Δημοσιεύτηκε στις 31 Μαΐου 2019
Η Παναγία των Παρισίων θα αποκατασταθεί και γίνει ακριβώς όπως ήταν πριν από την καταστροφική φωτιά, αναφέρεται σε σχέδιο νόμου της Γερουσία της Γαλλίας.
Η αποκατάσταση της Παναγίας των Παρισίων είχε προκαλέσει έντονες συζητήσεις ανάμεσα σε όσους υποστήριζαν πως ο ναός πρέπει να αποκατασταθεί ως είχε πριν από την πυρκαγιά και σε όσους πρότειναν μια σύγχρονη ανακατασκευή. Σύμφωνα με δημοσκόπηση, περισσότεροι από τους μισούς Γάλλους θέλουν να ξαναχτιστεί η Παναγία των Παρισίων όπως ήταν πριν την καταστροφική πυρκαγιά. Η αντιπαράθεση αυτή είχε επεκταθεί και στο πολιτικό επίπεδο. Η Αν Χινταλγκό, δήμαρχος της πόλης του Παρισιού, είχε ταχθεί υπέρ της πρώτης προσέγγισης ενώ ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Εντουάρ Φιλίπ, υπέρ της δεύτερης. Η απόφαση για αποκατάσταση του ναού «στην τελευταία οπτική του κατάσταση» αποτελεί μια απόπειρα για να μπει ένα τέλος στα σενάρια που προτείνουν σύγχρονες λύσεις.
Τον περασμένο μήνα ο Εντουάρ Φιλίπ ανακοίνωσε έναν διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την ανακατασκευή, και πιθανότατα την ανάπλαση, του βέλους του ναού. Το βέλος είχε προστεθεί κατά τη διάρκεια ανακαίνισης που είχε γίνει τον 19ο αιώνα. Το βέλος είχε ύψος 91,5 μέτρα και ήταν φτιαγμένο από ξύλο και μολύβι. Η απόφαση της Γερουσίας διευκολύνει την έναρξη των εργασιών με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης εντός του καλοκαιριού του 2024, όταν θα πραγματοποιηθούν και οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι.
Μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε δηλώσει πως η αποκατάσταση θα ολοκληρωθεί εντός πενταετίας. Τον Απρίλιο είχε πει πως μετά τις επισκευές «ο ναός θα είναι ακόμα πιο όμορφος». Το χρονοδιάγραμμα αμφισβητείται από ειδικούς με κάποιους από αυτούς να υποστηρίζουν πως οι εργασίες μπορεί να διαρκέσουν μέχρι δεκαπέντε χρόνια. Στην τελευταία εκδοχή του σχεδίου νόμου αφαιρέθηκε ρήτρα που θα έδινε στην κυβέρνηση την εξουσία να παρακάμπτει τον σχεδιασμό, τους κανονισμούς προστασίας του περιβάλλοντος και της κληρονομιάς και άλλες υποχρεώσεις. Το σχέδιο νόμου θα πρέπει να εγκριθεί τόσο από τη Γερουσία όσο και από την Βουλή για να γίνει νόμος του γαλλικού κράτους.
Πηγή: www.lifo.gr
Σχετικά
Emotions: Ατομική έκθεση της Ελευθερίας Γεωργιάδου στην Έγκωμη
Την πρώτη ατομική της έκθεση με τίτλο «Emotions» παρουσιάζει από τις 23 Νοεμβρίου η Ελευθερία Γεωργιάδου, σε γνωστό ιατρείο στην Έγκωμη
Πάμε για "Μια μέρα στο αεροδρόμιο Λευκωσίας"
Μια εμβυθιστική ψηφιακή αναπαράσταση του Διεθνούς Αεροδρομίου Λευκωσίας όπως ήταν το 1968 παρουσιάζεται στην έκθεση «Κύπρος Νήσος»
Η Λευκωσία 2030 τιμά τη Δημοκρατία
Την έκθεση «Η Τέχνη στη Δημοκρατία» εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης
OTHONI: Σειρά δημοσίων εικαστικών παρεμβάσεων από το Λευκωσία 2030
Η σειρά αποτελεί σύλληψη και επιμέλεια του εικαστικού PASHIAS
«Κάνθος - Στο μεταίχμιο της ιστορίας»: Η νέα προσωρινή έκθεση στη Λεβέντειο Πινακοθήκη
Τα έργα τέχνης που εκτίθενται διανύουν μια χρονική περίοδο από τη δεκαετία του 1940 μέχρι τις αρχές του 1990
Ρεσιτάλ πιάνου «Ίχνη Φωτός» στην 33η ετήσια εκδήλωση εις μνήμην Κωνσταντίνου Λεβέντη
Μια εκδήλωση γεμάτη μουσική και φως
Raw Materials: Ατομική έκθεση έργων του Έλληνα εικαστικού Νίκου Μόσχου
Παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κυπριακό κοινό στη γκαλερί Stand in Line
"Ο ουρανός που μας εφύλαξες": 'Εκθεση με έργα του Λευτέρη Οικονόμου από τις δεκαετίες '50-'80 στην Αμμόχωστο
Διοργανώνει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Λευτέρη Οικονόμου
Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας προγράμματος «Face Forward… into my home»
Η έκθεση και το πρόγραμμα εντάσσονται στο Παράλληλο Πρόγραμμα του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας
”Conscious Mapping”: Η εικαστική εξερεύνηση ενός καινοτόμου πολεοδόμου και καλλιτέχνη
Η Gallery 45 παρουσιάζει την ατομική έκθεση «Conscious Mapping» του καλλιτέχνη Ιάκωβου Λοΐζου
Hasta: Η νέα ατομική έκθεση του Έλληνα εικαστικού Κώστα Λάβδα
Με ιδιαίτερη χαρά η γκαλερί Stand in Line παρουσιάζει ατομική έκθεση έργων του Έλληνα σύγχρονου εικαστικού Κώστα Λάβδα, με τίτλο “Hasta”
Διάλεξη από τον κορυφαίο Έλληνα γλύπτη Κώστα Βαρώτσο στην Κύπρο
«Τέχνη: Φύση, Αστικός Χώρος, Ιστορία» από τη Λευκωσία 2030