλκη Ζέη απασχολεί δικαιωματικά τον χώρο του βιβλίου, του πολιτισμού και των γραμμάτων.
Τον Σεπτέμβριο του 2015 η Άλκη Ζέη απέσπασε μία ακόμα σημαντική διάκριση: Τιμήθηκε από τη Γαλλία με τον τίτλο του Ταξιάρχη του Τάγματος των Τεχνών και των Γραμμάτων (Commandeur de l’Ordre des Arts et des Lettres). Η διάκριση αυτή αποδίδεται από το Υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας σε πρόσωπα που έχουν ξεχωρίσει για τη δημιουργικότητά τους στον καλλιτεχνικό ή λογοτεχνικό χώρο ή για τη συμβολή τους στην ακτινοβολία των τεχνών και των γραμμάτων στη Γαλλία και σε όλο τον κόσμο. Η τελετή παρασημοφόρησης θα πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα στην Αθήνα.
Η Άλκη Ζέη έζησε στο Παρίσι μαζί με την οικογένειά της κατά τη διάρκεια της χουντικής επταετίας, ενώ το έργο και η προσωπικότητά της είναι ιδιαίτερα γνωστά στη Γαλλία και απολαμβάνουν εκτίμησης. Τα περισσότερα βιβλία της έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, βρίσκονται στις σχολικές βιβλιοθήκες και προτείνονται για ανάγνωση από εκπαιδευτικούς. Το καπλάνι της βιτρίνας κυκλοφορεί στη Γαλλία από το 1973, με συνεχείς επανεκδόσεις μέχρι σήμερα. Τη δεκαετία του ’90 μάλιστα χαρακτηρίστηκε από τους Γάλλους κριτικούς ως ένα από τα σπουδαιότερα βιβλία της παγκόσμιας λογοτεχνίας για παιδιά. Η γαλλική μετάφραση του εφηβικού μυθιστορήματος Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της απέσπασε το 2005 το βραβείο των Βιβλιοφάγων, ενώ Ο ψεύτης παππούς κέρδισε το 2010 το βραβείο Νέων Ευρωπαίων.
Μόνο από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορούν τα πιο κάτω βιβλία της Άλκης Ζέη:
• Το καπλάνι της βιτρίνας
• Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου
• Κοντά στις ράγιες
• Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της
• Η μωβ ομπρέλα
• Θέατρο για παιδιά
• Η Αλίκη στη χώρα των μαρμάρων
• Αρβυλάκια και γόβες
• Ο θείος Πλάτων
• Τα παπούτσια του Αννίβα
• Μια Κυριακή του Απρίλη
• Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα
• Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο.
Κυκλοφορεί επίσης Ο μικρός πρίγκιπας του Αντουάν ντε Σεντ-Εξιπερί σε απόδοση της Άλκης Ζέη και εικονογράφηση του Αλέξη Κυριτσόπουλου. Στις 16 Σεπτεμβρίου θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ το παιδικό παραμύθι της Άλκης Ζέη με τίτλο Γατοκουβέντες, ενώ τον Νοέμβριο το Όμορφη πορτοκαλιά μου του Χοσέ Μάουρο Ντε Βασκονσέλος σε μετάφραση της ίδιας.
Σχετικά

«Είναι Θέλημα Αγάπης»: Μουσικοχορευτική παράσταση από τον Λαογραφικό Όμιλο Μιτσερού
Με χορούς, τραγούδια και δρώμενα από την Κύπρο και την Ελλάδα
Το σαββατοκύριακο η καρδιά της καλαθόσφαιρας 3Χ3 χτυπά στην Πάφο
Τo OPAP Paphos 3x3 2025 ενώνει δυνάμεις με το Enavsma Foundation και μαζί μεταμορφώνουν την Πλατεία του Μεσαιωνικού Κάστρου

Το πρόγραμμα για την τελευταία μέρα του Κατακλυσμού Λάρνακας
Ολοκληρώνεται απόψε ο Κατακλυσμός Λάρνακας

15+2 υπέροχα πράγματα να κάνεις στην Κύπρο τις επόμενες μέρες
Όλα όσα υπέροχα θα συμβούν στο νησί μας αυτήν την εβδομάδα

Μία υπέροχη βραδιά παρέα με τα αστέρια, στο Αστροπάρκο Τροόδους
Διαλέξεις, ουρανογραφία και παρατήρηση μέσα από τηλεσκόπια.... για να ανακαλύψεις την ομορφιά και τα μυστικά του σύμπαντος!

Erroneous Encounters: Η Κύπρος στο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού με το έργο του Παναγιώτη Τοφή
Το έργο πραγματεύεται τον κατακερματισμό του εαυτού, ο οποίος προκύπτει ως αποτέλεσμα μετατραυματικών εμπειριών

22 υπέροχα πράγματα για να κάνεις αυτό το τριήμερο στην Κύπρο
Γιορτές, συναυλίες, φεστιβάλ, μουσική, θέατρο, τέχνη και χορός.... όλα σε ένα τριήμερο

MAKERS FAIR 2025: Η γιορτή της δημιουργίας επιστρέφει στη Λάρνακα
Το Σάββατο 14 Ιουνίου, ο χώρος του Youth Makerspace δίπλα στο πάρκο Σαλίνα στη Λάρνακα, θα γεμίσει με χρώμα, ιδέες και έμπνευση!

Ένα τετραήμερο αφιερωμένο στον Άγιο Τύχωνα με πλούσιο πρόγραμμα
Ο Δήμος Αμαθούντας μας καλεί να γιορτάσουμε μαζί

Ευρωπαϊκές Ημέρες Αρχαιολογίας στο Πολιτιστικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου
Μια σειρά δράσεων/εργαστηρίων, εμπνευσμένα από τις συλλογές του Αρχαιολογικού και Νομισματικού Μουσείου του

Το πιο νεανικό beach party επιστρέφει για 2η χρονιά!
Με φιλανθρωπικό χαρακτήρα, πάνω στην χρυσή άμμο
Όλα όσα θα γίνουν το τριήμερο του Κατακλυσμού στον Δήμο Παραλιμνίου - Δερύνειας
Ο Δήμος Παραλιμνίου – Δερύνειας σας προσκαλεί να διασκεδάσετε στο τριήμερο των εκδηλώσεων του Κατακλυσμού, από τις 6 μέχρι και τις 8 Ιουνίου 2025