1 July 2013
Nightlife & Music

Ο "Μεγάλος Ερωτικός" του Μάνου Χατζιδάκι

Με τον μυστικό τρόπο της Τατιάνας Ζωγράφου και του Ανδρέα Καρακότα

Δημοσιεύτηκε στις 01 Ιουλίου 2013

Η ταλαντούχα συνθέτρια, στιχουργός και ερμηνεύτρια Τατιάνα Ζωγράφου, η οποία έχει στο ενεργητικό της έξι δισκογραφικές δουλειές και αξιοσημείωτες συνεργασίες με γνωστά ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου όπως οι Μαρία Φαραντούρη, Διονύσης Σαββόπουλος, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Μαρίζα Κωχ, Σοφία Παπάζογλου κ.ά., αποδίδει φόρο τιμής στον κορυφαίο Έλληνα συνθέτη, Μάνο Χατζιδάκι, παρουσιάζοντας με τον δικό της τρόπο το έργο "Ο Μεγάλος Ερωτικός". Μαζί της ο Ανδρέας Καρακότας, ο τραγουδιστής που ο ίδιος ο Χατζιδάκις επέλεξε για να ηχογραφήσει τον τελευταίο του δίσκο, "Τα τραγούδια της αμαρτίας".

Για το έργο αυτό που αποτελεί σταθμό στην πορεία της ελληνικής μουσικής, ο Χατζιδάκις γράφει: "Ο Μεγάλος Ερωτικός είναι ένας λαϊκός θεός, που ζει στη φαντασία μας από τη στιγμή που γεννιόμαστε, ίσαμε να πεθάνουμε, όμορφος, εφηβικός και αδιάκοπα ζωντανός. Ο Μεγάλος Ερωτικός δεν φοράει γραφικά τοπικά ρούχα. Φοράει τα δικά του που συνθέτουν δύσκολους συνδυασμούς ήχων, ανάλαφρων χρωμάτων και ποιητικών ονείρων. Δεν περιέχει μηνύματα που εύκολα τα σβήνουν οι βροχές, δεν αντιστέκεται». Πρόκειται για έναν αδιάσπαστο κύκλο τραγουδιών σε ποίηση μεγάλων Ελλήνων  ποιητών όλων των εποχών (Ελύτη, Γκάτσου, Καβάφη, Σολωμού, Σαπφούς, Μυρτιώτισσας, Γεωργίου Σαραντάρη, Παντελή Πρεβελάκη, Γεωργίου Χορτάτζη και Σολομώντος), μέσα από τα οποία ο Χατζιδάκις θέλει να ενωθεί με την ψυχή του τόπου του σε μια λειτουργία αθάνατη, ερωτική και ελληνική.

Τα χρώματα, η ποίηση και η μουσική του έρωτα συναντιόνται και στην πρόσφατη δισκογραφική δουλειά της Ζωγράφου με τίτλο "Μ’ έναν τρόπο μυστικό", η οποία θα παρουσιαστεί στο δεύτερο μέρος της συναυλίας. Το πρωτότυπο αυτό μουσικό-ποιητικό και εικαστικό αναλόγιο, στολισμένο με έργα ζωγραφικής του Χρήστου Κεχαγιόγλου, συγκεντρώνει τραγούδια για τον έρωτα σε στίχους σύγχρονων ελλήνων ποιητών και της ίδιας της συνθέτριας, τα οποία ωρίμαζαν μέσα της για χρόνια και γράφθηκαν με έναν τρόπο άμεσο και αυθόρμητο, ακολουθώντας το παράδειγμα των μουσικών της λαϊκής παράδοσης που μ’ ένα λαούτο τραγουδούν τις ιστορίες των ανθρώπων στα πανηγύρια των χωριών, όπως σημειώνει η ίδια.

Τους δύο σολίστες πλαισιώνουν οι μουσικοί Κώστας Βόμβολος (ακορντεόν), Βαγγέλης Ζωγράφος (κοντραμπάσο), Πάνος Κανελλόπουλος (μαντολίνο), Θόδωρος Κοτεπάνος (πιάνο) και Μιχάλης Πορφύρης (τσέλο).

Ώρα 20.30. Εισιτήρια €10 & €15. Πληροφορίες 22894531-2.

Σχετικά

Ατζέντα
September 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close