Top Stories , Arts & Culture

Άντρας ή γυναίκα ο διάβολος της απιστίας;

Ο Κύπριος σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης, αμερικανο-θρεμένος σε καριέρα, αλλά και χρόνια τώρα στην Αθήνα σαν σκηνοθέτης και διευθυντής της δραματικής σχολής Ωδείου Αθηνών, Έλληνας και "μισέλληνας" ταυτόχρονα, σκηνοθετεί πανηγυρικά στη νέα Κεντρική Σκηνή ΘΟΚ.

Δημοσιεύτηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2013

Αν και συχνός συνεργάτης του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, είναι κύρια αφοσιωμένος στη δραματική σχολή και τους μαθητές του "Είναι ιδανικό! Βγάζω το
σκηνοθετικό άχτι μου εκεί, δοκιμάζω ό,τι θέλω, καινούργια έργα, μεταφράσεις με τα παιδιά... Ακολουθούμε ένα τριετές πρόγραμμα στους ρυθμούς μου, όπου τους εκπαιδεύω ώστε να μπορούν να δουλεύουν μόνοι τους, αυτή είναι η φιλοσοφία της εκπαίδευσής μου, να μη χρειάζονται σκηνοθέτη. Ένας τρόπος επεξεργασίας του κειμένου που θα τους επιτρέπει να έχουν προτάσεις, ακόμα και με κακό σκηνοθέτη". Από την άλλη, ήθελε να στηρίξει τον ΘΟΚ και το νέο διευθυντή του στο καινούργιο θέατρο. Εξ ου και ανέλαβε την παραγωγή του θεατρικού "Η Φιλονικία" (1744) του Γάλλου θεατρικού συγγραφέα Πιέρ Μαριβώ και οραματίζεται να εγκαινιάσει το θέατρο και σαν κτίριο και σαν ιστορία του οργανισμού, με κέφι, πρωτοτυπία και σεβασμό, πανηγυρικά εντυπωσιακά.


Η φιλονικία
Την ανάλαφρη γαλλική κωμωδία με το alltime classic θέμα του έρωτα και της απιστίας μεταξύ των φύλων, μετέφρασε και διασκεύασε επιστάμενα, αποδίδοντάς του λιτότερο λόγο, προσθέσεις αλλά και σύγχρονη προσέγγιση σωματικού θεάτρου. "Όταν το διάβασα, δεν γέλασα καθόλου. Βρίσκω το θέμα του κοινωνικού πειράματος τραγικό, να φυλακίσεις δηλαδή παιδιά για να κάνεις ένα πείραμα. Εγώ ουσιαστικά ρωτώ τι θα έγραφε ο Μαριβώ αν ζούσε σήμερα και έθετε το ερώτημα ποιος
ευθύνεται για την απιστία, μια και τώρα που υπάρχουν επιστημονικές μελέτες επ' αυτού, δεν μπορείς να τις αγνοήσεις. Κι αν είχε μάλιστα και όλα τα τεχνικά μέσα που έχουμε σήμερα; Οπότε, για να είναι σύγχρονο, αντιμετωπίζω μεν το έργο αυτό καθαυτόν "αστεία"/κωμικά, αλλά το τοποθετώ στο πλαίσιο σκληρών συνθηκών που μας έχει διδάξει η ιστορία". Και με αφορμή την πρώτη ατάκα του έργου "Πού μας φέρατε Πρίγκιπα; Τι κτίριο και πελώριοι τοίχοι;", ο Αρβανιτάκης θα βάλει τους θεατές από την πίσω πόρτα του θεάτρου, σαν καλεσμένους του πρωταγωνιστή Πρίγκιπα σε μια "πρωτότυπη ψυχαγωγία" όπως την αποκαλεί, σαν σκηνοθέτης ενός happening. Επιπλέον, αντί ο Πρίγκιπας να περιγράψει πώς άρχισε η φιλονικία με τους καλεσμένους του, σαν σύγχρονος γκατζετάκιας, μας το παρουσιάζει σε βίντεο! "Εκεί έχω δώδεκα παλαίμαχους του ΘΟΚ να συζητούν περί έρωτος και απιστίας, το θέμα μας, σαν οι εαυτοί τους, ηθοποιοί του ΘΟΚ-καλεσμένοι. Ένας φόρος τιμής πιστεύω για τους ανθρώπους αυτούς, τώρα που έχει δικό του κτίριο ο ΘΟΚ. Τους παρακάλεσα και τους είμαι ευγνώμων που όλοι ανεξαιρέτως αποδεχτήκαν".

Το νέο θέατρο ΘΟΚ
Παρόλο το σεβασμό και την αγάπη που τρέφει για την πατρίδα του και τους ανθρώπους της, δεν κρύβεται πίσω από τα λόγια του και ξεστομίζει τις απόψεις του άφοβα. Ξεκινήσαμε με μια αποτίμηση του νέου κτιρίου. "Μπαίνοντας πρώτη φορά μού έκανε εντύπωση το ότι είναι πολύ στριμωγμένο το ταμείο στην είσοδο, δεν μπορούσα να περάσω μέσα από απλά 2 σειρές ανθρώπων. Στη Νέα Σκηνή ένιωσα λίγο σαν φτωχός συγγενής, σαν να με έβαζαν από την πίσω πόρτα. Οφείλω να σας πω ότι ως καλλιτέχνης, σε μια εντελώς υποκειμενική άποψη, δεν μ' αρέσει η Νέα Σκηνή, δεν με γοήτευσε, μου φάνηκε κρύος χώρος για σκηνοθεσία. Το θεωρώ δύσκολο να κάνεις απομονώσεις, να φτιάξεις ατμόσφαιρα. Η Κεντρική Σκηνή μ' αρέσει πολύ περισσότερο και ευτυχώς σκηνοθετώ σε αυτήν. Δεν έχουμε μπει μέσα, οπότε δεν ξέρω ακόμη πολλά, πάντως οι διαστάσεις που δόθηκαν στο σκηνογράφο μου Γιώργο Φουλίδη, Κύπριος με διεθνή καριέρα, δεν ισχύουν. Ούτε ο χώρος όπου κάναμε πρόβα τον πρώτο μήνα ήταν κατάλληλος.

Πρακτικές Κρατικού Θεάτρου
Και μια προσωπική αποτίμηση σε θέματα πολιτικής και οργάνωσης: "Ευτυχώς "Η Φιλονικία" είναι μικρό έργο σε διάρκεια και με μικρές σκηνές. Αλλιώς θα είχα κόψει τις φλέβες μου. Δεν βρίσκω το αυστηρότατο ωράριο 09.00-15.00 πολύ λειτουργικό, μας είναι πολύ δύσκολο, και επιπλέον λείπουν συχνά οι ηθοποιοί σε πολλές περιοδείες. Δεν μπορώ να φωνάξω ηθοποιούς σπαστά, ώστε να γίνει η δουλειά που χρειάζεται με τον καθένα ξεχωριστά, και αυτό με διαλύει. Και στο ΚΘΒΕ είναι αυστηρά τα πράματα αλλά έχει μια ευελιξία, μπορείς να φωνάξεις τους ηθοποιούς ή 10.00-15.00 ή 17.00-22.00 όπως το χρειάζεσαι. Ακόμα και πριν τη βραδινή παράσταση κάνεις πρόβα, από τις 17.00-20.00. Έτσι, δουλεύει. Εδώ είναι περίεργα τα πράματα, εξαρχής η χρονιά ήταν παράξενη. Κληθήκαμε ως σκηνοθέτες για ακροάσεις διανομής, αλλά είχε ήδη απαρτιστεί ο θίασος με επιλογές τού ΔΣ. Δεν συμφωνώ να κάνει την επιλογή δυναμικού το ΔΣ. Πρέπει, πιστεύω, να επιλέγει ο καλλιτεχνικός διευθυντής βάσει των προτάσεων των σκηνοθετών του. Όπου λαλούν πολλοί κοκόροι αργεί να ξημερώσει και θέατρο δεν γίνεται με δημοκρατικά μέσα. Ένας οργανισμός τέτοιος πρέπει να έχει την αυτοτέλειά του, επιτέλους να ξεκολλήσουμε από κάποια παγιωμένα δεδομένα που είναι αποδεδειγμένα στραβά". Εσείς δοκιμαστήκατε επαγγελματικά πρόσφατα; "Ναι! Κινδυνέψαμε. Ήμασταν απλήρωτοι 2 χρόνια, πολλή κατήφεια. Τώρα, επιτέλους, καταργήθηκε η συλλογική σύμβαση. Φανταστείτε ότι υπήρχαν καθηγητές με 2 μαθητές και 14 παχυλούς μισθούς, και να μην μπορεί η διεύθυνση να κάνει τίποτε!". Πώς έγινε, ρώτησα απορημένη. "Μνημόνιο! Τα καλά του. Εγώ ήμουν ενθουσιασμένος, να βάλει η Ευρώπη μια τάξη στη χώρα. Έχει πολλά στραβά η φυλή μας, κακά τα ψέματα, και είμαστε πολλοί Έλληνες μισέλληνες. Τώρα έγινε μια καινούργια διευθέτηση και πληρωνόμαστε 50-50 από τα δίδακτρα, καθηγητές και σχολή. Αν δεν σε θέλουν οι μαθητές σου, έφυγες. Ως πότε θα τρώμε από τα έτοιμα".

Σχετικά

Ατζέντα
November 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close