Δημοσιεύτηκε στις 18 Ιουλίου 2016
Τον περασμένο μήνα πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο Olympic Lagoon στην Αγία Νάπα η παρουσίαση της Εθνικής Ομάδας Νέων Γαστρονομίας και της νεοσύστατης Περιφερειακής οι οποίες θα μας αντιπροσωπεύσουν στους επικείμενους Ολυμπιακούς Αγώνες Γαστρονομίας που θα διεξαχθούν τον ερχόμενο Οκτώβριο στο Έρφουρτ της Γερμανίας.
Ο Πρόεδρος Αρχιμαγείρων Κύπρου κ Γιώργος Δαμιανού μας επιβεβαίωσε πως η φιλοξενία ήταν άριστη και χορηγημένη από το ξενοδοχείο, χάριν στον Διευθυντή του Ξενοδοχείο κ Χρίστο Περίκου. Φιλοσοφία άλλωστε της εταιρίας είναι να γίνεται αρωγός σε τέτοιες προσπάθειες αφού τέτοια εγχειρήματα δεν κάνουν μόνο καλό εγχώρια στην ανάπτυξη και προώθηση του ιδίου του ξενοδοχείου αλλά βελτιώνουν τις δυνατότητες μιας ομάδας, άρα και της εικόνας της Κύπρου μας στο εξωτερικό.
Η Εθνική Ομάδα Νέων απαρτίζεται από 13 νεαρούς και ταλαντούχους σεφ ενώ η Περιφερειακή με άλλους 8 οι οποίοι για πρώτη φορά πάνε σε Παγκόσμιο Διαγωνισμό. Η Εθνική Νέων, παρουσίασε εκείνη την βραδιά, μια σειρά από μικρομπουκιές, αλμυρά, ζεστά και γλυκά, κατασκευασμένα με υλικά και αρωματικά της χώρας μας, σε μοντέρνα εκτέλεση. Η γιορτή αυτή της γαστρονομίας ήταν μια λιτή αλλά πολύ γουστόζικη διοργάνωση την οποία επιμελήθηκαν ο Αντώνης Νικολάου, Διευθυντής της Ομάδας Νέων και ο Χριστόφορος Αντωνίου, Διευθυντής της Περιφερειακής Ομάδας, κάτω από την καθοδήγηση του Παναγιώτη Χαραλάμπους, Ανώτερου Διευθυντή όλων των Ομάδων.
Πολλά από τα πιάτα τα οποία στήθηκαν εκεί είναι από αυτά που θα λάβουν μέρος στους Ολυμπιακούς γαστρονομίας, π.χ. σολομός ποσέ με σάλτσα πορτοκαλιού, Φουά Γκρα με μαρμελάδα από φοινίκι, αναρή φρέσκια με σάλτσα μάγκο, χοιρινή κοιλιά με κουμανταρία. Αυτή είναι η 3η φορά όπου οι νέοι σεφ μας πάνε σε διαγωνισμό εκτός χώρας, ενώ τις προηγούμενες φορές έχουν πάρει το 2013 στην Κορέα 2 αργυρά μετάλλια και το 2014 στο Λουξεμβούργο 1 χρυσό.
Εθνική Ομάδα Αρχιμαγείρων Κύπρου
Την 1η Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστεί σε επίσημο δείπνο στο Ξενοδοχείο Four Seasons και υπό την αιγίδα του Υπουργού Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, η Εθνική Ομάδα Αρχιμαγείρων Κύπρου η οποία θα αντιπροσωπεύσει και αυτή επίσης την Κύπρο στους Ολυμπιακούς Αγώνες Γαστρονομίας στη Γερμανία. Τα ζητούμενα είναι ένα μενού 3 πιάτων για 110 άτομα, ένα σετ μενού των 5 πιάτων για ένα άτομο, μια πιατέλα με τερίνες για 8 άτομα, 4 γλυκά, ένα μενού για χορτοφάγους και ένα show piece κατασκευασμένο από σοκολάτα και καραμέλα.
Το εν λόγω δείπνο της 1ης Σεπτεμβρίου, το οποίο επιμελείται ο Παναγιώτης Χαραλάμπους, θεωρείται σαν μια πρόβα τζενεράλε για το πρώτο μενού των 3 πιάτων που θα φτιάξουν οι αρχιμάγειρες μας για τους Ολυμπιακούς και θα το απολαύσουν παράγοντες της Τουριστικής Βιομηχανίας, της Πολιτικής σκηνής του Νησιού και του Επιχειρηματικού Κόσμου.
Συμπεριλαμβάνει για ορεκτικό καρκάνι ποσέ, τορτελίνι με αστακό και ζεστή σαλάτα από φάβα, για κυρίως πιάτο μοσχαράκι με αρωματικά και για γλυκό κέικ άσπρης σοκολάτας με παγωτό από φρούτα του δάσους. Αυτή τη στιγμή η Εθνική Αρχιμαγείρων Κύπρου βρίσκεται στην 14η θέση στην Παγκόσμια κατάταξη από 72 χώρες. Πρόκειται για μια πολύ καλή σειρά αν υποθέσουμε τα προβλήματα και το μέγεθος του νησιού.
Σχετικά
Ο Αντώνης Αβούρη, o «Καλύτερος Νέος Σεφ της Γαλλίας», θα σερβίρει τη Λευκωσία, για ένα μόνο βράδυ
υπογράφει ένα special dinner menu στην Κύπρο
Octo Microbrewery: Στη 2η Θέση των Καλύτερων Gruit Breweries στον Κόσμο
Η Κύπρος μπαίνει στον χάρτη της ποιοτικής ζυθοποιίας
Σε αυτά τα 13 μαγαζιά ψήνονται οι πιο νόστιμες πίτσες της Κύπρου
Iδιαίτερες συνταγές, φρέσκια υλικά, ποιοτικές ζύμες και υπέροχο περιβάλλον σε 13 εστιατόρια του νησιού
Δύο κορυφαία μαγαζιά με πολυτελή αραβικά γλυκά και τα καλύτερα σιροπιαστά
Dubai chocolate, μπακλαβαδάκια, κανταϊφάκια, γαλακτομπούρεκο και ζεστό κιουνεφέ
Ένας μεσογειακός έρωτας
Το La Petite Maison και το Acqua Di Parma γιορτάζουν την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου με μια συνεργασία που αναζωπυρώνει τις αισθήσεις
Δωρεάν καφές στα Starbucks (μόνο για σήμερα)
Απόλαυσε δωρεάν τον καφέ σου από την αγαπημένη σου αλυσίδα καφέ Starbucks
Ξέρουμε πού θα φας κολασμένα, επικά κρουασάν στη Λευκωσία
Γλυκές και αλμυρές επιλογές σε όλους τους απίθανους συνδυασμούς σε 10 μαγαζιά της πρωτεύουσας
Chef’s Table: Το νέο διαδραστικό fine dining concept των Bistrot 55 Restaurants στη Λεμεσό
Μία εμπειρία που αξίζει να ζήσεις
Μία νέα, πολύ γλυκιά άφιξη, "προσγειώνεται" σύντομα στη Λεμεσό
Η καινούργια προσθήκη στο Παλιό Λιμάνι έρχεται για να μας γλυκάνει
Το SAUVAGE φιλοξενεί το TSIAKKAS winery
H νέα γενιά των Κύπριων οινοπαραγωγών παίρνει τη σκυτάλη!
Μαύρη Γάτα: Το κλασικό ουζερί που θυμίζει παλιά Αθήνα και άνοιξε στη Λευκωσία
Εδώ θα δοκιμάσεις κλασικές γεύσεις με τουίστ
Το City of Dreams Mediterranean γιορτάζει την Κινέζικη Πρωτοχρονιά
Απολαύστε ένα εκλεκτό μενού 8 πιάτων, που δημιουργήθηκε από τους καταξιωμένους σεφ του εστιατορίου Amber Dragon