Δημοσιεύτηκε στις 30 Μαρτίου 2017
Με ένα συναρπαστικό πρόγραμμα προβολών και εργαστηρίων οι Κινηματογραφικές Μέρες για Παιδιά και Νέους, αναπόσπαστο πλέον κομμάτι του ομώνυμου Διεθνούς Φεστιβάλ, προσκαλούν τους νεαρούς σινεφίλ να δουν σινεμά αλλά και να... γυρίσουν τις δικές τους ταινίες!
Πρόκειται για μια κινηματογραφική γιορτή για παιδιά και νέους, αφού και φέτος οι Κινηματογραφικές Μέρες αγκαλιάζουν το νεανικό κοινό της Κύπρου, μέσα από προβολές ταινιών μυθοπλασίας και κινουμένων σχεδίων, καθώς και δημιουργικά εργαστήρια κινηματογράφου.

Όπως και το διεθνές Φεστιβάλ, το παιδικό / νεανικό του τμήμα διοργανώνεται από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και το Θέατρο Ριάλτο. Η αυλαία για το νεανικό φεστιβάλ ανοίγει νωρίτερα από το επίσημο τμήμα, συγκεκριμένα το Σαββατοκύριακο 8 και 9 Απριλίου 2017 και διαρκεί μέχρι τις 5 Μαΐου.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Φεστιβάλ με τον Δήμο Λευκωσίας, διοργανώνεται σειρά τεσσάρων δημιουργικών εργαστηρίων για τον κινηματογράφο, το Σαββατοκύριακο, 8 και 9 Απριλίου 2017, μεταξύ 9π.μ. με 4μ.μ. στο Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας (Λεωφ. Νικηφόρου Φωκά 40, 1016 Λευκωσία, πλησίον Πύλης Αμμοχώστου). Όλα τα εργαστήρια είναι δωρεάν και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Τα εργαστήρια περιλαμβάνουν τις εξής ενότητες:
> Κινούμενο Σχέδιο: Βασικές γνώσεις κινούμενων σχεδίων και της μεθόδου "Stop Motion" με τους Κωνσταντίνο Συρίμη και Σταύρο Χριστόφορου. Τα παιδιά που θα λάβουν μέρος θα παρακολουθήσουν διάλεξη για την ιστορία του "animation" καθώς και εργαστήριο για την μέθοδο "Stop Motion". Στην συνέχεια θα δημιουργήσουν μια ταινία μικρού μήκους με τη βοήθεια των εκπαιδευτών.
Μέρες: 8 και 9 Απριλίου 2017
8 Συμμετέχοντες
Ηλικίες: 8-14
Γλώσσα Εργαστηρίου: Ελληνικά
> Υποκριτική για κινηματογράφο: Εργαστήριο για βασικές δεξιότητες υποκριτικής για τον κινηματογράφο με επαγγελματία ηθοποιό. Την δεύτερη μέρα των εργαστηρίων τα παιδιά θα παίξουν σε ταινία μικρού μήκους σε συνεργασία με τους συμμετάσχοντες του εργαστηρίου "Βωβού Κινηματογράφου".
Μέρες: 8 και 9 Απριλίου 2017
8 Συμμετέχοντες
Ηλικίες: 8-16
Γλώσσα Εργαστηρίου: Ελληνικά
> Εισαγωγή στον κινηματογράφο εικονικής πραγματικότητας: Το μέλλον του κινηματογράφου βρίσκεται ίσως στην εικονική πραγματικότητα. Ο Σκηνοθέτης Ανδρέας Κυριάκου θα κάνει επίδειξη στους συμμετέχοντες εξοπλισμού για κινηματογράφηση βίντεο σε 360 μοίρες και στην συνέχεια θα τους βοηθήσει να γυρίσουν το δικό τους βίντεο για χρήση σε συσκευές VR (Virtual Reality).
Μέρες: 9 Απριλίου 2017
8 Συμμετέχοντες
Ηλικίες: 10-18
Γλώσσα Εργαστηρίου: Ελληνικά
> Βουβός Κινηματογράφος: Εργαστήρι ταινίας μικρού μήκους με την Francoise Arnould αφιερωμένο στις τεχνικές του βωβού κινηματογράφου. Τα παιδιά που θα λάβουν μέρος θα έχουν την ευκαιρία να γυρίσουν την δική τους ταινία η οποία θα προβληθεί και στην τελετή λήξης του φετινού Cyprus Film Days.
Μέρες: 8 και 9 Απριλίου 2017
8 Συμμετέχοντες
Ηλικίες: 10-16
Γλώσσα Εργαστηρίου: Αγγλικά και με μετάφραση στα Ελληνικά από εθελοντή
Για δηλώσεις συμμετοχής: Φανή Χατζηφάνη,99498756, hadji.phani@gmail.com

ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΤΑΙΝΙΩΝ
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, προγραμματίζονται οι ακόλουθες προβολές ταινιών:
Πρωινές προβολές για σχολεία Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης, 9:30π.μ., Κινηματογράφο Πάνθεον (Λευκωσία).
Celestial Camel, Σκηνοθεσία: Yuriy Feting, Ρωσία, 27 Απριλίου
Ένας δωδεκάχρονος βοσκός ξεκινά ένα ταξίδι διάσωσης μιας νεαρής καμήλας και της μητέρας της.
Going to School, Σκηνοθεσία: Frederik Meldal Nørgaard, Δανία, 28 Απριλίου
Ο εξάχρονος Βίλαντς προετοιμάζεται για την πρώτη του μέρα στο σχολείο με τη βοήθεια της φαντασίας του!
Crown Prince, Σκηνοθεσία: Karel Janák, Τσεχία, 2 Μαΐου
Μια ιστορία με δύο πρίγκιπες, μια πριγκίπισσα και το μαγικό φίλτρο από την Τσεχία.
Blue bicycle, Σκηνοθεσία: Ümit Köreken, Τουρκία, 3 Μαΐου
O δωδεκάχρονος Αλί ζει στην ύπαιθρο της Ανατολίας με ένα μεγάλο όνειρο: να αποκτήσει ένα μπλε ποδήλατο.
Off Line, Σκηνοθεσία: Florian Schnell, Γερμανία, 4 Μαΐου
Μια κωμωδία γεμάτη δράση με πρωταγωνιστή τον Γιαν, ένα νεαρό πρωταθλητή βίντεο γκέιμ, ο οποίος πρέπει να παλέψει για την ψηφιακή του ταυτότητα, κερδίζοντας πίσω την πραγματική του ζωή.
Πρωινή προβολή για σχολεία Δημοτικής Εκπαίδευσης, 9:30π.μ., Θέατρο Ριάλτο (Λεμεσός).
Going to School, Σκηνοθεσία: Frederik Meldal Nørgaard, Δανία, 28 Απριλίου
Ο εξάχρονος Βίλαντς προετοιμάζεται για την πρώτη του μέρα στο σχολείο με τη βοήθεια της φαντασίας του!
Απογευματινή προβολή το Σάββατο 29 Απριλίου στο Θέατρο Ριάλτο και την Παρασκευή 5 Μαΐου, στον Κινηματογράφο Ζήνα.
Και οι δύο προβολές θα ξεκινήσουν στις 18.00.
Blue bicycle, Σκηνοθεσία: Ümit Köreken, Τουρκία, 3 Μαΐου
O δωδεκάχρονος Αλί ζει στην ύπαιθρο της Ανατολίας με ένα μεγάλο όνειρο: να αποκτήσει ένα μπλε ποδήλατο.
Καλλιτεχνικοί Διευθυντές του νεανικού - παιδικού φεστιβάλ είναι οι Αντρέας Κυριάκου (σκηνοθέτης - παραγωγός) και ο David Hands (σκηνοθέτης - παραγωγός).
Το 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες - ΚΥΠΡΟΣ 2017 πραγματοποιείται φέτος από τις 27 Απριλίου μέχρι και τις 6 Μαΐου 2017, στο Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό και τον Κινηματογράφο Ζήνα Πάλας στη Λευκωσία.
Το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα είναι σύντομα διαθέσιμο στην ιστοσελίδα www.cyprusfilmdays.com και στη σελίδα του Φεστιβάλ στο facebook
Σχετικά
7ο Dot.on.the.Map: Το πρόγραμμα της μεγάλης συνάντησης των επαγγελματιών του κινηματογράφου
Πρόκειται για μια θεσμική δράση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες – Κύπρος
Το prequel του «Weapons» παίρνει σάρκα και οστά
Ο Ζακ Σιλντς και ο Ζακ Κρέγκερ ενώνουν τις δυνάμεις του για να φερουν στην μεγαλη οθονη την σκοτεινή ιστορία της θείας Γκλάντις, μετά τη θριαμβευτική πορεία του «Weapons» στα ταμεία και τα Όσκαρ.
Βραβείο της Ένωσης Ελλήνων Κινηματογραφιστών (GSC) 2026: Οι υποψηφιότητες
Ξεκινάει η ψηφοφορία για την ανάδειξη των καλύτερων διευθυντών φωτογραφίας σε μεγάλου μήκους και φέτος, για πρώτη φορά, σε μικρού μήκους ταινίες από την Ενωση Ελλήνων Κινηματογραφιστών.
Οι νέες κινηματογραφικές πρεμιέρες της εβδομάδας
Τρόμος, μυστήριο, μουσική και ανθρώπινες ιστορίες κατακλύζουν τις αίθουσες από τις 2 Απριλίου
Πρώτη εικόνα: Ο Μάικλ Φασμπέντερ στο «Kennedy» του Τόμας Βίντερμπεργκ
Ο Ιρλανδο-Γερμανός ηθοποιός αναλαμβάνει τον ρόλο του πατριάρχη του οίκου των Κένεντι, Τζόζεφ, σε μία σειρά που προορίζεται για το Netflix.
A Beautiful Day in Hollywood: Τομ Χανκς και Μάριελ Χέλερ ξανά μαζί για αθλητική ταινία
Ο πρωταγωνιστής και η σκηνοθέτρια του γλυκύτατου «A Beautiful Day in the Neighborhood» (2019) επανενώνονται για μια ταινία με θέμα το μπέιζμπολ, στην οποία ενδέχεται να συμπρωταγωνιστούν οι Bad Bunny και Κόλμαν Ντομίνγκο.
Τα Όσκαρ φεύγουν από το Hollywood το 2029
Τα Οσκαρ εγκαταλείπουν το Dolby Theatre και μετακομίζουν από το 2029 στο Peacock Theater του downtown Los Angeles, σε μια αλλαγή που συνδέεται με τη νέα ψηφιακή και οργανωτική εποχή της τελετής.
Επιστροφή Ανγκ Λι με το «Gold Mountain»
Επτά χρόνια μετά το υπολειπόμενο «Gemini Man» με τον Γουίλ Σμιθ, την λιγότερο καλή στιγμή μιας έξοχης καριέρας, ελπίζουμε ξανά σε μια επιστροφή στη φόρμα
Ο Αιμίλιος Αβραάμ ετοιμάζεται να "βγει" στις αίθουσες με τη «Σμαράγδα» του
Η δραματική κομεντί ταινία μεγάλου μήκους του Αιμίλιου Αβραάμ έρχεται στους κυπριακούς κινηματογράφους από τις 2 Απριλίου
Στα σκαριά νέα ταινία απο το σύμπαν του «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών» από τον Στίβεν Κόλμπερτ
Η Γουόρνερ Μπρος ανακοίνωσε ότι ο Στίβεν Κόλμπερτ και ο γιος του εργάζονται πάνω σε μια ολοκαίνουργια ταινία του σύμπαντος του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών»
Νέες ταινίες στις αίθουσες: Τι βλέπουμε αυτή την εβδομάδα
Από πολυβραβευμένα δράματα μέχρι σκοτεινό τρόμο και δυνατά sequels, οι πρεμιέρες που αξίζουν την προσοχή σου
Κυκλοφόρησε το πρώτο τρέιλερ της live-action «Βαϊάνα» – Με Ντουέιν Τζόνσον στον ρόλο του Μάουι
Το τρέιλερ βρίσκει τη νεαρή ηρωίδα να ονειρεύεται έναν κόσμο πέρα από τον ύφαλο του νησιού της, Μοτούνουι, πριν ξεκινήσει το ταξίδι της για να εντοπίσει τον Μάουι