Δημοσιεύτηκε στις 23 Νοεμβρίου 2017
Το The Hero της Σοφίας Μαυραγάνη είναι μια χορευτική performance βασισμένη στην έννοια του ήρωα ως ιστορικό πρόσωπο αλλά και ως αποτέλεσμα ανθρώπινης επινόησης. Αυτό το σόλο, φτιαγμένο ειδικά για τον Νώντα Δαμόπουλο, ξεκινάει από το δίλημμα για το κατά πόσον οι ήρωες είναι αποτέλεσμα ευφάνταστης μυθοπλασίας ή αντανάκλαση της κοινωνίας από την οποία κατασκευάστηκαν. Η Σοφία Μαυραγάνη μελετά περιπτώσεις από τον αρχετυπικό ήρωα, έτσι όπως τον γνωρίζουμε στη μυθολογία, έως τον ήρωα στην εποχή των κόμικς και των υπέρ-ηρώων.

Όπως και στα προηγούμενα έργα της Σοφίας Μαυραγάνη, το χιούμορ και η σκωπτική διάθεση δεν απουσιάζουν ούτε στο The Hero. Στην παράσταση αυτή η χορογράφος δημιουργεί και οργανώνει το σκηνικό υλικό με όρους παιχνιδιού, διατηρώντας στο επίκεντρο της σκηνικής της έρευνας, την ταυτότητα του παραστατικού δρώμενου.

Ο Οδυσσέας ή ο Ηρακλής, ο Beowulf ή ο Superman είναι τελικά το ίδιο και το αυτό πράγμα. Μεγάλοι πολεμιστές που μάχονται τα δαιμόνια και τους δράκοντες της εποχής τους.
Michael E. Uslan, Κινηματογραφικός παραγωγός, ερευνητής των κόμικς

Η Σοφία Μαυραγάνη είναι χορογράφος, εκπαιδεύτρια, concept designer. Έχει σπουδάσει χορογραφία/dance making στο ArtEZ University of Arts, Άρνεμ/Ολλανδία (2001-2005) και Oργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων/marketing στo Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (1996-2000). Έργα της έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε ανεξάρτητα θέατρα, καθώς και σε φεστιβάλ (documenta 14, Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, Φεστιβάλ Δημητρίων, MIRfestival, ΚΘΒΕ, PARK YOUR ID festival/Mάαστριχτ, DANCE DAYS INTERNATIONAL FESTIVAL/Χανιά, Θέατρο Απόλλων/Σύρος, Τeatro BELISARIO/Μπουένος Άιρες, Teatro LAGRADE/Mαδρίτη κ.ά.). Μαζί με την ομάδα Amorphy, πραγματοποίησε τις βραδιές αυτοσχεδιασμού DoBeDOBEDO. Η εκπαιδευτική της δράση χαρακτηρίζεται από τη δημιουργία πρωτότυπων εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών μοντέλων (out of order, playfor4, playforPLACE), τα οποία έχουν πραγματοποιηθεί σε 17 πόλεις στην Ευρώπη, Λατινική Αμερική, Ωκεανία και Αφρική. Είναι ιδρυτικό μέλος του διεθνούς καλλιτεχνικού δικτύου FINGERSIX και της ομάδας FINGERSIX/Athens.
www.sofiamavragani.com
Ιδέα - Χορογραφία: Σοφία Μαυραγάνη
Ερμηνεία – συν-δημιουργία: Νώντας Δαμόπουλος
Μουσική Σύνθεση: Αντώνης Παλάσκας
Σύμβουλος Δραματουργίας: Μιράντα Μανασιάδη
Κοστούμι: Παύλος Θανόπουλος
Φωτισμοί: Bασίλης Κλωτσοτήρας
Βοηθός χορογράφου: Δρόσος Σκώτης
Προετοιμασία ερμηνευτή: Melina Seldes
Γραφιστικά: Δημήτρης Πολίτης
Φωτογραφίες: Δέσποινα Σπύρου
Συντονισμός παραγωγής – Επικοινωνία: Γιώργος Κατσώνης
Παραγωγή: FINGERSIX
φωτογραφίες: Δέσποινα Σπύρου
Διάρκεια: 45 λεπτά
Παραστάσεις
Θέατρο Αποθήκες ΘΟΚ
Σάββατο 25 και Κυριακή 26 Νοεμβρίου στις 20.30
-
Αποθήκες Θ.Ο.Κ (πρώην Νέα Σκηνή)
25 Νοεμβρίου - 26 Νοεμβρίου 2017
Σχετικά
«Ορφανά» του Dennis Kelly στο Σατιρικό Θέατρο
Το Σατιρικό Θέατρο παρουσιάζει το έργο «Ορφανά» του Dennis Kelly σε σκηνοθεσία Νεοκλή Νεοκλέους.
EASTERMAN: Ψυχολογικό θρίλερ από τη θεατρική ομάδα w(in) the margins
Στο επίκεντρο της παράστασης βρίσκεται ένας συγγραφέας που επισκέπτεται ένα διαβόητο ψυχιατρικό άσυλο στην Αγγλία
"Η Κυριακή μεσημέρι μας": Μια παράσταση – κατάθεση ψυχής για όλα όσα βαραίνουν, για όλα όσα μας ενώνουν
Για τρεις μόνο παραστάσεις
Γουίλεμ Νταφόε: Το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου και «ο ελέφαντας στο δωμάτιο»
«Ενώ ορισμένες τεχνολογίες είναι πολύ χρήσιμες, το πρόβλημα να μην γνωρίζουμε ποιος βρίσκεται στην άλλη άκρη του κύκλου επικοινωνίας είναι βαθύ και συμβάλλει σε μια κρίση αλήθειας».
Η θρυλική Γαλλίδα ηθοποιός Φανί Αρντάν με το έργο "Κασσάνδρα" στην Κύπρο
Με τη συνοδεία συμφωνικής ορχήστρας.
Δωρεάν παραστάσεις από τον ΘΟΚ για δύο μέρες
Ο ΘΟΚ γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου με δωρεάν εισιτήρια για το κοινό
«Mάλιστα κύριε Ζαμπέτα»: Η sold out επιτυχία της Αθήνας, έρχεται στην Κύπρο
Έρχεται για περιορισμένες παραστάσεις, η παράσταση με τους Βίκυ Σταυροπούλου, Κώστα Κόκλα, Δανάη Μπάρκα, Λευτέρη Ελευθερίου, Αντώνη Κρόμπα, την Χριστίνα Τσάφου και τον Θοδωρή Αθερίδη
O "Οιδίποδας Τύραννος" του Σοφοκλή σε σκηvoθεσία Σοφίας Αvτωvίου, έρχεται Κύπρο
Μετά την επιτυχημένη πορεία στην Αθήνα, η παράσταση Οιδίποδας Τύραννος έρχεται στο Θέατρο Ριάλτο για δύο μόνο παραστάσεις
Ο Hamlet του Shakespeare στη μεγάλη οθόνη του Ριάλτο
Η βραβευμένη παραγωγή του National Theatre Live έρχεται στη Λεμεσό με μια σύγχρονη και καθηλωτική προσέγγιση
Η Κατερίνα Βρανά έρχεται στην Κύπρο με την παράσταση «Χάρηκα!»
Δυο βραδιές ξεκαρδιστικού stand-up comedy σε Λευκωσία και Λεμεσό.
Το συγκλονιστικό θεατρικό έργο «Το Γάλα» επιστρέφει με νέο κύκλο παραστάσεων
Το έργο του Βασίλη Κατσικονούρη συνεχίζεται για μόλις λίγες μέρες ακόμη στο Θέατρο Δέντρο