Δημοσιεύτηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2017
Με μία μεγάλη ανατροπή και ένα τεράστιο λάθος, ολοκληρώθηκε πριν από μερικά λεπτά η τελετή απονομής των 89ων βραβείων Όσκαρ στο Dolby Theater του Λος Άντζελες, με παρουσιαστή το γνωστό κωμικό Jimmy Kimmel να ρίχνει ακατάπαυστα τα βέλη του στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump.
Ο Warren Beatty και η Fay Dunaway ανακοίνωσαν λανθασμένα ότι Καλύτερη Ταινία ήταν το 'La La Land' με τους συντελεστές της ταινίας να πανηγυρίζουν, αλλά... τελικά το 'Moonlight' του Barry Jenkins ήταν αυτό που κέρδισε το μεγάλο βραβείο, αφήνοντας τους πάντες μουδιασμένους και άφωνους μέσα στην αίθουσα!

Εντούτοις το 'La La Land', ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής της βραδιάς, αφού κατάφερε να αποσπάσει συνολικά 6 Όσκαρ, από τα 14 που διεκδικούσε, ανάμεσά τους αυτό της Καλύτερης Σκηνοθεσίας για τον 32χρονο Damien Chazelle - o νεότερος σκηνοθέτης στην ιστορία του θεσμού που κερδίζει το εν λόγω βραβείο.

Από 2 βραβεία απέσπασαν οι ταινίες 'Hacksaw Ridge' και 'Manchester by the Sea'.
Επιβεβαιώνοντας τα προγνωστικά που τους ήθελαν να είναι τα απόλυτα φαβορί στις κατηγορίες τους, ο Casey Affleck κέρδισε το Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου για την αψεγάδιαστη ερμηνεία του στο 'Manchester by the Sea' και η Emma Stone το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου για το 'La La Land'.


Εκπλήξεις δεν είχαμε ούτε στην κατηγορία Β' Γυναικείου Ρόλου, με τη Viola Davis να κερδίζει το βραβείο για το 'Fences' του Denzel Washington και να συγκινεί το κοινό με την ομιλία της, καθώς και ο Mahershala Ali που κέρδισε το Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στο 'Moonlight' του Barry Jenkins.


Το βραβείο Πρωτότυπου Σεναρίου απέσπασε η ταινία "Manchester by the Sea" του Kenneth Lonergan, ενώ το Όσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου το 'Moonlight'. Ο Justin Hurwitz κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Μουσικής για το υπέροχο soundtrack που συνέθεσε για το 'La La Land', ενώ Καλύτερο Τραγούδι αναδείχτηκε το 'City of Stars' και πάλι από την ταινία 'La La Land'.
Το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας πήγε στο Ιράν και στην ταινία 'The Salesman' του Asghar Farhadi, ο οποίος κέρδισε το βραβείο για δεύτερη φορά. Ο σκηνοθέτης, όπως ήταν ανεμενόμενο, δεν παρευρέθηκε στα Όσκαρ, εξαιτίας του απάνθρωπου νόμου που εφαρμόζει η Αμερική προς τους μετανάστες, όπως ανέφερε στην ευχαριστήρια επιστολή του. Το 'Zootopia' της Disney απέσπασε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ
Καλύτερη Ταινία: Μοοnlight
Σκηνοθεσία: Damien Chazelle (La La Land)
Α' Ανδρικός Ρόλος: Casey Affleck (Manchester by the Sea)
Α' Γυναικείος Ρόλος: Emma Stone (La La Land)
Β' Ανδρικός Ρόλος: Mahershala Ali (Moonlight)
Β' Γυναικείος Ρόλος: Viola Davis (Fences)
Πρωτότυπο Σενάριο: Manchester by the Sea
Διασκευασμένο Σενάριο: Moonlight
Φωτογραφία: La La Land
Μοντάζ: Hacksaw Ridge
Ξενόγλωσση Ταινία: The Salesman (Ιράν)
Ταινία Κινουμένων Σχεδίων: Ζοοtopia
Μουσική: Justin Hurwitz (La La Land)
Τραγούδι: City of Stars (La La Land)
Ντοκιμαντέρ: O.J.: Made in America
Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους: The White Helmets
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: La La Land
Ενδυματολογία: Fantastic Beasts and Where to Find Them
Οπτικά Εφέ: The Jungle Book
Μακιγιάζ & Κομμώσεις: Suicide Squad
Ηχητικό Μοντάζ: Arrival
Ηχητικό Μιξάζ: Hacksaw Ridge
Μικρού Μήκους Κινουμένων Σχεδίων: Piper
Μικρού Μήκους Μυθοπλασίας: Sing
Σχετικά
«Bitter Christmas»: Κυκλοφόρησε το teaser της νέας ταινίας του Πέδρο Αλμοδόβαρ
Η ταινία αναμένεται να κυκλοφορήσει στις αίθουσες εντός του 2026
Ιστορική αλλαγή για τα Όσκαρ: Περνούν από την τηλεόραση στο Youtube
Τέλος εποχής για τα βραβεία της Ακαδημίας η οποία υπέγραψε πολυετή συμφωνία με το Youtube για τα δικαιώματα των Όσκαρ.
Love Actually: Πού θα δεις δωρεάν την πιο ρομαντική χριστουγεννιάτικη ταινία, κάτω από τ' αστέρια
Υπαίθρια προβολή της ταινίας «Αγάπη Είναι» (Love Actually)
3 νέες πρεμιέρες για κινηματογραφική απόδραση τα Χριστούγεννα
Avatar, χριστουγεννιάτικα animation και ελληνική περιπέτεια γεμίζουν τις αίθουσες με δράση, συναίσθημα και γιορτινή μαγεία
Ο Γιώργος Τσαγγάρης νικητής του Βραβείου Καλύτερης Ταινίας Animation στο Φεστιβάλ Karama της Ιορδανίας
Επίκεντρο της ταινίας «Η Υφάντρα» είναι ο μύθος της Αράχνης
Zootopia 2: Η ταινία του Χόλιγουντ με τις υψηλότερες εισπράξεις για το 2025 – 1,13 δισεκατομμύρια δολάρια
Παγκοσμίως ωστόσο στην κορυφή παραμένει το κινεζικό blockbuster animation «Ne Zha 2», με 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια.
Γιορτάζουμε τη μικρότερη μέρα του χρόνου με ταινίες μικρού μήκους
Το φετινό Short Film Day, θα φιλοξενηθεί στο Κοσμικόν Κέντρο Αντωνάκης στη Λευκωσία
Νεκροί ο διάσημος σκηνοθέτης Rob Reiner και η σύζυγός του
Το ζευγάρι εντοπίστηκε νεκρό μέσα στο σπίτι τους - «Κανείς δεν έχει συλληφθεί ή είναι ύποπτος» λέει η αστυνομία του Λος Άντζελες
Μπίλι Άιλις: Κυκλοφόρησε το τρέιλερ του «Hit Me Hard and Soft» -Σε 3D με την υπογραφή του Τζέιμς Κάμερον
Η Paramount Pictures παρουσίασε το πρώτο επίσημο τρέιλερ της νέας ταινίας-συναυλίας της Μπίλι Άιλις με τίτλο «Hit Me Hard and Soft», η οποία αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 20 Μαρτίου 2026.
Hunger Games: Η Τζένιφερ Λόρενς και ο Τζος Χάτσερσον επιστρέφουν στο νέο prequel
Το κινηματογραφικό σύμπαν της Panem επεκτείνεται ξανά, καθώς το The Hunger Games: Sunrise on the Reaping φέρνει στο προσκήνιο την ιστορία των 50ών Αγώνων Πείνας, 24 χρόνια πριν από την αρχική ταινία
Hold Onto Me: H ταινία της Κύπριας σκηνοθέτριας Μυρσίνης Αριστείδου κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Σάντανς
Πρόκειται για την πρώτη κυπριακή ταινία μεγάλου μήκους που προβάλλεται στο ιστορικό και ιδιαίτερα προβεβλημένο αμερικανικό φεστιβάλ
4 πρεμιέρες – 4 λόγοι για να πας σινεμά αυτή την εβδομάδα
Τέσσερις πρεμιέρες γεμάτες ένταση, συναίσθημα και κινηματογραφική μαγεία