Δημοσιεύτηκε στις 10 Μαΐου 2018
Το 2018 είναι το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και η 18 Μαΐου γιορτάζεται διεθνώς ως η 'Μέρα Μουσείων'.
Γι' αυτό και το ίδρυμα Άρτος και το Πρόγραμμα Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας μας προσκαλούν σε ένα φεστιβάλ "1 Γειτονιά: 101 Χωριά στο Συνοικισμό Στρόβολος ΙΙΙ", το οποίο περιλαμβάνει Εργαστήρια, εκθέματα, προβολές, περφόρμανς, συζητήσεις και μουσική.
Εκεί θα κληθούμε να αναλογιστούμε την πόλη μας, το δομικό της περιβάλλον και τους ανθρώπους της σαν ένα αναπόσπαστο μέρος του πώς κατανοούμε την κληρονομιά μιας κοινότητας και πώς αυτή διαδραματίζεται στην καθημερινότητα, ερμηνεύοντας τις γειτονιές των προσφυγικών συνοικισμών σαν ζωντανά μνημεία.
Οι γειτονιές αυτές κατασκευάστηκαν βιαστικά από το 1976 μέχρι το 2000 και αντιπροσωπεύουν το κύριο τοπικό παράδειγμα κοινοτικών αρχιτεκτονικών περιβαλλόντων. Κατά την περίοδο 1975-86, 12.500 οικογένειες βρήκαν υποτιθέμενη «προσωρινή» στέγαση σε αυτές τις γειτονιές και
μέχρι σήμερα το κράτος έχει κατασκευάσει περισσότερες από 14.000 οικιστικές μονάδες, οι οποίες στεγάζουν περίπου 60.000 άτομα. Σε όλο το νησί υπάρχουν 70 περίπου τέτοιες γειτονιές, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν πολυκατοικίες και οικίες χαμηλής δόμησης. Οι πολεοδόμοι πρόβλεψαν την παροχή βασικών υπηρεσιών όπως εμπορικά και κοινοτικά κέντρα, χώρους πρασίνου, σχολεία, παιδότοπους και ιατρικές εγκαταστάσεις. Αφιέρωσαν επίσης ένα 45% της ανάπτυξης της γης σε αυλές, κοινόχρηστους κήπους και χώρους πρασίνου, μιας και το μεγαλεπήβολο αυτό οικιστικό σχέδιο επαναστέγασε στην ουσία ένα αγροτικό πληθυσμό που απότομα αστικοποιήθηκε. Ενδεικτικό ότι στον συνοικισμό Στρόβολος ΙΙΙ ζουν άτομα από 101 διαφορετικά χωριά.
Σήμερα στις γειτονιές αυτές η πλειονότητα των κατοίκων είναι ηλικιωμένοι, η επικρατέστερη εισροή καινούργιων κατοίκων είναι μετανάστες, οι εδώδιμοι κήποι είναι συχνά σκεπασμένοι με αγριόχορτα [ή μετατρέπονται σε χώρους στάθμευσης] και οι κοινόχρηστοι χώροι είναι σε μεγάλο βαθμό άδειοι και παραμελημένοι. Παρόλο που πολλές φορές οι γειτονιές αυτές αγνοούνται και παραμένουν ξεχασμένες ως αστικά τοπία, στεγάζουν τις οικογένειες, τα κατοικίδια και τα φυτά των ανθρώπων, μαζί με τις αναμνήσεις τους, τις ιστορίες τους και τις γνώσεις τους. Όλα αυτά διαμορφώνουν μια ανεκτίμητη πτυχή του πώς κατανοούμε το πρόσφατο παρελθόν μας.
Κάτοικοι, φοιτητές, νέοι, καλλιτέχνες και παραδείγματα από άλλα προγράμματα τέχνης σε σχέση με την κοινωνική στέγαση από το Λονδίνο και τις ΗΠΑ θα παρουσιαστούν στο φεστιβάλ. Μέσα από αυτή την ανταλλαγή στοχεύουμε σε μια διαδικασία διαγενεαλογικής και διαπολιτισμικής συνδιάλεξης που μας επιτρέπει να αναλογιστούμε πώς τα κοινωνικοπολιτικά αφηγήματα του εικοστού αιώνα αντικατοπτρίζονται στις δομημένες κοινότητες που σχηματίζονται μέσα από τα προγράμματα κοινωνικής στέγασης και πώς κατ'επέκταση διαμορφώνουν μέρος της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Το φεστιβάλ θα ενεργοποιήσει την κεντρική πλατεία του Στροβόλου ΙΙΙ, την Πλατεία Παλλιγενεσίας μαζί με τους κατοίκους της γειτονιάς.

Πρόγραμμα
Προβολές
Xarkis: Voicing Stories, Βίντεος
Taking over the King's Land, Παραγωγός/Σκηνοθέτης Gillian McIver, Film (Λονδίνο)
Civic Art: Four Stories from South Los Angeles, Παραγωγός/Σκηνοθέτης- Mark Escribano και Sara Daleiden, s(o)ul, 2017 (Λος Άντζελες)
Adi Atassi: Μια συνέντευξη για το Περιοδικό Τέχνης και Πολιτισμού Waves από την Πολύμνια Τσίντη, 2018 (Κύπρος)
Τοιχογραφίες και Παρεμβάσεις στο Δημόσιο Χώρο
Στέλιος Τζίβας- Άλλωσπως Προτζεκτ
Λεωνίδας Κωνσταντίνου, Ευαγγελία Μελά, Σταυρούλα Τσαμουρλίδου, Λάκης Χριστοφίδης, Bugche Bozkurt, Chimezuteh Atemiye, Kayleigh de Sousa.
Εκθέματα θα παρουσιαστούν σε διάφορα καταστήματα της πλατείας:
Φοιτητές Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας
Μαθητές του Παγκυπρίου Γυμνασίου (Καθηγήτρια Αντιγόνη Σοφοκλέους)
Μαθητές του 3ου Δημοτικού Σχολείου Παλλουριώτισσας (Εκπαιδευτικός Δέσπω Πασιά)- Ίδρυμα Σύλβια Ιωάννου
Αντώνης Χατζήκυριακου, Ψηφιοποιημένο Χάρτη του Κισσινγκέρ, Ίδρυμα Σύλβια Ιωάννου
|
2.00μμ-5.00μμ |
Φέρτε παλιά υφάσματα ή ρούχα για να φτιάξουμε μια συλλογική υφασματογραφία με τον ράφτη και μουχτάρη του συνοικισμού τον κ. Παναγιώτη Παρανή |
|
4.00μμ-7.00μμ |
Σταύρη Χρίστου- Εκπαιδευτικό Εικαστικό εργαστήρι για παιδιά- Φτιάχνοντας την δική μας πόλη |
|
6.00μμ-6.45μμ |
Περφορμανς- Two way arrival. Κατερίνα Παίση, Mika Panayotova and Sol Burt |
|
6.45μμ |
Παρουσίαση Vito Fodera. Οργανισμός: da Sud, Rome. (www.dasud.it) |
|
7.15μμ |
Αφηγήσεις και ιστορίες από τους κάτοικους του συνοικισμού Στρόβολου ΙΙΙ. Διοργανώνεται σε συνεργασία με τους κάτοικους από την Δρ. Φοίβη Αντωνίου |
|
8.30μμ |
Μουσική από τους Τρίο ΝεΡο. Επαναπροσδιορίζοντας παραδοσιακά νανουρίσματα από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Μικρά Ασία. |
|
9.00μμ |
Προβολή του ντοκιμαντέρ του Πήτερ Λοίζος- Sophie's People Συζήτηση- Ρε Αφροδίτη, Μαρία Χατζημιχαήλ και Γεωργίνα Χρίστου |
Σχετικά
Ιανουάριος στο Θέατρο Ριάλτο
Το Θέατρο Ριάλτο ανακοινώνει το πρόγραμμα του για τον μήνα Ιανουάριο.
Μια χριστουγεννιάτικη βραδιά, με δωρεάν κάστανα, ζεστό κρασί και ροφήματα στην πλατεία
Οι Καστανάδες έρχονται στους Τρούλλους
The Stasikratous Project Christmas Edition: To πιο φαντασμαγορικό πάρτι θα στηθεί στη Στασικράτους
Ένα διήμερο πολύ διαφορετικό και ξεχωριστό, γεμάτη λάμψη, μαγεία, μουσική, φαγητό, ποτό και ψώνια
Χριστούγεννα στη Λάρνακα: 10 εμπειρίες που θα σε βάλουν στο πνεύμα των γιορτών
Η πόλη και επαρχία έβαλε τα γιορτινά της και έφτιαξε πρόγραμμα
Η Δευτερά γεμίζει φώτα, μυρωθκιές, μουσικές τζιαι πολλά χαμόγελα!
Το Χριστουγεννιάτικο Χωριό Δευτεράς βάλε το στη λίστα σου
Ο οινολόγος Ορέστης Τσιάκκας κατεβαίνει στη Λευκωσία (για ένα βράδυ)
Έχοντας στις αποσκευές του σπάνιες και δυσεύρετες εσοδείες του οινοποιείου Τσιάκκας
Week Agenda: Τι παίζει αυτή την εβδομάδα - Οι 9 εκδηλώσεις που ξεχωρίζουν
Θέατρο, μουσική, εκθέσεις και live εμφανίσεις γεμίζουν τις μέρες πριν τα Χριστούγεννα
7 λόγοι που τα Lidl X’mas Open Days είναι η χριστουγεννιάτικη στάση του Δεκέμβρη
Η Lidl Food Academy γίνεται το πιο cozy χριστουγεννιάτικο spot της πόλης
Ο Άγιος Βασίλης επιστρέφει στο Mall of Cyprus
Η πιο “ζεστή” χριστουγεννιάτικη παράδοση επιστρέφει!
Χριστούγεννα στην Ερμού, στην παλιά Λευκωσία
Ανοικτά σπίτια, εργαστήρια, καταστήματα, καφενεία και άλλα μαγαζιά.
H Ανδρομάχη τραγουδά (για καλό σκοπό) στη Λευκωσία
Στο χριστουγεννιάτικο φιλανθρωπικό πάρτυ που οργανώνει το House of Angels by Maria Gonata