Δημοσιεύτηκε στις 02 Ιουλίου 2018
Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή πληροφορεί ότι από την 1η Ιουλίου έχει τεθεί σε ισχύ η νέα νομοθεσία σχετικά με τα οργανωμένα ταξίδια και τους συνδεδεμένους ταξιδιωτικούς διακανονισμούς (Νόμος 186(Ι)/2017).
Ο Νόμος εναρμονίζει το εθνικό Δίκαιο με την αντίστοιχη Οδηγία της Ε.Ε., που σκοπό έχει να καθιερώσει ένα υψηλό και ομοιόμορφο επίπεδο προστασίας των ταξιδιωτών όσον αφορά στα οργανωμένα ταξίδια, λαμβάνοντας, επίσης, υπόψη την ολοένα αυξανόμενη χρήση του Διαδικτύου για κρατήσεις.
Με τον νέο Νόμο καλύπτονται δύο είδη ταξιδιών: (1) Τα οργανωμένα ταξίδια που διοργανώνονται από διοργανωτές ταξιδιών, και (2) Οι πιο σύγχρονοι τρόποι ταξιδιωτικών κρατήσεων, οι αποκαλούμενοι συνδεδεμένοι ταξιδιωτικοί διακανονισμοί, όπου οι καταναλωτές οδηγούνται με στοχευμένο τρόπο, από τη στιγμή που κάνουν κράτηση κάποιας ταξιδιωτικής υπηρεσίας (π.χ. αγορά αεροπορικού εισιτηρίου), συνήθως από το Διαδίκτυο, να κάνουν κράτηση επιπλέον ταξιδιωτικών υπηρεσιών (π.χ. ενοικίαση αυτοκινήτου).
Σε σχέση με τα οργανωμένα ταξίδια, ο Νόμος προνοεί ότι ο διοργανωτής οφείλει να παρέχει στους ταξιδιώτες συγκεκριμένες και σαφείς πληροφορίες πριν από τη σύναψη της σύμβασης, όπως τα κύρια χαρακτηριστικά των ταξιδιωτικών υπηρεσιών, τη συνολική τιμή του πακέτου, συμπεριλαμβανομένων των φόρων, τους τρόπους πληρωμής και ενημέρωση σχετικά με τη δυνατότητα του ταξιδιώτη να ακυρώσει τη σύμβαση. Επίσης, ο διοργανωτής οφείλει να ενημερώνει τους ταξιδιώτες σχετικά με το ποιος θα έχει την τελική ευθύνη σε περίπτωση όπου κάποια υπηρεσία δεν θα εκτελεστεί όπως συμφωνήθηκε.
Αναφορικά με τους συνδεδεμένους ταξιδιωτικούς διακανονισμούς, ο Νόμος υποχρεώνει τους εμπόρους να ενημερώνουν τους ταξιδιώτες κατά τη στιγμή της σύμβασης ότι η συναφθείσα σύμβαση δεν αποτελεί οργανωμένο ταξίδι και, συνεπώς, ότι δεν θα έχουν όλα τα δικαιώματα που παρέχονται στην περίπτωση ενός οργανωμένου ταξιδιού.
Στον Νόμο περιλαμβάνονται, επίσης, τυποποιημένα έντυπα βασικών πληροφοριών, τα οποία τόσο οι διοργανωτές όσο και οι έμποροι που διευκολύνουν συνδεδεμένους ταξιδιωτικούς διακανονισμούς οφείλουν να παρέχουν στους ταξιδιώτες πριν από τη σύναψη σύμβασης, ανάλογα με τον τύπο του ταξιδιού και τη μέθοδο κράτησης.
Ο ταξιδιώτης, τόσο στις συμβάσεις οργανωμένου ταξιδιού όσο και στις συμβάσεις συνδεδεμένων ταξιδιωτικών διακανονισμών, προστατεύεται σε περίπτωση αφερεγγυότητας του εμπόρου που είναι υπεύθυνος για τη σύμβαση. Σε τέτοιο ενδεχόμενο, ο διοργανωτής ή ο έμπορος που διευκολύνει συνδεδεμένους ταξιδιωτικούς διακανονισμούς οφείλει να παρέχει εξασφάλιση για την επιστροφή των ποσών που λαμβάνει από τους ταξιδιώτες. Η εξασφάλιση καλύπτει και επαναπατρισμό.
Επιπρόσθετα, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού έχει ορίσει τον Σύνδεσμο Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου (ACTA) να ενεργεί ως «Εγκεκριμένο Σώμα» σύμφωνα με το άρθρο 18 του Νόμου. Ρόλος του Εγκεκριμένου Σώματος είναι, μεταξύ άλλων, να διασφαλίζει ότι οι διοργανωτές οργανωμένων ταξιδιών και οι έμποροι που διευκολύνουν συνδεδεμένους ταξιδιωτικούς διακανονισμούς, πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος για προστασία των ταξιδιωτών από ενδεχόμενη αφερεγγυότητά τους.
To Εγκεκριμένο Σώμα έχει την ευθύνη να προβαίνει άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε ταξιδιώτης ο οποίος έχει επηρεαστεί από την αφερεγγυότητα διοργανωτή ή εμπόρου να λάβει επιστροφή του ποσού που δικαιούται και να επαναπατρισθεί σε περίπτωση ταξιδιού στο εξωτερικό.
Για σκοπούς διευκόλυνσης όλων των ενδιαφερομένων, η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή έχει ετοιμάσει ενημερωτικό υλικό με τα βασικά δικαιώματα των ταξιδιωτών και με τις βασικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ταξιδιωτικών υπηρεσιών, οι οποίες απορρέουν από τον νέο Νόμο.
Το ενημερωτικό υλικό και το κείμενο του νέου νόμου είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας και παροτρύνεται τόσο το καταναλωτικό κοινό όσο και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα να τα μελετήσουν για την πληρέστερη ενημέρωσή τους.
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλέφωνα 22200913, 22200907.
Σχετικά

Ανάσα από τα 40αρια την Κυριακή - Έρχεται νέα πτώση της θερμοκρασίας
Σήμερα, η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 39 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 31 στα δυτικά και νοτιοδυτικά παράλια καθώς και στα ψηλότερα ορεινά και γύρω στους 34 στα υπόλοιπα παράλια.

Αλλάζει το TikTok επί ευρωπαϊκού εδάφους - Δείτε αναλυτικά
Έτοιμο να απολύσει εκατοντάδες υπαλλήλους στο Λονδίνο εμφανίζεται το TikTok, σε μια περίεργη συγκυρία.

Σε κλοιό καύσωνα ξανά η Κύπρος – Στους 42 βαθμούς σήμερα η θερμοκρασία
Κίτρινη προειδοποίηση για ακραία μέγιστη θερμοκρασία εξέδωσε το Τμήμα Μετεωρολογίας.

Το Μαύρο Φεγγάρι του Αυγούστου - Πότε θα είναι «ορατό»
Tη νύχτα της 23ης Αυγούστου ο ουρανός θα είναι σκοτεινός χωρίς τη λάμψη της σελήνης

Καμίνι και αύριο η Κύπρος: Νέα κίτρινη προειδοποίηση - Πότε τίθεται σε ισχύ
Κίτρινη προειδοποίηση για ακραία μέγιστη θερμοκρασία εξέδωσε το Τμήμα Μετεωρολογίας.

Η Καπέλα Σιξτίνα κλείνει για την αιωνιότητα
Το Βατικανό ανακοινώνει για το 2026 μια εξαιρετικά ευαίσθητη επέμβαση την Καπέλα Σιξτίνα, το εμβληματικό φρέσκο του Μιχαήλ Άγγελου, με στόχο τη διατήρησή του για τις επόμενες γενιές

Τα 16 καλύτερα Christmas Markets για να επισκεφτείς φέτος τα Χριστούγεννα
Μάθε πότε ανοίγουν, πόσο διαρκούν και τι περιλαμβάνουν 16 μαγευτικές χριστουγεννιάτικες αγορές της Ευρώπης

Η θεία Ανδρούλα: Το κορίτσι που δεν ενηλικιώθηκε ποτέ
Δολοφονήθηκε σαν σήμερα το πρωί της 22ης Αυγούστου 1974 από Τούρκους στρατιώτες σε περίοδο εκεχειρίας

Τίθεται σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση- Στους 41 βαθμούς η θερμοκρασία
Κίτρινη προειδοποίηση για ακραία μέγιστη θερμοκρασία εξέδωσε το Τμήμα Μετεωρολογίας.

Η χώρα – έκπληξη που ανακηρύχθηκε ο πιο δημοφιλής προορισμός διακοπών στην Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι
Σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε ο διαδικτυακός πράκτορας κρατήσεων Thomas Cook, αυτοί είναι οι προορισμοί με τις περισσότερες κρατήσεις πόλεων

Ανοικτές 6 ημέρες την εβδομάδα οι εκκλησίες-μνημεία της ΟΥΝΕΣΚΟ
H ανακοίνωση απο το Υφυπουργείο Πολιτισμού

Έρχεται η Intervision 2025: Οι χώρες που θα λάβουν μέρος στη «ρωσική Eurovision»
Είκοσι μία χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν ήδη επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους στην Intervision 2025.