Δημοσιεύτηκε στις 13 Μαΐου 2019
Οι διεθνείς κλήσεις προς άλλες χώρες της ΕΕ θα κοστίζουν 19 σεντ ανά λεπτό (+ ΦΠΑ) και τα SMS 6 σεντ (+ ΦΠΑ), από τις 15 Μαΐου, σύμφωνα με τα νέα ανώτατα όρια τιμολόγησης, που ανακοίνωσε σήμερα η Κομισιόν.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι νέοι κανόνες για τις διεθνείς κλήσεις αντιμετωπίζουν τις μεγάλες αποκλίσεις των τιμών που υπήρχαν προηγουμένως μεταξύ των Κ-Μ. Κατά μέσο όρο, η συνήθης τιμή μίας ενδοκοινοτικής κλήσης σταθερής ή κινητής τηλεφωνίας ήταν τρεις φορές υψηλότερη από την κανονική τιμή μιας εγχώριας κλήσης και η κανονική τιμή ενός ενδοκοινοτικού μηνύματος SMS υπερδιπλάσιο από το εγχώριο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κανονική τιμή μιας ενδοκοινοτικής κλήσης μπορεί να είναι έως και δέκα φορές υψηλότερη από την κανονική τιμή για οικιακές κλήσεις.
Μια νέα έρευνα του Ευρωβαρόμετρου σχετικά με τις διεθνείς κλήσεις δείχνει ότι τέσσερις στους δέκα ερωτηθέντες (42%) έχουν έρθει σε επαφή με κάποιον σε άλλη χώρα της ΕΕ τον τελευταίο μήνα. Το 26% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι χρησιμοποίησε σταθερό, κινητό τηλέφωνο ή SMS για να φτάσει σε κάποιον σε άλλη χώρα της ΕΕ.
Με βάση τους νέους κανόνες, οι φορείς εκμετάλλευσης τηλεπικοινωνιών στην ΕΕ θα πρέπει να ενημερώνουν τους καταναλωτές για τα νέα ανώτατα όρια τιμών. Οι κανόνες ισχύουν και στις 28 χώρες της ΕΕ από τις 15 Μαΐου και σύντομα και στη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν.
Η μέγιστη τιμή καλύπτεται μόνο για προσωπική χρήση, δηλαδή για ιδιώτες πελάτες. Οι επιχειρηματικοί πελάτες αποκλείονται από αυτήν την ρύθμιση τιμών, δεδομένου ότι διάφοροι πάροχοι έχουν ειδικές προσφορές ιδιαίτερα ελκυστικές για τους επιχειρηματικούς πελάτες.
Τα ανώτατα όρια για τις κλήσεις εντός της ΕΕ αποτελούν μέρος της αναθεώρησης σε ολόκληρη την ΕΕ των κανόνων τηλεπικοινωνιών για την ενίσχυση του συντονισμού των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και την ενίσχυση του ρόλου του Σώματος των Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (BEREC).
Οι νέοι κανόνες τηλεπικοινωνιών περιλαμβάνουν την ενίσχυση της ανάπτυξης δικτύων 5G διασφαλίζοντας τη διαθεσιμότητα ραδιοφάσματος 5G έως το τέλος του 2020 στην ΕΕ και παρέχοντας στους φορείς εκμετάλλευσης την προβλεψιμότητα για τουλάχιστον 20 έτη όσον αφορά την αδειοδότηση ραδιοφάσματος. μεταξύ άλλων με βάση τον καλύτερο συντονισμό των προγραμματισμένων αναλήψεων ραδιοφάσματος, αλλά και τη διευκόλυνση της ανάπτυξης νέων σταθερών δικτύων υψηλής δυναμικότητας. Οι νέοι κανόνες περιλαμβάνουν:
● σαφείς κανόνες για τη συγχρηματοδότηση και την προώθηση του επιμερισμού του κινδύνου ·
● προωθούν τον αειφόρο ανταγωνισμό, ιδιαίτερα όσον αφορά την καλωδίωση, τους αγωγούς και τα καλώδια μέσα
κτίρια ·
● προβλέπουν δημιουργία ειδικού ρυθμιστικού καθεστώτος για τους φορείς χονδρικής μόνο (φορείς εκμετάλλευσης που πωλούν τις υπηρεσίες τους μόνο στην αγορά χονδρικής και δεν έχουν λιανικές προσφορές).
● εξασφαλίζουν ότι όλοι οι πολίτες έχουν πρόσβαση σε προσιτές υπηρεσίες επικοινωνιών, συμπεριλαμβανομένης της καθολικής πρόσβασης στο διαδίκτυο, για υπηρεσίες όπως η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η ηλεκτρονικές τραπεζικές υπηρεσίες ή βιντεοκλήσεις ·
● εξασφαλίζουν ότι οι διεθνείς κλήσεις εντός της ΕΕ δεν θα κοστίζουν περισσότερο από 19 σεντ ανά λεπτό, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι νέοι κανόνες δεν θα στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό, την καινοτομία και τις επενδύσεις ·
● προβλέπουν παροχή ισότιμης πρόσβασης στις επικοινωνίες για τελικούς χρήστες με αναπηρίες.
● προώθηση καλύτερης διαφάνειας των τιμολογίων και σύγκριση των συμβατικών προσφορών.
● εγγυώνται καλύτερη ασφάλεια από την πειρατεία, το κακόβουλο λογισμικό κ.λπ.,
● καλύτερη προστασία των καταναλωτών που προσυπογράφουν πακέτα πακέτων υπηρεσιών.
● διευκολύνουν την αλλαγή του παρόχου υπηρεσιών και διατηρώντας τον ίδιο αριθμό τηλεφώνου, συμπεριλαμβανομένων των κανόνων αντιστάθμισης εάν η διαδικασία πάει στραβά ή διαρκεί πολύ.
● περιλαμβάνουν τέλος την αύξηση της προστασίας των πολιτών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένης της ανάκτησης ακριβέστερης θέσης καλούντος σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, τη διεύρυνση των επικοινωνιών έκτακτης ανάγκης σε μηνύματα κειμένου και τις βιντεοκλήσεις και την καθιέρωση συστήματος για τη μετάδοση δημόσιων προειδοποιήσεων στα κινητά τηλέφωνα.
Πηγή: ΚΥΠΕ
Σχετικά
Κυκλοφόρησε το πρώτο τρέιλερ του ντοκιμαντέρ για την Κάιλι Μινόγκ στο Netflix
Το Netflix κυκλοφόρησε το πρώτο τρέιλερ του KYLIE, της νέας σειράς ντοκιμαντέρ για την Κάιλι Μινόγκ, που έρχεται στις 20 Μαΐου με σπάνιο αρχειακό υλικό
24ώρη ανάσα πολυτέλειας στο ανανεωμένο Anassa Hotel
Aνανεωμένο εκπληκτικά, το Anassa προσφέρει κάτι παραπάνω από μια μοναδική εμπειρία διαμονής. Βρίσκεται, εξάλλου, στο πιο ήρεμο σημείο της Κύπρου
Έρχεται αισθητή άνοδος θερμοκρασίας – Πού αναμένονται σήμερα βροχές
Αναλυτικά το δελτίο καιρού
Ο Ντέιβιντ Ατένμπορο, «η φωνή της φύσης», γίνεται 100
Τα γενέθλια του Ατένμπορο θα εορταστούν με μια εβδομάδα ειδικών εκπομπών στο BBC, μια ζωντανή συναυλία στο Royal Albert Hall, αλλά και εκδηλώσεις σε μουσεία
Μεγάλη επιτυχία για τον ιατρικό τουρισμό της Κύπρου
Ο Δρ. Αναστάσιος Βεκρής, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μεταμόσχευσης Μαλλιών υποδέχεται στην Κύπρο το Παγκόσμιο Επιστημονικό Συνέδριο του World FUE Institute.
22η Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: H Κύπρος με ισχυρή παρουσία και πάνω από 100 τίτλους
Η φετινή διοργάνωση αναμένεται ιδιαίτερα ενισχυμένη, με πλούσιο πρόγραμμα παρουσιάσεων, συζητήσεων και διεθνών συμμετοχών
Εκδρομή στον Αγρό με αφορμή το φετινό Φεστιβάλ Τριαντάφυλλου
Μια ανοιξιάτικη απόδραση στην καρδιά της Πιτσιλιάς με άρωμα παράδοσης και γεύσης - Πού να φας, τι να δεις και τι να κάνεις
Emily in Paris: Αυτό θα είναι το πρόγραμμα των γυρισμάτων στη Μύκονο
Σύμφωνα με τις πληροφορίες τα γυρίσματα της σειράς στο νησί των Aνέμων θα διαρκέσουν 15 ημέρες
Η Ryanair ανακοίνωσε ταξίδια σε 7 προορισμούς, με τιμές από €14.99
Η προσφορά ισχύει για δύο μέρες
Ποιες είναι οι δύο καλύτερες πόλεις στον κόσμο για περπάτημα
Σ' έναν κόσμο όπου η μετακίνηση γίνεται όλο και πιο περίπλοκη, δύο πόλεις ξεχωρίζουν ως η πιο walkable του κόσμου, γιατί επιτρέπουν να τα γίνονται όλα, απλώς περπατώντας
Διακοπές 2026: 10 κρυφοί καλοκαιρινοί προορισμοί με χαμηλό κόστος, οι 3 στην Ελλάδα
Δέκα εναλλακτικούς καλοκαιρινούς προορισμούς στην Ευρώπη, ανάμεσά τους τρεις στην Ελλάδα, επιλέγει το Skyscanner