Δημοσιεύτηκε στις 17 Οκτωβρίου 2018
Η 1η Μπιενάλε Λάρνακας, ένα από τα μεγαλύτερα καλλιτεχνικά δρώμενα του νησιού, είναι πλέον γεγονός με επιμελητή τον Βασίλη Βασιλειάδη, ο οποίος σπούδασε ζωγραφική στην Ιταλία, ζει από το 1996 στην Κύπρο και εργάζεται ως εκπαιδευτικός.
Η Επιτροπή της Μπιενάλε Λάρνακας τον κάλεσε όταν η ιδέα της Μπιενάλε ήταν ακόμα στα σκαριά και η ομάδα βρισκόταν στη διαδικασία αναζήτησης Επιμελητή-Curator. ‘Θα έπρεπε να στείλω’ εξηγεί ‘μια πρόταση για το ιδεολογικό πλαίσιο της Μπιενάλε. Αν αυτό ικανοποιούσε τους διοργανωτές, τότε θα με ενημέρωναν ανάλογα. Η πρόκληση μου φάνηκε ενδιαφέρουσα, έτσι έγραψα την ιδέα που είχα για το “Δοχείο-Περιεχόμενο” μαζί με μια μικρή ανάλυση και την έστειλα. Αφού πέρασαν κάποιες μέρες επικοινώνησαν μαζί μου και μου ζήτησαν να συναντηθούμε. Κάπως έτσι ξεκίνησε η συνεργασία μας’.
Η ιδέα της Μπιενάλε Λάρνακας υπήρχε από καιρό στο μυαλό καλλιτεχνών και φιλότεχνων της πόλης. Αυτή η ιδέα ωρίμασε, η επιτροπή ζύγισε τα δεδομένα και αποφάσισε να την πραγματοποιήσει. Παρόλο που μια τέτοια προσπάθεια μπορεί να ακούγεται εξωπραγματική για έναν τέτοιο διεθνή τίτλο στα εικαστικά δρώμενα του νησιού, εντούτοις, όπως μας έχει εξηγήσει ο κ. Βασιλειάδης ‘δεν χρειάστηκε να πειστεί κανένας φορέας ούτε στο εξωτερικό ούτε στην Κύπρο. Είναι λανθασμένη η εντύπωση ότι υπάρχει κάπου, κάποιος φορέας, ο οποίος εγκρίνει τις Μπιενάλε ή δίνει τη συγκατάθεσή του για μια τέτοια εκδήλωση. Στην πραγματικότητα μια Μπιενάλε είναι πάντοτε αποτέλεσμα ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Αυτό φυσικά είναι και ένα από τα πολύ όμορφα πράγματα, που χαρακτηρίζουν τις διοργανώσεις αυτού του τύπου. Εκείνο που έγινε σε κάποια φάση ήταν η συμπερίληψη της Μπιενάλε της Λάρνακας στο Biennial Foundation, που είναι ένας παγκόσμιος Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός με σκοπό να στηρίζει και να προωθεί τέτοιες προσπάθειες και να παρέχει επίσης στήριξη συμβουλευτικού χαρακτήρα, όταν χρειάζεται. Υπήρχε κάποιος έλεγχος από το Foundation για την εξακρίβωση ορισμένων ποιοτικών παραμέτρων όσο αφορά γενικότερα τις υπηρεσίες, τη διοργάνωση ή τις υποδομές’.
Σκοπός της Μπιενάλε Λάρνακας είναι μια αξιοπρεπής παρουσία στο κυπριακό, αλλά και στο παγκόσμιο καλλιτεχνικό στερέωμα, να δώσει τη δυνατότητα της παρουσίασης της κυπριακής τέχνης μέσα μία διαφορετική οπτική γωνία. Μια τέτοια διοργάνωση είναι φυσικό να κοστίζει αρκετά, αν λάβει κάποιος υπόψη τους καλλιτέχνες που θα έρθουν από το εξωτερικό, όπου προβλέπεται κάλυψη αεροπορικού εισιτηρίου, διαμονή, μεταφορά από και προς το αεροδρόμιο, καθώς και εκπτωτικά κουπόνια για διάφορους χώρους εστίασης στην πόλη. ‘Αυτό έγινε εφικτό χάρη στις γενναιόδωρες προσφορές όλων των χορηγών και ειδικότερα της Cobalt Aero ως χορηγού επικοινωνίας και της Happy Hosting ως χορηγού φιλοξενίας. Σημαντικές είναι επίσης οι χορηγίες οργανισμών, όπως των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, της ΑΗΚ, του ΚΟΤ αλλά και πολλών άλλων τοπικών κυρίως επιχειρήσεων. Εδώ πρέπει να σημειώσω ότι κανένα μέλος της ομάδας της Μπιενάλε δεν θα ανταμειφθεί για τις υπηρεσίες του. Ουσιαστικά τα τελευταία δυόμιση χρόνια δουλεύουμε όλοι αφιλοκερδώς. Η Μπιενάλε στηρίζεται και από μια μεγάλη ομάδα εθελοντών από όλη την Κύπρο’ τονίζει ο κ. Βασιλειάδης.
Σκοπός της ομάδας είναι η συνέχιση του θεσμού ενώ σε ορισμένους τομείς άρχισε να γίνεται προεργασία για την επόμενη Μπιενάλε της Λάρνακας του 2020. Κλείνοντας επεσήμανε ότι ‘οι Μπιενάλε διοργανώνονται σε πόλεις και όχι σε χώρες, συνδέοντας με αυτόν τον τρόπο τις εκδηλώσεις τους με την τοπική κοινωνία. Η Μπιενάλε της Λάρνακας, λοιπόν, είναι η πρώτη Μπιενάλε που διοργανώνεται στην Κύπρο και επομένως, λόγω και του μεγέθους της χώρας μας, αποκτά ένα διευρυμένο, “εθνικό” χαρακτήρα. Παρόλα αυτά η Μπιενάλε Λάρνακας θα μπορεί να διοργανώνεται μόνο στη Λάρνακα’.
Σχετικά

"Look at Me!": Η μαγεία της Ελλάδας σε έκθεση πορτρέτων του Robert McCabe
Έκθεση αφιερωμένη στον διεθνώς αναγνωρισμένο Αμερικανό φωτογράφο Ρόμπερτ Α. ΜακΚέιμπ

Εικαστικό ταξίδι στα 25 χρόνια ζωγραφικής της Ηρώς Αρμεύτη
25 χρόνια τολμηρού χρώματος, συναισθηματικού βάθους και καλλιτεχνικής προσφοράς

Ο Σέργης Χατζηαδάμος μετατρέπει παλιά γυάλινα αρνητικά σε σύγχρονα έργα
Η έκθεση με τίτλο «Ό,τι απέμεινε, κάν’ το τέχνη» καλεί το κοινό να βιώσει μια εντυπωσιακή σύντηξη παρελθόντος και παρόντος

1721 ώρες: Έκθεση ζωγραφικής της Αναστασίας Χαραλάμπους
Με 30 έργα της η ζωγράφος αφομοιώνει μέσα από μια πλούσια ενεργητική χειρονομία μια ποιητική ταυτότητα

Transcendent Rhapsody: Η ανοιξιάτικη έκθεση της Gallery 45
Μια έκθεση που καλεί το κοινό σε έναν διάλογο μεταξύ χρώματος, μορφής και συναισθήματος

Ο πολυβραβευμένος Γιώργος Λάνθιμος παρουσιάζει την πρώτη του έκθεση φωτογραφίας
Εγκαινιάζεται και περιλαμβάνει στιγμιότυπα από τα γυρίσματα των ταινιών του

Η εικαστικός Λία Βογιατζή εκθέτει τα νέα έργα της, που καθηλώνουν
Με τίτλο «Οι μεγάλες φτερούγες πρέπει να λυγίσουν για να μπουν σε ένα σαλόνι»

Oops! I broke the sun: Εικαστική έκθεση από τον PASHIAS στην Αθήνα
Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος καλλιτεχνικής φιλοξενίας από τον οργανισμό Art Futures – Serendipity in Action

«Πτυχώσεις»: Η νέα ατομική έκθεση της Αντρεάνας Καμπανέλλα στο Γκαράζ
Η γυναικεία φιγούρα μονοπωλεί τις σειρές που απαρτίζουν τον τελευταίο αυτό κύκλο δουλειάς

Πλούσια Τέχνη σε Δύσκολους Καιρούς: 22 καλλιτέχνες συναντώνται στην Isnotgallery
Και παρουσιάζουν μια επιλεγμένη συλλογή έργων τέχνης σε προσιτές τιμές

Φωτογράφισε τα δάση και τα τρόφιμα... και λάβε μέρος στον διαγωνισμό του Τμήματος Δασών
Μάθε όλες τις λεπτομέρειες

Μεγάλη έκθεση γελοιογραφίας και σκίτσου για τα 50 χρόνια κατοχής στη Λεμεσό
Παρουσιάζει 200 και πλέον έργα που απεικονίζουν τις συνέπειες του πραξικοπήμματος και της εισβολής