Δημοσιεύτηκε στις 09 Αυγούστου 2018
Η βροχή μετεώρων Περσείδες είναι ένα ετήσιο φαινόμενο που συμβαίνει όταν τα σωματίδια του κομήτη 109P/Swift-Tuttle εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης με τεράστιες ταχύτητες, περίπου 59 km/s. Αυτά τα σωματίδια καίγονται δημιουργόντας μετέωρα που περιγράφουμε ως «πεφταστέρια».
Ο κομήτης 109P/Swift-Tuttle συμπληρώνει μια τροχιά γύρω από τον Ήλιο κάθε 133 χρόνια και την τελευταία φορά που ήταν εντός του εσωτερικού Ηλιακού μας συστήματος ήταν το 1992. Οι Περσείδες είναι το πιο ενδιαφέρον φαινόμενο διαττόντων αστέρων αφού είναι και το πιο έντονο και συμβαίνει σε μια περίοδο όπου ο κόσμος στην Κύπρο βρίσκεται σε διακοπές και βγαίνει έξω στη φύση για να το απολαύσει.
Οι Περσείδες στην Κύπρο άρχισαν να καταγράφονται από τις 17 Ιουλίου και θα συνεχίσουν να παρατηρούνται μέχρι 24 Αυγούστου. Η μέγιστη δραστηριότητα του φαινομένου των Περσείδων υπολογίζεται φέτος μεταξύ 12 Αυγούστου και ώρα 23:00 μέχρι τις 13 Αυγούστου και ώρα 11:00. Υπολογίζεται περαιτέρω έξαρση του φαινομένου την Δευτέρα στις 04:30. Στην Κύπρο θα έχουμε καλές συνθήκες (νέα Σελήνη 11 Αυγούστου) κατά την διάρκεια της έξαρσης, αποκτώντας έτσι ένα μεγάλο πλεονέκτημα να παρατηρήσουμε πολλά πεφταστέρια. Κατά τις Περσείδες παρατηρούνται πολλές και μεγάλες φωτεινές βολίδες στον ουρανό και γι' αυτό τον λόγο είναι η διασημότερη βροχή μετεώρων.
Πέρυσι είχαν καταγραφεί 90 μετέωρα ανά ώρα στην κορύφωση του φαινομένου. Οι φετινές παρατηρήσεις δείχνουν ήδη αυξημένη δραστηριότητα, περίπου 35 πεφταστέρια ανά ώρα. Αυτό συνέβηκε ξανά το 2010 όπου είχαμε ψηλές μετρήσεις ανά ώρα στο μέγιστο. Οπόταν υπολογίζεται ότι και φέτος θα υπάρχει πολύ αυξημένη δραστηριότητα σε σχέση με άλλα χρόνια. Εξομοιωτές του Διεθνούς Οργανισμού Μετεώρων με βάση τις βάσεις δεδομένων του 2010 και 2016 υπολόγισαν ότι φέτος, στο μέγιστο, μπορεί να καταγραφούν μέχρι και 200 μετέωρα ανά ώρα.
Το ακτινοβόλο σημείο βρίσκεται στον Νοτιοανατολικά στον αστερισμό του Περσέα. Λίγο πιο αριστερά από τον γνωστό αστερισμό της Κασσιόπης (W). Είναι καλύτερα να παρατηρούμε μακριά από αυτό το σημείο αφού στην περιοχή αυτή τα πεφταστέρια εμφανίζονται γρηγορότερα και λιγότερο φωτεινά πράγμα που κάνει την παρατήρηση δυσκολότερη.
Το ΚΙΤΙΟΝ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ & ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ διοργανώνει αυτό τον Αύγουστο εκδηλώσεις για το κοινό σχετικά με τις «ΠΕΡΣΕΙΔΕΣ 2018 - ΒΡΟΧΗ ΔΙΑΤΤΟΝΤΩΝ» στις 10 και 11 Αυγούστου.
10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ - Cinema Paradiso (Άγιος Δομέτιος, Λευκωσία)
20:30 «ΠΕΡΣΕΙΔΕΣ 2018 - ΒΡΟΧΗ ΔΙΑΤΤΟΝΤΩΝ» Παρουσίαση και ενημέρωση για το φαινόμενο. Παρατήρηση πλανητών με τηλεσκόπια.
11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ (Παραλία Σοφτάδων - KiteMed Kitesurfing Club)
19:39 «ΠΕΡΣΕΙΔΕΣ 2018 - ΒΡΟΧΗ ΔΙΑΤΤΟΝΤΩΝ»
Χαλαρώστε στην παραλία κάτω από τον έναστρο ουρανό, παρατηρώντας τη βροχή μετεόρων Περσείδες, απολάυστε τη θάλασσα και το τοπίο και λάβετε μέρος στις πιό κάτω δραστηριότητες:
- Ζωντανή μουσική (κιθάρα) από τον διάσημο Yuri Melikov
- Ξενάγηση στο νυχτερινό ουρανό
- Παρατηρήστε με τηλεσκόπια τους πλανήτες
Διεύθυνση: ΤΗΕ SPOT KITEMED, SOFTADES, LARNACA 34°48´N 33°33´E
Όλες οι εκδηλώσεις τελούν μέρος του ετήσιου έργου «ΚΙΤΙΟΝ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ & ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ 2018 - 10 ΧΡΟΝΙΑ».
Σχετικά

Ετοιμάσου για μία αλλιώτικη χριστουγεννιάτικη αγορά στη Λεμεσό
Μια δωρεάν εκδήλωση που προάγει τη βιωσιμότητα, με στόχο την προώθηση ηθικών προϊόντων, τοπικών βρώσιμων αγαθών και χειροποίητων δημιουργιών

28 υπέροχα πράγματα για να κάνεις αυτό το σαββατοκύριακο στην Κύπρο
Δες αναλυτικά το πρόγραμμα των επόμενων ημερών

Οι παγκοσμίου φήμης Chippendales που «ανάβουν» την Ευρώπη κάνουν μία στάση στην Κύπρο
Μια νύχτα γεμάτη ενέργεια, πάθος και αξέχαστη διασκέδαση

Δωρεάν εργαστήρια συγγραφής σεναρίου από τον Σταύρο Παμπαλή
Τα εργαστήρια διοργανώνονται από την Κινηματογραφική Λέσχη Λάρνακας

Μέρες κεραμικής τέχνης και πηλού στην Αγία Νάπα
Ένα ακόμη σπουδαίο πολιτιστικό γεγονός θα πραγματοποιηθεί τον μήνα Σεπτέμβριο

Ανακοινώθηκε το επόμενο Χριστουγεννιάτικο Φεστιβάλ σε ένα υπέροχο χωριό της Κύπρου
Με ζωντανή μουσική, φαγητό και ποτό

Αποχαιρετάμε το κυπριακό καλοκαίρι με 20 υπέροχες εκδηλώσεις
Το υπόλοιπο του Αυγούστου γεμίζει με μουσική, πολιτισμό και δροσερές στιγμές σε όλη την Κύπρο

Έρχεται ένα μοναδικό καλοκαιρινό πάρτι γεμάτο μουσική, παιχνίδια και BBQ
Η Νεολαία Φρενάρους μας προσκαλεί για μεσημεριανό πάρτι

Κατακόκκινη Πανσέληνος, περίπατος και βραδιά γνωριμίας με μουσική στην Λεμεσό
Μια ξεχωριστή βραδιά στο παραλιακό πεζοδρόμιο

«Η μουσική συναντά τη γλυπτική», την Τρίτη στον παραλιακό του Πρωταρά
Συνεχίζεται την Τρίτη 19 Αυγούστου ο κύκλος εκδηλώσεων «Η μουσική συναντά τη γλυπτική»

«Τα καλοκαίρια μας μικρά κι ατέλειωτοι χειμώνες»: μουσικοχορευτική παράσταση, με καλό σκοπό
Φιλανθρωπική εκδήλωση, με όλα τα έσοδα να πηγαίνουν για την υποστήριξη μαθητών και φοιτητών από τις πυρόπληκτες κοινότητες της Ορεινής Λεμεσού.

3 πράγματα για να κάνεις σήμερα Δευτέρα στο χωριό
Τα χωριά που συνεχίζουν και σήμερα τις εκδηλώσεις τους