Δημοσιεύτηκε στις 08 Μαΐου 2018
«Φωνάζει ο κλέφτης» για να φύγει ο νοικοκύρης…Και το δυστύχημα είναι ότι πολύ συχνά –προπάντων στην εποχή μας- φωνάζει τόσο δυνατά και τόσο θρασύτατα ο κλέφτης ώστε φεύγει ο νοικοκύρης πανικόβλητος, για να μη βρει τρικούβερτους μπελάδες! Την κωμωδία του Δημήτρη Ψαθά «Φωνάζει ο κλέφτης» παρουσιάζει αυτό το καλοκαίρι το Θέατρο ΑντίΛογος, ένα από τα πιο αγαπημένα, λαϊκά θεατρικά έργα της ελληνικής θεατρικής σκηνής, σε σκηνοθεσία Νεοκλή Νεοκλέους.
Το έργο γράφτηκε το 1958 και έγινε μεγάλη θεατρική επιτυχία από τον θίασο Μαίρης Αρώνη - Ντίνου Ηλιόπουλου - Διονύση Παπαγιαννόπουλου και έγινε μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία το 1962 σε παραγωγή της Φίνος Φιλμς σε σκηνοθεσία του Γιάννη Δαλιανίδη, με πρωταγωνιστές τη Ρένα Βλαχοπούλου, τον Ντίνο Ηλιόπουλο και τον Διονύση Παπαγιανόπουλο.
Το «Φωνάζει ο κλέφτης» είναι έργο διασκεδαστικό με δραματικό υπόστρωμα που του δίνει ουσιαστικότερη γεύση. Οι συχνοί αφορισμοί του συγγραφέως , οι σχετικοί με διάφορα ζητήματα δημόσιας οικονομίας και κρατικής διοικήσεως- καταχρήσεις, φόροι κ.τ.λ.-προσφέρουν πρόσθετη τέρψη σε μια μερίδα του κοινού, που φαίνεται να πιστεύει ότι το πολιτικοκοινωνικό μας καθεστώς είναι το χειρότερο που μπορεί να γίνει. Η οξυδερκής ματιά και η καυστική πένα του Ψαθά παρουσιάζουν μια εικόνα της σύγχρονης κοινωνίας χωρίς υπερβολές. Οι καταστάσεις και οι χαρακτήρες είναι οικεία για τον θεατή, κωμικές καταστάσεις συνυπάρχουν με το επίκαιρο, ακόμα και για τις μέρες μας, ερώτημα «γιατί η αλήθεια να θεωρείται πολυτέλεια και όχι αρετή».
Υπόθεση του έργου
Ο Τιμολέων είναι έντιμος άνθρωπος, ο οποίος χάνει κάθε δουλειά που κάνει εξαιτίας της τιμιότητάς του! Σε όποια δουλειά κι αν πάει, βρίσκει κομπιναδόρους και καταχραστές, για να βρει όμως την τόλμη που του λείπει και να αποκαλύψει τις απάτες που ανακαλύπτει, παίρνει «το φάρμακο του θάρρους», όπως λέει κι ο ίδιος, το κρασί. Όταν ο Τιμολέων εργοδοτείται από τον Στρατηγό Καραλέων ως λογιστής στον Οργανισμό Προμήθειας Εφοδίων Στρατού, ανακαλύπτει ότι η Λία, γυναίκα του στρατηγού, κάνει πλάτες στον αδελφό της Αντώνη, ο οποίος κλέβει από το δημόσιο ταμείο. Ο Τιμολέων μεθυσμένος φωνάζει την αλήθεια όμως τον βγάζουν τρελό, απατεώνα και συκοφάντη και τελικά τον στέλνουν στη φυλακή.
Συντελεστές της παράστασης:
Σκηνοθεσία: Νεοκλής Νεοκλέους
Σκηνικά-Κοστούμια: Μαρίζα Παρτζίλη
Χορογραφίες: Αντιγόνη Τασουρή
Μουσική Επιμέλεια: Νεοκλής Νεοκλέους
Σχεδιασμός Φωτισμού: Κυριάκος Σιαμπτάνης
Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί:
Θέμιδα Νικολάου, Βασίλης Παφίτης, Μάριος Στυλιανού, Φώτης Φωτίου, Βαλάντω Χαραλάμπους, Χριστίνα Χριστόφια
Πρεμιέρα: Τετάρτη, 20 Ιούνιου 2018, Flea Market, Γιάννη Κορομία 2, Καϊμακλί, Βιοτεχνική Περιοχή Λευκωσίας
Μόνο για τέσσερις παραστάσεις: Τετάρτη 20 και 27 Ιουνίου και Παρασκευή 22 και 29 Ιουνίου
Η παράσταση ξεκινά στις 21:00 (διάρκεια 70 λεπτά)
Για πληροφορίες και κρατήσεις: 99251331
-
Flea Theatre
20 Ιουνίου 2018
Σχετικά

«Ματζιελλεμένες»: Μια θεατρική παράσταση στην πιο όμορφη ταράτσα
Στην ταράτσα του καφενείου Ερμής στη Λάρνακα

«Ο Στρίγγλος που έγινε αρνάκι»των Αλ. Σακελλάριου – Χρ. Γιαννακόπουλου, περιοδεύει σε όλο το νησί
H καλοκαιρινή παραγωγή της ΕΘΑΛ για το 2025 σε συνεργασία με τις Point To Contemporary Theater και Anyhow Theatre Ensemble

“Faust'' από τη θεατρική ομάδα ενηλίκων της Σχολής ΘΕΑΜΑΡΤ
Διασκευή έργων των Marlow και Goethe

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου καλεί σε ακρόαση για την Πειραματική Σκηνή ΘΟΚ
Για τις ανάγκες της παραγωγής δύο θεατρικών έργων της Πειραματικής Σκηνής

Επιπλέον διαθέσιμα εισιτήρια για την παράσταση "Μαθήματα Κωμωδίας" του Θοδωρή Αθερίδη στην Κύπρο
Μόλις «άνοιξαν» καλές διαθέσιμες θέσεις της τελευταίας στιγμής!

Ο ΘΟΚ κάνει, για πρώτη φορά στην ιστορία του, πρεμιέρα στο Κουρίου!
Με την παράσταση Χορικά Ύδατα σε κείμενο-σκηνοθεσία της Λίνας Νικολακοπούλου

"Η Θάλασσα κι ο Γέρος" με τον Τάσιο Νούσια, σε καλοκαιρινή περιοδεία στην Κύπρο
Η επιτυχημένη παράσταση της Ελλάδας που σκηνοθετεί η Μαρλέν Καμίνκσι και που βασίζεται στο αριστούργημα του Έρνεστ Χέμινγουεϊ"

Η απίστευτη και θλιβερή ιστορία της αθώας Ερέντιρα από τη Θεατρική Ομάδα Persona
Με τεχνικές του αφηγηματικού θεάτρου και ζωντανή μουσική επί σκηνής εκτελεσμένη από τους ίδιους τους ηθοποιούς της παράστασης

Το ΘΕ.ΠΑ.Κ παρουσιάζει την κωνσταντινουπολίτικη κωμωδία του Δημοσθένη Κ. Μισιτζή, Ο Φιάκας
Η κωμωδία παρουσιάζεται ξανά, μετά από 26 χρόνια, αναβιώνοντας μία παράσταση που αποτέλεσε, το 1999, τη δεύτερη θεατρική παραγωγή του Θ.Ε.ΠΑ.Κ

Πέθανε ο σπουδαίος θεατράνθρωπος Βασίλης Παπαβασιλείου
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών ο σπουδαίος σκηνοθέτης, μεταφραστής, ηθοποιός και δάσκαλος Βασίλης Παπαβασιλείου, αφήνοντας πίσω του ένα δυσαναπλήρωτο κενό στον κόσμο του ελληνικού θεάτρου.

Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος: Νέα ημερομηνία για την παράσταση Ιφιγένεια εν Ταύροις του Ευριπίδη
Αλλαγή ημερομηνίας παραστάσεων στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου

Ακροάσεις για την παραγωγή της Κεντρικής Σκηνής «Δωδέκατη νύχτα ή ό,τι προτιμάτε» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ
Η επιλογή των ηθοποιών που θα συμμετάσχουν στην ακρόαση θα γίνει από τον σκηνοθέτη