Εκδρομές να πας , Guide

Πόσο καλά ξέρεις τον Μουτουλλά;

Η Μήνα Χρυσάνθου και Γιώργος Μιχαήλ με τον φωτογραφικό του φακό θα σου τον μάθουν!

Δημοσιεύτηκε στις 19 Φεβρουαρίου 2016

 

Φωτογραφίες: Γιώργος Μιχαήλ 

Ένα πανέμορφο χωριουδάκι, με εξαιρετική φυσική ομορφιά, χωμένο στην καρδιά της κοιλάδας της Μαραθάσας, σε υψόμετρο 800 μέτρων, ο Μουτουλλάς υπερηφανεύεται σήμερα για το πλούσιο παρελθόν του, τη βυζαντινή του παράδοση, τους φιλόξενους ανθρώπους του και τη γνήσια κουζίνα του.


Έτσι πήρε το όνομα του..
Σύμφωνα με πληροφορίες κανείς δεν γνωρίζει ποια υπήρξε η απαρχή και η αρχική ονομασία του οικισμού αφού η πρώτη φορά που γίνεται αναφορά της ονομασίας “Μουτουλλάς” είναι κατά τον μεσαίωνα όταν περιγράφεται η εκκλησία της Παναγίας του Μουτουλλά μέσω του ιδιοκτήτη της του Ιωάννη Γερακιώτη Μουτουλλά.

 

Τι να δεις

Εκκλησίες του χωριού: Η κύρια εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στην Αγία Παρασκευή και κτίστηκε το 1938 σε χώρο που υπήρχε παλαιότερος ομώνυμος ναός και δεσπόζει στο κέντρο του χωριού.

Πιο γραφική όμως και μια πολύ καλή ευκαιρία για πανοραμικές φωτογραφίες του χωριού θα σου δώσει η μικρή και πετρόκτιστη εκκλησία της Παναγίας του Μουτουλλά που βλέπει από ψηλά το χωριό. Επιγραφή αναφέρει ως χρονολογία κτίσεως της εκκλησίας το έτος 1280 καθώς άλλες αναφορές μάς οδηγούν επίσης στο συμπέρασμα ότι η εκκλησία κτίστηκε ως οικογενειακό παρεκκλήσι. Σημαντικό στοιχείο είναι πως η συγκεκριμένη εκκλησία είναι η παλαιότερα χρονολογημένη εκκλησία της Κύπρου με αμφικλινή ξύλινη στέγη.

Αξίζει να αναφερθεί πως το 1985 η εκκλησία της Παναγίας του Μουτουλλά καθώς και το μοναστήρι του Αγ. Ιωάννη του Λαμπαδιστή που αναφέρθηκε πριν, περιλήφθηκαν στον κατάλογο των μνημείων Παγκόσμιας Πολιστιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Επιπλέον στο πανέμορφο χωριό λειτουργούν άλλες τρείς εκκλησίες, η εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος η οποία βρίσκεται σε ένα ειδυλλιακό και καταπράσινο τοπίο, η  μικρή και ξυλόστεγη εκκλησία του Αγίου Μάμα, της οποίας το κτίσιμο ανάγεται στον 17ο ή 18ο αιώνα. Επίσης, πάνω στην βουνοκορφή, ανατολικά του χωριού πρέπει να επισκεφτείτε το μικρό εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία το οποίο έχει εξαιρετική θέα του χωριού και ένα σπάνιο καμπαναριό τοποθετημένο πάνω σε ένα δέντρο.


 

Τι να μάθεις

Το περίφημο νερό του Μουτουλλά: Το καλοκαίρι του 1927 παραθέριζε στο Μουτουλλά ο Ιωάννης Μάλτας, χημικός και αγρονόμος από την Αίγυπτο, ο οποίος θεραπεύθηκε από προβλήματα που είχε με τα νεφρά και το στομάχι του πίνοντας νερό από την «Κάτω Βρύση» του χωριού. Με πρωτοβουλία και επίβλεψη του Ι. Μάλτα οι Μουτουλλιώτες, το 1927, έστειλαν το νερό για λεπτομερή ανάλυση στο Δημοτικό Χημείο του Παρισιού. Τα ευρήματα ήταν ότι το νερό του Μουτουλλά ήταν εφάμιλλο των περίφημων πηγών του Evian, του Vichi και άλλων όμοιων πηγών της Ευρώπης.

Επιπλέον, στον Μουτουλλά υπάρχουν και θειούχα νερά. Στις όχθες του ποταμού Σέτραχου και σε απόσταση ενός περίπου χιλιομέτρου από τα τελευταία σπίτια του Μουτουλλά (προς τον Πεδουλά) υπάρχουν τέσσερις πηγές θειούχων νερών. Ο χώρος των πηγών αυτών, που είναι εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς, ονομάζεται και «Λουτρά της Ρήγαινας», γιατί , σύμφωνα με την παράδοση κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας μετέβαινε εκεί και έκανε το μπάνιο της η Ρήγαινα, η οποία τα καλοκαίρια παραθέριζε στον Μεσαιωνικό οικισμό «Μάραθο» (Marato), που βρισκόταν σε τοποθεσία απέναντι από το Μουτουλλά.

 

Που να πας

Το μονοπάτι της φύσης: Το μονοπάτι είναι κυκλικό και η διαδρομή είναι περίπου 1,5 χλμ. Παρόλο που υπάρχουν πολλά σημεία αναφοράς με ωραία θέα, τα τρία σημεία που θα αναφερθούν παρακάτω είναι τα πιο ξεχωριστά. Το σημείο όπου είναι το Λουτρό της Ρήγαινας, το δρομάκι στενεύει και οι βράχοι κρέμονται από πάνω, οι λατζιές απλώνουν τα ασημόφυλλα τους  και ο καταρράχτης δημιουργεί ένα όμορφο τοπίο ιδανικό για φωτογραφίες. Επίσης ωραίο τοπίο είναι «Το Χλιο».


Στις πηγές των θειούχων πηγών, κάτω στον ποταμό Σέτραχο μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’60 οι γυναίκες του Μουτουλλά πήγαιναν και έπλεναν τα ρούχα τους στο «χλιο», που σημαίνει το χλιαρό νερό των πηγών. Ο συγκεκριμένος ποταμός είναι γνωστός και για τις δίκες που έγιναν για τα νερά του ανάμεσα στους κατοίκους της Λεύκας και της Μαραθάσας που δικαίωσαν τους δεύτερους. Το τελευταίο σημείο που αξίζει να σταματήσετε και να φωτογραφίσετε, προπάντων άμα πάτε με το ζευγάρι σας και προπάντων την ημέρα των ερωτευμένων, είναι η «Γέφυρα των ερωτευμένων».

Ο Μόντης στον Μουτουλλά: Το μέρος αυτό το επισκέφτηκε το 1936 ο μεγάλος ποιητής της Κύπρου Κώστας Μόντης και έγραψε ποίημα για τους ερωτευμένους και έτσι χτίστηκε το γεφύρι και τώρα είναι σημείο να δώσετε υπόσχεση αιώνιας αγάπης. Φιληθείτε γλυκά χείλη με χείλη και κλειδώστε την αγάπη σας με μία κλειδωνιά στην γέφυρα και εξαφανίστε το κλειδί.



Που να φας

Φούρνος Το Μαραθέυτικο: Στον Μουτουλλά υπάρχει ο φούρνος «Το Μαραθεύτικο» ο οποίος είναι γνωστός για τα νόστιμα αλμυρά και το ολόφρεσκο ψωμί του. Επιβάλλεται να δοκιμάσετε τις ζεστές ταχινόπιττες και τα παξιμάδια από τον τοπικό φούρνο γιατί η γεύση τους θα σας αφήσουν σίγουρα έκπληκτους.


Ταβέρνα Δροσερή Γωνιά: Στο χωριό σήμερα λειτουργεί μία ταβέρνα, η «Δροσερή Γωνιά» (96275004) η οποία είναι ανοιχτή ολόχρονα και καθημερινά (εκτός Τρίτη), και βρίσκεται δίπλα από το Κοινοτικό Συμβούλιο. Η Δροσερή Γωνιά είναι μία παραδοσιακή κυπριακή ταβέρνα με πολύ καλό φαγητό, μεζέδες, σπιτικές ραβιόλες, ντόπια πιάτα με φρέσκα υλικά σε ένα χώρο με ζεστή ατμόσφαιρα με τζάκι και υπέροχη θέα του χωριού.

 

Calcius cafe: Για όσους θα επισκεφτούν το χωριό το καλοκαίρι μπορούν να απολαύσουν τον καφέ ή το γλυκό τους στο Celsius Café. Αποτελεί μια εναλλακτική επιλογή για τον επισκέπτη καθώς μπορεί να απολαύσει τον καφέ του και διάφορες παραδοσιακές γεύσεις σε ένα λιτό και όμορφα διακοσμημένο χώρο, απολαμβάνοντας την ηρεμία και τη γραφικότητα του χωριού. Η μοναδικότητα του Celsius Café έγκειται στο γεγονός ότι βρίσκεται, κυριολεκτικά, μέσα σε ένα παλιό ψυγείο φρούτων το οποίο έχει διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο που να καλύπτει όλες τις σύγχρονες ανάγκες  διατηρώντας όμως το αρχικό ύφος του χώρου. Μπορείτε να απολαύσετε το ποτό, το γλυκό ή το φαγητό σας, επιλέγοντας μέσα από μια μεγάλη ποικιλία εδεσμάτων, καθώς παρακολουθείτε ζωντανά αγώνες ποδοσφαίρου και δωρεάν πρόσβαση στο ίντερνετ. Για τους μικρούς μας εξερευνητές προσφέρουμε επιτραπέζια παιχνίδια και δημιουργικές ασχολίες. Τους καλοκαιρινούς μήνες είναι ανοικτό κάθε μέρα μέχρι αργά το βράδυ." (99482855).

 

Οι λουκουμάδες της Πατρούς: Ένα ιστορικό καφενείο που προσφέρει ίσως τους δημοφιλέστερους λουκουμάδες του νησιού σημείο αναφοράς του Μουτουλλά, με μεγάλη βεράντα και υπέροχη θέα είναι το καφενείο Κυριακίδη. Οι ξακουστοί του λουκουμάδες μετρούν μία ιστορία ενενήντα ετών, ενώ η συνταγή τους παραμένει μυστική μέχρι και σήμερα. Απολαύστε τους με παγωτό ή χωρίς, πιείτε εκεί τον καφέ και το ποτό σας και απολαύστε μικρά σνακ. (97689728).

 

Συνταγή για Καϊκανά (Από την κ. Αθηνά)

Υλικά: 4 αυγά
1 Ποτήρι γάλα
Λίγο αλάτι
Αλεύρι
Έψιμα

Μέθοδος: Βάζετε το αλεύρι, τα αυγά, το γάλα και λίγο άλας και τα ζυμώνετε μέχρι να γίνει χυλός. Έπειτα βάζετε φυστικέλαιο στο τηγάνι. Ρίχνετε όλο τον χυλό στο τηγάνι και το γυρίζετε μέχρι να κοκκινίσει λίγο και να ψηθεί. Όταν ψηθεί, ρίχνετε μέσα στο τηγάνι το έψιμα το αφήνετε για κανένα 5λεπτο και μετά το βγάζετε και το σερβίρετε ζεστό.   

 

Σχετικά

Ατζέντα
September 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close