Δημοσιεύτηκε στις 08 Μαΐου 2018
«Φωνάζει ο κλέφτης» για να φύγει ο νοικοκύρης…Και το δυστύχημα είναι ότι πολύ συχνά –προπάντων στην εποχή μας- φωνάζει τόσο δυνατά και τόσο θρασύτατα ο κλέφτης ώστε φεύγει ο νοικοκύρης πανικόβλητος, για να μη βρει τρικούβερτους μπελάδες! Την κωμωδία του Δημήτρη Ψαθά «Φωνάζει ο κλέφτης» παρουσιάζει αυτό το καλοκαίρι το Θέατρο ΑντίΛογος, ένα από τα πιο αγαπημένα, λαϊκά θεατρικά έργα της ελληνικής θεατρικής σκηνής, σε σκηνοθεσία Νεοκλή Νεοκλέους.
Το έργο γράφτηκε το 1958 και έγινε μεγάλη θεατρική επιτυχία από τον θίασο Μαίρης Αρώνη - Ντίνου Ηλιόπουλου - Διονύση Παπαγιαννόπουλου και έγινε μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία το 1962 σε παραγωγή της Φίνος Φιλμς σε σκηνοθεσία του Γιάννη Δαλιανίδη, με πρωταγωνιστές τη Ρένα Βλαχοπούλου, τον Ντίνο Ηλιόπουλο και τον Διονύση Παπαγιανόπουλο.
Το «Φωνάζει ο κλέφτης» είναι έργο διασκεδαστικό με δραματικό υπόστρωμα που του δίνει ουσιαστικότερη γεύση. Οι συχνοί αφορισμοί του συγγραφέως , οι σχετικοί με διάφορα ζητήματα δημόσιας οικονομίας και κρατικής διοικήσεως- καταχρήσεις, φόροι κ.τ.λ.-προσφέρουν πρόσθετη τέρψη σε μια μερίδα του κοινού, που φαίνεται να πιστεύει ότι το πολιτικοκοινωνικό μας καθεστώς είναι το χειρότερο που μπορεί να γίνει. Η οξυδερκής ματιά και η καυστική πένα του Ψαθά παρουσιάζουν μια εικόνα της σύγχρονης κοινωνίας χωρίς υπερβολές. Οι καταστάσεις και οι χαρακτήρες είναι οικεία για τον θεατή, κωμικές καταστάσεις συνυπάρχουν με το επίκαιρο, ακόμα και για τις μέρες μας, ερώτημα «γιατί η αλήθεια να θεωρείται πολυτέλεια και όχι αρετή».
Υπόθεση του έργου
Ο Τιμολέων είναι έντιμος άνθρωπος, ο οποίος χάνει κάθε δουλειά που κάνει εξαιτίας της τιμιότητάς του! Σε όποια δουλειά κι αν πάει, βρίσκει κομπιναδόρους και καταχραστές, για να βρει όμως την τόλμη που του λείπει και να αποκαλύψει τις απάτες που ανακαλύπτει, παίρνει «το φάρμακο του θάρρους», όπως λέει κι ο ίδιος, το κρασί. Όταν ο Τιμολέων εργοδοτείται από τον Στρατηγό Καραλέων ως λογιστής στον Οργανισμό Προμήθειας Εφοδίων Στρατού, ανακαλύπτει ότι η Λία, γυναίκα του στρατηγού, κάνει πλάτες στον αδελφό της Αντώνη, ο οποίος κλέβει από το δημόσιο ταμείο. Ο Τιμολέων μεθυσμένος φωνάζει την αλήθεια όμως τον βγάζουν τρελό, απατεώνα και συκοφάντη και τελικά τον στέλνουν στη φυλακή.
Συντελεστές της παράστασης:
Σκηνοθεσία: Νεοκλής Νεοκλέους
Σκηνικά-Κοστούμια: Μαρίζα Παρτζίλη
Χορογραφίες: Αντιγόνη Τασουρή
Μουσική Επιμέλεια: Νεοκλής Νεοκλέους
Σχεδιασμός Φωτισμού: Κυριάκος Σιαμπτάνης
Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί:
Θέμιδα Νικολάου, Βασίλης Παφίτης, Μάριος Στυλιανού, Φώτης Φωτίου, Βαλάντω Χαραλάμπους, Χριστίνα Χριστόφια
Πρεμιέρα: Τετάρτη, 20 Ιούνιου 2018, Flea Market, Γιάννη Κορομία 2, Καϊμακλί, Βιοτεχνική Περιοχή Λευκωσίας
Μόνο για τέσσερις παραστάσεις: Τετάρτη 20 και 27 Ιουνίου και Παρασκευή 22 και 29 Ιουνίου
Η παράσταση ξεκινά στις 21:00 (διάρκεια 70 λεπτά)
Για πληροφορίες και κρατήσεις: 99251331
-
Flea Theatre
20 Ιουνίου 2018
Σχετικά

Η OPEN ARTS παρουσιάζει στο Περιβόλι, την κωμωδία του Σαίξπηρ ''Δωδέκατη Νύχτα''
Η επιστροφή στην κανονικότητα κρέμεται από μία κλωστή

Χορικά Ύδατα: Η καλοκαιρινή παραγωγή του ΘΟΚ, σε κείμενο-σκηνοθεσία της Λίνας Νικολακοπούλου
Με ένα "δυνατό" καστ αποτεούμενο από τους Αννίτα Σαντοριναίου, Αλέξανδρο Μπουρδούμη, Στέλα Φυρογένη κ.ά.

Δωρεάν παράσταση για το έργο του Μιχάλη Πασιαρδή, "Το Γατάνιν"
Σε σκηνοθεσία Αλεξίας Παπαλαζάρου

Ο Χαμπής Δαμιανού συνεχίζει τις παραστάσεις για "Να σπάσει ο πάγος"
Προπώλησης της 2ης του σόλο stand-up comedy παράστασης

"Φουκού": Το νέο καλοκαιρινό έργο του Φώτη Γεωργίδη που μιλάει με χιούμορ για όσα μας καίνε
Μια σάτιρα που θα συζητηθεί

"Ξενες Γυναίκες πρόσφυγες": Το έργο-ύμνος προς την γυναίκα που ταλαιπωρείται από τον πόλεμο
Το βιβλίο της Όλγας Καζάκου Τσιάρα σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία από την Βαλεντίνα Σοφοκλέους

5 ελληνικές θεατρικές παραστάσεις έρχονται στην Κύπρο
3 κωμωδίες, ένα κλασικό και ένα σύγχρονο ελληνικό έργο ταξιδεύουν από την Αθήνα στις κυπριακές θεατρικές σκηνές

Έφυγε από τη ζωή ο αγαπημένος ηθοποιός Σπύρος Σταυρινίδης
Η Κύπρος αποχαιρετά έναν ηθοποιό που μας χάρισε αξιομνημόνευτες ερμηνείες

Μαθήματα Κωμωδίας: Για πρώτη φορά στην Κύπρο η συνεχώς sold-out παράσταση της Αθήνας
Η κωμωδία του Θοδωρή Αθερίδη φτάνει στο νησί μας

Το διάσημο θεατρικό έργο του Laurent Baffie, έρχεται στο Θέατρο Ανεμώνα
Τη σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει ο Μαρίνος Ξενοφώντος

Οι Συκοφάντισσες έρχονται σε Λευκωσία και Λάρνακα
Η Χριστιάνα Αρτεμίου και η Χριστίνα Αργύρη παρουσιάζουν ένα ξεχωριστό comedy show

Το Γκρούφαλο: Η μαγική, μουσική θεατρική παράσταση για παιδιά βασισμένη στα επιτυχημένα βιβλία
Tων Τζούλια Ντόλαντσον και Άξελ Σέφλερ