Guide , Ξενοδοχεία να μείνεις

7 καταλύματα για διακοπές στο χωριό!

Τι να κάνεις, τι να γευτείς και τα travel tips κάθε διαδρομής

Δημοσιεύτηκε στις 14 Απριλίου 2016

Όσο πιο δύσκολη γίνεται η αστική μας ζωή τόσο πιο πολύ επιδιώκουμε να ξεφεύγουμε από την πόλη. Ο αγροτουρισμός είναι μια μορφή εναλλακτικού τουρισμού που μας φέρνει πιο κοντά στη φύση και τις παραδόσεις μας. Έτσι, επιλέξαμε 5 αγαπημένα και κυρίως άγνωστα στο ευρύ κοινό αγροτουριστικά καταλύματα από το www.agrotourism.com.cy που σίγουρα θα κάνουν τη διαμονή σου ξεκούραστη και ενδιαφέρουσα.

Αν θες να δεις ακόμα περισσότερα καταλύματα, πάτησε ΕΔΩ

 

ΑΣΚΑΣ

Λύχνος
Είναι ένα παραδοσιακό πετρόκτιστο οικογενειακό κτίσμα 200 ετών το οποίο ανακαινίστηκε και μετατράπηκε σε γουστόζικο αγροτουριστικό συγκρότημα με 4 χώρους διαμονής. Οι τέσσερις σουίτες του, η μία αποτελούσε το μπακάλικο του χωριού, η δεύτερη ένα ξυλουργείο, η άλλη με σανιδωτή οροφή και η τελευταία ένα δίχωρο, προσφέρουν μια πολυτελή και άνετη διαμονή χωρίς να καταργούν την παραδοσιακή τους αξία.
Τι να κάνεις: Περπάτημα στο μονοπάτι της φύσης που εκτείνεται από τον κύριο δρόμο μέχρι την Πλαγιά Πάνω Αμπέλια και επίσκεψη σε μια από τις τρεις εκκλησίες του χωριού, εκ των οποίων η μία του Τιμίου Προδρόμου, η άλλη του Τιμίου Σταυρού και η τρίτη της Αγίας Χριστίνας.
Τι να γευτείς: Στους χώρους που στέγαζαν το στάβλο, τις αποθήκες και το κελλάρι του σπιτιού, απλώνεται και ξετυλίγεται η ταβέρνα του Λύχνου (99210688). Εκεί λοιπόν θα απολαύσεις ξεχωριστά πιάτα, που φτιάχνονται από φρέσκα εποχιακά προϊόντα της περιοχής, και τα οποία θα συνοδεύσεις με το κρασί που έχει επιλεχθεί από τα καλύτερα κυπριακά οινοποιεία.
Travel tip: Θαύμασε την ακατέργαστη ομορφιά και τη διάχυτη ηρεμία του χωριού.
(22642641/ www.lyhnos.com/Facebook) Μιχαήλ Κουτσόφτα 1, Ασκάς.

 



Ευγενίας House
Πρόκειται για ένα αναπαλαιωμένο αγροτουριστικό στα στενά δρομάκια του Ασκά. Το όλο κτίριο είναι πέτρινο, γραφικό και συμπεριλαμβάνει 4 άνετα στούντιο με ξύλινα μπαλκόνια. Κάθε στούντιο έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει 2-4 άτομα, ενώ το μεγαλύτερο από αυτά μέχρι και 6 άτομα. Έχουν κεντρική θέρμανση και σύστημα κλιματισμού, Wi-Fi, το κάθε ένα τη δική του κουζινούλα, τουαλέτα, ντουζιέρα και τζάκι.
Τι να κάνεις: Στο σπίτι της Ευγενίας στεγάζεται ένα εργαστήριο υφαντικής όπου η ιδιοκτήτρια φτιάχνει τα δικά της υφαντά ενώ παράλληλα μπορείς να παρακολουθήσεις ή να διδαχθείς την τέχνη της.
Τι να γευτείς: Δεν υπάρχει κάποιο εστιατόριο στο σπίτι της Ευγενίας, οπότε μπορείς να πεταχτείς μέχρι το Λύχνο (βλ. πιο πάνω), αλλιώς στο καφεστιατόριο "Περνιά" (99414016), όπου θα φας μεζέδες και φαγητά της ώρας.
Travel tip: Ο Ασκάς είναι πανέμορφος, έχει μοναδική χλωρίδα και εκεί μπορείς να δεις το υπέροχο δέντρο Απανιά το οποίο συναντάται σπάνια.
(22642344) Ασκάς, επ. Λευκωσίας.

 

Λόφου

Απόκρυφο
Τα δωμάτια, οι σουίτες και τα διαμερίσματά του σου χαρίζουν μια αίσθηση παράδοσης και πολυτέλειας, ενώ τα χρώματά τους στηρίζονται στο όνομά τους. Για παράδειγμα το δωμάτιο 'Ελιά' είναι διακοσμημένο με λαδί χρώματα και το 'Λεβάντα' με μοβ. Διαθέτει επίσης ιδιόκτητη υπόγεια κάβα της οποίας ο χώρος κάποτε χρησιμοποιείτο ως αποθήκη βροχόνερου, άρα έχεις τη δυνατότητα να απολαύσεις ίσως το πιο καλοδιατηρημένο κρασί από φυσική θερμοκρασία, ιδανική για την προστασία του. Μπορείς να κάνεις και wine tasting. Στο θέρετρο υπάρχει επίσης πισίνα, γυμναστήριο, σπα με σάουνα, steam bath, και ειδικό δωμάτιο για μασάζ.
Τι να κάνεις: Υπάρχουν πολλά πράγματα για να κάνεις και να δεις στο χωριό, εκ των οποίων μια επίσκεψη στην εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στο Δημοτικό Σχολείο, στο Ιδιωτικό Λαογραφικό Μουσείο
(99919326), στο Κοινοτικό Αγροτικό Μουσείο -Ελιόμυλος- και το Εργαστήρι Ξυλογλυπτικής Γιαννάκη Μανώλη (99598206).
Τι να γευτείς: Το εστιατόριο 'Αγρινό' (96475530) είναι εμπλουτισμένο διακοσμητικά με λαϊκά αντικείμενα και οικογενειακά κειμήλια και σερβίρει καλοφτιαγμένη κυπριακή κουζίνα από ντόπια υλικά.
Travel tip: Αξίζει να επισκεφθείς το Μονοπάτι της Φύσης, το οποίο έχει έκταση ενός περίπου χιλιομέτρου. Το μονοπάτι έχει ως αφετηρία την τοποθεσία 'Τζιλλάκα' και καταλήγει στη βρύση του χωριού.
(25813777, 96475530/ www.apokryfo.com) Λόφου, Λεμεσός.
 
 
ΚΑΚΟΠΕΤΡΙΑ
 
 
Μύλοι
Η ιστορία του αρχίζει από το 17ο αιώνα. Κτίστηκε στην αρχή ως μύλος από έναν μοναχό ο οποίος τον δώρισε στο Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου Στέγης. Μετά την καταστροφή του μοναστηριού από τους Τούρκους
δεν υπήρχαν μοναχοί για να το λειτουργήσουν, έτσι σιγά-σιγά πέρασε στα χέρια των χωρικών της Κακοπετριάς που το χρησιμοποιούσαν μέχρι το 1950, οπότε έκλεισε για να αρχίσει το 1979 η πρώτη αναπαλαίωση. Το 1987, στον τρίτο όροφο του όλου κτίσματος, λειτούργησε το γνωστό πλέον εστιατόριο Μύλοι της Κακοπετριάς, ενώ το 1999 οι ιδιοκτήτες του εγκαινίασαν το μικρό αυτό αγροτουριστικό ξενοδοχείο. Απαρτίζεται από
13 δωμάτια διακοσμημένα με παραδοσιακή επίπλωση. Διαθέτουν θέρμανση, πρόσβαση στο διαδίκτυο, μικρό ψυγείο, σεσουάρ μαλλιών και εξοπλισμό για καφέ ή τσάι.
Τι να κάνεις: Περιδιάβαση στα λιθόστρωτα δρομάκια της παλιάς Κοκοπετριάς, επίσκεψη στην εκκλησία του Αγ. Νικολάου της Στέγης, αλλά και στα δύο μουσεία της κοινότητας, αυτό του Ελιόμυλου και του Ληνού (πιεστήριο σταφυλιών για παραγωγή κρασιού). Μην ξεχάσεις να περπατήσεις το όμορφο μονοπάτι της Βατερής κατά μήκος του ποταμού Κλάριου που διασχίζει το χωριό.
Τι να γευτείς: Γνωστό για την πέστροφά του είναι το εστιατόριο Μύλος, εντός του καταλύματος. Θα σε εντυπωσιάσουν όλα τα πιάτα του, όπως και ο εντυπωσιακός χώρος του αλλά και η παναρομική θέα του.
Travel tip: Στην καρδιά της Κακοπετριάς συναντιούνται οι δυο παραπόταμοι του Κλαρίου, Γαρίλλης και Καρκώτης, χαρίζοντας απλόχερα το νερό τους και φυσικά ειδυλλιακές εικόνες στους επισκέπτες.
(22922536, www.cymillhotel.com) Οδός Μύλου 8, Κακοπετριά, επ. Λευκωσίας.
 
 
ΚΑΛΟΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
 
Atratsa Mountain Suites
Το Atratsa Mountain Suites είναι ένα τριώροφο παραδοσιακό αρχοντικό στην αρχή του χωριού Καλοπαναγιώτης. Απαρτίζεται από 2 στούντιο, δύο σουίτες ενός υπνοδωματίου και μία σουίτα 2 υπνοδωματίων, όλα διακοσμημένα με παραδοσιακή και ρετρό επίπλωση. Η ξύλινη οροφή και οι πέτρινοι τοίχοι δίνουν ακόμα πιο μεγάλη έμφαση στην παραδοσιακή διακόσμηση. Οι στούντιο σουίτες έχουν ημιώροφο το οποίο φιλοξενεί το κρεβάτι αφήνοντας τον κάτω όροφο πιο άνετο, ενώ οι άλλες σουίτες με ξεχωριστό δωμάτιο διαθέτουν ευρύχωρο καθιστικό για άνετη διαμονή οικογενειών και μεγαλύτερων ομάδων. Παρέχουν επίσης Wi-Fi, τηλεόραση, εξοπλισμένη κουζίνα και άλλα, ενώ η θέα από τις βεράντες τους είναι μαγευτική.
(99464664/ www.atratsa.com) Καλοπανα γιώτης, Λευκωσία.
 
 
Hani Chysomilou
Έχει κατασκευαστεί το 1900 ως χάνι στον Καλοπαναγιώτη, πάνω στις βόρειες βουνοπλαγιές του Τροόδους. Σταμάτησε τη λειτουργία του το 1960, για να αναβιώσει τα τελευταία χρόνια χαρίζοντας στους επισκέπτες του μιας πρώτης κλάσης διαμονή σε ένα μοντέρνο και εξοπλισμένο περιβάλλον που δεν έχει χάσει αρχιτεκτονικά την αρχική του ταυτότητα. Το σπίτι απαρτίζεται από δύο υπνοδωμάτια, το ένα με δικό του μπάνιο και
Jacuzzi, καθιστικό με τζάκι, πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα και όμορφο κήπο με θέα τα βουνά και τη φύση. Υπάρχει Wi-Fi, κλιματισμός, σεσουάρ μαλλιών, τηλεόραση, χρηματοκιβώτιο και άλλα.
(99530540/ www.chrysomilou.com) Καλοπαναγιώτης, Λευκωσία.
 
 
 
Maison Elena
Βρίσκεται στον κύριο δρόμο του Καλοπαναγιώτη. Το σπίτι της Έλενας είναι ένα μείγμα μοντέρνας και παραδοσιακής αισθητικής με πέτρινους και καλυμμένους τοίχους, σύγχρονη και κλασική επίπλωση. Απαρτίζεται από 1 στούντιο και 1 διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων, όλα εφοδιασμένα με κουζίνα, πλήρως εξοπλισμένη, τηλεόραση, Wi-Fi, σεσουάρ μαλλιών, θέρμανση, παιδικό κρεβάτι, μπαλκόνια, βεράντα και άλλα.
Τι να κάνεις: Επίσκεψη στο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή. Μπορείς ακόμα να ευεργετηθείς από τα ιαματικά λουτρά με θειούχα νερά και να κάνεις θεραπείες spa στο "Myrianthousa Spa" (22024355).
Επίσης μπορείς να κάνεις μια βόλτα μέχρι την πλατεία του Τροόδους και το μοναστήρι του Κύκκου, που απέχουν μόνο 20 χιλιόμετρα από το χωριό.
Τι να γευτείς: Για φαγητό επισκέψου το 'Παλιό Σινεμά' (99130275) όπου θα βρεις και καλό οφτό και νοστιμιές στα κάρβουνα.
Travel tip: Η περιοχή προσφέρεται για ποδηλασία, πεζοπορία και ψάρεμα στο φράγμα.
(70006062) Καλοπαναγιώτης, Λευκωσία.

Σχετικά

Ατζέντα
September 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close