Δημοσιεύτηκε στις 17 Οκτωβρίου 2018
Η 1η Μπιενάλε Λάρνακας, ένα από τα μεγαλύτερα καλλιτεχνικά δρώμενα του νησιού, είναι πλέον γεγονός με επιμελητή τον Βασίλη Βασιλειάδη, ο οποίος σπούδασε ζωγραφική στην Ιταλία, ζει από το 1996 στην Κύπρο και εργάζεται ως εκπαιδευτικός.
Η Επιτροπή της Μπιενάλε Λάρνακας τον κάλεσε όταν η ιδέα της Μπιενάλε ήταν ακόμα στα σκαριά και η ομάδα βρισκόταν στη διαδικασία αναζήτησης Επιμελητή-Curator. ‘Θα έπρεπε να στείλω’ εξηγεί ‘μια πρόταση για το ιδεολογικό πλαίσιο της Μπιενάλε. Αν αυτό ικανοποιούσε τους διοργανωτές, τότε θα με ενημέρωναν ανάλογα. Η πρόκληση μου φάνηκε ενδιαφέρουσα, έτσι έγραψα την ιδέα που είχα για το “Δοχείο-Περιεχόμενο” μαζί με μια μικρή ανάλυση και την έστειλα. Αφού πέρασαν κάποιες μέρες επικοινώνησαν μαζί μου και μου ζήτησαν να συναντηθούμε. Κάπως έτσι ξεκίνησε η συνεργασία μας’.
Η ιδέα της Μπιενάλε Λάρνακας υπήρχε από καιρό στο μυαλό καλλιτεχνών και φιλότεχνων της πόλης. Αυτή η ιδέα ωρίμασε, η επιτροπή ζύγισε τα δεδομένα και αποφάσισε να την πραγματοποιήσει. Παρόλο που μια τέτοια προσπάθεια μπορεί να ακούγεται εξωπραγματική για έναν τέτοιο διεθνή τίτλο στα εικαστικά δρώμενα του νησιού, εντούτοις, όπως μας έχει εξηγήσει ο κ. Βασιλειάδης ‘δεν χρειάστηκε να πειστεί κανένας φορέας ούτε στο εξωτερικό ούτε στην Κύπρο. Είναι λανθασμένη η εντύπωση ότι υπάρχει κάπου, κάποιος φορέας, ο οποίος εγκρίνει τις Μπιενάλε ή δίνει τη συγκατάθεσή του για μια τέτοια εκδήλωση. Στην πραγματικότητα μια Μπιενάλε είναι πάντοτε αποτέλεσμα ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Αυτό φυσικά είναι και ένα από τα πολύ όμορφα πράγματα, που χαρακτηρίζουν τις διοργανώσεις αυτού του τύπου. Εκείνο που έγινε σε κάποια φάση ήταν η συμπερίληψη της Μπιενάλε της Λάρνακας στο Biennial Foundation, που είναι ένας παγκόσμιος Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός με σκοπό να στηρίζει και να προωθεί τέτοιες προσπάθειες και να παρέχει επίσης στήριξη συμβουλευτικού χαρακτήρα, όταν χρειάζεται. Υπήρχε κάποιος έλεγχος από το Foundation για την εξακρίβωση ορισμένων ποιοτικών παραμέτρων όσο αφορά γενικότερα τις υπηρεσίες, τη διοργάνωση ή τις υποδομές’.
Σκοπός της Μπιενάλε Λάρνακας είναι μια αξιοπρεπής παρουσία στο κυπριακό, αλλά και στο παγκόσμιο καλλιτεχνικό στερέωμα, να δώσει τη δυνατότητα της παρουσίασης της κυπριακής τέχνης μέσα μία διαφορετική οπτική γωνία. Μια τέτοια διοργάνωση είναι φυσικό να κοστίζει αρκετά, αν λάβει κάποιος υπόψη τους καλλιτέχνες που θα έρθουν από το εξωτερικό, όπου προβλέπεται κάλυψη αεροπορικού εισιτηρίου, διαμονή, μεταφορά από και προς το αεροδρόμιο, καθώς και εκπτωτικά κουπόνια για διάφορους χώρους εστίασης στην πόλη. ‘Αυτό έγινε εφικτό χάρη στις γενναιόδωρες προσφορές όλων των χορηγών και ειδικότερα της Cobalt Aero ως χορηγού επικοινωνίας και της Happy Hosting ως χορηγού φιλοξενίας. Σημαντικές είναι επίσης οι χορηγίες οργανισμών, όπως των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, της ΑΗΚ, του ΚΟΤ αλλά και πολλών άλλων τοπικών κυρίως επιχειρήσεων. Εδώ πρέπει να σημειώσω ότι κανένα μέλος της ομάδας της Μπιενάλε δεν θα ανταμειφθεί για τις υπηρεσίες του. Ουσιαστικά τα τελευταία δυόμιση χρόνια δουλεύουμε όλοι αφιλοκερδώς. Η Μπιενάλε στηρίζεται και από μια μεγάλη ομάδα εθελοντών από όλη την Κύπρο’ τονίζει ο κ. Βασιλειάδης.
Σκοπός της ομάδας είναι η συνέχιση του θεσμού ενώ σε ορισμένους τομείς άρχισε να γίνεται προεργασία για την επόμενη Μπιενάλε της Λάρνακας του 2020. Κλείνοντας επεσήμανε ότι ‘οι Μπιενάλε διοργανώνονται σε πόλεις και όχι σε χώρες, συνδέοντας με αυτόν τον τρόπο τις εκδηλώσεις τους με την τοπική κοινωνία. Η Μπιενάλε της Λάρνακας, λοιπόν, είναι η πρώτη Μπιενάλε που διοργανώνεται στην Κύπρο και επομένως, λόγω και του μεγέθους της χώρας μας, αποκτά ένα διευρυμένο, “εθνικό” χαρακτήρα. Παρόλα αυτά η Μπιενάλε Λάρνακας θα μπορεί να διοργανώνεται μόνο στη Λάρνακα’.
Σχετικά
Emotions: Ατομική έκθεση της Ελευθερίας Γεωργιάδου στην Έγκωμη
Την πρώτη ατομική της έκθεση με τίτλο «Emotions» παρουσιάζει από τις 23 Νοεμβρίου η Ελευθερία Γεωργιάδου, σε γνωστό ιατρείο στην Έγκωμη
Πάμε για "Μια μέρα στο αεροδρόμιο Λευκωσίας"
Μια εμβυθιστική ψηφιακή αναπαράσταση του Διεθνούς Αεροδρομίου Λευκωσίας όπως ήταν το 1968 παρουσιάζεται στην έκθεση «Κύπρος Νήσος»
Η Λευκωσία 2030 τιμά τη Δημοκρατία
Την έκθεση «Η Τέχνη στη Δημοκρατία» εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης
OTHONI: Σειρά δημοσίων εικαστικών παρεμβάσεων από το Λευκωσία 2030
Η σειρά αποτελεί σύλληψη και επιμέλεια του εικαστικού PASHIAS
«Κάνθος - Στο μεταίχμιο της ιστορίας»: Η νέα προσωρινή έκθεση στη Λεβέντειο Πινακοθήκη
Τα έργα τέχνης που εκτίθενται διανύουν μια χρονική περίοδο από τη δεκαετία του 1940 μέχρι τις αρχές του 1990
Ρεσιτάλ πιάνου «Ίχνη Φωτός» στην 33η ετήσια εκδήλωση εις μνήμην Κωνσταντίνου Λεβέντη
Μια εκδήλωση γεμάτη μουσική και φως
Raw Materials: Ατομική έκθεση έργων του Έλληνα εικαστικού Νίκου Μόσχου
Παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κυπριακό κοινό στη γκαλερί Stand in Line
"Ο ουρανός που μας εφύλαξες": 'Εκθεση με έργα του Λευτέρη Οικονόμου από τις δεκαετίες '50-'80 στην Αμμόχωστο
Διοργανώνει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Λευτέρη Οικονόμου
Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας προγράμματος «Face Forward… into my home»
Η έκθεση και το πρόγραμμα εντάσσονται στο Παράλληλο Πρόγραμμα του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας
”Conscious Mapping”: Η εικαστική εξερεύνηση ενός καινοτόμου πολεοδόμου και καλλιτέχνη
Η Gallery 45 παρουσιάζει την ατομική έκθεση «Conscious Mapping» του καλλιτέχνη Ιάκωβου Λοΐζου
Hasta: Η νέα ατομική έκθεση του Έλληνα εικαστικού Κώστα Λάβδα
Με ιδιαίτερη χαρά η γκαλερί Stand in Line παρουσιάζει ατομική έκθεση έργων του Έλληνα σύγχρονου εικαστικού Κώστα Λάβδα, με τίτλο “Hasta”
Διάλεξη από τον κορυφαίο Έλληνα γλύπτη Κώστα Βαρώτσο στην Κύπρο
«Τέχνη: Φύση, Αστικός Χώρος, Ιστορία» από τη Λευκωσία 2030