Δημοσιεύτηκε στις 22 Μαρτίου 2018
Σε επικοινωνία που είχαμε με τον προϊστάμενο του κλάδου ποιότητας αέρα, Χρύσανθο Σαββίδη, μάς ανέφερε ότι το φαινόμενο μπορεί να χαρακτηριστεί ήπιο, με τις τιμές να κυμαίνονται από 56 μg/m3 μέχρι 100 μg/m3.
Η πόλη με την πιο υψηλή μέτρηση στις 10:00 η ώρα το πρωί, σύμφωνα με τον κύριο Σαββίδη, ήταν η Πάφος με 100 μg/m3.
Από ενημέρωση που είχαν, αναμένουν το φαινόμενο να ενταθεί, αλλά οι τιμές επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες, ενώ υπάρχει διαφοροποίηση στις τιμές το βράδυ με τη μέρα.
Σε προηγούμενη ανακοίνωση, πάντως, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ανακοινώνει ότι, σήμερα και ώρα 08:00, οι μέσες ωριαίες τιμές συγκέντρωσης εισπνεύσιμων αιωρούμενων σωματιδίων με διάμετρο μικρότερη των 10 μm (PM10) στην ατμόσφαιρα, ήταν αυξημένες και κυμάνθηκαν μεταξύ 49 μg/m3 και 96 μg/m3 (μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο) και, ως εκ τούτου, αναμένεται ότι η μέση 24ωρη τιμή θα υπερβεί την αντίστοιχη οριακή τιμή των 50 μg/m3 που καθορίζεται στη σχετική νομοθεσία.
Σημειώνεται ότι η τελευταία 24ωρη μέση τιμή για χθες, κυμάνθηκε μεταξύ 55 και 70 μg/m3, ανάλογα με την περιοχή.
Λόγω του μικρού μεγέθους των εισπνεύσιμων αιωρούμενων σωματιδίων και της πιθανής αρνητικής επίδρασής τους στην ανθρώπινη υγεία, το κοινό και ιδιαίτερα οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (παιδιά, ηλικιωμένοι και ασθενείς) συμβουλεύονται να αποφεύγουν να κυκλοφορούν σε ανοικτούς χώρους μέχρι να παρέλθει το φαινόμενο που παρατηρείται.
Επίσης, απαιτείται όπως οι εργοδότες λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα (οργανωτικά ή και τεχνικά), αφού εκτιμήσουν τους κινδύνους για τους εργαζομένους που βρίσκονται σε ανοικτούς χώρους. Επιπλέον, συστήνεται όπως οι εργαζόμενοι σε ανοικτούς χώρους χρησιμοποιούν κατάλληλα μέσα προσωπικής προστασίας.
Περισσότερες πληροφορίες και συνεχής, άμεση ενημέρωση για τα αποτελέσματα των μετρήσεων, βρίσκονται στην εξειδικευμένη ιστοσελίδα www.airquality.gov.cy και στην εφαρμογή “Air Quality Cyprus”, η οποία μπορεί να εγκατασταθεί δωρεάν σε κινητό τηλέφωνο από το Google Play και το iOS App Store.
Σχετικά


4 σειρές και 5 ταινίες που θα δούμε στο Netflix τον Ιούνιο
Εκτός από το μεγάλο φινάλε του Squid Game, η ταινιοθήκη του Netflix εμπλουτίζεται με classics.

Κλειστή για όλο το καλοκαίρι η διάσημη αποβάθρα της Αργάκας
Ένα από τα πλέον δημοφιλή και instagrammable summet spot του νησιού

Εστιατόριο κτίζεται εντός της θάλασσας στην Παραλία Κουρίου
Η ανέγερση της συγκεκριμένης οικοδομής εγείρει πολλά ερωτήματα

«Emily in Paris»: Η σεζόν 5 έρχεται με αλλαγές – Απουσιάζει βασικός χαρακτήρας
Ποια ηθοποιός δεν επιστρέφει και τι θα δούμε στα νέα επεισόδια

Οι 7 καλύτερες παραλίες της Κύπρου, με απίστευτα νερά και καταπράσινο τοπίο
Το travel.gr προτείνει 7 κυπριακές παραλίες, που ξεχωρίζουν για τα διάφανα νερά και τις παροχές υψηλού επιπέδου

Grand Egyptian Museum: Το μεγαλύτερο μουσείο στον κόσμο με τους 100.000 ανεκτίμητους θησαυρούς
Τα σχέδια για το Grand Egyptian Museum ή GEΜ ή «κόσμημα», ανακοινώθηκαν για πρώτη φορά το 2002

«Ωκεανός»: Ο Ντέϊβιντ Ατένμπορο καταδύεται στο πιο μυστηριώδες σύνορο του πλανήτη
«Αν σώσουμε τη θάλασσα, σώζουμε τον κόσμο μας». Δείτε το απολαυστικό τρέιλερ του νέου ντοκιμαντέρ.

Πού έχει τις ρίζες του το έθιμο του Κατακλυσμού στην Κύπρο;
Τι ακριβώς όμως συμβολίζει το εν λόγω έθιμο και ποιες οι ρίζες του στην Κύπρο;

Στους 38 βαθμούς η θερμοκρασία – Μεμονωμένες βροχές στα ορεινά
Αίθριος αναμένεται να είναι σήμερα ο καιρός, ωστόσο κατά διαστήματα θα παρατηρούνται τοπικά αυξημένες χαμηλές νεφώσεις


Αλλάζουν όλα στις αερομεταφορές – Ξεκινά η πληρωμή χειραποσκευών
Οι εξαιρέσεις και οι νέοι κανονισμοί