Δημοσιεύτηκε στις 07 Αυγούστου 2018
Ο Μοσέ Μιζραχί είχε λάβει το Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας το 1978 για την κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος του Ρομέν Γκαρί «La vie devant soi» («Η ζωή μπροστά σου») την οποία γύρισε στη Γαλλία.
Η ταινία αυτή χάρισε επίσης στην Σιμόν Σινιορέ, που ερμηνεύει την κύρια ηρωίδα Μαντάμ Ρόζα, ένα βραβείο Σεζάρ καλύτερης ερμηνείας γυναικείου ρόλου το ίδιο έτος. Ο Ισραηλινός σκηνοθέτης απεβίωσε στο Τελ Αβίβ όπου ζούσε.
Γεννημένος το 1931 στην Αίγυπτο, μετανάστευσε στην υπό βρετανική εντολή Παλαιστίνη το 1946 με τη μητέρα και τον νεότερο αδελφό του. Ο τελευταίος θα σκοτωθεί στη διάρκεια αιγυπτιακής αεροπορικής επίθεσης το 1948 κατά τον ισραηλινο-αραβικό πόλεμο που ακολούθησε την ανακήρυξη του κράτους του Ισραήλ.
Ο Μοσέ Μιζραχί θα σπουδάσει κινηματογράφο τη δεκαετία του 1950 στη Γαλλία, εκεί όπου θα ξεκινήσει και τη σταδιοδρομία του ως σκηνοθέτης. Μοίραζε τη ζωή του ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Γαλλία.
Άλλες δύο ταινίες του “Rosa, je t’ aime” (1972) και “La maison de la rue Chelouche” (1973) είχαν προταθεί για Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας.
Διηύθυνε ορισμένους από τους μεγαλύτερους Γάλλους ηθοποιούς όπως οι Μπερναντέτ Λαφόν, Ζαν Ροσφόρ, Πιερ Ρισάρ και Ανί Ζιραρντό, αλλά και τον Αμερικανό ηθοποιό Τομ Χανκς στο “Every Time We Say Goodbye”, μια ισραηλινο-αμερικανική παραγωγή του 1986.
Η ηθοποιός Γκίλα Αλμαγκόρ, η οποία έπαιξε σε πολλές από τις ταινίες του, δήλωσε στον ισραηλινό ενημερωτικό ιστότοπο Walla πως «ο Μιζραχί έφερε ένα ευρωπαϊκό άγγιγμα στον ισραηλινό κινηματογράφο».
«Του είμαι ευγνώμων επειδή μου προσέφερε ορισμένους από τους ωραιότερους ρόλους μου στο σινεμά», πρόσθεσε η ηθοποιός, κύρια ηρωίδα του “La maison de la rue Chelouche”, ενός αυτοβιογραφικού φιλμ για τη ζωή ενός εφήβου που φθάνει με τη μητέρα του από την Αίγυπτο στην υπό βρετανική εντολή Παλαιστίνη.
Ο Μοσέ Μιζραχί δίδαξε επίσης κινηματογράφο για πολλά χρόνια στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ. Η τέως συνάδελφός του Ρεζίν-Μιχάλ Φριντμάν, πανεπιστημιακός και ειδική στον ισραηλινό κινηματογράφο, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως ο «Μοσέ Μιζραχί ήταν μια προσωπικότητα με εξαιρετική εξειδίκευση στο ισραηλινό σινεμά και πέρα απ΄αυτό».
Υπογράμμισε επίσης τη σημαντική θέση που έδινε στις γυναίκες στα έργα του. Χωρισμένος από τη μυθιστοριογράφο και σεναριογράφο Ραχήλ Μιζραχί, ήταν ξαναπαντρεμένος με την Ισραηλινή ηθοποιό και σκηνοθέτρια Μιχάι Μπατ Αντάμ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετικά

Απαγορεύτηκε η «Χιονάτη» στον Λίβανο με πρωταγωνίστρια την Γκαλ Γκαντόν
Η live action ταινία της Disney

Eddington: Δείτε το trailer για τη νέα ταινία με τους Χοακίν Φίνιξ, Πέντρο Πασκάλ, Έμμα Στόουν
Η ταινία λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19

Πρώτη επίσημη προβολή του ντοκιμαντέρ “Η Ιστορία του Χαλκού στην Κύπρο”
Σε σκηνοθεσία Σταύρου Παπαγεωργίου

Πότε θα κυκλοφορήσει η νέα ταινία του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών»
Το σενάριο αναμένεται να παραδοθεί τον Μάιο, με τον Άντι Σέρκις να επιστρέφει ως Gollum

23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2025: Οι βραβεύσεις
Τελευταίο καρέ με δυνατές ιστορίες και ξεχωριστές βραβεύσεις

Η ταινία «Σκαθαροζούμης 3» πήρε το πράσινο φως από την Warner
Η Warner δεν αφήνει το πνεύμα του Σκαθαροζούμη να αναπαυθεί εν ειρήνη και φωνάζει το όνομά του άλλες τρεις φορές για μια ακόμα τρίτη ταινία

«One to One: John & Yoko»: Ένα ντοκιμαντέρ για το ζευγάρι μετά τους Beatles
«Υποτίθεται ότι είμαι το πρόσωπο που διέλυσε τους Beatles, το ξέρετε;», λέει η Γιόκο Όνο για όσα βίωσε μετά τη διάλυση του θρυλικού συγκροτήματος.



Το Mission Impossible 8 κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στις Κάννες
Ο Τομ Κρουζ επιστρέφει για τρίτη φορά στο κόκκινο χαλί του φεστιβάλ.

Cyprus Film Days 2025: Ημέρες γεμάτες εικόνες, με το βλέμμα στραμμένο στη μεγάλη οθόνη
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2025, με το κοινό να ανταποκρίνεται θερμά στην ολοκληρωμένη εμπειρία που προσφέρει η φετινή διοργάνωση.

Οι Κάννες τιμούν τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο
Με Τιμητικό Χρυσό Φοίνικα για το σύνολο της καριέρας του